Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 321
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ziarno owsa powinno być podawane zdrowym, dorosłym koniom

A. rozgniecione.
B. w postaci całej.
C. po zmieleniu.
D. namoczone przez 3-4 dni.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Choroba, która pojawia się u rolników, czyli alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika, jest spowodowana przez

A. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. wirusy przenoszone przez gryzonie
ROL.04 Pytanie 324
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przedstawiona na rysunku rasa owiec najbardziej nadaje się do produkcji

Ilustracja do pytania 4
A. mięsa.
B. mleka.
C. futer.
D. wełny.
ROL.04 Pytanie 327
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Biologiczne trawienie u zwierząt przeżuwających zachodzi dzięki enzymom produkowanym przez

A. gruczoły trawienne w błonie śluzowej żwacza
B. gruczoły trawienne w błonie śluzowej czepca
C. bakterie oraz pierwotniaki w żwaczu
D. bakterie oraz pierwotniaki w trawieńcu
ROL.04 Pytanie 328
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie mączki rybnej w karmieniu tuczników

A. zmniejsza walory smakowe i zapachowe mięsa
B. obniża dzienne przyrosty
C. wydłuża czas tuczu
D. powoduje zwiększenie niedoborów aminokwasów egzogennych
ROL.04 Pytanie 329
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką metodę termiczną stosuje się do eliminowania zawiązków rogów u bydła?

A. krążki gumowe
B. dekornizator gazowy
C. kleszcze Burdizzo
D. nóż Robertsa
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Efektywnym sposobem na zmniejszenie liczby komórek somatycznych w mleku krów jest

A. przeprowadzanie dezynfekcji strzyków bezpośrednio po doju
B. przechowywanie mleka po udoju w hermetycznie zamkniętych zbiornikach
C. stosowanie metody natychmiastowego zasuszania krów bez zastosowania antybiotyków
D. schłodzenie mleka do temperatury 3-5°C w ciągu dwóch godzin po zakończeniu doju
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie prowadzona jest produkcja tuczników w cyklu otwartym od 30 kg do 110 kg. Średnie zużycie paszy przez jednego tucznika w okresie tuczu wynosi 245 kg. Oceń efektywność tuczu.

Ocena efektywności tuczu tuczników
Zużycie paszy na 1 kg masy ciałaOcena
Do 3,0 kgBardzo dobra
3,0 – 3,5 kgDobra
3,6 – 4,0 kgDostateczna
4,1 – 4,5 kgDopuszczająca

A. Bardzo dobra.
B. Dobra.
C. Dopuszczająca.
D. Dostateczna.
ROL.04 Pytanie 333
Prowadzenie produkcji rolnicz…

U krów, które są hodowane na wilgotnych pastwiskach, mogą występować objawy takie jak wychudzenie, utrata apetytu, biegunka, zmniejszona produkcja mleka, nastroszona sierść, obrzęki w okolicy przedpiersia i szyi, a w przypadku poważnych inwazji także niedokrwistość oraz żółtaczka, co może sugerować

A. gruźlicy
B. zarazy rzęsistkowej
C. pryszczycy
D. choroby motyliczej
ROL.04 Pytanie 334
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kojec grupowy o wymiarach 3 m x 5 m, w którym znajduje się 10 cieląt o przeciętnej masie 130 kg,

Masa ciała zwierząt (kg)Minimalna powierzchnia kojca (m²/1 szt.)
Do 150 kg1,5 m²
150–220 kg1,7 m²
Powyżej 220 kg1,8 m²

A. jest za duży.
B. przekracza normę powierzchniową o 2 m2.
C. jest za mały.
D. spełnia normę powierzchniową.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W trakcie przewozu koni przeznaczonych do sprzedaży poza granice gminy, przewoźnik nie jest zobowiązany do posiadania

A. dokumentów potwierdzających kwalifikacje kierowcy do transportowania zwierząt.
B. dowodu urodzenia źrebiąt.
C. paszportu zwierząt.
D. świadectwa zatwierdzenia środka transportu.
ROL.04 Pytanie 336
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz powierzchnię kurnika dla 1 500 niosek trzymanych na ściółce, przy założeniu, że norma obsady wynosi 6 ptaków/m2?

A. 9 000 m2
B. 600 m2
C. 250 m2
D. 1 500 m2
ROL.04 Pytanie 338
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa jest najbardziej odpowiednia do hodowli brojlerów kurzych?

A. Sussex
B. Dominant White Cornish
C. Leghorn
D. Zielononóżka kuropatwiana
ROL.04 Pytanie 339
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pojawienie się u świń czerwonych, wznoszących się plam o czworokątnym kształcie na skórze, połączone z gorączką oraz zagrzebywaniem się w ściółce, wskazuje na objawy

A. różycy
B. grypy
C. choroby obrzękowej
D. pomoru świń
ROL.04 Pytanie 341
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Widoczne zwiększenie objętości brzucha, wypełnienie dołów głodowych (szczególnie po lewej stronie), apatia, brak łaknienia, zwierzę porusza się z oporem, stoi z rozstawionymi nogami. W poważniejszych sytuacjach napięte powłoki brzucha, twarde doły głodowe pod uciskiem, stękanie, ryczenie, wyciągnięta szyja i wysunięty język, zasinienie błon śluzowych, duszność, bezwładne oddawanie kału. czy te objawy mogą świadczyć o wystąpieniu u krowy

A. brucelozy
B. wzdęcia
C. zatrucia
D. tężyczki pastwiskowej
ROL.04 Pytanie 343
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby przygotować tryka do stanówki, co należy wykonać?

A. ograniczyć dostęp do wybiegów
B. zmniejszyć w dawce udział pasz treściwych
C. miesiąc przed stanówką zrealizować strzyżenie
D. zwiększyć w dawce udział pasz objętościowych
ROL.04 Pytanie 344
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Proces rozdrabniania pasz i przekształcanie ich chemicznych składników odżywczych na prostsze związki, które mogą wnikać do krwi, nazywamy

A. wchłanianie
B. trawienie
C. przeżuwanie
D. utlenianie
ROL.04 Pytanie 345
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj rasę owiec, która jest hodowana dla mleka.

A. Owca Romanowska
B. Merynos polski
C. Owca pomorska
D. Owca fryzyjska
ROL.04 Pytanie 346
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ile kilogramów kiszonki z kukurydzy, zawierającej 30% suchej masy, można maksymalnie dać krowie o wadze 600 kg, jeśli jej dzienne zapotrzebowanie na suchą masę wynosi 3,5% masy ciała?

A. 30 kg
B. 21 kg
C. 70 kg
D. 45 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik planujący sprzedaż produktów zwierzęcych z własnego gospodarstwa dla konsumentów poza granicami powiatu powinien o tym zawiadomić

A. odpowiedniego Powiatowego Inspektora Pracy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
B. odpowiedniego Powiatowego Lekarza Weterynarii, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
C. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 7 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
D. odpowiedni urząd skarbowy, w ciągu 14 dni przed rozpoczęciem tej sprzedaży
ROL.04 Pytanie 348
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie produkty uboczne pochodzące z przemysłu cukrowniczego są wykorzystywane jako źródła energii w dietach bydła?

A. kiełki słodowe i otręby
B. wysłodki i melasa
C. śruty poekstrakcyjne i drożdże
D. makuchy i młóto
ROL.04 Pytanie 349
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Ogiery do hodowli powinny być trzymane

A. na pastwisku w towarzystwie klaczy
B. w osobnych boksach
C. w wspólnych boksach
D. w stajniach z wolnym dostępem
ROL.04 Pytanie 350
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź mieszankę nasion odpowiednią do utworzenia pastwiska?

A. 55% trawy wysokie, 35% trawy niskie, 10% motylkowe
B. 60% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 5% trawy średnie, 10% motylkowe
C. 55% trawy niskie, 35% trawy wysokie, 10% motylkowe
D. 55% trawy wysokie, 25% trawy niskie, 10% trawy średnie, 10% motylkowe
ROL.04 Pytanie 352
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Celem krzyżowania bydła czarno-białego z rasą holsztyńsko-fryzyjską jest poprawa

A. łatwości porodów
B. wydajności mlecznej i cech pokroju
C. cech mięsnych
D. płodności oraz zawartości tłuszczu w mleku
ROL.04 Pytanie 353
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Z danych zamieszczonych w poniższej tabeli wynika, że buhajek o wadze 500 kg, przyrastający 1000 g dziennie zużywa:

Zapotrzebowanie dzienne na składniki pokarmowe w zależności od masy ciała
Masa ciała [kg]Sucha masa [kg]Dzienne przyrosty masy ciałaBiałko ogólne [g]
800 g1000 g1200 g
Energia metaboliczna [MJ]
4508 – 1042,645,550,3700
5009 – 1045,549,155,0780
5509 – 1049,153,259,2780
6009 – 1152,157,463,3780

A. 42,6 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
B. 45,5 MJ energii metabolicznej i 700 g b.o.
C. 49,1 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
D. 55,0 MJ energii metabolicznej i 780 g b.o.
ROL.04 Pytanie 354
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Początkowa masa bukata w określonej grupie wiekowej oraz produkcyjnej wynosi 85 kg. Masa końcowa osiąga 450 kg. Średni okres opasu tego typu trwa 12 miesięcy. Wyznacz dobowe przyrosty masy ciała?

A. 800 g
B. 750 g
C. 1 000 g
D. 600 g
ROL.04 Pytanie 355
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką rolę pełnią leukocyty w organizmach zwierząt?

A. przewóz tlenu do komórek
B. wytwarzanie fibrynogenu
C. krzepnięcie krwi
D. reakcje immunologiczne
ROL.04 Pytanie 356
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Śruta sojowa poekstrakcyjna stosowana jest w karmieniu zwierząt z uwagi na wysoką zawartość

A. włókna
B. węglowodanów
C. tłuszczu
D. białka
ROL.04 Pytanie 357
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Za kontrolowanie ruchów zwierzęcia odpowiadają ośrodki nerwowe, które są zlokalizowane

A. w rdzeniu przedłużonym
B. w międzymózgowiu
C. w śródmózgowiu
D. w móżdżku
ROL.04 Pytanie 358
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wzdęcia u bydła pojawiają się w wyniku podawania

A. młodej i wilgotnej zielonki z lucerny.
B. zbyt dużej ilości kiszonki z liści buraków.
C. zbyt dużej ilości sianokiszonki z traw.
D. pasz pełnoporcjowych w systemie TMR.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz, wykorzystując dane z tabeli, ile paszy treściwej należy przygotować w gospodarstwie dla 10 krów na cały rok żywienia, przy założeniu że przeciętna wydajność krowy wynosi 5500 I mleka o zawartości 4% tłuszczu.

Orientacyjne normy zapotrzebowania na pasze
dla jednej sztuki efektywnej bydła w okresie żywienia 365 dni
[dt]
Wydajność krów –
mleko
o zawartości
tłuszczu 4 %
SianoZielonkiKiszonkiPasze
treściwe
Rośliny
okopowe
3500 litrów1174773,3-
5000 litrów1581776,812
5500 litrów1685788,215
6000 litrów1787789,615

A. 16 dt
B. 82 dt
C. 8,2 dt
D. 170 dt
ROL.04 Pytanie 360
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Korzystając z danych w tabeli, określ zapotrzebowanie loch prośnych na wapń i fosfor w 105 dniu prośności.

Okres ciążności [dni]Termin odsadzania prosiąt w wieku [dni]Energii metabolicznej [MJ]Jedn. ows.Białka ogólnego strawnego [g]Ca [g]P [g]NaCl [g]
1—10028 42 5625 + (43)2,3 + (0,4)28523187
27 + (4,3)2,5 + (0,4)32025208
30 + (4,3)2,8 + (0,4)34527219
101—111
111 - 114
43 —4,0 —500362812
21 —2,0 —25018146

A. 27 g i 21 g
B. 36 g i 28 g
C. 25 g i 20 g
D. 18 g i 14 g