Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 1
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak często trzeba przeprowadzać czyszczenie koni w stajni?

A. Wyłącznie podczas linienia koni.
B. Codziennie.
C. Przed ich sprzedażą.
D. Co miesiąc.
ROL.04 Pytanie 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rodzina zwierząt, w której występują wyłącznie gatunki świń, to:

A. Pietrain, Duroc, Hampshir
B. Jersey, Duroc, holsztyńsko-fryzyjska
C. Jersey, Duroc, Hampshir
D. Hereford, Jersey, holsztyńsko-fryzyjska
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile poideł komorowych o długości 2 m trzeba zainstalować w oborze boksowej na 120 krów o masie 600 kg, aby spełnić zamieszczone normy?

Masa zwierzęcia (kg) od:300400500600700
Liczba zwierząt na poidło miskowe88666
Liczba zwierząt na 1 metr poidła komorowego1312111010

A. 2
B. 6
C. 10
D. 12
ROL.04 Pytanie 4
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania

A. jagniąt
B. kur
C. cieląt
D. prosiąt
ROL.04 Pytanie 5
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Szczepienie prosiąt preparatem, który zawiera żelazo, powinno być przeprowadzone

A. w 2.-3. dniu po narodzinach
B. zaraz po narodzeniu
C. po odsadzeniu od matki
D. w 2 tygodniu życia prosiąt
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się

A. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
B. przezroczystością, przepuszczalnością
C. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
D. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podstawowe pasze objętościowe soczyste w żywieniu bydła to

A. liście buraków cukrowych oraz otręby pszenne
B. suszenie i kiszonka z koniczyny
C. kiszonka z kukurydzy oraz śruta rzepakowa
D. zielonka i kiszonka z lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura oraz wilgotność dla przechowywania jaj wylęgowych powinna wynosić

A. 4 - 8 stopni C i 65%
B. 10 - 15 stopni C i 70%
C. 21 - 25 stopni C i 75%
D. 17 - 20 stopni C i 70%
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dobierz wymiary beleczek i otworów podłogi ażurowej w kojcach dla warchlaków.

Grupa świńMinimalna szerokość beleczekMaksymalna szerokość otworów
Prosięta50 mm11 mm
Warchlaki50 mm14 mm
Knurki i loszki hodowlane80 mm14 mm
Tuczniki80 mm18 mm
Maciory, loszki po pokryciu80 mm20 mm

A. Minimalna szerokość beleczek 80 mm; maksymalna szerokość otworów 20 mm.
B. Minimalna szerokość beleczek 50 mm; maksymalna szerokość otworów 11 mm.
C. Minimalna szerokość beleczek 80 mm; maksymalna szerokość otworów 18 mm.
D. Minimalna szerokość beleczek 50 mm; maksymalna szerokość otworów 14 mm.
ROL.04 Pytanie 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?

A. pełne polskie nazwy ras
B. skrócone formy polskich nazw ras
C. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
D. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
ROL.04 Pytanie 13
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką czynność wykonuje się po porodzie u prosiąt jako pierwszą?

A. kastracja knurków
B. podanie preparatu żelazowego
C. przycinanie kiełków
D. skrócenie i dezynfekcja pępowiny
ROL.04 Pytanie 14
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest

A. preparat zastępujący mleko.
B. preparat witaminowy.
C. siara.
D. prefiks.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Sianokiszonkę z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt?

A. tylko w czasie żywienia zimowego
B. po upływie dwóch tygodni od sporządzenia
C. zaraz po owinięciu folią
D. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
ROL.04 Pytanie 16
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak długo powinny być przechowywane jaja kurze w inkubatorze i wykluwalniku?

A. 13 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
B. 21 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
C. 9 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
D. 17 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
ROL.04 Pytanie 17
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wymianę tlenu oraz dwutlenku węgla, która zachodzi w płucach pomiędzy środowiskiem a organizmem zwierzęcia, nazywa się

A. oddychaniem zewnętrznym
B. wydalaniem tlenu
C. oddychaniem wewnętrznym
D. wymianą gazów w tkankach
ROL.04 Pytanie 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Niedożywienie maciorek kotnych może prowadzić do osłabienia przerobowości wełny przez

A. spadek higroskopijności wełny
B. niewłaściwe karbikowanie wełny
C. wystąpienie przewężeń głodowych
D. wzrost skłonności do spilśniania
ROL.04 Pytanie 19
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kto wydaje paszporty dla koni huculskich?

A. Polski Klub Wyścigów Konnych
B. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Ministerstwo Rolnictwa
D. Polski Związek Hodowców Koni
ROL.04 Pytanie 20
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rasy przeżuwaczy wykorzystywane w produkcji mleka to:

A. polska czerwona, burska, merynos
B. jersey, saaneńska, fryzyjska
C. charolaise, alpejska, ile de france
D. hereford, kaszmirska, czarnogłówka
ROL.04 Pytanie 21
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką nazwę nosi rasa bydła, która jest wykorzystywana do produkcji mięsa?

A. jersey
B. czerwono-biała
C. charolaise
D. czarno-biała
ROL.04 Pytanie 22
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuż przed sprzedażą bydła rzeźnego do zakładów ubojowych zwierzęta należy

A. dodatkowo nakarmić
B. przegłodzić
C. obficie napoić
D. wymyć
ROL.04 Pytanie 23
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zwierzęta są trzymane bez specjalnych budynków inwentarskich, mają zapewnione 0,5 ha pastwiska na jedną krowę z cielęciem, ochronę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi, możliwość schronienia przed dzikimi zwierzętami, dostęp do wody pitnej (w zimie nie zamarzającej), dostatek paszy oraz suche miejsce do leżenia.
Opis ten odnosi się do chowu bydła mięsnego

A. ekstensywnego
B. półintensywnego
C. wolnego
D. intensywnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie instrukcji oblicz, ile wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego
1.Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
2.Otrzymany roztwór – farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 800 g
B. 200 g
C. 600 g
D. 400 g
ROL.04 Pytanie 25
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie

Grupa IGrupa IIGrupa IIIGrupa IV
pietrainwielka biała polskapolska biała zwisłouchaduroc
holsztyńsko-fryzyjskajerseycharolaisepolska czerwona
owca fryzyjskawrzosówkaczarnogłówkameryños
leghornsussexindyk biały szerokopierśnykaczka piżmowa

A. II
B. IV
C. III
D. I
ROL.04 Pytanie 27
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym

A. jersey
B. polskiej czerwonej
C. polskiej czerwono-białej
D. limusine
ROL.04 Pytanie 28
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wybierz rasy bydła najbardziej odpowiednie do produkcji mięsa wołowego?

A. Czarno-biała, Hereford
B. Czarno-biała, Jersey
C. Charolaise, Limousine
D. Holsztyńsko-Fryzyjska, Aberdeen Angus
ROL.04 Pytanie 29
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Doprowadzanie do rozmnażania zwierząt tej samej rasy to

A. heterozja
B. hybrydyzacja
C. kojarzenie
D. krzyżowanie
ROL.04 Pytanie 31
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zespół procesów biologicznych występujących w systemie reprodukcyjnym samicy pomiędzy kolejnymi jajeczkowaniami określamy jako

A. cyklem płciowym
B. ortogenezą
C. owulacją
D. rują
ROL.04 Pytanie 33
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora

A. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
B. z uwięziami i bez ściółki
C. stanowiskowa z płytką ściółką
D. wolnostanowiskowa bez ściółki
ROL.04 Pytanie 34
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rasę ojcowską świni, charakteryzującą się czerwonym umaszczeniem, można wykorzystać do krzyżowania komercyjnego?

A. Landrace
B. Hampshire
C. Duroc
D. Pietrain
ROL.04 Pytanie 35
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?

A. temperaturę oraz smak
B. barwę oraz teksturę
C. zapach oraz zawartość popiołu
D. zawartość wody oraz pH
ROL.04 Pytanie 37
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na

A. zwiększenie wartości energetycznej paszy
B. zwiększenie smakowitości paszy
C. wzrost wartości zapachowej paszy
D. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
ROL.04 Pytanie 38
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdrowym, dorosłym koniom ziarno owsa należy serwować

A. moczone przez 3 - 4 dni
B. w całości
C. gniecione
D. po ześrutowaniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to

A. mąka tortowa
B. otręby zbożowe
C. kaszka makaronowa
D. płatki zbożowe