Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji pszczel…
A. Co 36 miesięcy.
B. Co 24 miesiące.
C. Co 6 miesięcy.
D. Co 12 miesięcy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której choroby pszczół dotyczą objawy przedstawione na ilustracji?

A. Grzybicy kamiennej.
B. Zatrucia pyłkiem.
C. Grzybicy wapiennej.
D. Zgnilca amerykańskiego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Po stwierdzeniu której choroby stosuje się zabieg podwójnego przesiedlenia rodziny?
A. Zaziębienia czerwiu.
B. Choroby sporowcowej.
C. Zgnilca złośliwego.
D. Zatrucia nektarem.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Rasa bydła Jersey reprezentuje typ bydła
A. mlecznego.
B. kombinowanego.
C. wszechstronnego.
D. mięsnego.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z którego z wymienionych materiałów powinny być wykonane naczynie, w których przechowywany jest miód?
A. Z blachy ocynkowanej.
B. Z drewna brzozowego.
C. Z aluminium.
D. Ze szkła.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którego z wymienionych kosztów w pasiece nie zalicza się do kosztów bezpośrednich?
A. Transportu.
B. Pracy.
C. Zakupu cukru.
D. Amortyzacji.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?
A. Wygląd czerwiu na plastrze.
B. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
C. Liczba plastrów z czerwiem.
D. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych czynników nie ma bezpośredniego wpływu na powodzenie wychowu wartościowych matek pszczelich?
A. Rodzaj klateczek do izolowania mateczników.
B. Liczba młodych pszczół w rodzinie wychowującej.
C. Wiek larw hodowlanych.
D. Zdrowotność rodziny wychowującej.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Objawy której choroby pszczół można stwierdzić na podstawie przedstawionej ilustracji?

A. Zgnilca amerykańskiego.
B. Grzybicy wapiennej.
C. Choroby woreczkowej.
D. Zgnilca europejskiego.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej w celu ochrony przed erozją gleb gruntów o nachyleniu powyżej 20% zaleca się
A. pozostawianie roli na zimę w ostrej skibie.
B. obsiewanie roślinami jarymi.
C. trwałe zadarnianie.
D. uprawę podłużno-stokową.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wapnowanie gleby pod plantacje koniczyny czerwonej należy przeprowadzić
A. jesienią, dwa lata przed zasiewem.
B. latem poprzedzającym wiosenny zasiew.
C. jesienią poprzedzającą wiosenny zasiew.
D. latem, dwa lata przed zasiewem.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych osobników pszczelich są w normalnych warunkach karmione tylko czystym mleczkiem pszczelim?
A. Larwy robotnic i trutni do 3 dnia życia.
B. Trutnie przez całe życie.
C. Larwy robotnic i trutni do 16 dnia życia.
D. Robotnice przez całe życie.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przedstawiony na ilustracji sprzęt wykorzystuje się do

A. niszczenia chwastów.
B. spulchnienia ścierniska w celu zasiania poplonów.
C. spulchniania gleb ciężkich.
D. wstępnego doprawiania roli po orce.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

A. Facelię błękitną.
B. Chaber bławatek.
C. Grykę zwyczajną.
D. Rzepak ozimy
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych ras geograficznych pszczół powinien wybrać pszczelarz, jeżeli wokół pasieki znajdują się duże pożytki koniczyny czerwonej?
A. Kraińską.
B. Włoską.
C. Środkowoeropejską.
D. Kaukaską.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Oznakowanie świń zgodnie z zasadami identyfikacji i rejestracji oraz obrotu zwierzętami gospodarskimi polega na
A. założeniu na prawą małżowinę uszną duplikatu kolczyka.
B. wytatuowaniu numeru identyfikacyjnego.
C. założeniu opaski.
D. założeniu na obu małżowinach usznych kolczyków.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Określ na podstawie danych z tabeli zapotrzebowanie krowy na zielonkę, przy założeniu, że średnia wydajność krowy wynosi 5 000 litrów mleka o zawartości 4% tłuszczu.
| Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni, dt | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Wydajność krów – mleko o zawartości tłuszczu 4% | Siano | Zielonki | Kiszonki | Pasze treściwe | Rośliny okopowe |
| 11 | 74 | 77 | 3,3 | - | |
| 3500 litrów | 15 | 83 | 77 | 6,8 | 12 |
| 5000 litrów | 16 | 85 | 78 | 8,2 | 15 |
| 5500 litrów | 17 | 87 | 78 | 9,6 | 15 |
| 6000 litrów | |||||
A. 87 dt
B. 77 dt
C. 15 dt
D. 83 dt
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
A. Fasola.
B. Pszenica.
C. Kukurydza.
D. Ziemniaki.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest podstawowe przeznaczenie zagiętego końca dłuta pasiecznego?

A. Przycinanie węzy.
B. Wycinanie woszczyny z ramek.
C. Rozdzielanie elementów ula.
D. Zeskrobywanie z ramek kitu.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki może być maksymalny wzrost plonu rzepaku ozimego, jeżeli będzie on zapylony przez pszczoły?
A. 40%
B. 60%
C. 20%
D. 80%
Prowadzenie produkcji pszczel…
Chorobą występującą u bydła i owiec objawiającą się wysoką temperaturą, brakiem apetytu oraz powstaniem charakterystycznych obrzęków na klatce piersiowej, ramionach i szyi, jest
A. gruźlica.
B. pryszczyca.
C. szelestnica.
D. wścieklizna.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie przedstawionej normy spożycia pokarmów przez jedną rodzinę pszczelą w ciągu roku oblicz, ile kilogramów pokarmu pyłkowego potrzebuje rodzina pszczela w okresie od początku lutego do końca czerwca w danym roku.
| Produkt | Miesiące roku | Razem | |||||||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | ||
| Miód, kg | 1 | 1 | 3 | 8 | 15 | 20 | 15 | 13 | 8 | 3 | 2 | 1 | 90 |
| Pyłek, kg | - | 0,3 | 1,8 | 3,6 | 6,6 | 8,1 | 5,4 | 3,6 | 0,6 | - | - | - | 30 |
A. 12,0 kg
B. 18,3 kg
C. 20,4 kg
D. 10,2 kg
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej formie należy zastosować lek widoczny na ilustracji?

A. Podać tabletkę rozpuszczoną w syropie.
B. Zawiesić tabletkę między plastrami z czerwiem.
C. Ułożyć tabletkę na powałce ula.
D. Wprowadzić tlącą się tabletkę przez wylot.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Preparat Biowar 500 pozostawiony w ulu na zimę powoduje
A. narastanie oporności u osobników warroa.
B. narastanie odporności u osobników warroa.
C. nieprawidłowe ułożenie pokarmu.
D. wypryskiwanie pszczół w okresie zimowym.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Które z wymienionych roślin są mało wymagające i dadzą dobre plony nawet na glebach należących do kompleksów żytnich bardzo słabych?
A. Seradela i łubin.
B. Rzepak i jęczmień.
C. Pszenżyto i ziemniaki.
D. Pszenica i kukurydza.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwach nastawionych na intensywną produkcję mleka, cielęta, przez początkowy okres odpajania mlekiem lub preparatami mlekozastępczymi, powinny być utrzymywane
A. w indywidualnych kojcach z budkami.
B. z matkami.
C. w kojcach zbiorowych.
D. w kombiboksach.
Prowadzenie produkcji pszczel…
W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada:
- 10 szt. krów,
- 5 szt. cieląt w wieku 0–6 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 6–12 m-cy,
- 5 szt. jałówek i byczków w wieku 12–24 m-cy.
Ile obornika produkuje stado?
| Grupa zwierząt | obornik | gnojowica | ||||||
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| masa ton | azot kg | fosfor kg | potas kg | masa ton | azot kg | fosfor kg | potas kg | |
| Cielęta 0 – 6 m-cy | 2,6 | 20,8 | 5,2 | 15,6 | - | - | - | - |
| Jałówki, byczki 6 – 12 m-cy | 2,9 | 15,4 | 8,1 | 19,1 | 7,0 | 23,1 | 7,7 | 29,4 |
| Jałówki, byczki 12 – 24 m-cy | 4,8 | 25,0 | 15,4 | 3,2 | 12,1 | 42,3 | 15,7 | 58,1 |
| Krowy | 12,0 | 66,0 | 38,3 | 64,8 | 23,2 | 97,4 | 39,4 | 107,0 |
A. 211,50 t
B. 171,50 t
C. 327,50 t
D. 173,97 t
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakiej maksymalnej temperaturze można dekrystalizować miód, aby nie tracił on wartości leczniczych?
A. 42°C
B. 52°C
C. 60°C
D. 75°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono kwiaty

A. berberysu.
B. wierzby.
C. lipy.
D. głogu.
ROL.09 Pytanie 150
Organizacja i nadzorowanie pr…
Pszczelarz wyposażył swoją pasiekę w urządzenie pokazane na zdjęciu. W tym sezonie pasiecznym będzie mógł rozpocząć pozyskiwanie

A. jadu.
B. pierzgi.
C. kitu pszczelego.
D. obnóży pyłkowych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rasy pszczół dotyczy zamieszczony opis?
| Osobniki należące do tej rasy są najmniejsze spośród występujących w Polsce pszczół. Ciało mają pokryte szarobiałym owłosieniem. Są łagodne, mają najmniejszą skłonność do rojenia, miód sklepią na mokro, silnie klują gniazdo, ul trzymają niezbyt czysto. Cechuje je duża skłonność do rabunku. Posiadają najdłuższe języczki dzięki czemu są cenione jako dobre zapylaczki. |
A. Krainskiej.
B. Włoskiej.
C. Kaukaskiej.
D. Środkowoeuropejskiej.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki jest optymalny zakres temperatur wychowu matek pszczelich?
A. 33-35°C
B. 31-32°C
C. 38-39°C
D. 36-37°C
Prowadzenie produkcji pszczel…
Po ilu dniach nakrop zostaje zasklepiony i jest już dojrzałym miodem?
A. 2-4
B. 5-7
C. 11-13
D. 8-10
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak powinien postąpić pszczelarz z rodziną pszczelą, w której pojawiły się trutówki fizjologiczne?
A. Połączyć z inną rodziną pszczelą.
B. Poddać do rodziny nieunasienioną matkę w klateczce.
C. Przeprowadzić podwójne przesiedlenie rodziny.
D. Spryskać rodzinę syropem.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak często powinny być strzyżone owce o okrywie jednolitej?
A. 3 razy w roku.
B. Co 3 miesiące.
C. Co 6 miesięcy.
D. 1 raz w roku.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki rodzaj pługa należy zastosować, aby wyeliminować nadmierne jałowe przejazdy na uwrociach podczas orki?
A. Zagonowy podorywkowy.
B. Zagonowy wieloskibowy.
C. Bezzagonowy obracalny.
D. Zagonowy dwuskibowy.
Organizacja i nadzorowanie pr…
Układanie dawki pokarmowej dla krowy należy zacząć od zaplanowania
A. dodatków paszowych.
B. mieszanek paszowych.
C. pasz objętościowych suchych.
D. pasz objętościowych soczystych.
Prowadzenie produkcji pszczel…
O czym może świadczyć osyp rozrzucony po całej dennicy po zimowli pszczół?
A. O braku mleczka.
B. O braku matki.
C. O wilgoci w ulu.
D. O występowaniu warrozy.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który zabieg należy wykonać w rodzinie pszczelej posiadającej czerw przedstawiony na ilustracji?

A. Wymienić matkę.
B. Ścieśnić gniazdo.
C. Usunąć czerw.
D. Podzielić rodzinę.
Prowadzenie produkcji pszczel…
Wykaszanie dna i skarp rowów melioracyjnych powinno przeprowadzać się
A. 3 razy w roku.
B. 4 razy w roku.
C. 2 razy w roku.
D. 5 razy w roku.