Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. 36 - 48 miesięcy
B. 6 - 12 miesięcy
C. 18 - 24 miesięcy
D. 12 - 18 miesięcy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opisane zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie
| Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wzdęcie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania. |
A. choroby motyliczej.
B. wzdęcia żwacza.
C. niestrawności zasadowej.
D. tężyczki pastwiskowej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak można pomóc krowie z silnym wzdęciem, gdy nie można wezwać lekarza weterynarii?
A. Przebicie żwacza trokarem z lewej strony, w okolicy dołu głodowego
B. Podanie 5% roztworu soli kuchennej
C. Okrycie krowy i polewanie ciepłą wodą, aby utrzymać odpowiednią temperaturę
D. Podanie zimnej wody do picia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zwiększając ilość młodych zielonek dla krów mlecznych, ważne jest, aby pamiętać o stosowaniu dodatków paszowych
A. wzbogaconych w tłuszcze
B. zawierających antybiotyki
C. mineralnych
D. wysokoenergetycznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W ekologicznym gospodarstwie dozwolone jest w żywieniu trzody chlewnej wykorzystanie
A. pasz z roślin genetycznie modyfikowanych
B. stymulatorów wzrostu
C. syntetycznych zamienników pasz naturalnych
D. mączek rybnych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ile krów można maksymalnie hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie była wyższa niż 2 DJP/ha?
A. 28 szt.
B. 18 szt.
C. 36 szt.
D. 38 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie pobrał 250 kilogramów mieszanki paszowej. Jakie jest średnie zużycie paszy na 1 kilogram masy ciała tucznika?
A. 2,50 kg
B. 1,25 kg
C. 3,13 kg
D. 3,50 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż gatunki zwierząt hodowlanych, dla których, zgodnie z normami zootechnicznymi, należy zapewnić optymalne temperatury w pomieszczeniach inwentarskich?
A. Jagnięta
B. Prosięta
C. Cielęta
D. Äąąrebięta
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile powinna wynosić powierzchnia płyty gnojowej dla 10 DJP bydła w gospodarstwie położonym poza strefą OSN.
| Wymagana powierzchnia płyt i pojemność zbiorników w przeliczeniu na 1 DJP | ||
|---|---|---|
| Gatunek zwierząt | Pojemność wymagana w strefach azotanowych OSN (na 6 miesięcy) | Pojemność wymagana na pozostałych obszarach (na 4 miesiące) |
| Powierzchnia płyt obornikowych w m²/DJP | ||
| Bydło, trzoda, owce, konie | 3,5 | 2,5 |
| Drób | 1,6 | 1,1 |
| Pojemność zbiorników na gnojówkę w m³/DJP | ||
| Bydło, trzoda, owce | 3,0 | 2,0 |
| Drób | 0,25 | 0,2 |
| Konie | 1,5 | 1,0 |
| Pojemność zbiorników na gnojowicę w m³/DJP | ||
| Trzoda, bydło | 10,0 | 7,0 |
A. 25 m2
B. 35 m2
C. 16 m2
D. 11 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W kojcach dla prosiąt montuje się promienniki podczerwieni w celu
A. zapobiegania krzywicy u prosiąt
B. dezynfekcji przestrzeni
C. zapewnienia odpowiedniego oświetlenia
D. zapewnienia właściwej temperatury
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Określ optymalną temperaturę w kojcu dla warchlaków odsadzonych w 35 dniu życia.
| Temperatura wymagana w kojcach dla prosiąt | |||
|---|---|---|---|
| Grupa | Temperatura (°C) | ||
| minimalna | optymalna | maksymalna | |
| Prosięta 1 – 3-dniowe | 25 | 32 | 34 |
| Prosięta 4 – 14-dniowe | 24 | 28 | 32 |
| Prosięta 15 – 28-dniowe | 18 | 23 | 27 |
| Warchlaki 28 – 56-dniowe | 18 | 21 | 25 |
A. 23oC
B. 21oC
C. 18oC
D. 25oC
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz, ile poideł miskowych należy zamontować w oborze wolnostanowiskowej dla 120 krów o średniej masie ciała 600 kg.
| Masa zwierzęcia (kg) od: | 300 | 400 | 500 | 600 | 700 |
|---|---|---|---|---|---|
| Liczba zwierząt na 1 podło miskowe | 8 | 8 | 6 | 6 | 6 |
| Liczba zwierząt na 1 metr podła komorowego | 13 | 12 | 11 | 10 | 10 |
A. 20 szt.
B. 120 szt.
C. 60 szt.
D. 6 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Projektując budynek inwentarski dla tuczników o powierzchni podłogi 120 m2, zgodnie z dobrostanem zwierząt, należy zaplanować okna o powierzchni co najmniej
| Kategoria zwierząt | Oświetlenie dzienne (stosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi) |
|---|---|
| Tuczniki | 1 : 30 |
A. 3 m2
B. 30 m2
C. 4 m2
D. 36 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie przedstawionego schematu organizacji żywienia koni, oblicz ile kilogramów siana należy podać sześciu koniom na ostatni odpas, jeśli dzienna dawka siana wynosi 30 kg/szt.
| Organizacja żywienia koni | |
|---|---|
| Godzina | Czynność |
| 4.00 - 6.00 | Pojenie, zadanie z całodziennej dawki ¼ obroku, 1/5 siana lub zielonki |
| 8.00 - 8.30 | Zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki |
| 12.00 - 13.30 | Pojenie, zadanie 1/4 obroku, 1/5 siana lub zielonki |
| 16.30 - 17.00 | Zadanie 1/5 siana lub zielonki |
| 19.00 | Pojenie, zadanie 1/2 obroku, 1/5 siana lub zielonki oraz ściółka ze słomy |
A. 6 kg
B. 5 kg
C. 30 kg
D. 36 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czym jest laktacja?
A. ilość mleka produkowana od porodu do porodu
B. wydzielanie mleka podczas dojenia
C. wydzielanie mleka przez samice
D. ilość mleka wytworzonego w ciągu roku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż grupę gazów, których stężenie w pomieszczeniach inwentarskich jest regulowane i powinno być utrzymywane na poziomie bezpiecznym dla zwierząt?
A. Amoniak, tlenek węgla, siarkowodór
B. Amoniak, dwutlenek węgla, siarkowodór
C. Amoniak, metan, siarkowodór
D. Amoniak, dwutlenek węgla, metan
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są dobowe ilości mleka produkowanego przez kozy oraz czas trwania laktacji?
A. 7 - 10 litrów; do 100 dni
B. 10 - 12 litrów; do 300 dni
C. 1 - 3 litry; do 150 dni
D. 1 - 6 litrów; do 300 dni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W tabeli przedstawiono przykładowe dawki pokarmowe dla jałowic - żywienie zimowe. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ dzienne zapotrzebowanie na kiszonkę i siano dla 10 jałówek w wieku dwóch lat.
| Pasza w kg | Wiek jałówek w miesiącach | |||
|---|---|---|---|---|
| od 6 do12 | od 13 do 18 | od 19 do 24 | od 25 do 30 | |
| Buraki pastewne | 8 | 15 | 20 | 25 |
| Siano | 4 | 5 | 5 | 5 |
| Kiszonka | - | 5 | 10 | 15 |
| Pasze treściwe | 1 | - | - | - |
A. Kiszonka 50 kg i siano 100 kg
B. Kiszonka 100 kg i siano 50 kg
C. Kiszonka 50 kg i siano 50 kg
D. Kiszonka 100 kg i siano 100 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wprowadzenie do diety bydła ziarna zbóż w formie śrutowanej lub gniecionej oraz nasion roślin strączkowych wpływa na zwierzęta poprzez
A. pojawią się biegunki
B. wzmożone wydzielanie śliny
C. nadmierne zakwaszenie żwacza
D. zwiększenie przyswajalności składników odżywczych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakim systemem utrzymuje się kury w ekologicznych gospodarstwach?
A. ściółkowym
B. klatkowym
C. bateryjnym
D. bezściółkowym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysoka ilość błonnika w diecie zwierząt produkcyjnych, w największym stopniu ogranicza przyswajalność paszy w żywieniu
A. koni
B. owiec
C. świń
D. bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najistotniejszym czynnikiem wpływającym na spadek cen zakupu krajowego żywca wieprzowego jest zwiększenie
A. cen żywca na rynkach światowych
B. importu żywca wieprzowego
C. cen energii
D. cen pasz
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Analizując dane zawarte w tabeli, wskaż minimalną temperaturę i maksymalną wilgotność powietrza, którą należy zapewnić w oborze krów mlecznych.
| Grupa zwierząt | Optymalne warunki zoohigieniczne | |
|---|---|---|
| Temperatura (°C) | Wilgotność (%) | |
| Krowy mleczne | 10 – 16 | 60 – 85 |
| Cielęta do 3 miesięcy | 12 – 20 | 60 – 85 |
| Jałówki powyżej 6 miesięcy | 8 – 16 | 60 – 85 |
| Opasy | 10 – 18 | 60 – 85 |
A. Temperatura 16 °C i wilgotność 60 %.
B. Temperatura 8 °C i wilgotność 85 %.
C. Temperatura 10 °C i wilgotność 60 %.
D. Temperatura 10 °C i wilgotność 85 %.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cechą charakterystyczną gatunku jest wszystkożerność i wysoka płodność
A. świń
B. owiec
C. kóz
D. bydła
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cielęta do drugiego tygodnia życia powinny być hodowane
A. w grupowych kojcach bez ściółki
B. w indywidualnych kojcach na ściółce
C. na stanowiskach z głęboką ściółką
D. na stanowiskach bez ściółki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaź jaką chorobę mogą z łatwością złapać owce, które pasą się na wilgotnych łąkach?
A. Ospa owcza
B. Pryszczyca
C. Świerzb
D. Motylica wątrobowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowce wykorzystywane w gospodarstwie do produkcji mieszanek pełnoporcjowych dla trzody chlewnej, po upływie terminu przydatności, należy
A. przeznaczyć do karmienia bydła
B. wrzucić na kompost
C. przekazać do utylizacji
D. zastosować przy przygotowywaniu kiszonki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W układzie trawiennym, między żołądkiem a jelitem czczym, znajduje się
A. okrężnica
B. przełyk
C. dwunastnica
D. trzustka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką rasę owiec należy wykorzystać do produkcji wełny mieszanej?
A. merynos polski
B. polska owca długowełnista
C. wrzosówka
D. polska owca nizinna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięso wieprzowe uzyskane z własnego (gospodarskiego) uboju można spożywać po
A. upływie 24 godzin od momentu uboju
B. schłodzeniu do temperatury 4°C
C. przebadaniu mięsa w kierunku włośnicy
D. zgłoszeniu uboju do ARiMR
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka powinna być zawartość białka ogólnego w 1 kg mieszanki pełnoporcjowej dla lochy karmiącej, przy koncentracji energii 12 MJ/kg paszy.
| Wymagania zawartości białka w gramach na 1MJ energii | ||
|---|---|---|
| Faza cyklu | Białko ogólne | Białko strawne |
| Ciąża do 90 dnia | 11,0 | 8,7 |
| Laktacja | 13,0 | 10,0 |
A. 10,0 g
B. 13,0 g
C. 156,0 g
D. 130,0 g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Chemiczne trawienie u przeżuwaczy zachodzi głównie
A. w żwaczu.
B. w trawieńcu.
C. w księgach.
D. w czepcu.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wysoka jakość oraz produkcja mięsa mogą pochodzić od bydła rasy
A. Limousine
B. nizinnej czarno - białej
C. Jersey
D. holsztyńsko - fryzyjskiej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
TMR, czyli system żywienia krów, opiera się na podawaniu
A. tylko paszy objętościowej w nieograniczonej ilości
B. paszy treściwej raz dziennie
C. mieszanki paszy podstawowej oraz treściwej
D. wyłącznie mieszanki treściwej w nieograniczonej ilości
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Pasze treściwe, które mają w pełni zrównoważoną zawartość składników odżywczych to
A. mieszanki witaminowo-mineralne
B. mieszanki pełnoporcjowe
C. mieszanki uzupełniające
D. koncentraty wysokobiałkowe
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką temperaturę powinno mieć mleko przeznaczone do sprzedaży w momencie odbioru z gospodarstwa?
A. raz na dobę - do 10 °C
B. do 6 h od udoju - do 20 °C
C. do 12 h od udoju - do 15 °C
D. co dwa dni - do 6 °C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W oborach, gdzie zwierzęta mają swobodny dostęp, aby uniknąć wzajemnego zranienia, przeprowadza się czynność
A. dezynfekcji
B. dekoronizacji
C. odrobaczania
D. korygowania racic
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się metoda hodowli świń, w której zwierzęta przez cały czas przebywają w pomieszczeniach (w kojcach) wyposażonych w automaty do karmienia oraz automatyczne poidła?
A. Wolnowybiegowy
B. Klatkowy
C. Okólnikowy
D. Alkierzowy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wyznacz koszty wytworzenia 1 litra mleka w gospodarstwie o uśrednionej wydajności 6.000 I mleka w ciągu roku, jeżeli na jedną krowę poniesiono następujące wydatki:
- koszt pasz - 3240 zł,
- wydatki na leczenie - 240 zł,
- koszty remontu stada - 720 zł,
- inne wydatki - 300 zł
A. 0,75 zł
B. 0,54 zł
C. 0,70 zł
D. 0,66 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie zwierzęta dotyka choroba obrzękowa?
A. prosięta w czasie odsądzenia
B. cielęta w pierwszych dniach życia
C. źrebaki w czasie odsądzenia
D. jagnięta pasące się na pastwisku