Filtrowanie pytań
ROL.09 Pytanie 161
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
A. Dymne.
B. Kontaktowe.
C. Parujące.
D. Mechaniczne.
ROL.09 Pytanie 162
Kategorie: Gospodarka pasieczna Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Który z wymienionych sprzętów pasiecznych może być zastosowany do usprawnienia i przyspieszenia odbioru plastrów z miodem?
A. Rojołapka.
B. Omiatacz pszczół.
C. Podkurzacz.
D. Odsiewacz trutni.
ROL.09 Pytanie 163
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przy pozyskiwaniu którego produktu pasiecznego wykorzystuje się impulsy elektryczne?
A. Mleczka pszczelego.
B. Kitu pszczelego.
C. Obnóży pyłkowych.
D. Jadu pszczelego.
ROL.03 Pytanie 164
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka jest różnica między temperaturą zewnętrzną wynoszącą -30°C a temperaturą panującą w środku kłębu podczas wychowu czerwiu?
A. 34,5°C
B. 64,5°C
C. 50,5°C
D. 60,5°C
ROL.09 Pytanie 165
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jakie jest podstawowe przeznaczenie zagiętego końca dłuta pasiecznego?

A. Przycinanie węzy.
B. Zeskrobywanie kitu z ramek.
C. Rozdzielanie elementów ula.
D. Wycinanie woszczyny z ramek.
ROL.03 Pytanie 166
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik wiosną drąży łodygi rzepaku powodując ich łamanie?
A. Chowacz podobnik.
B. Słodyszek rzepakowy.
C. Gnatarz rzepakowiec.
D. Chowacz brukwiaczek.
ROL.03 Pytanie 167
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Która z wymienionych właściwości jest podstawową cechą świadczącą o jakości matki pszczelej?
A. Wygląd czerwiu na plastrze.
B. Liczba plastrów zajętych przez pszczoły.
C. Zachowanie się pszczół w gnieździe.
D. Liczba plastrów z czerwiem.
ROL.03 Pytanie 168
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ograniczenie matek w czerwieniu wykonuje się poprzez
A. przestawienie czerwiu.
B. podkarmienie stymulacyjne.
C. odsklepienie plastrów.
D. zastosowanie kraty odgrodowej.
ROL.03 Pytanie 169
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którą czynność, wykonywaną w zakresie okulizacji, przedstawiono na rysunku?

A. Wycinanie zrazu.
B. Nacinanie podkładki.
C. Wycinanie oczka.
D. Nacinanie komponentów.
ROL.09 Pytanie 170
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Ze względów pogodowych zachodzi konieczność złożenia siana niedosuszonego. Czym należy posypać jego poszczególne warstwy, aby zapobiec zagrzaniu się i spleśnieniu?
A. Kredą pastewną.
B. Mocznikiem pastewnym.
C. Solą pastewną.
D. Mieszaną pastewną.
ROL.03 Pytanie 171
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Według W. Ostrowskiej najlepiej zimują pszczoły, które wygryzają się
A. około połowy października.
B. na przełomie sierpnia i września.
C. do połowy lipca.
D. na przełomie lipca i sierpnia.
ROL.09 Pytanie 172
Kategorie: Gospodarka pasieczna Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…
W co najmniej jakiej odległości od drogi lokalnej należy usytuować pasiekę wg zaleceń dobrej praktyki pszczelarskiej?
A. 20 m
B. 10 m
C. 15 m
D. 5 m
ROL.09 Pytanie 173
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Którą z wymienionych metod stosuje się do zwalczania słodyszka rzepakowego na dużych obszarach uprawowych?
A. Pułapki feromonowe.
B. Oprysk środkiem owadobójczym.
C. Oprysk środkiem chwastobójczym.
D. Zbiór ręczny szkodnika.
ROL.03 Pytanie 174
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zapach stęchlizny siana w stodole świadczy o tym, że
A. jest ono wyługowane przez deszcz.
B. było ono poddane dłuższemu działaniu promieni słonecznych.
C. zostało ono zaatakowane przez szkodniki.
D. było ono niedostatecznie wysuszone przed zwiezieniem.
ROL.03 Pytanie 175
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ, który sposób suszenia zielonej masy przynosi największe straty białka strawnego.
Sposób suszenia | Straty w % | ||
---|---|---|---|
Suchej masy | Białka strawnego | Karotenu | |
Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie | 15-30 | 12-25 | 60-85 |
Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie | 25-50 | 50-60 | 95-98 |
Dosuszanie nieogrzanym powietrzem | 15-20 | 10-20 | 50-85 |
Sztuczne suszenie ciągłym powietrzem | 5-10 | 5-8 | 5-6 |
A. Dosuszanie niedogrzanym powietrzem.
B. Dosuszanie ciepłym powietrzem.
C. Suszenie w kopkach przy sprzyjającej pogodzie.
D. Suszenie w kopkach przy niesprzyjającej pogodzie.
ROL.03 Pytanie 176
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki będzie efekt prowadzenia orki zawsze na taką samą głębokość?
A. Gleba ulegnie zaskorupieniu.
B. Powstanie podeszwa płużna.
C. Nastąpi rozwój chwastów.
D. Warstwa orna ulegnie zbryleniu.
ROL.03 Pytanie 177
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile rodzin pszczelich maksymalnie można ustawić na 1 km2 terenu pożytkowego?
A. 14 rodzin.
B. 28 rodzin.
C. 7 rodzin.
D. 21 rodzin.
ROL.03 Pytanie 178
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaka temperatura powinna panować w tuczarni?
A. 18-24°C
B. 2-8°C
C. 8-18°C
D. 24-30°C
ROL.03 Pytanie 179
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Z jakiej słomy najlepiej sporządzić sieczkę, która ma być dodatkiem do paszy treściwej dla konia?
A. Jęczmiennej.
B. Pszennej.
C. Owsianej.
D. Żytniej.
ROL.03 Pytanie 180
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Jaki jest zasób surowca miodowego borówki czarnej, stanowiącej 4% powierzchni 100 ha lasu i wydajności miodowej 100 kg/ha?
A. 200 kg
B. 400 kg
C. 300 kg
D. 100 kg
ROL.03 Pytanie 181
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który szkodnik jest przedstawiony na ilustracji?

A. Słodyszek rzepakowy.
B. Chowacz czterozębny.
C. Mszyca kapuściana.
D. Pryszczarek kapustnik.
ROL.03 Pytanie 182
Kategorie: Biologia pszczół Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Na rysunku przedstawiono kwiaty

A. wierzby.
B. berberysu.
C. głogu.
D. lipy.
ROL.09 Pytanie 183
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka powinna być temperatura i wilgotność w pomieszczeniu do przekładania larw?
A. 22-27oC i 70%
B. 18-20oC i 70%
C. 18-20oC i 60%
D. 20-27oC i 60%
ROL.03 Pytanie 184
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Przedstawiona na ilustracji owca rasy czarnogłówka nadaje się najbardziej do produkcji

A. wełny.
B. mleka.
C. kożuchów.
D. mięsa.
ROL.09 Pytanie 185
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaka będzie konsekwencja utrzymywania rodziny pszczelej wiosną w zbyt ciasnym gnieździe?
A. Choroby czerwiu.
B. Przyspieszenie rozwoju.
C. Opóźnienie rozwoju.
D. Wejście w nastrój rojowy.
ROL.03 Pytanie 186
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Zadaniem pracy hodowlanej w pszczelarstwie jest
A. tworzenie odkładów na sprzedaż.
B. doskonalenie pogłowia pszczół.
C. zapobieganie rójkom w pasiece.
D. zwiększenie liczebności pogłowia pszczół w pasiece.
ROL.03 Pytanie 187
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Której rośliny poplonowej dostarczającej pożytku dotyczy opis?
Wykorzystuje się ją w uprawach rolniczych, traktując jako wartościową roślinę okrywową lub poplon, mający zastosowanie jako nawóz zielony. W uprawach ma dodatkowo tę zaletę, że ogranicza występowanie ślimaków (które odstrasza) oraz nicieni glebowych. Ponieważ jednak należy do rodziny kapustowatych, nie powinno się jej wysiewać na stanowiskach, gdzie będą uprawiane kapustne. |
A. Seradeli pastewnej.
B. Łubinu żółtego.
C. Gorczycy białej.
D. Facelii błękitnej.
ROL.03 Pytanie 188
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych zabiegów powinien być zastosowany w celu uniknięcia zaparzenia rodzin pszczelich w czasie transportu na pożytek?
A. Dostawienie korpusu z pustymi plastrami nad powałkę.
B. Dodanie nadstawek z plastrami wypełnionymi miodem.
C. Usunięcie kraty odgrodowej.
D. Dostawienie kolejnego korpusu z pustymi plastrami pod powałkę.
ROL.03 Pytanie 189
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Który z wymienionych miodów charakteryzuje się barwą jasnosłomkową, wysoką zawartością fruktozy i powolną krystalizacją?
A. Malinowy.
B. Gryczany.
C. Wrzosowy.
D. Akacjowy.
ROL.09 Pytanie 190
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jaki jest koszt produkcji 300 kg miodu w 20-pniowej pasiece, zakładając, że koszt wyprodukowania 1 kg wynosi 9,75 zł?
A. 2925,00 zł
B. 1950,00 zł
C. 58 500,00 zł
D. 195,00 zł
ROL.03 Pytanie 191
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Pszczelarz wykonując główny przegląd jesienny oszacował zgromadzony miód w gnieździe na 2 kg.
Z ilu kg cukru musi wykonać syrop 3:2, aby uzupełnić żelazny zapas?
A. 7 kg
B. 3 kg
C. 2 kg
D. 6 kg
ROL.03 Pytanie 192
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Kiedy wysiewany jest międzyplon ścierniskowy?
A. W drugiej połowie lata po zbiorze wczesnego plonu głównego.
B. Wczesną wiosną przed wysianiem plonu głównego.
C. Jesienią po zbiorze plonu głównego.
D. Wiosną jednocześnie z plonem głównym.
ROL.09 Pytanie 193
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…
Przez ile dni roślina miododajna, przedstawiona na fotografii, będzie dostarczała pożytku pasiece wędrownej?
Roślina | Średnia długość kwitnienia, dni |
---|---|
gryka | 21 |
mniszek pospolity | 24 |
malina | 21 |
kruszyna pospolita | 33 |
koniczyna czerwona | 30 |
nawłoć późna | 33 |
podbiał pospolity | 30 |

A. Ok. 33
B. Ok. 30
C. Ok. 21
D. Ok. 24
ROL.09 Pytanie 194
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Biorąc pod uwagę warunki zdrowotne pszczół określ, jakie plastry należy wycofać z ula podczas drugiego przeglądu jesiennego wykonanego pod koniec sierpnia.
A. Jasne.
B. Czarne.
C. Ciemnobrązowe.
D. Jasnobrązowe.
ROL.09 Pytanie 195
Kategorie: Rośliny miododajne i pożytki Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…
Która pora roku jest optymalnym terminem stosowania obornika pod rośliny okopowe?
A. Wiosna.
B. Lato.
C. Jesień.
D. Zima.
ROL.09 Pytanie 196
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…
Jak często powinny być strzyżone owce o okrywie jednolitej?
A. Co 3 miesiące.
B. 3 razy w roku.
C. Co 6 miesięcy.
D. 1 raz w roku.
ROL.03 Pytanie 197
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…
Podczas głównego przeglądu jesiennego w gnieździe rodziny pszczelej stwierdzono ok. 2 kg miodu.
Ilość pokarmu w tym okresie powinna wynosić minimum 6 kg. Z ilu kg cukru pszczelarz musi zrobić syrop cukrowy (o proporcjach 3:2), aby uzupełnić brakujący "żelazny zapas"?
A. 1 kg
B. 4 kg
C. 3 kg
D. 2 kg
ROL.03 Pytanie 198
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…
Ile wynosi przeciętna ilość wysiewu koniczyny czerwonej w kg na 1 ha?
A. 20-24 kg
B. 26-30 kg
C. 12-18 kg
D. 32-34 kg
ROL.03 Pytanie 199
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
W jakim celu stosuje się sprzęt pokazany na ilustracji?

A. Do cedzenia miodu.
B. Do odsączania odsklepów.
C. Do oddzielenia miodni od rodni.
D. Do poławiania propolisu.
ROL.03 Pytanie 200
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…
Którym narzędziem pasiecznym należy usuwać dziką woskową zabudowę z powałki?
A. Skrobaczką krótką.
B. Odsklepiaczem nożowym.
C. Dłutem pasiecznym.
D. Szczotką pasieczną.