Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.03 Pytanie 241
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych parametrów materiału siewnego należy zbadać przygotowując go do siewu?

A. Siłę kiełkowania.
B. Skład chemiczny ziarna.
C. Wielkość nasion/ziarniaków.
D. Zdolność pochłaniania wilgoci.
ROL.03 Pytanie 242
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Celem poprawy późnoletniej bazy pożytkowej wokół pasieki jest

A. zwiększenie czerwienia matek.
B. zmniejszenie czerwienia matek.
C. zwiększenie pogłowia trutni.
D. zmniejszenie pogłowia trutni.
ROL.09 Pytanie 243
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na ilustracji przedstawiono sposób rozpoznawania jednego z rodzajów zgnilca. Którą czynność musi wykonać pszczelarz, jeżeli stwierdzi podobne objawy podczas przeglądu w swojej pasiece?

Ilustracja do pytania 3
A. Poszerzyć rodnię węzą.
B. Zawiadomić Powiatowego Lekarza Weterynarii.
C. Zgłosić taki fakt do miejscowego Koła Pszczelarzy.
D. Wymienić matkę na czerwiącą.
ROL.09 Pytanie 244
Kategorie: Rośliny miododajne i pożytki Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakim czasie od wywiezienia i rozrzucenia obornika na polu należy go przyorać?

A. Po dwóch dniach.
B. Jak najszybciej.
C. Po czterech dniach.
D. Po trzech dniach.
ROL.03 Pytanie 245
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Gatunkiem zwierząt gospodarskich wszystkożernych jest

A. koń.
B. świnia.
C. bydło.
D. koza.
ROL.03 Pytanie 246
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

O ile dni wcześniej trzeba przystąpić do wychowu trutni niż do wychowu matek, by trutnie były gotowe do unasienniania w tym samym czasie co młode matki?

A. 14-21 dni.
B. 10-12 dni.
C. 24-26 dni.
D. 6-8 dni.
ROL.03 Pytanie 247
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której rasy koni dotyczy zamieszczony opis?

Jest rodziną, prymitywną rasą koni, wywodzącą się od dzikich koni, zwanych tarpanami, odporną na choroby i trudne warunki utrzymania.

A. Konia huculskiego.
B. Konia małopolskiego.
C. Konika polskiego.
D. Konia śląskiego.
ROL.03 Pytanie 248
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z obnóżami pyłkowymi po ich wysuszeniu?

A. Wywiać lżejsze zanieczyszczenia strumieniami powietrza.
B. Wyłożyć na słońcu.
C. Dokładnie przebrać, aby usunąć zanieczyszczenia.
D. Umieścić w szczelnym, ciemnym pojemniku
ROL.09 Pytanie 249
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Do którego z wymienionych pokarmów powinny mieć dostęp, jak najszybciej, nowonarodzone cielęta?

A. Do pójła.
B. Do siary.
C. Do wody.
D. Do mleka.
ROL.03 Pytanie 250
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która roślina nadaje się do poprawy pożytków późnych?

A. Chaber nadreński.
B. Koniczyna biała.
C. Facelia błękitna.
D. Nawłoć kanadyjska.
ROL.03 Pytanie 251
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który z wymienionych nawozów naturalnych ma najniższą zawartość fosforu?

A. Kompost.
B. Gnojówka.
C. Obornik.
D. Gnojowica.
ROL.03 Pytanie 252
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Które niekorzystne zjawisko, najczęściej w okresie deszczowej i ciepłej pogody, występuje u roślin zbożowych?

A. Wyleganie źdźbłowe.
B. Porastanie zboża.
C. Wysmalanie zboża.
D. Wyleganie korzeniowe.
ROL.09 Pytanie 253
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

W jakiej części układu pokarmowego konia odbywa się trawienie włókna?

A. W trawieńcu.
B. W żwaczu.
C. W jelicie cienkim.
D. W jelicie ślepym.
ROL.03 Pytanie 254
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy kiszeniu parowanych ziemniaków dla świń, wskazane jest dodawanie

A. plew z koniczyny.
B. suszu z młodych zielonek.
C. plew z seradeli.
D. zielonek z młodych roślin motylkowych.
ROL.03 Pytanie 255
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką temperaturę przechowywania miodu należy zapewnić, aby zachował on początkową, wysoką jakość przez okres około roku?

A. 15°C
B. 20°C
C. 10°C
D. 25°C
ROL.03 Pytanie 256
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na których z wymienionych użytkach rolnych stosowanie płynnych nawozów naturalnych stwarza zagrożenie chorobotwórcze i obniża smakowitość paszy?

A. Na uprawach wieloletnich.
B. Na łąkach.
C. Na gruntach ornych.
D. Na pastwiskach.
ROL.03 Pytanie 257
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który zabieg agrotechniczny należy wykonać bezpośrednio po podorywce?

A. Włókowanie.
B. Kultywatorowanie.
C. Bronowanie.
D. Wałowanie.
ROL.09 Pytanie 258
Kategorie: Gospodarka pasieczna Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…

Okres, jaki musi upłynąć od czasu wykonania oprysku pestycydami na plantacji do momentu bezpiecznego oblotu tej plantacji przez pszczoły, to okres

A. karencji.
B. gwarancji.
C. prewencji.
D. rozpadu substancji czynnej.
ROL.09 Pytanie 259
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

1 kg cukru rozpuszczony w wodzie zwiększa objętość roztworu o

A. 1,0 litra.
B. 0,8 litra.
C. 0,6 litra.
D. 0,4 litra.
ROL.03 Pytanie 260
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Których nawozów mineralnych nie można stosować w gospodarstwie ekologicznym?

A. Azotowych.
B. Fosforowych.
C. Potasowych.
D. Wapniowych.
ROL.03 Pytanie 261
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który chwast został przedstawiony na zdjęciu?

Ilustracja do pytania 21
A. Ostrożeń polny.
B. Chaber bławatek.
C. Czyściec błotny.
D. Świerzbnica polna.
ROL.03 Pytanie 262
Kategorie: Przepisy i bezpieczeństwo Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Oznakowanie bydła, zgodnie z przepisami w zakresie identyfikacji i rejestracji zwierząt, polega na

A. założeniu kolczyków na obu małżowinach usznych.
B. wytatuowaniu na grzbiecie numeru osobnika w stadzie.
C. wytatuowaniu na grzbiecie numeru oborowego.
D. założeniu kolczyka na lewej małżowinie usznej.
ROL.09 Pytanie 263
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Która cecha matki pszczelej jest podstawą do oceny jej jakości po wygryzieniu?

A. Liczba rurek w jajnikach.
B. Długość odwłoka.
C. Długość skrzydeł.
D. Masa ciała.
ROL.03 Pytanie 264
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaki szkodnik roślin uprawnych został przedstawiony na fotografii?

Ilustracja do pytania 24
A. Słodyszek rzepakowy.
B. Łąkoś garbatek.
C. Mszyca zbożowa.
D. Skrzypionka zbożowa.
ROL.03 Pytanie 265
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do poprawy pożytków głównych nadaje się

A. facelia błękitna.
B. robinia akacjowa.
C. niecierpek Roylego.
D. ewodia aksamitna.
ROL.09 Pytanie 266
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Co jest przyczyną złego zimowania rodzin pszczelich na miodzie spadziowym?

A. Wysoka zawartość soli mineralnych.
B. Krystalizacja w plastrze.
C. Niska zawartość wody.
D. Duża zawartość pyłku.
ROL.03 Pytanie 267
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zasób roślinności nektarodajnej i pyłkodajnej jest najuboższy w Polsce

A. północno-wschodniej.
B. centralnej.
C. południowej.
D. południowo-zachodniej.
ROL.03 Pytanie 268
Kategorie: Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Krzew miododajny, poprawiający bazę pożytkową, przedstawiony na ilustracji to

Ilustracja do pytania 28
A. berberys pospolity.
B. wiciokrzew pospolity.
C. złotokap zwyczajny.
D. tamaryszek drobnokwiatowy.
ROL.09 Pytanie 269
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych ras geograficznych pszczół powinien wybrać pszczelarz, jeżeli wokół pasieki znajdują się duże pożytki koniczyny czerwonej?

A. Kraińską.
B. Środkowoeropejską.
C. Włoską.
D. Kaukaską.
ROL.03 Pytanie 270
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przewóz pasieki wędrownej należy zorganizować tak, aby na miejsce pożytku dojechać

A. po południu.
B. o wschodzie słońca.
C. o zachodzie słońca.
D. do południa.
ROL.09 Pytanie 271
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najlepsza efektywność sztucznego unasieniania uzyskiwana jest u matek pszczelich w wieku

A. 7 dni.
B. 5 dni.
C. 4 dni.
D. 6 dni.
ROL.03 Pytanie 272
Kategorie: Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego zabiegu pasiecznego dotyczy opis?

Z dwu stojących obok siebie uli odstawia się jeden na bok, na skutek czego większość pszczół lotnych z obu uli powraca do tego pozostawionego na starym miejscu. Otrzymuje się w ten sposób rodzinę wzmocnioną w pszczoły lotne, zdolną do zgromadzenia większych ilości miodu niż dwie rodziny, nie połączone w ten sposób.

A. Napszczelenia.
B. Tworzenia składanców.
C. Nalotu.
D. Łączenia rodzin.
ROL.09 Pytanie 273
Kategorie: Chów i hodowla pszczół Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Najpóźniej w którym dniu życia opasane cielęta ras mlecznych powinny osiągnąć masę 100-110 kg?

A. 90 dniu.
B. 120 dniu.
C. 60 dniu.
D. 150 dniu.
ROL.03 Pytanie 274
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Kiszonkę z kukurydzy sporządza się

A. w kopach.
B. w dołach ziemnych.
C. w silosach.
D. w zagłębieniach terenu.
ROL.03 Pytanie 275
Kategorie: Biologia pszczół Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego produktu pszczelego dotyczy zamieszczony obok opis?

Wykorzystywany jest do uszczelniania gniazda i dezynfekcji komórek plastra po wygryzieniu się z tych komórek pszczół. Wykazuje silne działanie antybakteryjne, regeneracyjne, immunologiczne i znieczulające. Znajduje zastosowanie w przemyśle chemicznym do wyrobu politur, lakierów i past.

A. Pyłku.
B. Pierzgi.
C. Wosku.
D. Propolisu.
ROL.03 Pytanie 276
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Który miód ma barwę bursztynowoherbacianą, jest lekko gorzkawy w smaku, a w temperaturze około 20°C żeluje w galaretowatą masę?

A. Gryczany.
B. Lipowy.
C. Wielokwiatowy.
D. Wrzosowy.
ROL.03 Pytanie 277
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na podstawie danych z tabeli, określ zasób surowca miodowego ze 100 ha lasu mieszanego.

Rośliny miododajnePowierzchnia zwartego łanu
w ha lub szt.
Wydajność miodowa
w kg/ha
Las mieszany (100 ha)
Borówka czarna    4%4100
Malina             2%2150
Kruszyna         3%380

A. 330 kg
B. 180 kg
C. 940 kg
D. 780 kg
ROL.09 Pytanie 278
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Który z wymienionych zestawów jest podstawowym sprzętem pasiecznym, niezbędnym do obsługi rodzin pszczelich?

A. Dłuto pasieczne, podkurzacz, kapelusz pszczelarski.
B. Rojnica transportówka, podkurzacz, kapelusz.
C. Szczotka pasieczna, dłuto pasieczne, miodarka.
D. Podkurzacz, szczotka pasieczna, kombinezon.
ROL.03 Pytanie 279
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką minimalną ilość pszczół powinna liczyć rodzina pszczela na początku maja, aby można było uznać ją za silną?

A. Ok. 10 tys.
B. Ok. 80 tys.
C. Ok. 20 tys.
D. Ok. 40 tys.
ROL.03 Pytanie 280
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakim zakresie temperatury należy przechowywać mleczko pszczele po odebraniu z mateczników?

A. -5 do 0°C
B. 10 do 15°C
C. 5 do 10°C
D. 0 do 5°C