Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 1
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. Wialnię zbożową
B. Mlewnik walcowy
C. Suszarkę rozpyłową
D. Odsiewacz płaski
SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. świeże owoce
B. napoje alkoholowe
C. konserwy mięsne
D. wyroby cukiernicze
SPC.02 Pytanie 3
Produkcja wyrobów spożywczych…
Z 100 kg buraków cukrowych otrzymuje się krajankę o powierzchni około 1000 cm2. Oblicz, jaką powierzchnię w cm2 zajmie krajanka uzyskana z 2500 kg buraków.
A. 250 cm2
B. 2500 cm2
C. 25000 cm2
D. 250000 cm2
SPC.02 Pytanie 4
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby precyzyjnie rozdrabniać surowce w procesie produkcji parówek, należy użyć
A. krajalnicy tarczowej
B. młynka koloidalnego
C. dezintegratora pionowego
D. ekstrudera poziomego
SPC.02 Pytanie 5
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Państwowa Inspekcja Handlowa
C. Inspekcja Transportu Drogowego
D. Inspekcja Dozoru Technicznego
SPC.02 Pytanie 6
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie są obowiązujące etapy procesu produkcji piwa w odpowiedniej kolejności?
A. fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa, wytworzenie brzeczki
B. wytworzenie brzeczki, fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa
C. wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, fermentacja piwa, rozlew piwa
D. fermentacja piwa, wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, rozlew piwa
SPC.02 Pytanie 7
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ocena świeżości jaj wykorzystywanych w czasie produkcji słodyczy odbywa się po ich rozbiciu na podstawie
A. zapachu oraz wyglądu białka i żółtka
B. zapachu białka i grubości skorupy
C. wielkości żółtka wraz z błoną witelinową
D. koloru skorupy oraz błon podskorupowych
SPC.02 Pytanie 8
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wstępna obróbka ogórków w procesie produkcji marynat polega na
A. sortowaniu
B. obieraniu
C. blanszowaniu
D. krojeniu
SPC.02 Pytanie 9
Produkcja wyrobów spożywczych…
Gorzelnictwo wykorzystuje jako główny składnik do wytwarzania spirytusu
A. rzepak
B. soję
C. jęczmień
D. ziemniaki
SPC.02 Pytanie 10
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność
A. kurzu
B. muszek
C. myszy
D. pleśni
SPC.02 Pytanie 11
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie należy wykorzystać do segregacji surowców o różnych kształtach i rozmiarach?
A. wirówka
B. wialnia
C. sortownik
D. cyklon
SPC.02 Pytanie 12
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?
A. termometry cieczowe bądź bimetalowe
B. wagi odważnikowe albo uchylne
C. higrometry lub psychrometry
D. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
SPC.02 Pytanie 13
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kupażowanie powinno być wykorzystane w procesie wytwarzania
A. oleju
B. wina
C. jogurtu
D. majonezu
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik
A. hydrauliczny
B. płytowy
C. wałkowy
D. pneumatyczny
SPC.02 Pytanie 15
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?
A. Odwaniacz – dżem
B. Prażalnik – ciasto
C. Masownica – masło
D. Kadź – piwo
SPC.02 Pytanie 16
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. mleka
B. mąki
C. oleju
D. jabłek
SPC.02 Pytanie 17
Produkcja wyrobów spożywczych…
W ocenie organoleptycznej cukru buraczanego jego wadą jest
A. kryształów sypkość
B. lekko brązowa barwa
C. charakterystyczny zapach
D. smak zbyt słodki
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…
W ocenie organoleptycznej do wad chleba pszenno-żytniego zalicza się jego
A. lekko słony smak
B. miękisz zwarty
C. chrupiącą skórkę
D. symetryczny kształt
SPC.02 Pytanie 19
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?
A. 1500 sztuk
B. 1950 sztuk
C. 1236 sztuk
D. 1545 sztuk
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do jakiego procesu wykorzystywane są blanszowniki w przetwórstwie warzyw?
A. zagęszczania miąższu
B. fermentacji mlekowej
C. inaktywacji enzymów
D. wyciągania skrobi
SPC.02 Pytanie 21
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?
A. Sito.
B. Separator pneumatyczny.
C. Mlewnik walcowy
D. Obłuskiwarka.
SPC.02 Pytanie 22
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zagrożenie zdrowotne związane z żywnością można wykryć przy pomocy badań organoleptycznych?
A. Azotany w warzywach
B. Metale ciężkie w mleku
C. Mykotoksyny w grzybach
D. Muszki w dżemie
SPC.02 Pytanie 23
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zjawisko płynięcia żywności występuje w suszarniach
A. kontaktowych
B. konwekcyjnych
C. fluidyzacyjnych
D. immersyjnych
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie występuje w procesie technologicznym produkcji kawy zbożowej?
A. Parownik
B. Prażalnik
C. Blanszownik
D. Autoklaw
SPC.02 Pytanie 25
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ocena organoleptyczna mąki polega na analizie
A. koloru, kwasowości, aromatu
B. aromatu, smaku, zawartości glutenu
C. aromatu, smaku, granulacji
D. granulacji, wilgotności, ilości popiołu
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować
A. proces termizacji
B. proces homogenizacji
C. proces dekantacji
D. proces pasteryzacji
SPC.02 Pytanie 27
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. kalibrownik
B. odziemniacz
C. wialnia
D. myjka
SPC.02 Pytanie 28
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kody od E100 do E199, zgodnie z międzynarodowym systemem klasyfikacji dodatków do żywności, wskazują na
A. substancje słodzące
B. środki zagęszczające
C. kwasy oraz regulatory kwasowości
D. barwniki
SPC.02 Pytanie 29
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces przygotowania zboża do przemiału obejmuje jego oczyszczanie oraz kondycjonowanie, które polega na
A. sortowaniu
B. osuszeniu
C. nawilżeniu
D. oczyszczeniu
SPC.02 Pytanie 30
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?
A. temperatura
B. prędkość obrotowa
C. ciśnienie
D. natężenie przepływu
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakiego rodzaju mąka ma odcień kremowy?
A. pszenna
B. ziemniaczana
C. kukurydziana
D. żytnia
SPC.02 Pytanie 32
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data
A. 01.06.2018
B. 06.12.2016
C. 17.06.2019
D. 12.02.2017
SPC.02 Pytanie 33
Produkcja wyrobów spożywczych…
Dobra Praktyka Produkcyjna, która jest ujęta w dokumentacji zakładowej, reprezentowana jest przez skrót
A. GMO
B. GIS
C. GHP
D. GMP
SPC.02 Pytanie 34
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kluczowym elementem wialni do zboża jest
A. zespół sit
B. wirujący bęben
C. zespół obracających się tarcz
D. natrysk wodno-powietrzny
SPC.02 Pytanie 35
Produkcja wyrobów spożywczych…
Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?
A. nad drzwiami
B. za regałem
C. za oknem
D. na palecie
SPC.02 Pytanie 36
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie wytwarzania kefiru, zanim dodany zostanie grzybek do mleka, należy przeprowadzić w kolejności: oczyszczanie mleka, normalizację poziomu tłuszczu oraz
A. pasteryzację i oziębianie
B. dojrzewanie i pielęgnację
C. zagęszczanie i hartowanie
D. formowanie i pakowanie
SPC.02 Pytanie 37
Produkcja wyrobów spożywczych…
Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to
A. suplementy diety
B. artykuły spożywcze
C. komponenty żywności
D. materiały pomocnicze
SPC.02 Pytanie 38
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?
A. krajalnice
B. liczniki bułek drobnych
C. mieszacze-dozatory
D. dzielarko-zaokrąglarki
SPC.02 Pytanie 39
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do wytwarzania kaszy jaglanej używa się ziarna
A. prosa
B. pszenicy
C. gryki
D. jęczmienia
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie powinno być użyte do krojenia mięsa, tłuszczów, podrobów lub gotowych produktów stosowanych w produkcji garmażeryjnej (np. szynki w galarecie)?
A. Nadziewarkę
B. Masownicę
C. Nastrzykiwarkę
D. Kostkownicę