Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. łącznej
B. nabłonkowej
C. nerwowej
D. mięśniowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są produktami ubocznymi powstającymi z obróbki buraków cukrowych, które wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt?
A. kiełki słodowe oraz otręby
B. kiełki słodowe i wysłodki buraczane
C. młóto oraz wysłodki buraczane
D. wysłodki buraczane i melasa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jajnikach samic odbywa się proces
A. rozwoju zarodka
B. zapłodnienia
C. transportu zarodka do macicy
D. wytwarzania oraz dojrzewania komórek jajowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Otręby pszenne są stosowane w karmieniu zwierząt głównie z uwagi na swoje właściwości
A. bakteriobójcze
B. tuczące
C. mlekopędne
D. zatwardzające
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnia zbiornika chłodzenia, która styka się bezpośrednio z mlekiem pochodzącym z udoju, powinna być wykonana
A. z pianki poliuretanowej
B. z żeliwa
C. z mosiądzu
D. ze stali nierdzewnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?
A. 3 miesiące
B. 6 miesięcy
C. 12 miesięcy
D. 9 miesięcy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Sianokiszonkę z traw w balotach, zebraną w dniu 1 czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt
A. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
B. po upływie dwóch tygodni od jej przygotowania
C. dopiero w czasie zimowego żywienia
D. bezpośrednio po owinięciu w folię
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku
A. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
B. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
C. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
D. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło jakiej rasy wykazuje najwyższe wydajności mleczne?
A. Simentalskiej
B. Holsztyńsko - fryzyjskiej
C. Polskiej czerwonej
D. Piemontese
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie symptomy mogą świadczyć o zakażeniu krów przez gza bydlęcego?
A. Intensywny świąd, niepokój, ocieranie się o różne obiekty, zadrapania, wyłysienia, złuszczanie naskórka na głowie, szyi, grzbiecie oraz ogonie
B. Gorączka, zmniejszona mleczność, obecność pęcherzy i ran w jamie gębowej, na wymieniu oraz w rejonie racic
C. Na skórze głowy, szyi, łopatkach oraz w okolicy nasady ogona widoczne są okrągłe i owalne bezwłose plamy, pokryte szarobiałymi strupami
D. Na grzbiecie guzy o wielkości orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na szczycie guza znajduje się otwór z ropną wydzieliną
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czas trwania nieprzerwanego wydzielania mleka - od narodzin do zasuszenia - to
A. laktacja.
B. mleczność.
C. użytkowość.
D. produkcja.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdjęcie przedstawia rasę

A. wielką białą polską.
B. polską białą zwisłouchą.
C. duroc.
D. pietrain.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W produkcji mięsa wykorzystuje się kury rasy
A. leghorn
B. sussex
C. zielononóżka kuropatwiana
D. dominant white cornish
ROL.04 Pytanie 374
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie zagrożenie może wystąpić w związku z planowaną działalnością Jana Kowalskiego w hodowli bydła mięsnego?
A. Wysoki import żywca po niskich kosztach
B. Stali klienci żywca
C. Brak oczyszczalni do ścieków
D. Nieodpowiednie maszyny i budynki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wprowadzenie do rejestru zwierząt powinno nastąpić
A. niezwłocznie po wystąpieniu zdarzenia, które wymaga wpisu, nie później jednak niż w ciągu 7 dni
B. tuż przed wystąpieniem zdarzenia wymagającego wpisu, jednak nie wcześniej niż na 3 dni przed
C. w ciągu 10 dni od daty przeprowadzenia inspekcji w przypadku bydła oraz 14 dni dla innych grup zwierząt
D. w ciągu 7 dni od daty przeprowadzenia inspekcji dla bydła oraz 10 dni dla pozostałych kategorii zwierząt
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.
| Temperatura powietrza w pomieszczeniach dla wybranych grup bydła hodowlanego | |||
|---|---|---|---|
| Grupa zwierząt | Temperatura [°C] | ||
| minimalna | optymalna | maksymalna | |
| Krowy w porodówce | 16 | 16 – 20 | 25 |
| Cielęta w profilaktorium | 12 | 16 – 20 | 30 |
| Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy utrzymywane w systemie: | |||
| – ściółkowym | 8 | 12 – 16 | 25 |
| – bezściółkowym | 12 | 12 – 20 | 25 |
A. 30 °C
B. 8 °C
C. 12 °C
D. 16 °C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką funkcję pełnią czerwone krwinki?
A. ochrona organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi
B. transportowanie tlenu z płuc do komórek
C. zwiększanie krzepliwości krwi
D. przewożenie składników odżywczych do komórek mięśniowych