Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. zielonym
B. żółtym
C. niebieskim
D. brązowym
Produkcja wyrobów spożywczych…
Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest
A. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
B. pomiar temperatury magazynowania
C. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
D. ocena wizualna wyrobu
Produkcja wyrobów spożywczych…
Pasteryzowane konserwy mięsne w metalowych opakowaniach można przechowywać przez maksymalnie 6 miesięcy w warunkach chłodniczych w przedziale temperatur
A. od -6 do 0°C
B. od 0,1 do 6°C
C. od 6,1 do 12°C
D. od 1,2 do 18°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie tworzywo sztuczne jest najczęściej używane do pakowania śmietany w kubeczkach?
A. PE
B. PS
C. PI
D. PP
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem
A. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
B. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
C. połączyć je luzem taśmą klejącą
D. starannie owinąć folią termokurczliwą
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie środki są używane do eliminacji gryzoni w magazynie wyrobów gotowych?
A. pułapki żywołowne.
B. lepiki na insekty.
C. pułapki z feromonami.
D. lampy na owady.
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza
A. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
B. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
C. parą wodną
D. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
Produkcja wyrobów spożywczych…
W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier?
| Magazyn | Asortyment |
|---|---|
| I | Jabłka, gruszki, pomidory |
| II | Jogurt, kefir, mleko 2% |
| III | Mięso mrożone, mrożonki owocowe |
| IV | Przyprawy, susz, pieczywo trwałe |
A. W magazynie II
B. W magazynie I
C. W magazynie IV
D. W magazynie III
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?
A. termometry cieczowe bądź bimetalowe
B. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
C. higrometry lub psychrometry
D. wagi odważnikowe albo uchylne
Produkcja wyrobów spożywczych…
Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to
A. platformy ładunkowe i wyrównawcze
B. dźwignice i wózki widłowe
C. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
D. palety, kontenery i dźwignice
Produkcja wyrobów spożywczych…
Towary transportowane na wózkach
A. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
B. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
C. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
D. muszą być przewożone pojedynczo
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zgodnie z normami GHP, aby pozbyć się owadów w magazynie, powinno się zastosować
A. sanityzację
B. dezynsekcję
C. dezynfekcję
D. apertyzację
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data
A. 12.02.2017
B. 01.06.2018
C. 06.12.2016
D. 17.06.2019
Produkcja wyrobów spożywczych…
Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?
A. za oknem
B. na palecie
C. za regałem
D. nad drzwiami
Produkcja wyrobów spożywczych…
Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania
A. napojów owocowych
B. grzybów marynowanych
C. pierogów z mięsem
D. mleka zagęszczonego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki magazynowania udźca wołowego przez okres 14 dni.
| Warunki chłodniczego magazynowania mięsa | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Temperatura [°C] | Wilgotność względna [%] | Czas przechowywania [tygodnie] |
| Wołowina | −1,5 ÷ 0 | 90 | do 3 |
| Wieprzowina | −1,5 ÷ 1 | 90 ÷ 95 | do 9 |
| Cielęcina | −1,0 ÷ 0 | 90 | 1 ÷ 3 |
| Drób | −1,5 ÷ 1 | 90 | do 1 |
A. Temperatura 0°C; wilgotność względna 95%
B. Temperatura -1,5°C; wilgotność względna 90%
C. Temperatura -1,0°C; wilgotność względna 98%
D. Temperatura +1,0°C; wilgotność względna 90%
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do transportu wewnętrznego korzeni pietruszki można wykorzystać przenośnik
A. ślimakowy
B. hakowy
C. zgrzebłowy
D. wodny
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. rozładunek towarów
B. mycie opakowań zbiorczych
C. przepakowywanie towarów
D. układanie towarów na regałach
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?
A. beczka
B. kontener
C. butelka
D. puszka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. wyroby cukiernicze
B. konserwy mięsne
C. świeże owoce
D. napoje alkoholowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Inspekcja Transportu Drogowego
B. Inspekcja Dozoru Technicznego
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Państwowa Inspekcja Handlowa
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 100 sztuk
B. 4 000 sztuk
C. 1 000 sztuk
D. 400 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie czynności podejmuje się z pieczywem zaraz po jego wyjęciu z pieca?
A. krojone.
B. zdobione.
C. pakowane.
D. chłodzone.
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się
A. przenośniki podwieszone
B. wózki widłowe
C. wózki ręczne
D. przenośniki taśmowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?
A. 3 015 sztuk
B. 3 045 sztuk
C. 2 985 sztuk
D. 3 075 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w magazynie, skrzynki z śmietanką w plastikowych opakowaniach powinny być umieszczone
A. na palecie bezpośrednio przy ścianie
B. na palecie w odległości około 20 cm od ściany
C. na podłodze bezpośrednio przy ścianie
D. na podłodze w odległości około 20 cm od ściany
Produkcja wyrobów spożywczych…
W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się
A. suwnice
B. przenośnik czerpakowy
C. wózek dwukołowy
D. przenośnik ślimakowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?
A. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
B. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
C. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
D. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy
A. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
B. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
C. ochronić produkt przed wpływem światła
D. usunąć produkty o intensywnym aromacie
Produkcja wyrobów spożywczych…
W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem
A. PP
B. PE
C. PET
D. PS
Produkcja wyrobów spożywczych…
W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki
A. ślimakowe
B. zgrzebłowe
C. czerpakowe
D. rolkowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to
A. materiały pomocnicze
B. komponenty żywności
C. suplementy diety
D. artykuły spożywcze
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. przenośnik rolkowy
B. podnośnik łańcuchowy
C. wózek widłowy
D. paleta drewniana
Produkcja wyrobów spożywczych…
W transporcie ziarna zbóż wykorzystuje się
A. przenośniki rolkowe
B. kolejki rurowe
C. wózki akumulatorowe
D. przenośniki pneumatyczne
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?
A. Mleko UHT, dżemy
B. Herbata, napoje gazowane
C. Margaryna, szynka wędzona
D. Kawa, mąka
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik
A. pneumatyczny
B. hydrauliczny
C. wałkowy
D. płytowy
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 120 sztuk
B. 12 sztuk
C. 240 sztuk
D. 24 sztuki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją
A. czekolady gorzkiej
B. smalcu domowego
C. oleju rzepakowego
D. margaryny mlecznej
Produkcja wyrobów spożywczych…
Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić
A. +30°C ÷ +40°C
B. - 6°C ÷ -2°C
C. -18°C ÷ -12°C
D. + 5°C ÷ +25°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
W magazynie zakładu zajmującego się żywnością można składać
A. jaja i mąkę
B. środki dezynfekujące oraz przyprawy
C. etykiety i kartony
D. ryby oraz tusze wołowe