Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.09 Pytanie 281
Kategorie: Pozyskiwanie i przetwarzanie produktów pszczelich Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Impulsy elektryczne wykorzystuje się podczas produkcji

A. jadu pszczelego.
B. wosku pszczelego.
C. mleczka pszczelego.
D. kitu pszczelego.
ROL.09 Pytanie 282
Kategorie: Gospodarka pasieczna Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Wyprodukowanie 1 kg obnóży w pasiece modelowej kosztuje 30,00 zł. Ile wynosi koszt produkcji obnóży w pasiece liczącej 10 pni, jeżeli wydajność z pnia wynosi 6,4 kg obnóży?

A. 192 000,00 zł
B. 19 200,00 zł
C. 1 920,00 zł
D. 192,00 zł
ROL.09 Pytanie 283
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

W czasie rozwoju wiosennego poszerzanie gniazd rodzin pszczelich przez wstawienie plastrów suszu powinno mieć miejsce

A. gdy zaczerwione są wszystkie plastry z wyjątkiem osłonowych.
B. podczas pierwszego wglądu wiosennego.
C. gdy zaczerwione jest przynajmniej 50% plastrów w gnieździe.
D. podczas głównego przeglądu wiosennego.
ROL.03 Pytanie 284
Kategorie: Choroby i szkodniki Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Na ilustracji przedstawiono larwy szkodnika roślin uprawnych. Jaki to szkodnik?

Ilustracja do pytania 4
A. Słodyszek rzepakowy.
B. Bielinek kapustnik.
C. Stonka ziemniaczana.
D. Chrabąszcz majowy.
ROL.09 Pytanie 285
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Dennica głęboka z zasiatkowanym dnem w ulu wielokorpusowym jest stosowana podczas transportu w celu

A. zapewnienia wentylacji.
B. ułatwienia załadunku.
C. uszczelnienia korpusu.
D. amortyzowania wstrząsów.
ROL.03 Pytanie 286
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą z wymienionych czynności można przeprowadzić podczas oceny terenowej pszczół?

A. Ujmowanie czerwiu.
B. Odbieranie miodu.
C. Dodawanie pszczół.
D. Wymianę matek.
ROL.09 Pytanie 287
Kategorie: Ekonomia i organizacja produkcji Bezpieczeństwo i przepisy
Organizacja i nadzorowanie pr…

W gospodarstwie o powierzchni 75 ha prowadzona jest hodowla zwierząt wymienionych w tabeli. Jaką powierzchnię płyty gnojowej należy zaprojektować dla wymienionego stada na okres 6 m-cy, aby była zgodna z Dyrektywą Azotanową (OSN)?

WyszczególnienieDuże Jednostki Przeliczeniowe (DJP)Powierzchnia płyty gnojowej, m² OSN – 6 m-cy/szt.Pojemność zbiornika, m³ OSN – 6 m-cy
Bydło613,52,5
Trzoda chlewna53,52,5
Konie153,50,25
Drób61,61,5
Razem87--

A. 470,85 m2
B. 293,10 m2
C. 182,70 m2
D. 177,75 m2
ROL.09 Pytanie 288
Kategorie: Gospodarka pasieczna Chów i hodowla pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Które rasy pszczół powinien wybrać pszczelarz, zakładający pasiekę ekologiczną, aby uzyskać najlepsze efekty w gospodarce pasiecznej?

A. Kraińską i kaukaską.
B. Włoską i kaukaską.
C. Kraińską i środkowoeuropejską.
D. Włoską i środkowoeuropejską.
ROL.03 Pytanie 289
Kategorie: Biologia pszczół Choroby i szkodniki
Prowadzenie produkcji pszczel…

Do jakiego rodzaju chorób pszczół zalicza się ostry i chroniczny paraliż pszczół?

A. Wirusowych.
B. Pasożytniczych.
C. Grzybiczych.
D. Bakteryjnych.
ROL.03 Pytanie 290
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą rasę kur opisano w załączonej ramce?

charakterystyka rasy kur:

– stara polska rasa.

– nie nadaje się do chowu wielkostadnego.

– przejawia skłonności do kanibalizmu i pterofagii w stadach większych niż 50 szt.

– nadaje się do chowu w małych stadach gospodarskich.

A. Zielononóżka kuropatwiana.
B. Dominant white.
C. Karzełek polski.
D. Plymouth rock.
ROL.09 Pytanie 291
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki Ekonomia i organizacja produkcji
Organizacja i nadzorowanie pr…

Na podstawie zamieszczonych danych określ liczbę rodzin pszczelich, jaką można wywieźć na pożytek z rzepaku ozimego.

Z oceny zasobów rzepaku ozimego wynika, że pszczoły mogłyby zebrać około 7560 kg.
Rodzina na własne potrzeby wykorzystuje:
  • – w maju: 20-25 kg,
  • – w czerwcu: 30-32 kg,
  • – w lipcu:15-17 kg,
  • – w sierpniu: 2-12 kg.
Pszczelarz zakłada zbiór z tego pożytku: ok. 20 kg od rodziny pszczelarskiej.

A. 101-108 rodzin.
B. 71-89 rodzin.
C. 90-116 rodzin.
D. 168-189 rodzin.
ROL.09 Pytanie 292
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i technika pasieczna
Organizacja i nadzorowanie pr…

Przedstawiony na ilustracji sprzęt wykorzystuje się do

Ilustracja do pytania 12
A. spulchniania gleb ciężkich.
B. niszczenia chwastów.
C. wstępnego doprawiania roli po orce.
D. spulchnienia ścierniska w celu zasiania poplonów.
ROL.03 Pytanie 293
Kategorie: Gospodarka pasieczna Sprzęt i narzędzia pasieczne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Widoczny na ilustracji sprzęt zalicza się do typu miodarek

Ilustracja do pytania 13
A. hordialnych.
B. radialnych.
C. kasetowych.
D. promienistych.
ROL.03 Pytanie 294
Kategorie: Choroby i szkodniki Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Słodyszek rzepakowy jest szkodnikiem żerującym

A. na łodydze.
B. w nasionach roślin.
C. w pąkach kwiatowych.
D. na liściach.
ROL.03 Pytanie 295
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą właściwość miodu można określić za pomocą refraktometru?

A. Przewodność elektryczną.
B. Ciężar właściwy.
C. Zawartość wody.
D. Kwasowość.
ROL.03 Pytanie 296
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką barwę ma dobrej jakości siano z traw?

A. Szarą.
B. Brązową.
C. Zielonkawą.
D. Brunatną.
ROL.03 Pytanie 297
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z zasadą zmianowania ziemniaki mogą być uprawiane na tym samym stanowisku co

A. 8-9 lat.
B. 6-7 lat.
C. 2-3 lata.
D. 4-5 lat.
ROL.03 Pytanie 298
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wapnowanie gleby pod plantacje koniczyny czerwonej należy przeprowadzić

A. latem poprzedzającym wiosenny zasiew.
B. jesienią, dwa lata przed zasiewem.
C. jesienią poprzedzającą wiosenny zasiew.
D. latem, dwa lata przed zasiewem.
ROL.03 Pytanie 299
Kategorie: Choroby i szkodniki Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jak należy postąpić z plastrami z czerwiem porażonym zgnilcem amerykańskim?

A. Poddać działaniu środków dezynfekcyjnych.
B. Umyć w gorącej wodzie.
C. Przetopić.
D. Spalić.
ROL.03 Pytanie 300
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Zgodnie z danymi przedstawionymi w tabeli zapotrzebowanie na miód i pyłek w rodzinie pszczelej jest największe

ProduktKolejne miesiące rokuRazem
123456789101112
Miód113815201513832190
Pyłek-0,31,83,66,68,15,43,60,6---30

A. w czerwcu.
B. w lipcu.
C. w maju.
D. w sierpniu.
ROL.03 Pytanie 301
Kategorie: Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą metodę tworzenia rodzin pszczelich opisano?

W macierzaku wyłapać matkę do klateczki. Do podstawionego pustego ula z zakrytym wylotem przenieść z macierzaka 2-3 ramki z czerwiem na wygryzieniu razem z obsiadającymi je pszczołami. Do tworzonej rodziny dodatkowo zmieść pszczoły z kilku plastrów oraz dostawić plastry odrywowe z zapasami miodu i pierzgi. Młodą matkę pszczelą w klateczce z korkiem umieścić na plastrze środkowym. Wieczorem ocenić stan utworzonej rodziny. Korek w klateczce z matką zastąpić podziurkowaną wezą i ciastem miodowo-cukrowym. Nowo zasiedlony ul odstawić w miejsce na pasiecznisku i uchylić wylotek.

A. Zsypańce.
B. Odkłady.
C. Z dwóch rodzin trzecią.
D. Dzielenia rodziny na pół lotu.
ROL.03 Pytanie 302
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podstawową cechą decydującą o wartości użytkowej pszczół jest

A. mała skłonność do rabunku.
B. wydajność miodowa i woskowa.
C. trzymanie się plastrów.
D. kolor wosku.
ROL.03 Pytanie 303
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Wilgotne ziarno zbóż należy dosuszyć

A. wsilosach zbożowych z perforowaną podłogą.
B. wszczelnych silosach zbożowych.
C. w workach pod wiatą.
D. w workach na ściernisku.
ROL.03 Pytanie 304
Kategorie: Gospodarka pasieczna Produkty pszczele
Prowadzenie produkcji pszczel…

W jakiej maksymalnej temperaturze można dekrystalizować miód, aby nie tracił on wartości leczniczych?

A. 75°C
B. 52°C
C. 60°C
D. 42°C
ROL.03 Pytanie 305
Kategorie: Rośliny miododajne Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Której orki dotyczy opis?

Jest to orka głęboka (20-30 cm), wykonywana jesienią na polach przeznaczonych pod roślinę jarą. Umożliwia uzyskanie sprawności roli w okresie siewu tych roślin.

A. Razówki.
B. Ziębli.
C. Siewnej.
D. Odwrotki.
ROL.03 Pytanie 306
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą metodę pozyskiwania mateczników przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 26
A. Millera.
B. Hopkinsa.
C. Zandera.
D. Alleya.
ROL.09 Pytanie 307
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Preparat Biowar 500 pozostawiony w ulu na zimę powoduje

A. nieprawidłowe ułożenie pokarmu.
B. narastanie odporności u osobników warroa.
C. narastanie oporności u osobników warroa.
D. wypryskiwanie pszczół w okresie zimowym.
ROL.03 Pytanie 308
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Która z wymienionych cech pszczół jest ich podstawową cechą użytkową?

A. Zachowanie się na plastrze.
B. Miodność.
C. Czerwienie matki.
D. Sklepianie miodu na sucho lub mokro.
ROL.03 Pytanie 309
Kategorie: Gospodarka pasieczna Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Najbardziej energetyczny składnik paszy to

A. tłuszcze.
B. skrobia.
C. węglowodany.
D. białka.
ROL.03 Pytanie 310
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Przy zakupie rodzin pszczelich ważne jest, aby

A. plastry w ulu były ciemne.
B. pszczoły były żądliwe.
C. matka miała maksymalnie 2 lata.
D. plastry miały dużo komórek trutowych.
ROL.03 Pytanie 311
Kategorie: Produkty pszczele Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którego miodu dotyczy opis?

Miód ten należy do miodów nektarowych, przybiera galaretowatą konsystencję w kolorze pomarańczowym lub ciemnobrunatnym. Odznacza się niską słodyczą, ma przyjemny zapach. Zalecany jest przy chorobach dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej oraz przy zapaleniu jelit i biegunkach. Zwiększa odporność organizmu i chroni przed rozwojem zakażeń.

A. Rzepakowego.
B. Spadziowego.
C. Akacjowego.
D. Wrzosowego.
ROL.03 Pytanie 312
Kategorie: Choroby i szkodniki Przepisy i bezpieczeństwo
Prowadzenie produkcji pszczel…

Podczas postępowania po stwierdzeniu wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt w gospodarstwie, należy się stosować do poleceń

A. inspekcji sanitarnej.
B. najbliższego lekarza weterynarii.
C. powiatowego lekarza weterynarii.
D. wójta.
ROL.09 Pytanie 313
Kategorie: Gospodarka pasieczna Rośliny miododajne i pożytki
Organizacja i nadzorowanie pr…

Która z wymienionych roślin jest najlepszym przedplonem dla rzepaku jarego?

A. Kukurydza.
B. Ziemniak.
C. Pszenica.
D. Fasola.
ROL.03 Pytanie 314
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Których plastrów należy użyć do utworzenia 5-ramkowego startera wg Hodowli Pszczół J. Wilde i J. Prabuckiego?

A. Plastra z zapasem miodu, plastra z pierzgą i plastra z czerwiem otwartym.
B. Dwóch plastrów z czerwiem krytym i dwóch plastrów z zapasem miodu.
C. Plastra z czerwiem krytym, dwóch z czerwiem otwartym, plastra z zapasem miodu i plastra z pierzgą.
D. Plastra z pierzgą i dwóch plastrów z zapasem miodu.
ROL.03 Pytanie 315
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Jaką rasę pszczół przedstawiono na ilustracji?

Ilustracja do pytania 35
A. Kraińską.
B. Środkowoeropejską.
C. Włoską.
D. Kaukaską.
ROL.03 Pytanie 316
Kategorie: Rośliny miododajne
Prowadzenie produkcji pszczel…

Którą roślinę miododajną przedstawiono na rysunku?

Ilustracja do pytania 36
A. Wrzos.
B. Mniszek.
C. Nostrzyk.
D. Koniczynę.
ROL.03 Pytanie 317
Kategorie: Biologia pszczół Gospodarka pasieczna
Prowadzenie produkcji pszczel…

Co wpływa na wybór larw do przekładania?

A. Wielkość i kształt larwy.
B. Obfitość zapasów miodu wokół komórek z larwami.
C. Data złożenia jajeczka przez matkę.
D. Obfitość pierzgi wokół komórek z larwami.
ROL.09 Pytanie 318
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Jaką czynność należy wykonać natychmiast po stwierdzeniu podczas przeglądu, że rodzina pszczela zamarła?

A. Zatkać wylot, zabezpieczyć martwe pszczoły i pobrać próbkę do badania.
B. Rozdać plastry innym rodzinom, aby wykorzystały pokarm.
C. Otworzyć szeroko ul, aby umożliwić innym rodzinom wyrabowanie pokarmu.
D. Wysypać z dennicy pszczoły pod krzakami, a do ula wsypać nowy rój.
ROL.09 Pytanie 319
Kategorie: Gospodarka pasieczna Choroby i zdrowie pszczół
Organizacja i nadzorowanie pr…

Którą z wymienionych czynności należy wykonać podczas głównego przeglądu wiosennego?

A. Podać pszczołom półnadstawkę lub dodatkowy korpus.
B. Włożyć do gniazda ramkę pracy.
C. Usunąć z gniazda puste plastry nie obsiadane przez pszczoły.
D. Podać pszczołom kilka ramek węzy.
ROL.03 Pytanie 320
Kategorie: Podstawy rolnictwa
Prowadzenie produkcji pszczel…

Ile razy na dobę należy poić konie w czasie upałów?

A. 6-8
B. 2-4
C. 4-6
D. 8-10