Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 17,30 t
B. 36,50 t
C. 29,20 t
D. 32,12 t
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są optymalne wartości temperatury i wilgotności w kojcach dla prosiąt w ich pierwszych dniach życia?
A. 24°C i 75%
B. 24°C i 50%
C. 32°C i 60%
D. 32°C i 75%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie rejestracji zwierząt w ARiMR wydawane są dokumenty tożsamości dla
A. owiec
B. świn
C. kóz
D. bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W hodowli owiec w duchu ekologicznym możliwe jest zastosowanie
A. syntetycznych substytutów naturalnych pasz
B. zielonek i siana pozyskiwanych z naturalnych łąk oraz pastwisk
C. pasz wspomagających wzrost oraz wydajność
D. pasz pochodzących z roślin zmodyfikowanych genetycznie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła najlepiej nadaje się do wytwarzania opasów?
A. Holsztyńsko-fryzyjska.
B. Jersey.
C. Limousine.
D. Nizinna czarno-biała.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie zamieszczonej instrukcji oblicz, ile gramów wapna hydratyzowanego należy użyć do przygotowania 4 litrów mleczka wapiennego, potrzebnego do dezynfekcji kojca dla cieląt.
| Instrukcja przygotowania mleczka wapiennego. | |
|---|---|
| |
A. 600 g
B. 400 g
C. 200 g
D. 800 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
CCM - to pasza przygotowywana z
A. koniczyny czerwonej zebranej po zakończeniu kwitnienia
B. kolb kukurydzy
C. zielonki żyta zbieranej w końcowym etapie strzelania w źdźbło
D. nasion i łodyg słonecznika
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielętom optymalnie serwować mleko oraz preparaty zastępujące mleko
A. w wiadrosmokach, na bieżąco uzupełnianych świeżym pójłem
B. świeże, w czystych naczyniach umieszczonych na czas pojenia na posadzce
C. schłodzone, w wiadrosmokach umieszczonych na wysokości mniej więcej 100 cm nad podłożem
D. świeże, o temperaturze około 35 °C, w czystych wiadrosmokach, ustawionych na wysokości 50 - 60 cm nad podłożem
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mleko w gruczole mlekowym jest wytwarzane
A. w kanalikach mlekonośnych
B. w kanałach strzykowych
C. w pęcherzykach mlekotwórczych
D. w zatoce mlekonośnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podczas podawania pasz trzodzie chlewnej zaangażowane były kobiety. Maksymalne obciążenie, które mogą unieść ręcznie, wynosi
A. 20 kg
B. 12 kg
C. 10 kg
D. 16 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa owiec jest najlepsza do masowej produkcji wełny?
A. berishon du chaire
B. owca fryzyjska
C. merynos
D. owca wielkopolska
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, jaką ilość preparatu należy użyć do przeprowadzenia suchej dezynfekcji ściółki w kojcu porodowym o powierzchni 3,5 m2 dla lochy, gdy optymalna dawka wynosi 100 g/1 m2 podłogi?
A. 1 000 g
B. 350 g
C. 100 g
D. 700 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Powierzchnia płyty obornikowej dla 10 DJP, przy 4-miesięcznym okresie składowania, powinna wynosić
| Rodzaj utrzymania zwierząt | Pojemność wymagana na OSN (na 6-miesięcy) | Pojemność wymagana na pozostałych obszarach (na 4-miesiące) |
|---|---|---|
| System ściółkowy | 3,5 m2/1 DJP dla obornika | 2,5 m2/1 DJP dla obornika |
| System ściółkowy | 3,5 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe | 2 m3/1 DJP na gnojówkę, wody gnojowe |
| System bezściółkowy | 10 m3/1 DJP dla gnojowicy | 7 m3/1 DJP dla gnojowicy |
A. 2,5 m2
B. 25,0 m2
C. 3,5 m2
D. 10,0 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych zawartych w tabeli, określ dzienną dawkę energii oraz białka, które pobrała locha w 95 dniu ciąży.
| Średnie dzienne zapotrzebowanie loch na pasze i składniki pokarmowe w zależności od fazy cyklu rozpłodowego | |||
|---|---|---|---|
| Grupa zwierząt | średnia dzienna dawka paszy (kg) | Energia metaboliczna (MJ / kg) | Białko strawne (g/MJ) |
| lochy prośne (1-90 dzień) | 2,4 | 11,9 | 9,4 |
| lochy prośne (91-111dzień) | 3,2 | 11,6 | 10,6 |
| lochy karmiące | 6,2 | 12,8 | 10 |
A. 37,1 MJ EM oraz 123 g białka
B. 38 MJ EM oraz 112 g białka
C. 37,1 MJ EM oraz 393,5 g białka
D. 71,9 MJ EM oraz 762 g białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jeśli locha została zapłodniona 20 marca, to kiedy można się spodziewać porodu?
A. 12 sierpnia
B. 12 lipca
C. 22 lipca
D. 11 września
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kastrację koziołków przy użyciu metody bezkrwawnej, polegającej na miażdżeniu nasieniowodów za pomocą kleszczy "Burdizzo", zaleca się wykonywać w wieku
A. 1 tygodnia
B. 0,5-3 miesięcy
C. 1 roku
D. 6-9 miesięcy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielę, które przyszło na świat w gospodarstwie, należy oznaczyć i zgłosić do ARiMR przed opuszczeniem siedziby stada, jednak nie później niż
A. w ciągu 10 dni od dnia urodzenia
B. przed ukończeniem 1 miesiąca życia
C. przed ukończeniem 3 miesiąca życia
D. w ciągu 7 dni od dnia urodzenia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ temperaturę składowania mleka pasteryzowanego, w której zachowa ono trwałość przez 10 dni?
| Temperatura składowania [°C] | Trwałość [dni] |
|---|---|
| 2 | 40 |
| 4 | 20 |
| 6 | 10 |
| 8 | 5 |
| 10 | 2,5 |
| 12 | 1,25 |
A. 6°C
B. 2°C
C. 10°C
D. 4°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie parametry temperatury i wilgotności względnej są optymalne w chlewni dla karmiących loch?
A. temperatura 20 stopni C, wilgotność 70%
B. temperatura 15 stopni C, wilgotność 75%
C. temperatura 23 stopnie C, wilgotność 60%
D. temperatura 18 stopni C, wilgotność 86%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym są probiotyki?
A. preparaty bakteryjne
B. antybiotyki stosowane w paszach
C. mieszanki pełnoporcjowe
D. koncentraty białkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszym sposobem na uzupełnienie brakującego białka w diecie krów jest
A. kiszonka z kukurydzy
B. zielonka ze słonecznika
C. kiszonka z kapusty pastewnej
D. zielonka z lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Niebezpieczną chorobą zawodową rolników, która jest przenoszona przez kleszcze, jest
A. toksoplazmoza
B. bruceloza
C. borelioza
D. wścieklizna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oparciu o dane zawarte w tabeli określ maksymalną temperaturę transportu mleka surowego przeznaczonego do sprzedaży bezpośredniej.
| Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej | |
|---|---|
| Rodzaj produktu | Temperatura (°C) |
| Produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa | 2 |
| Narządy wewnętrzne grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej | 3 |
| Tuszki drobiowe, zajęczaki i drobna zwierzyna łowna | 4 |
| Mleko surowe i śmietana | 6 |
| Tusze grubej zwierzyny łownej nieooskórowanej | 7 |
A. 7°C
B. 6°C
C. 4°C
D. 3°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz ilość suchej masy w dawce pokarmowej dla krowy o masie ciała 600 kg, której dzienna wydajność wynosi 25 kg mleka.
| Sucha masa (kg) = (0,025 × mc) + (0,1 × y) mc = masa ciała (kg) y = dzienna produkcja mleka (kg) |
A. 2,50 kg
B. 25,00 kg
C. 17,50 kg
D. 15,00 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Korzystając z danych z tabeli oblicz minimalną powierzchnię kojców, którą należy przygotować do odchowu 200 tuczników o masie od 85 kg do 110 kg.
| Minimalna powierzchnia kojca w m² na sztukę dla świń utrzymywanych grupowo | |
|---|---|
| Grupa zwierząt | Minimalna powierzchnia kojca w m² na 1 sztukę |
| Prosięta do 10 kg | 0,15 |
| Warchlaki powyżej 10 do 20 kg | 0,2 |
| Warchlaki powyżej 20 do 30 kg | 0,3 |
| Tuczniki powyżej 30-50 kg | 0,4 |
| Tuczniki powyżej 50-85 kg | 0,55 |
| Tuczniki powyżej 85-110 kg | 0,65 |
| Tuczniki powyżej 110 kg | 1,0 |
A. 130 m2
B. 140 m2
C. 120m2
D. 100m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się system hodowli kur, gdy kury w gospodarstwie są trzymane na twardym podłożu, mają dostęp do wybiegu oraz są karmione gotowymi mieszankami paszowymi?
A. Bateryjny
B. Ściółkowy
C. Ekologiczny
D. Klatkowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Lizawki solne są podawane bydłu w celu
A. zmniejszenia spożycia wody
B. ulepszenia krążenia krwi
C. poprawy strawności włókna
D. uzupełnienia związków mineralnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Utrata masy ciała oraz asymetryczne porażenie kończyn (w pozycji szpagatu) i ogólne objawy wyniszczenia u kur wskazują na
A. kolibakteriozę
B. chorobę Mareka
C. ospę
D. chorobę Gumboro
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie płody rolne są jednocześnie surowcem dla branży spożywczej oraz produktem żywnościowym?
A. ziarno jęczmienne
B. nasiona rzepaku
C. korzeń buraka cukrowego
D. mleko krowie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Polska norma określa 4 kategorie jaj spożywczych. Jaja o symbolu L należą do kategorii
| Nazwa kategorii | Symbol | Masa jaja w (g) |
|---|---|---|
| bardzo duże | XL | 75 i więcej |
| duże | L | 63÷73 |
| średnie | M | 53÷63 |
| małe | S | 48÷53 |
A. średnie.
B. bardzo duże.
C. duże.
D. małe.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz maksymalną ilość mocznika paszowego w diecie dla krowy o wadze 600 kg, jeżeli dzienne dozwolone spożycie mocznika przez krowę wynosi 1 g na każde 4 kg wagi ciała?
A. 150 g
B. 600 g
C. 1 200 g
D. 40 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Duży krwioobieg zaczyna się
A. w lewej komorze
B. w lewym przedsionku
C. w prawym przedsionku
D. w prawej komorze
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką minimalną pojemność musi mieć wóz paszowy dla stada liczącego 100 krów, zakładając 50 kg paszy na sztukę oraz przelicznik ton/m3 wynoszący 0,33?
A. 14 m3
B. 16 m3
C. 8 m3
D. 6 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, na podstawie danych z tabeli, zapotrzebowanie tucznika o masie 53á75 kg na energię metaboliczną i białko ogólno strawne w ciągu 30 dni tuczu.
| Normy żywienia tuczników (tucz mięsny intensywny) | ||
|---|---|---|
| Orientacyjna masa ciała [kg] | Energia metaboliczna [MJ] | Białko strawne [g] |
| 25÷31 | 16,0 | 180 |
| 31÷53 | 21,5 | 240 |
| 53÷75 | 27,0 | 300 |
| 75÷96 | 32,0 | 360 |
A. EM 27 MJ i 300 g b.s.
B. EM 810 MJ i 9000 g b.s.
C. EM 27 MJ i 9000 g b.s.
D. EM 810 MJ i 300 g b.s.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najniższe straty jakościowe podczas produkcji i przechowywania kiszonki powstają w silosach
| Straty jakościowe i ilościowe kiszonki (%) w zależności od rodzaju silosu | |||
|---|---|---|---|
| Rodzaj silosu | Straty białka | Straty skrobi | Straty ilościowe |
| Wieżowy gazoszczelny | 2,0 | 3,0 | 5 – 8 |
| Wieżowy otwarty | 9,6 | 8,2 | 10 – 15 |
| Przejazdowy | 9,7 | 8,6 | 25 |
| Komorowy | 7,8 | 7.3 | 15 - 20 |
A. przejazdowych.
B. wieżowych gazoszczelnych.
C. wieżowych otwartych.
D. komorowych.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż system hodowli bydła mięsnego, który gwarantuje:
- dostęp zwierząt do najlepszej i najzdrowszej paszy,
- mniejsze straty paszy, oszczędność pracy,
- niższe wydatki, lepsze warunki sprzyjające zdrowiu zwierząt?
A. Utrzymanie oborowe, wolnostanowiskowe
B. Utrzymanie pastwiskowe
C. Utrzymanie uwięziowe, ściołowe
D. Utrzymanie kombiboksowe
ROL.04 Pytanie 317
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie hodowanych jest 60 krów. Jedna krowa w ciągu roku wytwarza 10 t obornika. Na jaką powierzchnię działek rolnych można wykorzystać obornik, jeśli zaplanowana norma wynosi 30 t/ha?
A. 20 ha
B. 2 ha
C. 90 ha
D. 180 ha
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mieszanka pełnoporcjowa dla loch karmiących zawiera 12 MJ energii metabolicznej w 1 kg. Ustal wymaganą zawartość lizyny w tej mieszance
| Wymagana zawartość lizyny i białka w gramach na 1MJ energii metabolicznej | ||||
|---|---|---|---|---|
| Faza cyklu | Lizyna | Białko ogólne | Białko strawne | Wapń |
| Ciąża do 90 dnia | 0,45 | 11,0 | 8,7 | 0,60 |
| Laktacja | 0,65 | 13,0 | 10,0 | 0,62 |
A. 0,65 g
B. 78,00 g
C. 6,50 g
D. 7,80 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym różni się jajo kurze przeznaczone do konsumpcji od jaja wylęgowego?
A. kolorem skorupy
B. stanem tarczki zarodkowej
C. wagą
D. zawartością odżywczą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W mieszankach paszowych dla trzody chlewnej, jako dodatków poprawiających efektywność wykorzystania paszy nie można stosować
A. enzymów
B. antybiotyków
C. probiotyków
D. ziołowych dodatków