Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 362
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są produktami ubocznymi powstającymi z obróbki buraków cukrowych, które wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt?

A. kiełki słodowe oraz otręby
B. kiełki słodowe i wysłodki buraczane
C. młóto oraz wysłodki buraczane
D. wysłodki buraczane i melasa
ROL.04 Pytanie 363
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jajnikach samic odbywa się proces

A. rozwoju zarodka
B. zapłodnienia
C. transportu zarodka do macicy
D. wytwarzania oraz dojrzewania komórek jajowych
ROL.04 Pytanie 364
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Otręby pszenne są stosowane w karmieniu zwierząt głównie z uwagi na swoje właściwości

A. bakteriobójcze
B. tuczące
C. mlekopędne
D. zatwardzające
ROL.04 Pytanie 366
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakim wieku odsadza się źrebięta od klaczy?

A. 3 miesiące
B. 6 miesięcy
C. 12 miesięcy
D. 9 miesięcy
ROL.04 Pytanie 367
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Sianokiszonkę z traw w balotach, zebraną w dniu 1 czerwca, można wykorzystać do karmienia zwierząt

A. około 6 tygodni po jej przygotowaniu
B. po upływie dwóch tygodni od jej przygotowania
C. dopiero w czasie zimowego żywienia
D. bezpośrednio po owinięciu w folię
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Infekcja brucelozą może wystąpić w wyniku

A. jedzenia jajek lub mięsa od zakażonych kur
B. spożywania mleka oraz mięsa pochodzącego od zarażonych krów
C. kontaktowania się z chorymi zwierzętami lub udzielania im pomocy
D. konsumpcji mięsa pochodzącego od zarażonych owiec
ROL.04 Pytanie 369
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło jakiej rasy wykazuje najwyższe wydajności mleczne?

A. Simentalskiej
B. Holsztyńsko - fryzyjskiej
C. Polskiej czerwonej
D. Piemontese
ROL.04 Pytanie 370
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie symptomy mogą świadczyć o zakażeniu krów przez gza bydlęcego?

A. Intensywny świąd, niepokój, ocieranie się o różne obiekty, zadrapania, wyłysienia, złuszczanie naskórka na głowie, szyi, grzbiecie oraz ogonie
B. Gorączka, zmniejszona mleczność, obecność pęcherzy i ran w jamie gębowej, na wymieniu oraz w rejonie racic
C. Na skórze głowy, szyi, łopatkach oraz w okolicy nasady ogona widoczne są okrągłe i owalne bezwłose plamy, pokryte szarobiałymi strupami
D. Na grzbiecie guzy o wielkości orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na szczycie guza znajduje się otwór z ropną wydzieliną
ROL.04 Pytanie 371
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas trwania nieprzerwanego wydzielania mleka - od narodzin do zasuszenia - to

A. laktacja.
B. mleczność.
C. użytkowość.
D. produkcja.
ROL.04 Pytanie 372
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia rasę

Ilustracja do pytania 12
A. wielką białą polską.
B. polską białą zwisłouchą.
C. duroc.
D. pietrain.
ROL.04 Pytanie 373
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W produkcji mięsa wykorzystuje się kury rasy

A. leghorn
B. sussex
C. zielononóżka kuropatwiana
D. dominant white cornish
ROL.04 Pytanie 375
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wprowadzenie do rejestru zwierząt powinno nastąpić

A. niezwłocznie po wystąpieniu zdarzenia, które wymaga wpisu, nie później jednak niż w ciągu 7 dni
B. tuż przed wystąpieniem zdarzenia wymagającego wpisu, jednak nie wcześniej niż na 3 dni przed
C. w ciągu 10 dni od daty przeprowadzenia inspekcji w przypadku bydła oraz 14 dni dla innych grup zwierząt
D. w ciągu 7 dni od daty przeprowadzenia inspekcji dla bydła oraz 10 dni dla pozostałych kategorii zwierząt
ROL.04 Pytanie 376
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę, którą należy zapewnić w pomieszczeniu dla cieląt do 3 miesiąca życia.

Temperatura powietrza w pomieszczeniach
dla wybranych grup bydła hodowlanego
Grupa zwierzątTemperatura [°C]
minimalnaoptymalnamaksymalna
Krowy w porodówce1616 – 2025
Cielęta w profilaktorium1216 – 2030
Cielęta w wieku 3 – 6 miesięcy
utrzymywane w systemie:
– ściółkowym812 – 1625
– bezściółkowym1212 – 2025

A. 30 °C
B. 8 °C
C. 12 °C
D. 16 °C
ROL.04 Pytanie 377
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką funkcję pełnią czerwone krwinki?

A. ochrona organizmu przed bakteriami chorobotwórczymi
B. transportowanie tlenu z płuc do komórek
C. zwiększanie krzepliwości krwi
D. przewożenie składników odżywczych do komórek mięśniowych