Filtrowanie pytań
Prowadzenie produkcji rolnicz…
A. Około 10 lipca
B. Około 12 września
C. Około 23 sierpnia
D. Około 27 grudnia
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W danym roku kalendarzowym, termin na przeprowadzenie spisu bydła przybywającego do siedziby stada, upływa
A. 31 grudnia roku danego
B. 31 stycznia roku następnego
C. 30 listopada roku danego
D. 7 stycznia roku następnego
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Kozy rasy burskiej hoduje się w celu
A. produkcji mleka
B. zbierania puchu
C. uzyskania mięsa
D. pozyskania wełny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła należy do ras mięsnych?
A. Jersey
B. Charolaise
C. Nizinna czarno - biała
D. Polska czerwona
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Komunikat Głównego Lekarza Weterynarii dotyczy pasztetów drobiowych, których termin minimalnej trwałości upływa dnia
| Komunikat prasowy Głównego Lekarza Weterynarii nr 16 w związku z otrzymaniem pierwszych wyników badań wieprzowiny pochodzącej z Irlandii w kierunku dioksyn. |
| (Wyciąg) |
| Informuję, że do godziny 15-ej dnia 23 grudnia 2008 roku, Główny Lekarz Weterynarii otrzymał kolejne listy produktów, które muszą zostać wycofane z rynku. |
| Produkty te były wyprodukowane w zakładzie Wytwórnia Żywności, 00-000 Warszawa ul. Rozszerzona 3. |
| Dotyczy to produktów znajdujących się w handlu i wytworzonych między: |
| 18.10.08 a 06.11.08, z datą minimalnej trwałości od 18.10.10 do 06.11.10: pasztet z drobiu z papryką (131 g), pasztet z drobiu firmowy (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z zielonym pieprzem (131 g), pasztet z drobiu z pomidorami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z pieczarkami (131 g i 250 g), pasztet z drobiu z majerankiem (131 g); |
A. 6 listopada 2008 r.
B. 23 grudnia 2008 r.
C. 18 października 2008 r.
D. 6 listopada 2010 r.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Części podstawowe uzyskane z półtuszy, takie jak: łopatka, karkówka, rozbratel, antrykot, szponder, są typowe dla półtuszy
A. końskiej
B. baraniej
C. wołowej
D. wieprzowej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Cap to osobnik płci męskiej
A. królików.
B. krów.
C. dzikiej.
D. koz.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Oblicz minimalną powierzchnię wybiegu dla stada 20 szt. kóz i dwóch kozłów zapewniającą dobrostan zwierząt.
| Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 28 czerwca 2010 r. w sprawie minimalnych warunków utrzymywania gatunków zwierząt gospodarskich Minimalne warunki utrzymywania kóz § 18.ust.4 Powierzchnia wybiegu, w przeliczeniu na jedną kozę, powinna wynosić - co najmniej 4 m2, a w przypadku kozłów - co najmniej 6 m2. |
A. 68 m2
B. 12 m2
C. 80 m2
D. 92 m2
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Która rasa bydła jest najbardziej odpowiednia do produkcji opasów?
A. holsztyńsko-fryzyjska
B. nizinna czarno-biała
C. limousine
D. jersey
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby wzbogacić dietę w minerały oraz witaminy, konieczne jest zastosowanie
A. premiksów
B. enzymów
C. antybiotyków
D. probiotyków
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Test komórkowy TOK jest używany do oceny zdrowia wymienia oraz jakości mleka surowego. Na podstawie wyników zawartości komórek somatycznych w próbkach mleka po wykonaniu testu, która z próbek pochodzi od krowy cierpiącej na zapalenie wymienia i wykazuje najniższą jakość?
A. Mleko 1: płynna mieszanina, bez smug, w kolorze żółtym - około 100 000 komórek somatycznych
B. Mleko 3: mieszanina z wyraźnymi smugami, lekko galaretowata, o barwie czerwono-fioletowej - komórki somatyczne w ilości od 500 000 do 1 000 000
C. Mleko 4: galaretowata mieszanka, w odcieniu czerwono-niebieskim z ponad 1 000 000 komórek somatycznych
D. Mleko 2: mieszanina z delikatnymi smugami o kolorze pomarańczowoczerwonym - komórki somatyczne w ilości od 200 000 do 500 000
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Najlepszymi surowcami do kiszenia są pasze
A. o wysokiej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
B. o średniej zawartości cukrów i niskiej zawartości białka
C. o wysokiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
D. o niskiej zawartości cukrów i dużej zawartości białka
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są końcowe produkty rozkładu białek w jelicie cienkim u zwierząt monogastrycznych?
A. cukry proste
B. kwasy tłuszczowe
C. polipeptydy
D. aminokwasy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Nadmierne wykorzystanie ziarna kukurydzy w paszy dla tuczników prowadzi do
A. wydłużenia czasu tuczu
B. ulepszenia właściwości technologicznych mięsa
C. poprawy efektywności rzeźnej tuszy
D. pogorszenia jakości słoniny
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do której klasy EUROP zostanie zaklasyfikowana tusza barania o wadze 80 kg, w której zawartość chudego mięsa wynosi 40 kg?
| Klasy określające procentową zawartość chudego mięsa w tuszy wg EUROP | |
|---|---|
| Klasa tuszy | Zawartość mięsa (%) |
| S | 60% lub więcej |
| E | 55% lub więcej, ale mniej niż 60% |
| U | 50% lub więcej, ale mniej niż 55% |
| R | 45% lub więcej, ale mniej niż 50% |
| O | 40% lub więcej, ale mniej niż 45% |
| P | mniej niż 40% |
| Klasa = zawartość chudego mięsa w tuszy/masa tuszy x 100% | |
A. Klasa tuszy E
B. Klasa tuszy O
C. Klasa tuszy R
D. Klasa tuszy U
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Gdy w budynkach dla ptaków wystąpią piórojady, należy przeprowadzić zabieg mający na celu ich eliminację
A. deratyzacji
B. dezynsekcji
C. dekornizacji
D. dezynfekcji
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Karmienie bydła w systemie TMR polega na stosowaniu
A. oddzielnym podawaniu pasz treściwych
B. w sposób dowolny (ad libitum)
C. w pełni wymieszanej dawki pełnoporcjowej
D. mieszankach częściowo pełnoporcjowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Prędkość ruchu powietrza w pomieszczeniach dla warchlaków w okresie letnim powinna wynosić
| Grupa wiekowa trzody chlewnej | Prędkość ruchu powietrza (m/sek) | |
|---|---|---|
| Lato | Zima | |
| Prosięta ok. 14 dniowych | 0,2 | 0,15 |
| Warchlaki | 0,3 | 0,2 |
| Lochy karmiące | 0,4 | 0,2 |
| Tuczniki | 0,4 | 0,2 |
| Knury | 0,5 | 0,3 |
A. 0,30 m/sek
B. 0,20 m/sek
C. 0,40 m/sek
D. 0,15 m/sek
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Planowane zużycie paszy pełnoporcjowej Grower, w ilości 60 kg oraz cenie 1000 zł/t, przeznaczone jest na odchów warchlaka od 10 kg do 30 kg. Jaki jest koszt żywienia warchlaka na uzyskanie przyrostu masy ciała o 1 kg?
A. 3 zł
B. 6 zł
C. 4 zł
D. 2 zł
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W produkcji niosek w ekologicznym gospodarstwie nie wolno
A. hodować drobiu w klatkach
B. wyposażać kurników w grzędy
C. używać ściółki z trocin
D. mieć w kurniku więcej niż 100 niosek
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jak jest skonstruowany kolektor w urządzeniu do udoju?
A. nierozkładany w celu zapobiegania zakażeniom bakteryjnym mleka
B. nierozkładany w celu uzyskania ciśnienia zmiennego
C. rozkładany w celu ułatwienia czyszczenia
D. rozkładany w celu ustawienia częstotliwości pulsacji dojarki
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W odniesieniu do budynków mieszkalnych, gdzie powinny być zlokalizowane budynki inwentarskie?
A. od strony południowej
B. od szczytu budynku mieszkalnego
C. w kierunku przeciwnym do dominującego wiatru
D. od strony północnej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Wskaż, w którym pomieszczeniu zachowane są optymalne warunki temperatury i wilgotności dla tuczników.
| Pomieszczenie | Temperatura powietrza (°C) | Wilgotność powietrza (%) |
|---|---|---|
| A. | 10 ÷ 12 | 50 ÷ 70 |
| B. | 14 ÷ 16 | 80 ÷ 90 |
| C. | 18 ÷ 20 | 60 ÷ 70 |
| D. | 8 ÷ 10 | 70 ÷ 75 |
A. A.
B. B.
C. D.
D. C.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do żywienia tuczników zaleca się stosowanie paszy w formie papki
A. wielosekcyjne karmidła z pojemnikiem na paszę
B. autokarmidła z poidłem zraszającym
C. autokarmidła wyposażone w poidło smoczkowe
D. rurowe porcjowniki z miską rozsypową
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W systemie klatkowym hodowli kur niosek, nierównomierne rozdrobnienie mieszanki paszowej, w której zbyt duża ilość stanowi drobna frakcja, może wywołać
A. zwiększenie poziomu spożycia wody
B. poprawę rozwoju żołądka mięśniowego
C. redukcję ilości pyłów w kurniku
D. zmniejszenie spożycia paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Objawy u krów o wysokiej wydajności mleka, takie jak brak apetytu, obniżona produkcja mleka, twardy i suchy kał oraz wydychany zapach acetonu, świadczą o
A. mastitis
B. biegunce
C. ketozie
D. kwasicy żwacza
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Znakowanie identyfikacyjne zwierząt za pomocą tatuażu jest dozwolone.
A. u bydła
B. u koni
C. u świń
D. u owiec
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Z jakich elementów składa się jelito cienkie u ssaków?
A. jelito biodrowe, jelito ślepe oraz okrężnica
B. okrężnica, jelito czcze oraz odbytnica
C. dwunastnica, jelito czcze oraz jelito kręte
D. dwunastnica, jelito ślepe oraz jelito kręte
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Maksymalne dozwolone wartości wilgotności względnej w pomieszczeniach dla tuczników nie powinny być wyższe niż
A. 70%
B. 80%
C. 60%
D. 90%
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do kluczowych czynników środowiskowych wpływających na wyniki hodowli trzody chlewnej zalicza się
A. oświetlenie oraz obecność NH3 w pomieszczeniu
B. poziom CO2 oraz H2S w pomieszczeniu
C. oświetlenie oraz temperaturę w pomieszczeniu
D. wilgotność i temperaturę w pomieszczeniu
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Towar, który musi być schłodzony zaraz po wytworzeniu, to
A. mleko
B. ziemniaki
C. jabłka
D. wełna
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do produkcji mięsa nadają się świnie
A. wolno rosnące i wcześnie dojrzewające
B. szybko rosnące i późno dojrzewające
C. szybko rosnące i wcześnie dojrzewające
D. wolno rosnące i późno dojrzewające
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Do pokarmów treściwych należą
A. plewy
B. ziarno
C. słoma
D. siano
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Opisane w ramce zachowanie oraz wygląd krowy wskazują na wystąpienie
| Widoczne objawy niepokoju, zwierzę poci się i ogląda na boki. Występuje wysklepienie powłok brzusznych szczególnie lewego dołu głodowego, utrudnione odbijanie gazów i zanik przeżuwania. |
A. wzdęcia żwacza.
B. choroby motyliczej.
C. tężyczki pastwiskowej.
D. niestrawności zasadowej.
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W diecie krowy mlecznej należy uwzględnić w odniesieniu do masy ciała poniższą ilość pasz
A. 15 % pasz soczystych objętościowo, 5 % pasz suchych objętościowo i paszę treściwą
B. 10 % objętościowych pasz soczystych, 5 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
C. 10 % objętościowych pasz soczystych, 1 - 2 % objętościowych pasz suchych i paszę treściwą
D. 5 % pasz soczystych objętościowo, 15 % pasz suchych objętościowo oraz 5 kg paszy treściwej
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Jakie są główne cele hodowli zwierząt?
A. ochrona gatunków zwierząt
B. uzyskiwanie towarów pochodzenia zwierzęcego
C. generowanie heterozji
D. reprodukcja zwierząt użytkowych
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Ilość błonnika w diecie krowy mlecznej wpływa na
A. tempo oddawania mleka
B. czas trwania rui
C. procent tłuszczu w mleku
D. przyswajalność wapnia w organizmie
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować kanibalizm i pterofagię w hodowli ptaków, sugeruje się pomalowanie okien oraz wykorzystanie żarówek w kolorze
A. czerwonym
B. zielonym
C. białym
D. niebieskim
Prowadzenie produkcji rolnicz…
W systemie oborowo-pastwiskowym, korekcję racic przeprowadza się
A. raz w roku, po zakończeniu sezonu pastwiskowego
B. co trzy miesiące (cztery razy w roku)
C. raz w roku, na dwa miesiące przed wypuszczeniem krów na pastwisko
D. dwa razy w roku, przed i po sezonie pastwiskowym
Prowadzenie produkcji rolnicz…
Aby zredukować skutki stresu u odsadzonych prosiąt, należy
A. najpierw odłączyć najcięższe prosięta, później średnie, a na końcu najlżejsze
B. najpierw odsadzić najsilniejsze prosięta, a po kilku dniach pozostałe
C. od razu zabrać cały miot od lochy
D. usunąć lochę z kojca i pozostawić w nim prosięta przez 10 do 14 dni