Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 161
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najkorzystniejszą porą do prowadzenia wychowu matek jest okres między

A. czerwcem a połową lipca.
B. lutym a połową marca.
C. kwietniem a połową maja.
D. wrześniem a połową października.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie informacji zawartych w tabeli określ, w której fazie rozwojowej lucerny należy ją zebrać, aby zielonka zawierała dużo białka i witamin oraz charakteryzowała się wysoką strawnością przy możliwie wysokim plonie?

Wartość pokarmowa lucerny w zależności od fazy rozwojowej rośliny
Faza rozwojowa roślinPlon zielonej masyZawartość białka ogólnegoPlon białka ogólnegoStrawność masy organicznejZawartość witamin
Przed pąkowaniemmałydużaśredniwysokaduża
Pąkowanieśrednidużadużywysokaduża
Początek kwitnieniadużyśredniadużyśredniaśrednia
Kwitnieniebardzo dużymałaśredniniskamała
Koniec kwitnieniaod 5,6bardzo małamałybardzo niskabardzo mała

A. Kwitnienia.
B. Na początku kwitnienia.
C. Pąkowania.
D. Na końcu kwitnienia.
ROL.03 Pytanie 163
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych metod jest stosowana do zwalczania warrozy u pszczół?

A. Wymiana matki pszczelej.
B. Zwiększenie objętości gniazda poprzez dodanie ramki z węzą.
C. Wstawianie do gniazda ramek pracy.
D. Przesiedlanie rodzin.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie opisu określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na plantację rzepaku ozimego.

Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 3000 kg. Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje 20 kg, a pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku: ok. 20 kg z rodziny pszczelej.

A. 50 rodzin.
B. 35 rodzin.
C. 75 rodzin.
D. 20 rodzin.
ROL.03 Pytanie 168
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych produktów pasiecznych jest produktem przetworzonym?

A. Mleczko pszczele.
B. Miód wielokwiatowy.
C. Świeczki woskowe.
D. Pyłek pszczeli.
ROL.03 Pytanie 169
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką ilość syropu cukrowego uzyska się z 50 kg cukru, jeżeli do zakarmienia należy użyć syropu o proporcji 5:3?

A. 30 litrów
B. 80 litrów
C. 50 litrów
D. 60 litrów
ROL.03 Pytanie 170
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z opisanych stanów biologicznych rodziny pszczelej jest anormalnym?

A. Czerw zwarty na plastrze.
B. Obecność trutni jesienią.
C. Agresywność pszczół.
D. Stara matka w rodzinie.
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do wyrobu świec parafinowo-woskowych o średnicy 2,3 cm powinny być użyte knoty o numerach

Średnica świecy
mm
Numery knota dla świec
parafinowo (45%)-
woskowa (55%)
woskowa (100%)
0 – 50 – 10 – 1
5 – 80 – 11 – 2
8 – 102 – 33 – 4
10 – 1534 – 5
15 – 183 – 46 – 7
18 – 2048 – 9
20 – 224 – 510 – 11
22 – 256 – 711 – 12
25 – 307 – 812 – 13
30 – 358 – 913 – 14
35 – 4010 – 1114 – 15
40 – 4511 – 1215 – 16
45 – 5012 – 1316 – 17
50 – 5513 – 1418 – 19
55 – 6014 – 1519 – 20
60 – 7016 – 1720
70 – 8018 – 19-

A. 4-5
B. 11-12
C. 13-14
D. 6-7
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką maksymalną temperaturę może mieć śmietana surowa podczas transportu trwającego ok. 3 godziny?

§ 10.1.Temperatura przechowywanych lub transportowanych produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej nie może być wyższa niż:

1) 4°C - dla tuszek drobiowych, zajęczaków i drobnej zwierzyny łownej niewypatroszonej;

2) 3°C - dla narządów wewnętrznych grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

3) 7°C - dla tusz grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;

4) 6°C - dla mleka surowego i surowej śmietany;

5) 2°C - dla produktów rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa.

2. Produkty pochodzenia zwierzęcego przeznaczone do sprzedaży bezpośredniej schładza się niezwłocznie, jeżeli jest to konieczne dla zapewnienia ich bezpieczeństwa.

3. Temperatury, o których mowa w ust. 1 pkt 1-4, mogą być wyższe o 2°C podczas transportu do miejsc prowadzenia sprzedaży bezpośredniej lub zakładu prowadzącego handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta końcowego, jeżeli transport ten nie trwa dłużej niż 2 godziny, a po jego zakończeniu produkty zostaną schłodzone do temperatury określonej w ust. 1 pkt 1-4.

A. 7°C
B. 4°C
C. 6°C
D. 8°C
ROL.09 Pytanie 183
Organizacja i nadzorowanie pr…

Pszczelarz planuje podać każdej z 30 rodzin po 10 kilogramów cukru. Ile zapłaci za cukier dla wszystkich rodzin, jeżeli cena 1 kg cukru wynosi 2,50 zł?

A. 300,00 zł
B. 25,00 zł
C. 75,00 zł
D. 750,00 zł
ROL.03 Pytanie 186
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?

A. Miodność.
B. Zachowanie się na plastrze.
C. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
D. Czerwienie matki.
ROL.03 Pytanie 187
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Spadziowego.
B. Rzepakowego.
C. Wrzosowego.
D. Akacjowego.
ROL.03 Pytanie 188
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wiosną, brak lotów i bezsilne staczanie się pszczół z deski wylotowej oznacza

A. występowanie warrozy.
B. głód w rodzinie.
C. występowanie choroby sporowcowej.
D. brak matki.
ROL.03 Pytanie 190
Prowadzenie produkcji pszczel…

Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, określ która roślina charakteryzuje się najwyższą wydajnością miodową.

Rośliny zielnekg/ha
Arcydzięgiel litwordo 200
Aster amerykański65
Aster krzaczasty50
Barszcz Sosnowskiegodo 300
Bobik (pastewny)ok. 25
Bodziszek leśny70-90
Bodziszek łąkowyok. 50
Cebula jadalna80-140
Chaber bławatek350
Chaber driakiewnik500
Chaber górski300
Chaber łąkowy200
Chaber nadreńskido 600
Ciemięży białokwiatowy200

A. Bodziszek leśny.
B. Barszcz Sosnowskiego.
C. Ciemiężyk białokwiatowy.
D. Chaber nadreński.
ROL.03 Pytanie 192
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych ras pszczół charakteryzuje się jednolitym ziemisto-ciemnobrązowym ubarwieniem ciała, krótkim języczkiem, dużą skłonnością do żądlenia, płochliwością na plastrze oraz dobrą zimotrwałością?

A. Kaukaska.
B. Środkowoeuropejska.
C. Kraińska.
D. Włoska.
ROL.03 Pytanie 193
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych chwastów pól uprawnych ma największą wartość pożytkową?

A. Rzodkiew świrzepa.
B. Wyka ptasia.
C. Chaber bławatek.
D. Gorczyca polna.
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?

A. Rozdać plastry innym rodzinom, aby wykorzystały pokarm.
B. Wysypać z dennicy pszczoły pod krzakami, a do ula wsypać nowy rój.
C. Otworzyć szeroko ul, aby umożliwić innym rodzinom wyrabowanie pokarmu.
D. Zatkać wylot, zabezpieczyć martwe pszczoły i pobrać próbkę do badania.
ROL.03 Pytanie 198
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.

Sposób suszeniaStraty w %
Suchej masyBiałka strawnegoKarotenu
Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie15-3012-2560-85
Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie25-5050-6095-98
Dosuszanie nieogrzanym powietrzem15-2010-2050-85
Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem5-105-85-6

A. Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie.
B. Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie.
C. Dosuszanie ciepłym powietrzem.
D. Dosuszanie niedogrzanym powietrzem.
ROL.03 Pytanie 200
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile czystego azotu znajduje się w 30 tonach obornika, zawierającego średnio 0,5% azotu?

A. 50 kg
B. 500 kg
C. 300 kg
D. 150 kg