Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Wyłącznie podczas linienia koni.
B. Codziennie.
C. Przed ich sprzedażą.
D. Co miesiąc.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rodzina zwierząt, w której występują wyłącznie gatunki świń, to:
A. Pietrain, Duroc, Hampshir
B. Jersey, Duroc, holsztyńsko-fryzyjska
C. Jersey, Duroc, Hampshir
D. Hereford, Jersey, holsztyńsko-fryzyjska
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile poideł komorowych o długości 2 m trzeba zainstalować w oborze boksowej na 120 krów o masie 600 kg, aby spełnić zamieszczone normy?
| Masa zwierzęcia (kg) od: | 300 | 400 | 500 | 600 | 700 |
|---|---|---|---|---|---|
| Liczba zwierząt na poidło miskowe | 8 | 8 | 6 | 6 | 6 |
| Liczba zwierząt na 1 metr poidła komorowego | 13 | 12 | 11 | 10 | 10 |
A. 2
B. 6
C. 10
D. 12
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Poidła kropelkowe wykorzystywane są w obiektach inwentarskich do nawadniania
A. jagniąt
B. kur
C. cieląt
D. prosiąt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Szczepienie prosiąt preparatem, który zawiera żelazo, powinno być przeprowadzone
A. w 2.-3. dniu po narodzinach
B. zaraz po narodzeniu
C. po odsadzeniu od matki
D. w 2 tygodniu życia prosiąt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przy sprzedaży bydła do rzeźni wymagane są
A. udokumentowane pochodzenie
B. indywidualne paszporty
C. ocena użytkowości mięsnej
D. świadectwa urodzenia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnie podłóg w korytarzach obiektów inwentarskich powinny charakteryzować się
A. nachyleniem 10° w kierunku drzwi wyjściowych
B. przezroczystością, przepuszczalnością
C. szczelinami, ułatwiającymi czyszczenie
D. gładkością, nienasiąkliwością, minimalizowaniem poślizgu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podstawowe pasze objętościowe soczyste w żywieniu bydła to
A. liście buraków cukrowych oraz otręby pszenne
B. suszenie i kiszonka z koniczyny
C. kiszonka z kukurydzy oraz śruta rzepakowa
D. zielonka i kiszonka z lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do suchych pasz objętościowych zaliczamy
A. sianokiszonkę
B. śrutę jęczmienną
C. kiszonkę
D. siano
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura oraz wilgotność dla przechowywania jaj wylęgowych powinna wynosić
A. 4 - 8 stopni C i 65%
B. 10 - 15 stopni C i 70%
C. 21 - 25 stopni C i 75%
D. 17 - 20 stopni C i 70%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dobierz wymiary beleczek i otworów podłogi ażurowej w kojcach dla warchlaków.
| Grupa świń | Minimalna szerokość beleczek | Maksymalna szerokość otworów |
|---|---|---|
| Prosięta | 50 mm | 11 mm |
| Warchlaki | 50 mm | 14 mm |
| Knurki i loszki hodowlane | 80 mm | 14 mm |
| Tuczniki | 80 mm | 18 mm |
| Maciory, loszki po pokryciu | 80 mm | 20 mm |
A. Minimalna szerokość beleczek 80 mm; maksymalna szerokość otworów 20 mm.
B. Minimalna szerokość beleczek 50 mm; maksymalna szerokość otworów 11 mm.
C. Minimalna szerokość beleczek 80 mm; maksymalna szerokość otworów 18 mm.
D. Minimalna szerokość beleczek 50 mm; maksymalna szerokość otworów 14 mm.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie metody stosuje się do oznaczania ras w rejestrze bydła?
A. pełne polskie nazwy ras
B. skrócone formy polskich nazw ras
C. kody literowe ustalone w przepisach dotyczących identyfikacji i rejestracji zwierząt
D. skróty nazw ras z uwzględnieniem angielskiej ortografii
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką czynność wykonuje się po porodzie u prosiąt jako pierwszą?
A. kastracja knurków
B. podanie preparatu żelazowego
C. przycinanie kiełków
D. skrócenie i dezynfekcja pępowiny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najważniejszym źródłem przeciwciał dla organizmu cielęcia tuż po narodzinach jest
A. preparat zastępujący mleko.
B. preparat witaminowy.
C. siara.
D. prefiks.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonkę z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt?
A. tylko w czasie żywienia zimowego
B. po upływie dwóch tygodni od sporządzenia
C. zaraz po owinięciu folią
D. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak długo powinny być przechowywane jaja kurze w inkubatorze i wykluwalniku?
A. 13 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
B. 21 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
C. 9 w inkubatorze i 2 w wykluwalniku
D. 17 w inkubatorze i 3 w wykluwalniku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wymianę tlenu oraz dwutlenku węgla, która zachodzi w płucach pomiędzy środowiskiem a organizmem zwierzęcia, nazywa się
A. oddychaniem zewnętrznym
B. wydalaniem tlenu
C. oddychaniem wewnętrznym
D. wymianą gazów w tkankach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niedożywienie maciorek kotnych może prowadzić do osłabienia przerobowości wełny przez
A. spadek higroskopijności wełny
B. niewłaściwe karbikowanie wełny
C. wystąpienie przewężeń głodowych
D. wzrost skłonności do spilśniania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kto wydaje paszporty dla koni huculskich?
A. Polski Klub Wyścigów Konnych
B. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
C. Ministerstwo Rolnictwa
D. Polski Związek Hodowców Koni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Rasy przeżuwaczy wykorzystywane w produkcji mleka to:
A. polska czerwona, burska, merynos
B. jersey, saaneńska, fryzyjska
C. charolaise, alpejska, ile de france
D. hereford, kaszmirska, czarnogłówka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką nazwę nosi rasa bydła, która jest wykorzystywana do produkcji mięsa?
A. jersey
B. czerwono-biała
C. charolaise
D. czarno-biała
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tuż przed sprzedażą bydła rzeźnego do zakładów ubojowych zwierzęta należy
A. dodatkowo nakarmić
B. przegłodzić
C. obficie napoić
D. wymyć
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zwierzęta są trzymane bez specjalnych budynków inwentarskich, mają zapewnione 0,5 ha pastwiska na jedną krowę z cielęciem, ochronę przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi, możliwość schronienia przed dzikimi zwierzętami, dostęp do wody pitnej (w zimie nie zamarzającej), dostatek paszy oraz suche miejsce do leżenia.
Opis ten odnosi się do chowu bydła mięsnego
A. ekstensywnego
B. półintensywnego
C. wolnego
D. intensywnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie instrukcji oblicz, ile wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.
| Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego | |
| 1. | Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji: na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody. |
| 2. | Otrzymany roztwór – farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych. |
A. 800 g
B. 200 g
C. 600 g
D. 400 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie
| Grupa I | Grupa II | Grupa III | Grupa IV |
|---|---|---|---|
| pietrain | wielka biała polska | polska biała zwisłoucha | duroc |
| holsztyńsko-fryzyjska | jersey | charolaise | polska czerwona |
| owca fryzyjska | wrzosówka | czarnogłówka | meryños |
| leghorn | sussex | indyk biały szerokopierśny | kaczka piżmowa |
A. II
B. IV
C. III
D. I
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który produkt rolny charakteryzuje się największą pracochłonnością?
A. żywiec wołowy
B. mleko
C. żywiec wieprzowy
D. wełna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy mlecznej charakteryzuje się typem użytkowym
A. jersey
B. polskiej czerwonej
C. polskiej czerwono-białej
D. limusine
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wybierz rasy bydła najbardziej odpowiednie do produkcji mięsa wołowego?
A. Czarno-biała, Hereford
B. Czarno-biała, Jersey
C. Charolaise, Limousine
D. Holsztyńsko-Fryzyjska, Aberdeen Angus
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Doprowadzanie do rozmnażania zwierząt tej samej rasy to
A. heterozja
B. hybrydyzacja
C. kojarzenie
D. krzyżowanie
ROL.04 Pytanie 30
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najbardziej bezpieczną metodą dojenia krów jest dój
A. robotem udojowym
B. w hali udojowej.
C. mechaniczny na miejscach.
D. przez piąstkowanie.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zespół procesów biologicznych występujących w systemie reprodukcyjnym samicy pomiędzy kolejnymi jajeczkowaniami określamy jako
A. cyklem płciowym
B. ortogenezą
C. owulacją
D. rują
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby przygotować kojec porodowy dla lochy, należy
A. zainstalować płyty grzewcze dla lochy
B. wyczyścić, umyć oraz zdezynfekować kojec
C. zdemontować system wentylacji mechanicznej
D. usunąć bariery ochronne
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najkorzystniejsze warunki dla dobrostanu krów mlecznych stwarza obora
A. wolnostanowiskowa z głęboką ściółką
B. z uwięziami i bez ściółki
C. stanowiskowa z płytką ściółką
D. wolnostanowiskowa bez ściółki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką rasę ojcowską świni, charakteryzującą się czerwonym umaszczeniem, można wykorzystać do krzyżowania komercyjnego?
A. Landrace
B. Hampshire
C. Duroc
D. Pietrain
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas oceny organoleptycznej mięsa ze zwierząt rzeźnych, jakie czynniki należy wziąć pod uwagę?
A. temperaturę oraz smak
B. barwę oraz teksturę
C. zapach oraz zawartość popiołu
D. zawartość wody oraz pH
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec wzajemnym zranieniom zwierząt oraz zredukować ryzyko dla personelu, w systemie utrzymywania bydła w wolnostanowiskowym trybie wykonuje się zabieg
A. korekcji racic
B. kolczykowania
C. dekoronizacji
D. tatuowania
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dodanie tłuszczu do pasz treściwych dla drobiu ma wpływ na
A. zwiększenie wartości energetycznej paszy
B. zwiększenie smakowitości paszy
C. wzrost wartości zapachowej paszy
D. zmniejszenie wartości energetycznej paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdrowym, dorosłym koniom ziarno owsa należy serwować
A. moczone przez 3 - 4 dni
B. w całości
C. gniecione
D. po ześrutowaniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Technologiczny odpad, który może być wartościową paszą dla zwierząt i wykorzystywany w żywieniu ludzi, to
A. mąka tortowa
B. otręby zbożowe
C. kaszka makaronowa
D. płatki zbożowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki produkt z branży mleczarskiej powstaje poprzez wirowanie mleka?
A. Kefir
B. Maślanka
C. Śmietanę
D. Jogurt