Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 282
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?

A. 24°C i 75%
B. 24°C i 50%
C. 32°C i 60%
D. 32°C i 75%
ROL.04 Pytanie 283
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie rejestracji zwierząt w ARiMR wydawane są dokumenty tożsamości dla

A. owiec
B. świn
C. kóz
D. bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W hodowli owiec w duchu ekologicznym możliwe jest zastosowanie

A. syntetycznych substytutów naturalnych pasz
B. zielonek i siana pozyskiwanych z naturalnych łąk oraz pastwisk
C. pasz wspomagających wzrost oraz wydajność
D. pasz pochodzących z roślin zmodyfikowanych genetycznie
ROL.04 Pytanie 285
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa bydła najlepiej nadaje się do wytwarzania opasów?

A. Holsztyńsko-fryzyjska.
B. Jersey.
C. Limousine.
D. Nizinna czarno-biała.
ROL.04 Pytanie 286
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie zamieszczonej instrukcji oblicz, ile gramów wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.

Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego.
  1. Do wody dodać świeżego wapna hydratyzowanego (nigdy odwrotnie) w proporcji:
    na 1kilogram wapna przypada 5 litrów wody.
  2. Otrzymany roztwór - farba wapienna - wymieszać i przecedzić przez sito w celu wyłapania niezlasowanego wapna lub innych zanieczyszczeń mechanicznych.

A. 600 g
B. 400 g
C. 200 g
D. 800 g
ROL.04 Pytanie 287
Prowadzenie produkcji rolnicz…

CCM - to pasza przygotowywana z

A. koniczyny czerwonej zebranej po zakończeniu kwitnienia
B. kolb kukurydzy
C. zielonki żyta zbieranej w końcowym etapie strzelania w źdźbło
D. nasion i łodyg słonecznika
ROL.04 Pytanie 288
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielętom optymalnie serwować mleko oraz preparaty zastępujące mleko

A. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem
B. świeże, w czystych naczyniach umieszczonych na czas pojenia na posadzce
C. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości mniej więcej 100 cm nad podłożem
D. świeże, o temperaturze około 35 °C, w czystych wiadrosmokach, ustawionych na wysokości 50 - 60 cm nad podłożem
ROL.04 Pytanie 289
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane

A. w kanalikach mlekonośnych
B. w kanałach strzykowych
C. w pęcherzykach mlekotwórczych
D. w zatoce mlekonośnej
ROL.04 Pytanie 291
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?

A. berishon du chaire
B. owca fryzyjska
C. merynos
D. owca wielkopolska
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, jaką ilość preparatu należy użyć do przeprowadzenia suchej dezynfekcji ściółki w kojcu porodowym o powierzchni 3,5 m2 dla lochy, gdy optymalna dawka wynosi 100 g/1 m2 podłogi?

A. 1 000 g
B. 350 g
C. 100 g
D. 700 g
ROL.04 Pytanie 293
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Powierzchnia płyty obornikowej dla 10 DJP, przy 4-miesięcznym okresie składowania, powinna wynosić

Rodzaj utrzymania zwierzątPojemność wymagana na OSN
(na 6-miesięcy)
Pojemność wymagana
na pozostałych obszarach
(na 4-miesiące)
System ściółkowy3,5 m2/1 DJP dla obornika2,5 m2/1 DJP dla obornika
System ściółkowy3,5 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe2 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe
System bezściółkowy10 m3/1 DJP dla gnojowicy7 m3/1 DJP dla gnojowicy

A. 2,5 m2
B. 25,0 m2
C. 3,5 m2
D. 10,0 m2
ROL.04 Pytanie 294
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.

Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego
Grupa zwierzątśrednia dzienna dawka paszy (kg)Energia metaboliczna (MJ / kg)Białko strawne (g/MJ)
lochy prośne (1-90 dzień)2,411,99,4
lochy prośne (91-111dzień)3,211,610,6
lochy karmiące6,212,810

A. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
B. 38 MJ EM oraz 112 g białka
C. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
D. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
ROL.04 Pytanie 295
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jeśli locha została zapłodniona 20 marca, to kiedy można się spodziewać porodu?

A. 12 sierpnia
B. 12 lipca
C. 22 lipca
D. 11 września
ROL.04 Pytanie 296
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kastrację koziołków przy użyciu metody bezkrwawnej, polegającej na miażdżeniu nasieniowodów za pomocą kleszczy "Burdizzo", zaleca się wykonywać w wieku

A. 1 tygodnia
B. 0,5-3 miesięcy
C. 1 roku
D. 6-9 miesięcy
ROL.04 Pytanie 297
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielę, które przyszło na świat w gospodarstwie, należy oznaczyć i zgłosić do ARiMR przed opuszczeniem siedziby stada, jednak nie później niż

A. w ciągu 10 dni od dnia urodzenia
B. przed ukończeniem 1 miesiąca życia
C. przed ukończeniem 3 miesiąca życia
D. w ciągu 7 dni od dnia urodzenia
ROL.04 Pytanie 298
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?

Temperatura składowania [°C]Trwałość [dni]
240
420
610
85
102,5
121,25

A. 6°C
B. 2°C
C. 10°C
D. 4°C
ROL.04 Pytanie 299
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?

A. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
D. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
ROL.04 Pytanie 301
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest

A. kiszonka z kukurydzy
B. zielonka ze słonecznika
C. kiszonka z kapusty pastewnej
D. zielonka z lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oparciu o dane zawarte w tabeli określ maksymalną temperaturę transportu mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura
(°C)
Produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2
Narządy wewnętrzne grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej3
Tuszki drobiowe, zajęczaki i drobna zwierzyna łowna4
Mleko surowe i śmietana6
Tusze grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej7

A. 7°C
B. 6°C
C. 4°C
D. 3°C
ROL.04 Pytanie 304
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz ilość suchej masy w dawce pokarmowej dla krowy o masie ciała 600 kg, której dzienna wydajność wynosi 25 kg mleka.

Sucha masa (kg) = (0,025 × mc) + (0,1 × y)
mc = masa ciała (kg)
y = dzienna produkcja mleka (kg)

A. 2,50 kg
B. 25,00 kg
C. 17,50 kg
D. 15,00 kg
ROL.04 Pytanie 305
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.

Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo
Grupa zwierzątMinimalna powierzchnia kojca
w m² na 1 sztukę
Prosięta do 10 kg0,15
Warchlaki powyżej 10 do 20 kg0,2
Warchlaki powyżej 20 do 30 kg0,3
Tuczniki powyżej 30-50 kg0,4
Tuczniki powyżej 50-85 kg0,55
Tuczniki powyżej 85-110 kg0,65
Tuczniki powyżej 110 kg1,0

A. 130 m2
B. 140 m2
C. 120m2
D. 100m2
ROL.04 Pytanie 306
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?

A. Bateryjny
B. Ściółkowy
C. Ekologiczny
D. Klatkowy
ROL.04 Pytanie 307
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Lizawki solne są podawane bydłu w celu

A. zmniejszenia spożycia wody
B. ulepszenia krążenia krwi
C. poprawy strawności włókna
D. uzupełnienia związków mineralnych
ROL.04 Pytanie 308
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na

A. kolibakteriozę
B. chorobę Mareka
C. ospę
D. chorobę Gumboro
ROL.04 Pytanie 309
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie płody rolne są jednocześnie surowcem dla branży spożywczej oraz produktem żywnościowym?

A. ziarno jęczmienne
B. nasiona rzepaku
C. korzeń buraka cukrowego
D. mleko krowie
ROL.04 Pytanie 310
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii

Nazwa kategoriiSymbolMasa jaja w (g)
bardzo dużeXL75 i więcej
dużeL63÷73
średnieM53÷63
małeS48÷53

A. średnie.
B. bardzo duże.
C. duże.
D. małe.
ROL.04 Pytanie 311
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz maksymalną ilość mocznika paszowego w diecie dla krowy o wadze 600 kg, jeżeli dzienne dozwolone spożycie mocznika przez krowę wynosi 1 g na każde 4 kg wagi ciała?

A. 150 g
B. 600 g
C. 1 200 g
D. 40 g
ROL.04 Pytanie 312
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Duży krwioobieg zaczyna się

A. w lewej komorze
B. w lewym przedsionku
C. w prawym przedsionku
D. w prawej komorze
ROL.04 Pytanie 314
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.

Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny)
Orientacyjna masa ciała [kg]Energia metaboliczna [MJ]Białko strawne [g]
25÷3116,0180
31÷5321,5240
53÷7527,0300
75÷9632,0360

A. EM 27 MJ i 300 g b.s.
B. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
C. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
D. EM 810 MJ i 300 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach

Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu
Rodzaj silosuStraty białkaStraty skrobiStraty ilościowe
Wieżowy gazoszczelny2,03,05 – 8
Wieżowy otwarty9,68,210 – 15
Przejazdowy9,78,625
Komorowy7,87.315 - 20

A. przejazdowych.
B. wieżowych gazoszczelnych.
C. wieżowych otwartych.
D. komorowych.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż system hodowli bydła mięsnego, który gwarantuje:
- dostęp zwierząt do najlepszej i najzdrowszej paszy,
- mniejsze straty paszy, oszczędność pracy,
- niższe wydatki, lepsze warunki sprzyjające zdrowiu zwierząt?

A. Utrzymanie oborowe, wolnostanowiskowe
B. Utrzymanie pastwiskowe
C. Utrzymanie uwięziowe, ściołowe
D. Utrzymanie kombiboksowe
ROL.04 Pytanie 318
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance

Wymagana zawartość lizyny i białka w gramach na 1MJ energii metabolicznej
Faza cykluLizynaBiałko ogólneBiałko strawneWapń
Ciąża do 90 dnia0,4511,08,70,60
Laktacja0,6513,010,00,62

A. 0,65 g
B. 78,00 g
C. 6,50 g
D. 7,80 g
ROL.04 Pytanie 319
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?

A. kolorem skorupy
B. stanem tarczki zarodkowej
C. wagą
D. zawartością odżywczą
ROL.04 Pytanie 320
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W mieszankach paszowych dla trzody chlewnej, jako dodatków poprawiających efektywność wykorzystania paszy nie można stosować

A. enzymów
B. antybiotyków
C. probiotyków
D. ziołowych dodatków