Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. po trzech miesiącach od urodzenia
B. w czasie trzech tygodni od momentu narodzin
C. tuż po ich urodzeniu
D. po upływie miesiąca od narodzin
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie wykorzystuje się do podawania pasz TMR (mieszanka pasz objętościowych i treściwych wzbogacona składnikami witaminowo-mineralnymi)?
A. automat paszowy
B. przyczepa samowyładowcza
C. przenośnik transportowy
D. wóz paszowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do prowadzenia dorosłego byka (powyżej 12 miesięcy), należy stosować
A. solidny łańcuch o długości co najmniej 150 cm, przypięty do szyi zwierzęcia
B. tyczkę o długości nie mniejszej niż 140 cm, przymocowaną do pierścienia nosowego
C. atestowaną linkę o długości minimum 150 cm, przywiązaną do pierścienia nosowego
D. wytrzymałe łańcuchy o długości nie krótszej niż 150 cm, uwiązane do pierścienia nosowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obowiązkowe oznaczenia na powierzchni jaj konsumpcyjnych obejmują: kod metody chowu, kod kraju pochodzenia oraz numer identyfikacyjny weterynaryjny. Cyfra "0" wskazuje na chów
A. ściółkowy
B. z wolnym wybiegiem
C. klatkowy
D. ekologiczny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdzie znajduje się staw pęcinowy?
A. niżej stawu koronowego
B. niżej stawu nadgarstkowego
C. wyżej stawu skokowego
D. wyżej stawu kolanowego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką pojemność powinien mieć zbiornik na gnojówkę w gospodarstwie, które posiada 25 DJP, jeśli dla jednej DJP wymagane jest 3 m3?
A. 50 m3
B. 75 m3
C. 25 m3
D. 100 m3
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Objawy takie jak kaszel, płytki oddech, kichanie, zapadnięte boki oraz niskie przyrosty u prosiąt trzymanych w zimnych chlewniach mogą sugerować
A. chorobę pęcherzykową
B. pomór
C. zakaźne odoskrzelowe zapalenie płuc prosiąt
D. różycę
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj datę odsadzenia prosiąt od lochy, która wyprosiła się 20 lipca, jeśli prosięta przybywają z matką po 28 dniach.
A. 24 sierpnia
B. 11 sierpnia
C. 17 sierpnia
D. 20 sierpnia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Owca rasy merynos polski jest hodowana głównie w celu uzyskania
A. mięsa
B. futra
C. mleka
D. wełny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znakowanie kolczykami nowo narodzonych cieląt powinno zostać przeprowadzone najpóźniej
A. w ciągu 24 godzin po narodzinach
B. do końca drugiego tygodnia życia
C. do 180 dni od narodzin
D. do 7 dni po narodzinach cielęcia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.
| Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt | |
|---|---|
| Ilość koźląt tuczonych w grupie | 30 szt. |
| Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu | 15 kg |
| Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu | 8 litrów |
| Czas trwania tuczu | 60 dni |
A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 1 800 litrów.
D. 7 200 litrów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia kojca dla 12 tuczników o wadze 85-100 kg.
| Kategoria świń | Masa ciała kg | Powierzchnia (m² na zwierzę) |
|---|---|---|
| Prosięta | do 10 | 0,15 |
| Warchlaki | 10-20 | 0,20 |
| Warchlaki | 20-30 | 0,30 |
| Tuczniki | 30-50 | 0,40 |
| Tuczniki | 50-85 | 0,55 |
| Tuczniki | 85-100 | 0,65 |
| Tuczniki | pow. 100 | 1 |
A. 4,5 m2
B. 5,5 m2
C. 6,5 m2
D. 7,8 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie pokazów, prezentując bydło w ringu, prowadzący powinien
A. ustawiać zwierzę jak najbliżej krawędzi ringu
B. prowadzić zwierzę w stronę przeciwną do ruchu wskazówek zegara
C. trzymać rękę na kółku prezenterki, a nie na łańcuszku (linki)
D. prowadzić zwierzę idąc po jego lewej stronie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W trakcie 305-dniowego okresu laktacji najwyższa produkcja mleka u krowy występuje
A. w szóstym miesiącu laktacji
B. dwa tygodnie przed zasuszeniem
C. tuż po wycieleniu
D. w drugim miesiącu po wycieleniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych z tabeli określ normę pokarmową dla tryka rasy merynos o wadze 120 kg poza sezonem kopulacyjnym.
| Masa ciała [kg] | Sucha masa [kg] | Jedn. ows. [j.o.] | Energia strawna [MJ] | Białko ogólne strawne [g] |
|---|---|---|---|---|
| Poza sezonem kopulacyjnym | ||||
| 60 | 1,4–1,7 | 1,00 | 5,92 | 95 |
| 80 | 1,9–2,2 | 1,25 | 7,40 | 120 |
| 100 | 2,3–2,6 | 1,55 | 9,18 | 140 |
| 120 | 2,5–2,8 | 1,70 | 10,05 | 150 |
A. Sucha masa 2,5 kg - 2,8 kg; 1,7 j.o; 10,05 MJ; 150 g białka strawnego.
B. Sucha masa 2,9 kg - 3,0 kg; 1,8 j.o; 12,05 MJ; 160 g białka strawnego.
C. Sucha masa 2,2 kg - 2,4 kg; 1,6 j.o; 9,00 MJ; 140 g białka strawnego.
D. Sucha masa 1,9 kg - 2,1 kg; 1,5 j.o; 8,00 MJ; 120 g białka strawnego.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zapobiec anemii fizjologicznej u prosiąt, konieczne jest podanie preparatu w 3 i 14 dniu ich życia?
A. preparat żelazowy
B. preparat magnezowy
C. lizynę
D. wapń
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Maksymalna liczba komórek somatycznych w 1 ml mleka krowiego klasy ekstra nie powinna przekraczać
A. 100 tys.
B. 40 tys.
C. 400 tys.
D. 4 tys.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy przeprowadzić odrobaczanie ciężarnej lochy?
A. w dniu przeniesienia do sektora porodowego
B. najpóźniej 5 dni przed przeniesieniem do sektora porodowego
C. tuż po kryciu/ inseminacji
D. w dniu porodu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Świnie, które mają szybki przyrost masy ciała oraz późną dojrzałość płciową, klasyfikowane są do typu użytkowego
A. tłuszczowo-mięsnego
B. smalcowego
C. słoninowego
D. mięsnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy kastrować knurki hodowlane, które są wybrakowane?
A. 9 - 11 tygodni
B. 3 - 4 tygodnie
C. 5 - 8 tygodni
D. 7 - 10 tygodni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Główne procesy trawienia błonnika u koni zachodzą w
A. żołądku
B. jelicie cienkim
C. prostnicy
D. jelicie ślepym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką stroną "wystawową" określamy jałówkę podczas wstępnej oceny?
A. lewa strona
B. przód
C. zad
D. prawa strona
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na jakie czynniki wpływa zapotrzebowanie pokarmowe lochy w okresie karmienia?
A. wielkości miotu.
B. metod żywienia.
C. czasookresu laktacji.
D. liczby oproszeń.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który surowiec rolniczy ma najmniejszą sezonowość w produkcji?
A. Korzenia buraka cukrowego
B. Nasion rzepaku ozimego
C. Mleka surowego
D. Ziarna pszenicy jarej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Automatyczne poidła dzwonowe służą do zapewnienia wody dla
A. koni
B. owców
C. zwierząt hodowlanych
D. ptactwa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Obsada zwierząt w gospodarstwach ekologicznych nie powinna przekraczać 2 SD/1 ha. Określ, które gospodarstwo spełnia wymagania obsady zwierząt dla gospodarstw ekologicznych?
| Numer gospodarstwa | Liczba zwierząt (szt.) | Średnia masa ciała zwierząt (kg) | Powierzchnia gospodarstwa (ha) |
|---|---|---|---|
| I | 40 | 500 | 12 |
| II | 20 | 500 | 15 |
| III | 20 | 450 | 8 |
| IV | 40 | 450 | 12 |
A. Gospodarstwo III.
B. Gospodarstwo II.
C. Gospodarstwo I.
D. Gospodarstwo IV.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zbiorniki przeznaczone na płynne odchody zwierząt powinny być wyposażone w
A. nieprzepuszczalne dno i ściany
B. nieprzepuszczalne dno oraz przepuszczalne ściany
C. nieprzepuszczalne ściany oraz przepuszczalne dno
D. przepuszczalne dno i ściany
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z aktualnymi regulacjami, mięso, które poddaje się obowiązkowym badaniom na obecność włośni, to
A. bydła
B. kóz
C. świń
D. owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką przewagę ma producent rolny zajmujący się chowem trzody chlewnej?
A. rosnąca cena mięsa wieprzowego w punktach skupu
B. wzrost kosztów wynagrodzeń dla pracowników produkcyjnych
C. brak wykształcenia oraz niskie umiejętności marketingowe producenta
D. posiadanie nowoczesnego wyposażenia chlewni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaja przeznaczone do spożycia, które będą sprzedawane, powinny być przechowywane w następujących warunkach:
A. temperatura 15-20°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
B. temperatura 4-5°C, wilgotność 80%, maksymalnie 28 dni
C. temperatura 4-5°C, wilgotność 70%, maksymalnie 60 dni
D. temperatura 10-15°C, wilgotność 60%, maksymalnie 35 dni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiszonki powinny być podawane tylko
A. z ziemniaków i wyki
B. z liści buraka cukrowego
C. z koniczyny i zielonki z żyta
D. z kukurydzy i lucerny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie zwiększyła się liczba bydła. Aby zapewnić zwierzętom odpowiednią paszę, konieczne jest powiększenie powierzchni upraw.
A. rzepaku
B. koniczyny z trawami
C. kukurydzy z owsem
D. pszenicy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najkorzystniejszym sposobem sprzedaży dla rolnika, który każdego dnia produkuje 900 kg żywca wołowego, jest sprzedaż
A. z ubojni
B. na bazarze
C. wysyłkowa
D. hurtowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie jest główne zadanie dezynfekcji przeprowadzanej w pomieszczeniach dla zwierząt?
A. likwidacja szkodliwych insektów
B. pozbycie się zanieczyszczeń mineralnych
C. eliminacja drobnoustrojów
D. zwalczanie szkodliwych gryzoni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do typu użytkowego mlecznego należy rasa
A. hereford
B. charolais
C. limousine
D. jersey
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Celem użytkowania smuszkowego owiec jest zdobycie
A. skór z dwudniowych oraz trzydniowych jagniąt
B. skór z dojrzałych owiec
C. mięsa z dwutygodniowych jagniąt
D. mięsa z dojrzałych owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie urządzenie służy do wstępnej analizy zdrowotności mleka krów przed realizacją właściwego doju?
A. kubek udojowy
B. przedzdajacz
C. płytka Petriego
D. biała płytka przeddojowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką cyfrą oznacza się jaja pochodzące z hodowli ekologicznej?
A. 3
B. 1
C. 0
D. 2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przedstawione objawy zaobserwowane u lochy następnego dnia po porodzie, wskazują na występowanie
|
A. kolibakteriozy.
B. różycy świń.
C. bezmleczności poporodowej MMA.
D. zespołu rozrodczo - oddechowego PRRS.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Po przeprowadzeniu uboju trzody chlewnej, według obowiązujących przepisów, mięso wieprzowe musi być obligatoryjnie badane pod kątem
A. brucelozy
B. osy
C. włośnicy
D. pryszczycy