Filtrowanie pytań
ROL.09 Pytanie 81
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. nieunasienniona, czerwiąca.
B. unasienniona, czerwiąca.
C. unasiennionymi, nieczerwiąca.
D. nieunasienniona, nieczerwiąca.
ROL.09 Pytanie 82
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaką minimalną odległość między rzędami uli na pasieczysku, ustawionymi wlotkami w jednym kierunku lotu, powinien zaplanować pszczelarz?
A. 3m
B. 1m
C. 4m
D. 2m
ROL.03 Pytanie 83
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Nostrzyk biały jest pożytkiem
A. późnoletnim.
B. jesiennym.
C. wiosennym.
D. wczesnoletnim.
ROL.03 Pytanie 84
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby koni dotyczy opis?
Koń jest niespokojny, podrzuca nogi ku brzuchowi, rozgląda się na boki, wierzga kopytami, tarza się, wygina górną wargę, obficie poci się, przybiera postawę jak do oddawania moczu i siedzącego psa (pozycja ta zmniejsza ucisk na przeponę i ułatwia oddychanie), ma zaczerwienione lub zażółcone spojówki, ma wzdęcie, czyli dostrzegalne gołym okiem powiększenie obwodu brzucha. |
A. Łykawości.
B. Żabki.
C. Kolki.
D. Lipcówki.
ROL.09 Pytanie 85
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Sprzęt przedstawiony na rysunku wykorzystywany jest do odsiewania

A. pszczół.
B. pyłku.
C. pierzgi.
D. trutni.
ROL.03 Pytanie 86
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Roczny koszt produkcji miodu lipowego w pasiece "Pszczółka" wynosi 3 200 zł. Ile miodu musi sprzedać pasieka, aby pokryć koszty jego wytworzenia, przyjmując cenę jednego kilograma miodu równą 16 zł?
A. 200 kg
B. 320 kg
C. 230 kg
D. 160 kg
ROL.03 Pytanie 87
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które narzędzie zootechniczne przedstawiono na ilustracji?

A. Poskrom dla krów.
B. Kleszcze do nozdrzy.
C. Kleszcze czołowe.
D. Uchwyt dla byka.
ROL.03 Pytanie 88
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

A. Grykę zwyczajną.
B. Facelię błękitną.
C. Chaber bławatek.
D. Rzepak ozimy
ROL.03 Pytanie 89
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jak często należy wykonywać odmulanie dna rowów melioracyjnych?
A. Co 6 miesięcy.
B. Co 12 miesięcy.
C. Co 36 miesięcy.
D. Co 24 miesiące.
ROL.03 Pytanie 90
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy, zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli, należy zasiać gorczycę białą, aby poprawić pożytki występujące w drugiej połowie sierpnia?

A. 1 maja.
B. 15 kwietnia.
C. 15 maja.
D. 1 lipca.
ROL.03 Pytanie 91
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Czym powinny odżywiać się robotnice przed okresem wypacania, aby miały silnie rozwinięte gruczoły woskowe?
A. Syropem.
B. Miodem.
C. Pyłkiem.
D. Kandem.
ROL.09 Pytanie 92
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie opisu określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na plantację rzepaku ozimego.
Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 3000 kg. Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje 20 kg, a pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku: ok. 20 kg z rodziny pszczelej. |
A. 75 rodzin.
B. 50 rodzin.
C. 20 rodzin.
D. 35 rodzin.
ROL.03 Pytanie 93
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych zwierząt gospodarskich posiada żołądek wielokomorowy?
A. Świnia.
B. Owca.
C. Królik.
D. Kura.
ROL.03 Pytanie 94
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaką ilość cukru należy przygotować do sporządzenia syropu cukrowego dla 10 rodzin zimujących w ulu warszawskim zwykłym z których każda posiada 5 plastrów?
A. 10kg
B. 20kg
C. 100kg
D. 50kg
ROL.09 Pytanie 95
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Na podstawie załączonych danych określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na pożytek z rzepaku ozimego.
Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 7 560 kg. Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje: — w maju: 20-25 kg, — w czerwcu: 30-32 kg, — w lipcu: 15-17 kg, — w sierpniu: 2-12 kg. Pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku ok. 20 kg od rodziny pszczelej. |
A. 72-89
B. 168-189
C. 101-108
D. 90-116
ROL.03 Pytanie 96
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby pszczół dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Zatrucia pyłkiem.
B. Grzybicy kamiennej.
C. Grzybicy wapiennej.
D. Zgnilca amerykańskiego.
ROL.03 Pytanie 97
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wykaszanie dna i skarp rowów melioracyjnych powinno przeprowadzać się
A. 4 razy w roku.
B. 5 razy w roku.
C. 2 razy w roku.
D. 3 razy w roku.
ROL.03 Pytanie 98
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy należy wprowadzić młodą matkę do rodziny pszczelej?
A. Kilka dni po osieroceniu rodziny, bez przeglądu gniazda.
B. W obecności matki czerwiącej.
C. Do 6 godz. od momentu usunięcia starej matki, bez ponownego przeglądania gniazda.
D. Tuż po wyrojeniu.
ROL.03 Pytanie 99
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z rysunków przedstawia matkę pszczelą?

A. C.
B. B.
C. D.
D. A.
ROL.03 Pytanie 100
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Najlepszy przedplon dla rzepaku ozimego to
A. buraki pastewne.
B. wczesne ziemniaki.
C. rzepak.
D. pszenica.
ROL.03 Pytanie 101
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Obszar porośnięty maliną leśną zajmuje 2% obszaru lasu o powierzchni 50 ha. Oblicz zasób surowca miodowego, jeśli wydajność miodowa maliny wynosi 100 kg/ha.
A. 200 kg
B. 150 kg
C. 100 kg
D. 50 kg
ROL.03 Pytanie 102
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…
Brunatne pasożyty widoczne na larwach i poczwarkach pszczół oraz na odwłoku i tułowiu dorosłych osobników są objawem
A. amebiozy.
B. nosemozy.
C. kiślicy.
D. warrozy.
ROL.09 Pytanie 103
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
W gospodarstwie o powierzchni 75 ha prowadzona jest hodowla zwierząt wymienionych w zamieszczonej tabeli. Jaką powierzchnię płyty gnojowej należy zaprojektować dla wymienionego stada na okres 6 miesięcy, aby była zgodna z Dyrektywą Azotanową (OSN)?
Wyszczególnienie | Duże Jednostki Przeliczeniowe (DJP) – 6 m-cy/szt. | Powierzchnia płyty gnojowej, m² OSN – 6 m-cy/szt. | Pojemność zbiornika, m³ OSN – 6 m-cy |
---|---|---|---|
Bydło | 61 | 3,5 | 2,5 |
Trzoda chlewna | 5 | 3,5 | 2,5 |
Konie | 15 | 3,5 | 0,25 |
Drób | 6 | 1,6 | 1,5 |
Razem | 87 | - | - |
A. 293,10 m2
B. 470,85 m2
C. 182,70 m2
D. 177,75 m2
ROL.09 Pytanie 104
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…
Plastikowych siatek o oczkach nie większych niż 3,0 x 3,0 mm używa się do pozyskiwania
A. wosku pszczelego.
B. kitu pszczelego.
C. mleczka pszczelego.
D. obnóży pyłkowych.
ROL.03 Pytanie 105
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
A. 3:2
B. 1:1
C. 3:1
D. 1:2
ROL.09 Pytanie 106
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą maszynę, z przedstawionych na ilustracjach, należy zastosować do spulchniania głębszych warstw gleby?

A. IV.
B. III.
C. II.
D. I.
ROL.03 Pytanie 107
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podkarmianie pobudzające, przygotowujące pszczoły do zimowli należy zakończyć nie później niż
A. 20-25 lipca.
B. 25-30 września.
C. 20-25 sierpnia.
D. 25-30 października.
ROL.09 Pytanie 108
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej w celu ochrony przed erozją gleb o nachyleniu powyżej 20% zaleca się
A. pozostawianie roli na zimę w ostrej skibie.
B. trwałe zadarnianie.
C. uprawę podłużno-stokową.
D. obsiewanie roślinami jarymi.
ROL.03 Pytanie 109
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mleko-zastępczymi, powinny być utrzymywane
A. w kombiboksach.
B. z matkami.
C. w kojcach zbiorowych.
D. w indywidualnych kojcach z budkami.
ROL.03 Pytanie 110
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
W którym miesiącu pszczoły zużywają największą ilość miodu na własne potrzeby?
A. W maju.
B. W lipcu.
C. W czerwcu.
D. W sierpniu.
ROL.09 Pytanie 111
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie plastry są najlepsze do zazimowania?
A. Jasnobrązowe.
B. Czarne.
C. Jasne.
D. Ciemnobrązowe.
ROL.03 Pytanie 112
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym świadczy tworzony "stożek" spływającego miodu z miodarki?

A. O dojrzałości miodu.
B. O początkach krystalizacji.
C. O wysokiej zawartości wody.
D. O braku zanieczyszczeń.
ROL.09 Pytanie 113
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz planuje podać każdej z 30 rodzin po 10 kilogramów cukru. Ile zapłaci za cukier dla wszystkich rodzin, jeżeli cena 1 kg cukru wynosi 2,50 zł?
A. 750,00 zł
B. 75,00 zł
C. 25,00 zł
D. 300,00 zł
ROL.09 Pytanie 114
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Układanie dawki pokarmowej dla krowy należy zacząć od zaplanowania
A. mieszanek paszowych.
B. dodatków paszowych.
C. pasz objętościowych soczystych.
D. pasz objętościowych suchych.
ROL.03 Pytanie 115
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Chorobą występującą u bydła i owiec objawiającą się wysoką temperaturą, brakiem apetytu oraz powstaniem charakterystycznych obrzęków na klatce piersiowej, ramionach i szyi, jest
A. wścieklizna.
B. pryszczyca.
C. gruźlica.
D. szelestnica.
ROL.03 Pytanie 116
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rośliny miododajnej dotyczy załączony opis?
Roślina jednoroczna o wysokości 50-70 cm, cała szorstkо owłosiona. Posiada liście pojedynczo lub podwójnie pierzastosieczne, kwiaty barwy niebieskofioletowej, zebrane w skrętki. Owocem jest torebka. Ma krótki okres wegetacji i małe wymagania glebowe. Jest najlepszą roczną rośliną pożytkową. Miód z tej rośliny ma barwę jasną, przyjemny aromat i wykwintny, delikatny smak. |
A. Wrzosu zwyczajnego.
B. Kocimiętki nagiej.
C. Niecierpka Roylego.
D. Facelii błękitnej.
ROL.09 Pytanie 117
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
W czasie głównego przeglądu jesiennego pszczelarz stwierdził w swoich 10 rodzinach średnio po 2 kg miodu.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?
A. Z 40 kg.
B. Z 80 kg.
C. Z 20 kg.
D. Z 10 kg.
ROL.03 Pytanie 118
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Do pasz objętościowych soczystych zalicza się
A. słomę.
B. plewy.
C. otręby.
D. okopowe.
ROL.03 Pytanie 119
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Co najmniej ile kilogramów nasion nastrzyka białego należy przygotować do obsiania 20 ha nieużytków, by poprawić bazę pożytkową w terenie? Norma wysiewu tych nasion na 1 ha wynosi od 25 do 30 kg.
A. 550 kg
B. 450 kg
C. 500 kg
D. 600 kg
ROL.03 Pytanie 120
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?
Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Kaukaskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Włoskiej.