Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 41
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do grupy koni zimnokrwistych w Polsce zaliczają się konie

A. wielkopolskie
B. sztumskie
C. huculskie
D. arabskie
ROL.04 Pytanie 43
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?

A. promienica
B. zapalenie wymienia
C. ketoza
D. pryszczyca
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej

A. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
B. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
C. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
D. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
ROL.04 Pytanie 46
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić

A. 8 - 16 stopni C
B. 16 - 20 stopni C
C. 10 - 18 stopni C
D. 15 - 18 stopni C
ROL.04 Pytanie 47
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Czas chowania kaczek typu brojler nie powinien przekraczać 9 tygodni, ponieważ po tym okresie u kaczek

A. zaczyna się przepierzanie i nie przyrastają na wadze
B. zaczyna się nieśność
C. wzrasta zachorowalność
D. gromadzi się tylko tkanka tłuszczowa
ROL.04 Pytanie 49
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?

A. w hodowli zarodowej gęsi
B. w hodowli zarodowej kur
C. w chowie przemysłowym kur
D. w chowie masowym indyków
ROL.04 Pytanie 50
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie spożył 250 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej. Oblicz średnie zużycie paszy na każdy kilogram przyrostu masy ciała tucznika?

A. 3,50 kg
B. 3,13 kg
C. 1,25 kg
D. 2,50 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.

Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt
Ilość koźląt tuczonych w grupie30 szt.
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu15 kg
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu8 litrów
Czas trwania tuczu60 dni

A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 7 200 litrów.
D. 1 800 litrów.
ROL.04 Pytanie 52
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do

A. redukcji uczucia sytości
B. wzrostu strawności białka
C. spadku wartości przyrostów
D. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
ROL.04 Pytanie 53
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Konie o niskim wzroście, które mają mocny grzbiet, łagodny charakter oraz są przyzwyczajone do wspinaczki, mogą być wykorzystywane w celu

A. jucznym
B. zaprzęgowym
C. sportowym
D. wierzchowym
ROL.04 Pytanie 54
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?

A. Hybrydowy
B. Mleczny
C. Roboczy
D. Mięsny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu

A. eliminacji szkodliwych insektów
B. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
C. zwalczania gryzoni
D. obniżenia stężenia amoniaku
ROL.04 Pytanie 56
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej

A. mleczno-mięsnego
B. mlecznego
C. mięsno-mlecznego
D. mięsnego
ROL.04 Pytanie 57
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż

A. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
B. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
C. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
ROL.04 Pytanie 58
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie objawy mogą sugerować wystąpienie choroby obrzękowej u prosiąt?

A. Czerwone wykwity na skórze o romboidalnym kształcie, znikające przy ucisku
B. Utrata apetytu, wymioty, niezborność ruchów, niedowład zadu
C. Biegunka, duszność, charczenie, obrzęk powiek, chwiejny chód
D. Zaparcia lub biegunki, wybroczyny na skórze, wyciek ropny z nosa
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepiej fermentują pasze o

A. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
B. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
C. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
ROL.04 Pytanie 60
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zdjęcie przedstawia krowę rasy

Ilustracja do pytania 20
A. Polskiej czerwonej.
B. Jersey.
C. Holsztyńsko-fryzyjskiej.
D. Limousin.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?

A. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
B. okryć konia derką i dać mu siano
C. masować koronki
D. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.

Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej
Rodzaj produktuTemperatura w °C
tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona;4
tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej;7
mleko surowe i surowa śmietana;6
produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa2

A. 4°C
B. 2°C
C. 8°C
D. 6°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez

A. wirusy przenoszone przez gryzonie
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie danych zawartych w tabeli wybierz mieszankę pełnoporcjową dla kurcząt brojlerów na I okres tuczu.

Nazwa mieszankiPrzeznaczenie mieszanki
Pre-DJDla kur niosek od 16-18 tygodnia do 2% nieśności
DKM-1Dla kurcząt hodowlanych od 0 do 6 tygodnia życia
DKA-StarterDla kurcząt rzeźnych od 0 do 10 dnia tuczu
DKA-GrowerDla kurcząt brojlerów od 11 dnia tuczu do 7 dni przed ubojem

A. Pre-DJ
B. DKA-Starter
C. DKM-1
D. DKA-Grower
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pasz treściwych w 8 tygodniu życia dla 10 jagniąt ssących wynosi

Przykładowe dzienne dawki (w g) dla jagnięcia ssącego
Wiek jagniąt (tydzień)SianoOwiesMieszanki pasz treściwychMarchew
510010010100
612510030200
715010052300
817575100400

A. 520 g
B. 2000 g
C. 1500g
D. 1000g
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.

Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku
WiekObsada brojlerów kurzych (szt./m²)
Do 3 tygodnia35
Od 3 do 5 tygodnia22
Powyżej 5 tygodnia17

A. 39 130 szt.
B. 1 118 szt.
C. 24 596 szt.
D. 19 006 szt.
ROL.04 Pytanie 70
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak nazywa się proces łączenia plemnika z komórką jajową, który zachodzi w jajowodzie samicy?

A. inseminacja
B. owulacja
C. zapłodnienie
D. kopulacja
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podaj poprawną sekwencję narządów w układzie trawiennym.

A. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
B. Jama gębowa, gardło, żołądek, przełyk, jelito grube, jelito cienkie
C. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito grube, jelito cienkie
D. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką paszę objętościową soczystą można wymienić?

A. śruta poekstrakcyjna rzepakowa
B. preparat mlekozastępczy
C. pójło z otrąb pszennych
D. kiszonka z kukurydzy
ROL.04 Pytanie 73
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?

A. Piersiowy
B. Krzyżowy
C. Lędźwiowy
D. Szyjny
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zgodnie z normatywem zawartym w tabeli, w kojcu o wymiarach 4m x 6m może być utrzymywanych maksymalnie

Grupa świńPowierzchnia kojca
w m²/na 1 sztukę
warchlaki 10 - 20 kg0,20
warchlaki 20 - 30 kg0,30
tuczniki 30 - 50 kg0,40
tuczniki 50 - 85 kg0,55
tuczniki 85 - 110 kg0,65

A. 40 warchlaków o masie do 30 kg.
B. 24 tuczniki o masie do 85 kg.
C. 48 tuczników o masie do 110 kg.
D. 60 tuczników o masie do 50 kg.
ROL.04 Pytanie 75
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Kiedy należy przeprowadzać skracanie ogonków u prosiąt?

A. po zakończeniu 3 tygodnia życia
B. przed upływem 7 dnia życia
C. po odsadzeniu od matki
D. po przetransportowaniu miotu do kojca zbiorczego
ROL.04 Pytanie 76
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie

A.B.C.D.
pietrainwielka biała polskapolska biała zwisłouchaduroc
holsztyńsko-fryzyjskajerseycharolaisepolska czerwona
owca fryzyjskawrzosówkaczarnogłówkamerynos
leghornsussexindyk biały szerokopierśnykaczka piżmowa

A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W gospodarstwie rolnym, które zajmuje się tuczem świń, w określonym czasie wyprodukowano 20 000 kg wagi żywej tuczników. Koszty bezpośrednie oraz pośrednie tej produkcji są następujące:
- materiały bezpośrednie 40 000 zł
- płace bezpośrednie 20 000 zł
- inne koszty bezpośrednie 5 000 zł
- koszty administracyjne i zarządu 5 000 zł
Całkowity koszt własny wytworzenia wynosi 70 000 zł
Jak wysoki jest koszt jednostkowy wytworzenia 1 kilograma wagi żywej tuczników w tym gospodarstwie?

A. 3,00 zł/kg
B. 2,00 zł/kg
C. 3,50 zł/kg
D. 2,50 zł/kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Natychmiast po zakończeniu udoju, urządzenia do dojenia powinny być najpierw przepłukane

A. preparatem dezynfekującym
B. roztworem sody amoniakalnej w wodzie
C. gorącym roztworem środka czyszczącego
D. letnią lub zimną wodą