Filtrowanie pytań
Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, w której fazie rozwojowej lucerny należy ją zebrać, aby zielonka zawierała dużo białka i witamin oraz charakteryzowała się wysoką strawnością przy możliwie wysokim plonie?
| Wartość pokarmowa lucerny w zależności od fazy rozwojowej rośliny | |||||
|---|---|---|---|---|---|
| Faza rozwojowa roślin | Plon zielonej masy | Zawartość białka ogólnego | Plon białka ogólnego | Strawność masy organicznej | Zawartość witamin |
| Przed pąkowaniem | mały | duża | średni | wysoka | duża |
| Pąkowanie | średni | duża | duży | wysoka | duża |
| Początek kwitnienia | duży | średnia | duży | średnia | średnia |
| Kwitnienie | bardzo duży | mała | średni | niska | mała |
| Koniec kwitnienia | od 5,6 | bardzo mała | mały | bardzo niska | bardzo mała |
Która z wymienionych metod jest stosowana do zwalczania warrozy u pszczół?
W jakim okresie sezonu wegetacyjnego kwitnie roślina pokazana na ilustracji?

Na podstawie opisu określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na plantację rzepaku ozimego.
| Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 3000 kg. Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje 20 kg, a pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku: ok. 20 kg z rodziny pszczelej. |
Który typ miodarki wymaga ręcznego obracania plastrów podczas wirowania miodu?
Jedna rodzina pszczela średnio produkuje 120 kg miodu rocznie. W tym czasie na własne potrzeby zużywa około 90 kg miodu. Ile miodu w ciągu roku uzyska pszczelarz posiadający 20-pniową pasiekę?
Który z wymienionych produktów pasiecznych jest produktem przetworzonym?
Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?
Który z opisanych stanów biologicznych rodziny pszczelej jest anormalnym?
Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach
| Średnica świecy mm | Numery knota dla świec | |
|---|---|---|
| parafinowo (45%)- woskowa (55%) | woskowa (100%) | |
| 0 – 5 | 0 – 1 | 0 – 1 |
| 5 – 8 | 0 – 1 | 1 – 2 |
| 8 – 10 | 2 – 3 | 3 – 4 |
| 10 – 15 | 3 | 4 – 5 |
| 15 – 18 | 3 – 4 | 6 – 7 |
| 18 – 20 | 4 | 8 – 9 |
| 20 – 22 | 4 – 5 | 10 – 11 |
| 22 – 25 | 6 – 7 | 11 – 12 |
| 25 – 30 | 7 – 8 | 12 – 13 |
| 30 – 35 | 8 – 9 | 13 – 14 |
| 35 – 40 | 10 – 11 | 14 – 15 |
| 40 – 45 | 11 – 12 | 15 – 16 |
| 45 – 50 | 12 – 13 | 16 – 17 |
| 50 – 55 | 13 – 14 | 18 – 19 |
| 55 – 60 | 14 – 15 | 19 – 20 |
| 60 – 70 | 16 – 17 | 20 |
| 70 – 80 | 18 – 19 | - |
Rombowate zaczerwienienia na powierzchni skóry świń to objawy
Który kwas jest najbardziej pożądany w czasie zakiszania pasz?
Kiszonkę z kukurydzy sporządza się
Podgatunek pszczoły Apis mellifera sicula zaliczany jest do pszczół
Do uprawy na glebach lekkich nadaje się
Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?
Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?
§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż: 1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej; 2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; 4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany; 5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa. 2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa. 3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4. |
Jaką liczbę par liści powinien rozwinąć przed zimą rzepak ozimy w dobrych warunkach klimatyczno-glebowych?
Które z podanych roślin stanowią dla pszczół pożytek późny?
W jakiej proporcji powinno stosować się syrop cukrowy do podkarmiania pobudzającego?
Który typ aparatu gębowego występuje u pszczół?
Pszczelarz planuje podać każdej z 30 rodzin po 10 kilogramów cukru. Ile zapłaci za cukier dla wszystkich rodzin, jeżeli cena 1 kg cukru wynosi 2,50 zł?
Z której rośliny w okresie wczesno letnim uzyskuje się miód towarowy?
W którym dniu rozwoju osobniczego matki pszczelej nie jest wskazane wykonywanie w rodzinie wychowującej żadnej pracy pasiecznej ze względu na histolizę?
Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?
Którego miodu dotyczy opis?
| Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń. |
Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza
Jakiej barwy powinno być dobrej jakości siano?
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, określ która roślina charakteryzuje się najwyższą wydajnością miodową.
| Rośliny zielne | kg/ha |
|---|---|
| Arcydzięgiel litwor | do 200 |
| Aster amerykański | 65 |
| Aster krzaczasty | 50 |
| Barszcz Sosnowskiego | do 300 |
| Bobik (pastewny) | ok. 25 |
| Bodziszek leśny | 70-90 |
| Bodziszek łąkowy | ok. 50 |
| Cebula jadalna | 80-140 |
| Chaber bławatek | 350 |
| Chaber driakiewnik | 500 |
| Chaber górski | 300 |
| Chaber łąkowy | 200 |
| Chaber nadreński | do 600 |
| Ciemięży białokwiatowy | 200 |
Jaką optymalną temperaturę należy zapewnić w pomieszczeniach przeznaczonych do przechowywania miodu?
Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?
Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?
W jakim celu wykorzystuje się sprzęt widoczny na ilustracji?

Dobry materiał siewny koniczyny powinien mieć czystość co najmniej
Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?
Ile wynosi zapotrzebowanie rodziny pszczelej na miód w ciągu roku?
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.
| Sposób suszenia | Straty w % | ||
|---|---|---|---|
| Suchej masy | Białka strawnego | Karotenu | |
| Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie | 15-30 | 12-25 | 60-85 |
| Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie | 25-50 | 50-60 | 95-98 |
| Dosuszanie nieogrzanym powietrzem | 15-20 | 10-20 | 50-85 |
| Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem | 5-10 | 5-8 | 5-6 |