Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 241
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W hodowli masowej prosiąt kiełki należy przycinać

A. po trzech miesiącach od urodzenia
B. w czasie trzech tygodni od momentu narodzin
C. tuż po ich urodzeniu
D. po upływie miesiąca od narodzin
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie urządzenie wykorzystuje się do podawania pasz TMR (mieszanka pasz objętościowych i treściwych wzbogacona składnikami witaminowo-mineralnymi)?

A. automat paszowy
B. przyczepa samowyładowcza
C. przenośnik transportowy
D. wóz paszowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do prowadzenia dorosłego byka (powyżej 12 miesięcy), należy stosować

A. solidny łańcuch o długości co najmniej 150 cm, przypięty do szyi zwierzęcia
B. tyczkę o długości nie mniejszej niż 140 cm, przymocowaną do pierścienia nosowego
C. atestowaną linkę o długości minimum 150 cm, przywiązaną do pierścienia nosowego
D. wytrzymałe łańcuchy o długości nie krótszej niż 150 cm, uwiązane do pierścienia nosowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów

A. ściółkowy
B. z wolnym wybiegiem
C. klatkowy
D. ekologiczny
ROL.04 Pytanie 247
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak kaszel, płytki oddech, kichanie, zapadnięte boki oraz niskie przyrosty u prosiąt trzymanych w zimnych chlewniach mogą sugerować

A. chorobę pęcherzykową
B. pomór
C. zakaźne odoskrzelowe zapalenie płuc prosiąt
D. różycę
ROL.04 Pytanie 248
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.

A. 24 sierpnia
B. 11 sierpnia
C. 17 sierpnia
D. 20 sierpnia
ROL.04 Pytanie 249
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Owca rasy merynos polski jest hodowana głównie w celu uzyskania

A. mięsa
B. futra
C. mleka
D. wełny
ROL.04 Pytanie 250
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Znakowanie kolczykami nowo narodzonych cieląt powinno zostać przeprowadzone najpóźniej

A. w ciągu 24 godzin po narodzinach
B. do końca drugiego tygodnia życia
C. do 180 dni od narodzin
D. do 7 dni po narodzinach cielęcia
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.

Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt
Ilość koźląt tuczonych w grupie30 szt.
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu15 kg
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu8 litrów
Czas trwania tuczu60 dni

A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 1 800 litrów.
D. 7 200 litrów.
ROL.04 Pytanie 252
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia kojca dla 12 tuczników o wadze 85-100 kg.

Kategoria świńMasa ciała
kg
Powierzchnia
(m² na zwierzę)
Prosiętado 100,15
Warchlaki10-200,20
Warchlaki20-300,30
Tuczniki30-500,40
Tuczniki50-850,55
Tuczniki85-1000,65
Tucznikipow. 1001

A. 4,5 m2
B. 5,5 m2
C. 6,5 m2
D. 7,8 m2
ROL.04 Pytanie 253
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie pokazów, prezentując bydło w ringu, prowadzący powinien

A. ustawiać zwierzę jak najbliżej krawędzi ringu
B. prowadzić zwierzę w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara
C. trzymać rękę na kółku prezenterki, a nie na łańcuszku (linki)
D. prowadzić zwierzę idąc po jego lewej stronie
ROL.04 Pytanie 254
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie 305-dniowego okresu laktacji najwyższa produkcja mleka u krowy występuje

A. w szóstym miesiącu laktacji
B. dwa tygodnie przed zasuszeniem
C. tuż po wycieleniu
D. w drugim miesiącu po wycieleniu
ROL.04 Pytanie 255
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.

Masa ciała [kg]Sucha masa [kg]Jedn. ows. [j.o.]Energia strawna [MJ]Białko ogólne strawne [g]
Poza sezonem kopulacyjnym
601,4–1,71,005,9295
801,9–2,21,257,40120
1002,3–2,61,559,18140
1202,5–2,81,7010,05150

A. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
B. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
C. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
D. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
ROL.04 Pytanie 256
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zapobiec anemii fizjologicznej u prosiąt, konieczne jest podanie preparatu w 3 i 14 dniu ich życia?

A. preparat żelazowy
B. preparat magnezowy
C. lizynę
D. wapń
ROL.04 Pytanie 257
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Maksymalna liczba komórek somatycznych w 1 ml mleka krowiego klasy ekstra nie powinna przekraczać

A. 100 tys.
B. 40 tys.
C. 400 tys.
D. 4 tys.
ROL.04 Pytanie 258
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy przeprowadzić odrobaczanie ciężarnej lochy?

A. w dniu przeniesienia do sektora porodowego
B. najpóźniej 5 dni przed przeniesieniem do sektora porodowego
C. tuż po kryciu/ inseminacji
D. w dniu porodu
ROL.04 Pytanie 259
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Świnie, które mają szybki przyrost masy ciała oraz późną dojrzałość płciową, klasyfikowane są do typu użytkowego

A. tłuszczowo-mięsnego
B. smalcowego
C. słoninowego
D. mięsnego
ROL.04 Pytanie 260
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy kastrować knurki hodowlane, które są wybrakowane?

A. 9 - 11 tygodni
B. 3 - 4 tygodnie
C. 5 - 8 tygodni
D. 7 - 10 tygodni
ROL.04 Pytanie 261
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w

A. żołądku
B. jelicie cienkim
C. prostnicy
D. jelicie ślepym
ROL.04 Pytanie 262
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką stroną "wystawową" określamy jałówkę podczas wstępnej oceny?

A. lewa strona
B. przód
C. zad
D. prawa strona
ROL.04 Pytanie 263
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie pokarmowe lochy w okresie karmienia?

A. wielkości miotu.
B. metod żywienia.
C. czasookresu laktacji.
D. liczby oproszeń.
ROL.04 Pytanie 264
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który surowiec rolniczy ma najmniejszą sezonowość w produkcji?

A. Korzenia buraka cukrowego
B. Nasion rzepaku ozimego
C. Mleka surowego
D. Ziarna pszenicy jarej
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?

Numer gospodarstwaLiczba zwierząt (szt.)Średnia masa ciała zwierząt (kg)Powierzchnia gospodarstwa (ha)
I4050012
II2050015
III204508
IV4045012

A. Gospodarstwo III.
B. Gospodarstwo II.
C. Gospodarstwo I.
D. Gospodarstwo IV.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w

A. nieprzepuszczalne dno i ściany
B. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
C. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
D. przepuszczalne dno i ściany
ROL.04 Pytanie 268
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z aktualnymi regulacjami, mięso, które poddaje się obowiązkowym badaniom na obecność włośni, to

A. bydła
B. kóz
C. świń
D. owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką przewagę ma producent rolny zajmujący się chowem trzody chlewnej?

A. rosnąca cena mięsa wieprzowego w punktach skupu
B. wzrost kosztów wynagrodzeń dla pracowników produkcyjnych
C. brak wykształcenia oraz niskie umiejętności marketingowe producenta
D. posiadanie nowoczesnego wyposażenia chlewni
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:

A. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
B. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
C. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
D. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
ROL.04 Pytanie 272
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie zwiększyła się liczba bydła. Aby zapewnić zwierzętom odpowiednią paszę, konieczne jest powiększenie powierzchni upraw.

A. rzepaku
B. koniczyny z trawami
C. kukurydzy z owsem
D. pszenicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie jest główne zadanie dezynfekcji przeprowadzanej w pomieszczeniach dla zwierząt?

A. likwidacja szkodliwych insektów
B. pozbycie się zanieczyszczeń mineralnych
C. eliminacja drobnoustrojów
D. zwalczanie szkodliwych gryzoni
ROL.04 Pytanie 276
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem użytkowania smuszkowego owiec jest zdobycie

A. skór z dwudniowych oraz trzydniowych jagniąt
B. skór z dojrzałych owiec
C. mięsa z dwutygodniowych jagniąt
D. mięsa z dojrzałych owiec
ROL.04 Pytanie 279
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawione objawy zaobserwowane u lochy następnego dnia po porodzie, wskazują na występowanie

  • Podwyższona temperatura ciała (powyżej 39,8°C)
  • Przyspieszony oddech i tętno
  • Powiększone gruczoły sutkowe (pokrywająca je skóra jest napięta, zaczerwieniona i bolesna)
  • Brak apetytu, osowiałość, brak zainteresowania prosiętami
  • Locha nie dopuszcza prosiąt do ssania

A. kolibakteriozy.
B. różycy świń.
C. bezmleczności poporodowej MMA.
D. zespołu rozrodczo - oddechowego PRRS.