Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 121
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Koniczyna biała, gorczyca polna, mlecz polny są pożytkami

A. okresu wczesnowiosennego.
B. okresu późnoletniego.
C. występującymi w pełni lata.
D. występującymi w pełni wiosny.
ROL.09 Pytanie 122
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Po ilu godzinach od utraty pełnowartościowej matki w rodzinie pszczelej pszczoły zaczynają budować mateczniki ratunkowe?

A. Po 18 godzinach.
B. Po 24 godzinach.
C. Po 6 godzinach.
D. Po 12 godzinach.
ROL.09 Pytanie 123
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pszczelarz wyposażył swoją pasiekę w urządzenie pokazane na ilustracji. Co ile dni będzie musiał wybierać z niego obnóża pyłkowe?

Ilustracja do pytania 3
A. 4-5 dni.
B. 1-2 dni.
C. 9-10 dni.
D. 7-8 dni.
ROL.03 Pytanie 124
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które z wymienionych roślin są mało wymagające i dadzą dobre plony nawet na glebach należących do kompleksów żytnich bardzo słabych?

A. Pszenica i kukurydza.
B. Pszenżyto i ziemniaki.
C. Seradela i łubin.
D. Rzepak i jęczmień.
ROL.03 Pytanie 125
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych roślin miododajnych powinna być wybrana do uprawy na glebach zasadowych?

A. Groch siewny.
B. Lucerna siewna.
C. Rzepak ozimy.
D. Koniczyna czerwona.
ROL.03 Pytanie 126
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 8°C
B. 4°C
C. 6°C
D. 7°C
ROL.09 Pytanie 127
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Po ilu dniach od przełożenia jednodniowych larw do miseczek matecznikowych następuje wygryzanie się matek pszczelich?

A. Po 9 dniach.
B. Po 12 dniach.
C. Po 6 dniach.
D. Po 16 dniach.
ROL.03 Pytanie 128
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest dzienna dawka owsa dla konia?

A. 10-12 kg
B. 4-6 kg
C. 13-15 kg
D. 7-9 kg
ROL.03 Pytanie 129
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza

A. występowanie warrozy.
B. brak matki.
C. głód w rodzinie.
D. występowanie choroby sporowcowej.
ROL.03 Pytanie 130
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która grupa zwierząt gospodarskich nie podlega kolczykowaniu?

A. Bydło.
B. Konie.
C. Kozy.
D. Świnie.
ROL.03 Pytanie 131
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z opisanych sytuacji w ulu jest wskazaniem do użycia węzy?

A. Pojawienie się nakropu w gnieździe.
B. Zajęcie przez pszczoły ostatniej uliczki.
C. Budowa dzikiej zabudowy.
D. Pojawienie się czerwiu na drugim plastrze z brzegu.
ROL.03 Pytanie 132
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas pierwszego przeglądu wiosennego pszczelarz stwierdził w gnieździe rodziny pszczelej za małą ilość pokarmu węglowodanowego. Czym powinien uzupełnić brakujący pokarm?

A. Syropem cukrowym.
B. Ciastem miodowo-cukrowym.
C. Cukrem pudrem.
D. Nektarem.
ROL.03 Pytanie 133
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 6-7
B. 4-5
C. 13-14
D. 11-12
ROL.03 Pytanie 134
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przedstawiona na ilustracji maszyna uprawowa służy do

Ilustracja do pytania 14
A. wałowania wgłębnego gleby.
B. przygotowania gleby do wykonywania orki.
C. zagęszczania wierzchniej warstwy gleby.
D. kruszenia gleby.
ROL.03 Pytanie 135
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaka jest obsada zwierząt w opisanym gospodarstwie?

W gospodarstwie o powierzchni 15 ha prowadzona jest hodowla bydła o następującej strukturze stada w dużych jednostkach przeliczeniowych (DJP):
   − 10 DJP krów,
   − 1,0 DJP cieląt w wieku 0 – 6 m-cy,
   − 1,5 DJP jałówek i byczków 6 – 12 m-cy,
   − 4,0 DJP jałówek i byczków w wieku 12 – 24 m-cy.

A. 1,03 DJP/ha
B. 0,67 DJP/ha
C. 0,93 DJP/ha
D. 1,10 DJP/ha
ROL.09 Pytanie 136
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które pestycydy są najbardziej niebezpieczne dla pszczół?

A. Herbicydy.
B. Akarycydy.
C. Insektycydy.
D. Fungicydy.
ROL.09 Pytanie 137
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakim okresie powinny być stosowane herbicydy na plantacjach rzepaku ozimego?

A. W fazie kłoszenia.
B. Podczas kwitnienia minimum połowy kwiatów.
C. Jesienią przed wschodami rzepaku lub po wschodach.
D. W fazie strzelania w źdźbło.
ROL.03 Pytanie 138
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki jest maksymalny okres przechowywania mleczka pszczelego w temperaturze 0-5 °C?

A. 7 dni.
B. 28 dni.
C. 21 dni.
D. 14 dni.
ROL.03 Pytanie 139
Kategorie: Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę miododajną przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 19
A. Malinę właściwą.
B. Lipę drobnolistną.
C. Robinię akacjową.
D. Kruszynę pospolitą.
ROL.03 Pytanie 140
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zaraźliwą chorobą bakteryjną atakującą starszy czerw pszczeli jest

A. chroniczny paraliż pszczół.
B. zgnilec złośliwy.
C. posocznica bakteryjna.
D. choroba sporowcowa.
ROL.03 Pytanie 141
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która roślina pożytkowa charakteryzuje się najwyższą wydajnością miodową?

A. Chaber łąkowy.
B. Przegorzan pospolity.
C. Gryka zwyczajna.
D. Rezeda biała.
ROL.03 Pytanie 142
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie zamieszczonego fragmentu rozporządzenia określ, z jakiego okresu rolnik prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj pozyskanych od drobiu i trudniący się ich sprzedażą bezpośrednią, powinien prowadzić dokumentację, zawierającą informacje o ilości sprzedanych jaj.

§ 39. 1. Podmiot prowadzący działalność w zakresie produkcji jaj przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej prowadzi i przechowuje dokumentację, zawierającą informacje o:

1) ilości sprzedanych produktów w danym:

a) tygodniu – w przypadku jaj pozyskanych od drobiu,

b) miesiącu – w przypadku jaj pozyskanych od ptaków bezgrzebieniowych;

2) wynikach czynności sprawdzających, o których mowa w § 18.

2. Dokumentację, o której mowa w ust. 1, przechowuje się przez rok następujący po roku, w którym została sporządzona, i udostępnia się na żądanie właściwego powiatowego lekarza weterynarii.

A. Z miesiąca.
B. Z roku.
C. Z tygodnia.
D. Z dwóch lat.
ROL.03 Pytanie 143
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Rombowate zaczerwienienia na powierzchni skóry świń to objawy

A. różycy.
B. brucelozy.
C. pomoru.
D. ochwatu.
ROL.03 Pytanie 144
Kategorie: Biologia pszczół Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ilustracja przedstawia siedlisko/domek dla jednego z gatunków pszczoły samotnicy. Jaki to gatunek?

Ilustracja do pytania 24
A. Murarka ogrodowa.
B. Kornutka.
C. Pszczolinka.
D. Spójnica lucernowa.
ROL.09 Pytanie 145
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadstawki ze styropianu nie można wykorzystywać do produkcji

A. miodu ekologicznego.
B. kitu pszczelego.
C. mleczka pszczelego.
D. jadu pszczelego.
ROL.03 Pytanie 146
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę należy zapewnić podczas suszenia ziarna, aby nie utraciło ono zdolności kiełkowania?

A. 50 °C
B. 35 °C
C. 45 °C
D. 20 °C
ROL.09 Pytanie 147
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych metod przyspieszających rozwój rodziny pszczelej stosuje się w sierpniu?

A. Podkarmianie pobudzające syropem.
B. Oddzielanie plastrów z czerwiem od pozostałych.
C. Odsklepianie zapasów miodu.
D. Zwężanie uliczek międzyplastrowych.
ROL.09 Pytanie 148
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

W oborze należy przewidzieć miejsce do leżenia dla krów, na którym mogłoby odpoczywać

A. 30% stada.
B. 50% stada.
C. 80% stada.
D. 100% stada.
ROL.03 Pytanie 149
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakie urządzenie przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 29
A. Kopaczka elewatorowa.
B. Wycinak kiszonki.
C. Szarpak kiszonki.
D. Chwytak do bel.
ROL.09 Pytanie 150
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Która z wymienionych roślin, płytko korzeniąca się, powinna być posiana po roślinach o głębokim systemie korzeniowym, w celu utrzymania właściwej struktury gleby?

A. Pszenica ozima.
B. Lucerna siewna.
C. Rzepak ozimy.
D. Burak cukrowy.
ROL.09 Pytanie 151
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

W którym momencie gniazdo powinno być poszerzane ramką przedstawioną na ilustracji?

Ilustracja do pytania 31
A. Gdy pszczoły zaczną pobielać plastry.
B. Gdy w rodzinie pojawią się trutówki.
C. Gdy matka rozpocznie czerwić na wiosnę.
D. Gdy rodzina jest w nastroju rojowym.
ROL.03 Pytanie 152
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między

A. kwietniem a połową maja.
B. wrześniem a połową października.
C. lutym a połową marca.
D. czerwcem a połową lipca.
ROL.03 Pytanie 153
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które narzędzie uprawowe, zapewniające intensywne spulchnianie gleby nawet na dużej głębokości, przedstawiono na fotografii?

Ilustracja do pytania 33
A. Spulchniacz.
B. Włókę.
C. Kultywator.
D. Gruber.
ROL.03 Pytanie 154
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych pól zabrania się stosowania nawozów naturalnych, zgodnie z zaleceniami Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej?

A. Na wieloletnich uprawach polowych.
B. Na glebach przykrytych śniegiem.
C. Na glebach lekkich.
D. Na użytkach zielonych.
ROL.03 Pytanie 155
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

O czym może świadczyć osyp rozrzucony po całej dennicy po zimowli pszczół?

A. O braku matki.
B. O wilgoci w ulu.
C. O braku mleczka.
D. O występowaniu warrozy.
ROL.09 Pytanie 156
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Nadstawki ze styropianu nie można wykorzystywać do produkcji

A. kitu pszczelego.
B. mleczka pszczelego.
C. miodu ekologicznego.
D. jadu pszczelego.
ROL.03 Pytanie 157
Kategorie: Gospodarka pasieczna Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

W pasiece prowadzonej metodami ekologicznymi można

A. wirować miód z plastrów, na których znajduje się czerw.
B. przycinać skrzydła królowej.
C. stosować lakiery do zabezpieczania uli od wewnątrz.
D. dokarmiać pszczoły ciastem cukrowym.
ROL.03 Pytanie 158
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jakiej rasy pszczół dotyczy opis?

Należą do najmniejszych pszczół europejskich lecz posiadają najdłuższy języczek 6,7-7,3 mm. Są bardzo łagodne, podczas przeglądów dobrze trzymają się plastrów. Posiadają zdolność szybkiego wyszukiwania nowych pożytków. Pszczoły te wykazują dużą skłonność do rabunków, ale własnego gniazda bronią bardzo energicznie. Wyjątkowo mocno kitują gniazdo i wylot.

A. Włoskiej.
B. Kraińskiej.
C. Środkowoeuropejskiej.
D. Kaukaskiej.
ROL.03 Pytanie 159
Kategorie: Sprzęt i narzędzia pasieczne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które narzędzie stosuje się do ręcznego zbierania obornika?

A. Widły.
B. Łopatę.
C. Grabie.
D. Motykę.
ROL.03 Pytanie 160
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?

A. 3 kg
B. 4 kg
C. 2 kg
D. 1 kg