Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

ROL.04 Pytanie 202
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jak długo po przygotowaniu kiszonki można ją najwcześniej podać do skarmiania?

A. Po 2 tygodniach
B. Po 5 miesiącach
C. Po 6 tygodniach
D. Po 3 miesiącach
ROL.04 Pytanie 203
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która z podanych opcji przedstawia grupy produkcyjne świń uporządkowane według rosnącego zapotrzebowania na pokarm?

A. Lochy karmiące, knury stadne, tuczniki, warchlaki
B. Warchlaki, tuczniki, knury stadne, lochy karmiące
C. Warchlaki, tuczniki, lochy karmiące, knury stadne
D. Knury stadne, lochy karmiące, tuczniki, warchlaki
ROL.04 Pytanie 204
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Brak witaminy D w diecie zwierząt rosnących skutkuje

A. kanibalizmem
B. krzywicą
C. obniżeniem sprawności widzenia
D. opóźnieniem krzepnięcia krwi
ROL.04 Pytanie 205
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Co należy zrobić w przypadku poronienia u krowy w drugiej części ciąży?

A. skontaktować się z lekarzem weterynarii i zlecić badania płodu
B. nie podejmować żadnych działań
C. przekazać płód do zakładu utylizacji
D. zdezynfekować pomieszczenia i pochować poroniony płód
ROL.04 Pytanie 206
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaź chorobę u koni, która charakteryzuje się następującymi symptomami: koń przestaje jeść, wykazuje niepokój, rozgląda się, ciężko oddycha, poci się oraz kładzie się lub przysiada na zadzie.

A. Kulawizna
B. Ochwat
C. Morzysko
D. Zagwożdżenie
ROL.04 Pytanie 207
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jakie składniki należy wykorzystywać do przygotowania pełnoporcjowych mieszanek dla tuczników mięsnych, uwzględniając własne śruty zbożowe?

A. koncentraty białkowe
B. kiszonkę z kukurydzy na CCM
C. serwatkę
D. ziemniaki gotowane na parze
ROL.04 Pytanie 208
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W celu zapewnienia odpowiednich potrzeb paszowych dla bydła w gospodarstwie dysponującym ograniczoną powierzchnią użytków zielonych, korzystne może być wprowadzenie do struktury zasiewów płodozmianu paszowego z przewagą uprawy

A. zbóż
B. kukurydzy na nasiona
C. mieszanki roślin motylkowych z trawami
D. roślin strączkowych na nasiona
ROL.04 Pytanie 209
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na zmniejszenie poziomu białka w mleku ma wpływ

A. zmniejszenie udziału w dawce pasz objętościowych
B. zastąpienie dawki siana sianokiszonką
C. zwiększenie w dawce ilości pasz treściwych
D. obniżenie w dawce ilości pasz treściwych
ROL.04 Pytanie 210
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wyznacz największą liczbę kur niosek, które można hodować w systemie podłogowym w kurniku o wymiarach 50 x 15 m, przy założeniu, że maksymalna obsada wynosi 9 szt./m2?

A. 750 szt.
B. 6 750 szt.
C. 450 szt.
D. 3 750 szt.
ROL.04 Pytanie 211
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wzbogacenie ziarna jęczmienia, wykorzystywanego w diecie dorosłych zwierząt gospodarskich, w białko ogólne można uzyskać podczas

A. mocznikowania
B. śrutowania
C. słodowania
D. granulowania
ROL.04 Pytanie 212
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką funkcję pełni osocze krwi?

A. dostarczanie tlenu do komórek
B. transport substancji odżywczych do komórek
C. eliminowanie szkodliwych bakterii
D. produkcję czerwonych oraz białych krwinek
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przed każdym zasiedleniem kojca dla cieląt przeprowadza się dezynfekcję pomieszczenia, aby

A. zniszczyć mikroorganizmy chorobotwórcze.
B. zlikwidować szkodliwe owady.
C. wyeliminować gryzonie.
D. zmniejszyć poziom szkodliwych gazów.
ROL.04 Pytanie 215
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Mięśniochwat to schorzenie, które występuje

A. u bydła
B. u koni i owiec
C. u owiec i bydła
D. u koni
ROL.04 Pytanie 216
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przycinanie racic bydła powinno odbywać się

A. trzy razy w ciągu roku
B. dwa razy w ciągu roku
C. jeden raz w roku
D. raz na dwa lata
ROL.04 Pytanie 218
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepiej do zaprzęgów nadają się konie

A. czystej krwi arabskiej
B. rasy małopolskiej
C. rasy śląskiej
D. pełnej krwi angielskiej
ROL.04 Pytanie 219
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Która rasa kur należy do typu nieśnego?

A. leghorn
B. new hampshire
C. sussex
D. rhode island red
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W przypadku ryzyka wystąpienia choroby zakaźnej wśród zwierząt, właściciel zwierząt oraz osoby mające z nimi kontakt mają obowiązek

A. niezwłocznie poinformować o podejrzeniu choroby Państwową Inspekcję Weterynaryjną lub najbliższą lecznicę dla zwierząt
B. odizolować podejrzane zwierzęta od reszty stada, trzymając je w oddzielnym pomieszczeniu
C. powiadomić sąsiadów o możliwości wystąpienia choroby zakaźnej
D. natychmiast zawiadomić sołtysa o podejrzeniu wystąpienia choroby
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W oborach z głęboką ściółką, gdzie stosuje się system wolnostanowiskowy, do usuwania obornika wykorzystywane są

A. szufle mechaniczne
B. przenośniki o ruchu ciągłym
C. ładowarki czołowe
D. przenośniki o ruchu postępowo-zwrotnym
ROL.04 Pytanie 222
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wpływ dodawania małych ilości tłuszczu do pasz dla kurczaków rzeźnych na

A. poprawę walorów smakowych paszy
B. podniesienie wartości energetycznej paszy
C. zmniejszenie otłuszczenia tuszek ptaków
D. poprawę aromatu paszy
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Na podstawie zamieszczonych założeń produkcyjnych oblicz zapotrzebowanie na mleko dla grupy koźląt w tuczu mlecznym.

Założenia produkcyjne tuczu mlecznego koźląt.
Ilość koźląt tuczonych w grupie30 szt.
Przyrost masy ciała koźlęcia w okresie tuczu15 kg
Zużycie mleka na 1 kilogram przyrostu8 litrów
Czas trwania tuczu60 dni

A. 7200 litrów.
B. 1800 litrów.
C. 3600 litrów.
D. 14400 litrów.
ROL.04 Pytanie 224
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Przepływ wody w poidłach dla prosiąt po odsadzeniu, przy prawidłowo wyregulowanej instalacji wodnej, powinien wynosić

Grupa zwierzątPrędkość przepływu wody (l/min)
Prosięta ssące
Warchlaki
Tuczniki
Lochy luźne i prośne
Lochy karmiące
< 0,5
0,5 ÷ 0,8
0,9 ÷ 1,2
1,5 ÷ 2
>4

A. 0,9 ÷ 1,2 l/min
B. < 0,5 l/min
C. > 4 l/min
D. 0,5 ÷ 0,8 l/min
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Wskaż, który elektryzator jest odpowiedni do wykonania ogrodzenia elektrycznego pastwiska dla bydła mięsnego o wymiarach 4000 m x 2500 m za pomocą dwóch drutów.

Parametry
techniczne
Oznaczenie elektryzatora
A.B.C.D.
Napięcie zasilania (V)Akumulator 12V
lub bateria 9V
Akumulator 12VAkumulator 12V
lub bateria 9V
Akumulator 6V
Pobór prądu (Ma)30-501503550
Maksymalna energia
impulsu (J)
1,930,32
Maksymalna długość
linii (km)
15401018

A. A.
B. C.
C. D.
D. B.
ROL.04 Pytanie 227
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Podawanie pełnoporcjowych mieszanek zwierzętom hodowlanym stanowi formę żywienia

A. pełnodawkowym
B. mieszanym
C. klasycznym
D. różnorodnym
ROL.04 Pytanie 228
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Do masowej hodowli brojlerów najbardziej odpowiednie są mieszańce z oznaczeniem handlowym

A. Astra N
B. Astra D
C. Astra P
D. Astra B
ROL.04 Pytanie 229
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najlepsze efekty w hodowli uzyskuje się przy użyciu rasy

A. czarno - biała
B. jersey
C. duńska czerwona
D. charolais
ROL.04 Pytanie 230
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Zakres fittingu przeprowadzanego na zwierzętach obejmuje

A. metody leczenia oraz korekty wad kończyn
B. zabiegi po udoju dotyczące wymienia
C. czynności pielęgnacyjne przed aukcją lub wystawą
D. rehabilitacyjne procedury dla koni po kontuzjach kończyn
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Surowe mleko krowie, które ma być używane do produkcji mleka do picia, mleka fermentowanego, twarogu, galaretek mlecznych oraz śmietany, nie może mieć w 1 ml więcej komórek somatycznych niż

A. 300 000
B. 200 000
C. 100 000
D. 400 000
ROL.04 Pytanie 232
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Owce rasy merynos polski są hodowane w celu produkcji mięsa

A. i w celu uzyskiwania wełny jednolitej białej.
B. i w użytkowaniu smuszkowym.
C. i do pozyskiwania wełny kolorowej.
D. i do pozyskiwania kożuchów.
ROL.04 Pytanie 233
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Próba reduktazowa z błękitem metylenowym określa jakość mikrobiologiczną mleka. Która z prób A, B, C, D wskazuje na najlepszą jakość mikrobiologiczną mleka?

PróbaCzas odbarwianiaLiczba bakterii w 1 ml
A20 minut20 min
B20 minut – 2 godz.4 – 20 min
C2 godz. – 5,5 godz.0,5 – 4 min
D5,5 godz. – 7 godz.100 tys. – 500 tys.

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
ROL.04 Pytanie 234
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Tuczniki trzymane w kojcach bezściołowych muszą w dniu narodzin przejść proces

A. kurtyzowania ogonków
B. kastracji
C. karbowania uszu
D. tatuowania
ROL.04 Pytanie 235
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Liczba drobnoustrojów w 1 ml mleka surowego klasy ekstra nie powinna być wyższa niż

A. 400 tys.
B. 200 tys.
C. 100 tys.
D. 300 tys.
ROL.04 Pytanie 236
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Najbardziej masywna, dobrze wykorzystująca pasze rasa bydła, przydatna do opasu intensywnego, to

Wartość wybranych cech bydła ras mięsnych
RasaMasa ciała (kg)Dobowe przyrosty
w wieku / m-cy (g)
BuhajkrowaBuhajkrowa
Aberdeen angus8005001050950
Charolaise105080011301040
Hereford950550985880
Salers8005001050950

A. aberdeen angus.
B. salers.
C. hereford.
D. charolaise.
ROL.04 Pytanie 239
Prowadzenie produkcji rolnicz…

W jakich warunkach temperatury i wilgotności powietrza krowy mogą doświadczać stresu cieplnego?

A. Przy wysokiej temperaturze i wysokiej wilgotności
B. Przy niskiej temperaturze i niskiej wilgotności
C. Przy wysokiej temperaturze i niskiej wilgotności
D. Przy niskiej temperaturze i wysokiej wilgotności
ROL.04 Pytanie 240
Prowadzenie produkcji rolnicz…

Jaką minimalną długość powinny mieć stanowiska dla krów w oborach ściółkowych oraz uwięziowych?

A. 165 cm
B. 250 cm
C. 220 cm
D. 205 cm