Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. wielkopolskie
B. sztumskie
C. huculskie
D. arabskie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wielkość sieczki z słomy, potrzebnej do przygotowania paszy dla koni, powinna wynosić
A. 3 cm
B. 8 cm
C. 5 cm
D. 10 cm
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką chorobę u bydła zwalcza się z urzędowego nakazu?
A. promienica
B. zapalenie wymienia
C. ketoza
D. pryszczyca
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zminimalizować rozwój mikroorganizmów, mleko surowe zbierane co drugi dzień z gospodarstwa powinno być schłodzone do temperatury nieprzekraczającej
A. 10°C w ciągu 8 godzin po udoju
B. 6°C w ciągu 2 godzin po udoju
C. 8°C w ciągu 6 godzin po udoju
D. 8°C w ciągu 2 godzin po udoju
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Przed podaniem ziarna zbóż trzodzie chlewnej, należy je
A. prażyć
B. namoczyć
C. rozdrobnić
D. toastować
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Optymalna temperatura w porodówce dla krów powinna wynosić
A. 8 - 16 stopni C
B. 16 - 20 stopni C
C. 10 - 18 stopni C
D. 15 - 18 stopni C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Czas chowania kaczek typu brojler nie powinien przekraczać 9 tygodni, ponieważ po tym okresie u kaczek
A. zaczyna się przepierzanie i nie przyrastają na wadze
B. zaczyna się nieśność
C. wzrasta zachorowalność
D. gromadzi się tylko tkanka tłuszczowa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dokumentacja zwierzęcia, które zostało ubite w rzeźni, powinna być
A. przechowywana w domu do wglądu
B. złożona w odpowiednim Urzędzie Gminy
C. dostarczona do odpowiedniego Biura Powiatowego ARiMR
D. trzymana w biurze rzeźni
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy stosuje się przycinanie dziobów oraz amputację grzebienia?
A. w hodowli zarodowej gęsi
B. w hodowli zarodowej kur
C. w chowie przemysłowym kur
D. w chowie masowym indyków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Tucznik przybrał na wadze 80 kg w trakcie 100 dni tuczu. W tym okresie spożył 250 kilogramów mieszanki pełnoporcjowej. Oblicz średnie zużycie paszy na każdy kilogram przyrostu masy ciała tucznika?
A. 3,50 kg
B. 3,13 kg
C. 1,25 kg
D. 2,50 kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie Założeń produkcyjnych tuczu mlecznego koźląt oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy 30 koźląt w tuczu mlecznym.
| Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt | |
|---|---|
| Ilość koźląt tuczonych w grupie | 30 szt. |
| Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu | 15 kg |
| Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu | 8 litrów |
| Czas trwania tuczu | 60 dni |
A. 14 400 litrów.
B. 3 600 litrów.
C. 7 200 litrów.
D. 1 800 litrów.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Użycie w diecie trzody chlewnej pasz z dużą zawartością włókna prowadzi do
A. redukcji uczucia sytości
B. wzrostu strawności białka
C. spadku wartości przyrostów
D. wolniejszego przemieszczania się treści pokarmowej przez jelita
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Konie o niskim wzroście, które mają mocny grzbiet, łagodny charakter oraz są przyzwyczajone do wspinaczki, mogą być wykorzystywane w celu
A. jucznym
B. zaprzęgowym
C. sportowym
D. wierzchowym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaki rodzaj użytkowy krowy wyróżnia się elegancką i delikatną konstrukcją, cienką, ale mocną kość, długimi nogami oraz płasko ożebrowaną i stosunkowo płytką klatką piersiową?
A. Hybrydowy
B. Mleczny
C. Roboczy
D. Mięsny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zanim do chlewni wprowadzi się nową grupę świń, należy przeprowadzić dezynfekcję pomieszczenia w celu
A. eliminacji szkodliwych insektów
B. zniszczenia chorobotwórczych mikroorganizmów
C. zwalczania gryzoni
D. obniżenia stężenia amoniaku
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Bydło rasy jersey klasyfikowane jest w kategorii użytkowej
A. mleczno-mięsnego
B. mlecznego
C. mięsno-mlecznego
D. mięsnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Surowe mleko pobierane z gospodarstwa produkcyjnego w 1 ml nie powinno mieć więcej niż
A. 150 tys. drobnoustrojów i 500 tys. komórek somatycznych
B. 100 tys. drobnoustrojów i 300 tys. komórek somatycznych
C. 200 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
D. 100 tys. drobnoustrojów i 400 tys. komórek somatycznych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie objawy mogą sugerować wystąpienie choroby obrzękowej u prosiąt?
A. Czerwone wykwity na skórze o romboidalnym kształcie, znikające przy ucisku
B. Utrata apetytu, wymioty, niezborność ruchów, niedowład zadu
C. Biegunka, duszność, charczenie, obrzęk powiek, chwiejny chód
D. Zaparcia lub biegunki, wybroczyny na skórze, wyciek ropny z nosa
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepiej fermentują pasze o
A. wysokim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
B. niskim poziomie cukrów i wysokim poziomie białka
C. średnim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
D. wysokim poziomie cukrów i niskim poziomie białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zdjęcie przedstawia krowę rasy

A. Polskiej czerwonej.
B. Jersey.
C. Holsztyńsko-fryzyjskiej.
D. Limousin.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy koń zapadnie na ochwat, co należy zrobić przed przybyciem weterynarza?
A. rozgrzać nogi konia za pomocą ciepłych okładów
B. okryć konia derką i dać mu siano
C. masować koronki
D. ochłodzić nogi konia przez zastosowanie zimnych okładów
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli określ w jakiej temperaturze maksymalnej powinno być przechowywane mleko surowe.
| Maksymalna temperatura przechowywania lub transportu produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej | |
|---|---|
| Rodzaj produktu | Temperatura w °C |
| tuszki drobiowe, drobna zwierzyna łowna niewypatroszona; | 4 |
| tusze grubej zwierzyny łownej nieoskórowanej; | 7 |
| mleko surowe i surowa śmietana; | 6 |
| produkty rybołówstwa, z wyłączeniem żywych produktów rybołówstwa | 2 |
A. 4°C
B. 2°C
C. 8°C
D. 6°C
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaka jest maksymalna liczba krów, które można hodować w ekologicznym gospodarstwie o powierzchni 18 ha, aby gęstość zwierząt nie przekraczała 2 DJP/ha?
A. 38
B. 28
C. 36
D. 18
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Często występująca na terenach wiejskich choroba - alergiczne zapalenie pęcherzyków płucnych, znane jako płuco rolnika - jest spowodowana przez
A. wirusy przenoszone przez gryzonie
B. tasiemca
C. włośnię spiralnego
D. bakterię rozwijającą się w spleśniałych samozagrzanych paszach
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Proces oczyszczania krwi od zbędnych produktów przemiany materii przebiega
A. w wątrobie
B. w sercu
C. w nerkach
D. w trzustce
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Na podstawie danych zawartych w tabeli wybierz mieszankę pełnoporcjową dla kurcząt brojlerów na I okres tuczu.
| Nazwa mieszanki | Przeznaczenie mieszanki |
|---|---|
| Pre-DJ | Dla kur niosek od 16-18 tygodnia do 2% nieśności |
| DKM-1 | Dla kurcząt hodowlanych od 0 do 6 tygodnia życia |
| DKA-Starter | Dla kurcząt rzeźnych od 0 do 10 dnia tuczu |
| DKA-Grower | Dla kurcząt brojlerów od 11 dnia tuczu do 7 dni przed ubojem |
A. Pre-DJ
B. DKA-Starter
C. DKM-1
D. DKA-Grower
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Dzienne zapotrzebowanie na mieszankę pasz treściwych w 8 tygodniu życia dla 10 jagniąt ssących wynosi
| Przykładowe dzienne dawki (w g) dla jagnięcia ssącego | ||||
|---|---|---|---|---|
| Wiek jagniąt (tydzień) | Siano | Owies | Mieszanki pasz treściwych | Marchew |
| 5 | 100 | 100 | 10 | 100 |
| 6 | 125 | 100 | 30 | 200 |
| 7 | 150 | 100 | 52 | 300 |
| 8 | 175 | 75 | 100 | 400 |
A. 520 g
B. 2000 g
C. 1500g
D. 1000g
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz maksymalną liczbę brojlerów kurzych w wieku 6 tygodni, zapewniającą dobrostan ptaków, utrzymywanych w kurniku o wymiarach 86 m x 13 m.
| Maksymalna obsada brojlerów kurzych przy utrzymaniu ptaków w systemie podłogowym na ściółce w zależności od wieku | |
|---|---|
| Wiek | Obsada brojlerów kurzych (szt./m²) |
| Do 3 tygodnia | 35 |
| Od 3 do 5 tygodnia | 22 |
| Powyżej 5 tygodnia | 17 |
A. 39 130 szt.
B. 1 118 szt.
C. 24 596 szt.
D. 19 006 szt.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opas wyróżnia się najlepszymi wynikami w produkcji
A. intensywny
B. ekstensywny
C. na białe mięso
D. półintensywny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się proces łączenia plemnika z komórką jajową, który zachodzi w jajowodzie samicy?
A. inseminacja
B. owulacja
C. zapłodnienie
D. kopulacja
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Podaj poprawną sekwencję narządów w układzie trawiennym.
A. Jama gębowa, gardło, przełyk, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
B. Jama gębowa, gardło, żołądek, przełyk, jelito grube, jelito cienkie
C. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito grube, jelito cienkie
D. Jama gębowa, przełyk, gardło, żołądek, jelito cienkie, jelito grube
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jaką paszę objętościową soczystą można wymienić?
A. śruta poekstrakcyjna rzepakowa
B. preparat mlekozastępczy
C. pójło z otrąb pszennych
D. kiszonka z kukurydzy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Który odcinek kręgosłupa ssaków hodowlanych, które są stałocieplne, ma ustaloną liczbę kręgów?
A. Piersiowy
B. Krzyżowy
C. Lędźwiowy
D. Szyjny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Zgodnie z normatywem zawartym w tabeli, w kojcu o wymiarach 4m x 6m może być utrzymywanych maksymalnie
| Grupa świń | Powierzchnia kojca w m²/na 1 sztukę |
|---|---|
| warchlaki 10 - 20 kg | 0,20 |
| warchlaki 20 - 30 kg | 0,30 |
| tuczniki 30 - 50 kg | 0,40 |
| tuczniki 50 - 85 kg | 0,55 |
| tuczniki 85 - 110 kg | 0,65 |
A. 40 warchlaków o masie do 30 kg.
B. 24 tuczniki o masie do 85 kg.
C. 48 tuczników o masie do 110 kg.
D. 60 tuczników o masie do 50 kg.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kiedy należy przeprowadzać skracanie ogonków u prosiąt?
A. po zakończeniu 3 tygodnia życia
B. przed upływem 7 dnia życia
C. po odsadzeniu od matki
D. po przetransportowaniu miotu do kojca zbiorczego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Mięsny kierunek użytkowania reprezentują rasy zwierząt gospodarskich wymienione w grupie
| A. | B. | C. | D. |
|---|---|---|---|
| pietrain | wielka biała polska | polska biała zwisłoucha | duroc |
| holsztyńsko-fryzyjska | jersey | charolaise | polska czerwona |
| owca fryzyjska | wrzosówka | czarnogłówka | merynos |
| leghorn | sussex | indyk biały szerokopierśny | kaczka piżmowa |
A. C.
B. D.
C. B.
D. A.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W gospodarstwie rolnym, które zajmuje się tuczem świń, w określonym czasie wyprodukowano 20 000 kg wagi żywej tuczników. Koszty bezpośrednie oraz pośrednie tej produkcji są następujące:
- materiały bezpośrednie 40 000 zł
- płace bezpośrednie 20 000 zł
- inne koszty bezpośrednie 5 000 zł
- koszty administracyjne i zarządu 5 000 zł
Całkowity koszt własny wytworzenia wynosi 70 000 zł
Jak wysoki jest koszt jednostkowy wytworzenia 1 kilograma wagi żywej tuczników w tym gospodarstwie?
A. 3,00 zł/kg
B. 2,00 zł/kg
C. 3,50 zł/kg
D. 2,50 zł/kg
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Duża hodowla ptactwa sprzedaje całą produkcję jaj do sieci sklepów Ali Baba oraz do jednej wybranej hurtowni. Taki sposób sprzedaży stanowi przykład dystrybucji
A. ekskluzywnej
B. wyłącznej
C. selektywnej
D. intensywnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Natychmiast po zakończeniu udoju, urządzenia do dojenia powinny być najpierw przepłukane
A. preparatem dezynfekującym
B. roztworem sody amoniakalnej w wodzie
C. gorącym roztworem środka czyszczącego
D. letnią lub zimną wodą
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak nazywa się sucha pasza objętościowa dla zwierząt pozyskiwana z łąk?
A. słoma
B. zielonka
C. kiszonka
D. siano