Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 121
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Pęcherze znajdujące się na koronie i piętkach racic oraz podwyższona temperatura ciała wynosząca 40,5 stopni C - jakie objawy są typowe dla tej sytuacji?

A. pomoru klasycznego
B. brucelozy
C. grypy
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 122
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie działania należy podjąć w sytuacji, gdy w gospodarstwie wystąpi pomór świń?

A. Należy przeprowadzić ubój zwierząt z urzędowej decyzji
B. Zwierzęta są leczone na koszt budżetu państwa
C. Zwierzęta są leczone na koszt właściciela gospodarstwa
D. Należy wykonać ubój gospodarczy zwierząt
ROL.04 Pytanie 123
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki stosuje się w żywieniu cieląt w pierwszym tygodniu życia?

A. siarę
B. mieszankę C i siano z lucerny
C. mleko odtłuszczone
D. marchew pastewną oraz Bovitan
ROL.04 Pytanie 125
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdzie powinno być największe proporcjonalne zagospodarowanie powierzchni okien w stosunku do powierzchni podłogi?

A. w owczarniach
B. w kurnikach
C. w stajniach dla klaczy z źrebiętami
D. w oborach dla krów mlecznych
ROL.04 Pytanie 126
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W fermach charakteryzujących się dużym udziałem trwałych użytków zielonych, główną paszą wykorzystywaną w opasie bydła jest

A. kiszonka GPS
B. kiszonka z prasowanych wysłodków buraczanych
C. kiszonka z kukurydzy
D. sianokiszonka z traw
ROL.04 Pytanie 127
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typ mięsno-tłuszczowy reprezentują świnie rasy

A. puławska
B. wielka biała polska
C. duroc
D. hampshire
ROL.04 Pytanie 128
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W kątnicy koni zachodzi proces

A. rozkładu celulozy w trakcie fermentacji mikrobiologicznej
B. trawienia białek na skutek działania enzymu pepsyny
C. wchłaniania substancji powstałych w wyniku trawienia
D. produkcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zachowania odpowiedniej higieny krów mlecznych w oborze, można wykorzystać

A. wydłużenie stanowisk do 2,5 m
B. strzyżenie sierści na brzuchu, bokach i zadzie
C. pojenie krów jedynie dwa razy dziennie
D. przedłużenie łańcucha uwiązowego
ROL.04 Pytanie 130
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką paszę objętościową w postaci suchej wykorzystuje się w karmieniu bydła mlecznego?

A. zieleń.
B. siano.
C. kiszonka z traw.
D. rośliny okopowe paszowe.
ROL.04 Pytanie 131
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zaleca się regularne czyszczenie kopyt konia?

A. przed każdą jazdą
B. raz na tydzień
C. po jeździe
D. przed jazdą i po jeździe
ROL.04 Pytanie 132
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsień, który rozdziela klatkę piersiową od brzucha, to

A. brzusiec
B. przepona
C. łopatka
D. opłucna
ROL.04 Pytanie 133
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na wzrost produkcji jaj w trakcie okresu nieśności kur wpływ ma

A. wydłużenie czasu dnia świetlnego
B. wzrost poziomu wapnia w dostarczanej paszy
C. zmiana upierzenia kur niosek
D. obecność samców w kurniku
ROL.04 Pytanie 134
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do wytworzenia 1 litra mleka o 4 % zawartości tłuszczu krowa potrzebuje

A. 60 g b.o. i 1,5 MJ energii
B. 78 g b.o. i 1,5 MJ energii
C. 60 g b.o. i 2,9 MJ energii
D. 78 g b.o. i 2,9 MJ energii
ROL.04 Pytanie 135
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Sianokiszonka z traw, która została owinięta w baloty pierwszego czerwca, może być używana do karmienia zwierząt

A. tuż po owinięciu folią
B. około 6 tygodni od jej przygotowania
C. po dwóch tygodniach od jej wytworzenia
D. jedynie w sezonie zimowym
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W ekologicznej produkcji rolniczej zabronione jest zapobieganie chorobom zwierząt poprzez

A. redukcję liczby zwierząt.
B. wprowadzenie wentylacji mechanicznej w pomieszczeniach inwentarskich.
C. selekcję odpowiednich ras i odmian.
D. profilaktyczne podawanie antybiotyków.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolniczym, gdzie ilość wyprodukowanego obornika przekracza 170 kg N/ha użytków rolnych, rolnik powinien

A. zmniejszyć liczbę zwierząt
B. zmienić system hodowli zwierząt na bezściołowy
C. wdrożyć dodatkowy program nawożenia
D. zwiększyć ilość nawożenia roślin obornikiem
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Które pomieszczenie jest najsłabiej oświetlone światłem naturalnym?

PomieszczenieStosunek powierzchni okien do powierzchni podłogi
Chlewnia dla loch i prosiąt1 : 15
Bukaciarnia1 : 25
Obora dla krów mlecznych1 : 18
Tuczarnia1 : 30

A. Obora dla krów mlecznych.
B. Chlewnia dla loch i prosiąt.
C. Tuczarnia.
D. Bukaciarnia.
ROL.04 Pytanie 139
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Cielęta ras mięsnych należy po urodzeniu

A. zostawić z matką do momentu odsądzenia w wieku 6-7 miesięcy
B. przenieść do kojca grupowego
C. umieścić w indywidualnym kojcu
D. pozostawić z matką przez czas karmienia siarą, a potem przenieść do kojca grupowego
ROL.04 Pytanie 140
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuszę wieprzową o 58% mięsności zalicza się do klasy

KlasaProcent miesności
Spow. 60%
E55÷60%
U50÷55%
R45÷50%
O40÷45%
PDo 40%

A. U
B. O
C. S
D. E
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Realizacja sprzedaży bezpośredniej produktów pochodzenia zwierzęcego jest możliwa po uzyskaniu odpowiedniej zgody?

A. Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi
B. Powiatowego Lekarza Weterynarii
C. Instytutu Żywności i Żywienia
D. Agencji Rynku Rolnego
ROL.04 Pytanie 142
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na energię i składniki pokarmowe dla lochy karmiącej wynosi

Grupa produkcyjnaKoncentracja energii EM (MJ)Białko ogólne (g)Białko strawne (g)
Loszki 30 – 110 kg29,0365290
Lochy ciąża do 90 dni26,0281225
Lochy ciąża powyżej 90 dni38,0479380
Lochy laktacja 6 tydzień68,0881700

A. 68 MJ i 700 g b.s.
B. 26 MJ i 225 g b.s.
C. 29 MJ i 290 g b.s.
D. 38 MJ i 380 g b.s.
ROL.04 Pytanie 143
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Obcinanie ogonków u jagniąt powinno się przeprowadzić w jakim wieku?

A. po 2 miesiącach
B. 3-4 tygodnie
C. do końca 2-go tygodnia
D. zaraz po urodzeniu
ROL.04 Pytanie 145
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podczas oznaczania bydła kolczykami należy

A. założyć po jednym kolczyku z tym samym numerem identyfikacyjnym na każdej małżowinie usznej
B. część męską kolczyka umieścić po wewnętrznej stronie małżowiny usznej
C. założyć kolczyk z numerem stada, w którym urodziło się zwierzę, na lewą małżowinę uszną
D. założyć kolczyk na brzegu prawej małżowiny usznej
ROL.04 Pytanie 149
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Typowe zachowania samicy w obecności samca, takie jak przysiadanie, podnoszenie ogona, oddawanie małych ilości moczu oraz eksponowanie sromu (tzw. "błyskanie" sromem), wskazują na ruję u

A. klaczy
B. krowy
C. kozy
D. lochy
ROL.04 Pytanie 150
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku zgubienia kolczyka przez kozę kupioną w Holandii hodowca powinien

Posiadacz zwierzęcia jest zobowiązany do jego oznakowania i zgłoszenia tego faktu Agencji przed opuszczeniem przez zwierzę gospodarstwa lub

  • w terminie do 7 dni od dnia urodzenia zwierzęcia - w przypadku bydła
  • w terminie do 180 dni od urodzenia - w przypadku owiec i kóz
  • w terminie 30 dni od dnia urodzenia - w przypadku świń

Zwierzęta kupione z krajów Unii Europejskiej przy wjeździe do Polski zachowują dotychczasowe oznakowanie. Nie wolno usuwać kolczyka lub zastępować go innym. W przypadku utraty lub uszkodzenia kolczyka należy złożyć zamówienie na jego duplikat na odpowiednim formularzu, a po otrzymaniu kolczyka z tym samym numerem, założyć go odpowiedniemu zwierzęciu.

A. złożyć w Biurze Powiatowym ARiMR zamówienie na jego duplikat, a po otrzymaniu kolczyka z tym samym numerem, założyć go kozie.
B. zgłosić zakup zwierzęcia w Biurze Powiatowym ARiMR w ciągu 30 dni.
C. w ciągu 180 dni zgłosić zakup zwierzęcia i wystąpić o nowy kolczyk.
D. założyć nowy kolczyk w ciągu 7 dni.
ROL.04 Pytanie 151
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwach ekologicznych czas tuczu brojlerów kurzych powinien wynosić minimum

A. 10 tygodni
B. 4 miesiące
C. 1 miesiąc
D. 6 tygodni
ROL.04 Pytanie 152
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Objawy takie jak gorączka, nagły spadek produkcji mleka oraz pęcherze na błonach śluzowych jamy ustnej, skórze wymienia i w okolicach racic u krów wskazują na

A. grudy
B. brucelozy
C. ochwatu
D. pryszczycy
ROL.04 Pytanie 153
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz zapotrzebowanie na paszę dla brojlera mającego 2,1 kg masy ciała, jeśli na 1 kg jego przyrostu potrzeba 2 kg paszy.

A. 4,2 kg
B. 2,0 kg
C. 4,4 kg
D. 2,2 kg
ROL.04 Pytanie 154
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się rasa bydła, która została wyhodowana w Wielkiej Brytanii i charakteryzuje się czerwonym umaszczeniem oraz białymi elementami na głowie, podgardlu, brzuchu i końcówce ogona?

A. Limousine
B. Piemontese
C. Aberdeen Angus
D. Hereford
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rolnik zajmujący się hodowlą świń zauważył u kilku osobników chorobę - pomór świń. W takiej sytuacji powinien

A. natychmiast wzbogacić paszę o mieszanki witaminowo-mineralne
B. niezwłocznie poinformować najbliższy zakład weterynaryjny
C. przeprowadzić szczepienia ochronne przeciwko tej chorobie
D. od razu sprzedać chore zwierzęta na ubój
ROL.04 Pytanie 156
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie symptomów określ schorzenie bydła:
Na grzbiecie zwierząt zauważalne są guzki osiągające rozmiar orzecha włoskiego, w których znajdują się larwy. Na wierzchołku guzka dostrzega się otwór zatkany ropną wydzieliną.

A. ketoza
B. gza wica
C. bruceloza
D. pryszczyca
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Hodowca tuczników, z siedzibą stada na terenie obszaru zapowietrzonego, po dokonaniu uboju gospodarskiego obowiązany jest zgłosić zdarzenie do

W przypadku zagrożenia wystąpienia lub gdy dojdzie do wystąpienia choroby zakaźnej zwierząt, podlegającej obowiązkowi zwalczania i zostanie określony obszar zapowietrzony, zagrożony lub inny obszar podlegający ograniczeniom, posiadacz świń zobowiązany jest zgłosić Kierownikowi Biura Powiatowego ARiMR zmianę stanu stada świń w terminie 24 godzin od dnia następujących zdarzeń:

  • zwiększenia lub zmniejszenia liczebności stada,
  • uboju zwierzęcia gospodarskiego,

A. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR w terminie 24 godzin.
B. Kierownika Biura Powiatowego ARiMR do 7-u dni od zaistnienia zdarzenia.
C. Powiatowego Lekarza Weterynarii nie później niż w dniu uboju.
D. Powiatowego Lekarza Weterynarii w terminie 14 dni.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Masarnia, która produkuje wyroby według tradycyjnych metod, dostarczała swoje wyroby do sieci delikatesów, które są przez klientów postrzegane jako ekskluzywne. Dysponując wolnymi zdolnościami produkcyjnymi, postanowiła wytwarzać popularne wędliny oraz otworzyć własny sklep w pobliskim mieście. Jakie to działanie ilustruje?

A. penetracji rynku
B. rozwoju rynku
C. dywersyfikacji
D. rozwoju produktu
ROL.04 Pytanie 160
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Rasa, która nie nadaje się do tuczu mięsnego świń, to

A. złotnicka pstra
B. puławska
C. polska biała zwisłoucha
D. wielka biała polska