Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 2
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do oczyszczania warzyw?

A. wirówki
B. żmijki
C. wialnie
D. myjki
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji mleka UHT należy zastosować następujące parametry obróbcze:

A. 140°C przez 1-2 sek.
B. 100°C przez 10-20 sek.
C. 80°C przez 20-30 sek.
D. 120°C przez 5-10 sek.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie zabezpiecza zbiornik sprężarki przed zbyt wysokim ciśnieniem powietrza?

A. zawór odcinający
B. zawór doprowadzający
C. zawór bezpieczeństwa
D. zawór jednokierunkowy
Produkcja wyrobów spożywczych…

Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji

A. jogurtu
B. masła
C. lodów
D. margaryny
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji przetworów owocowych urządzenie do drylowania używa się do wstępnej obróbki

A. śliwek
B. jagodów
C. jabłek
D. porzeczek
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza

A. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
B. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
C. parą wodną
D. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność

A. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
B. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
C. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
D. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie powinno być użyte do przerobu ziarna zbóż na mąkę?

A. Odsiewacz płaski
B. Mlewnik walcowy
C. Suszarkę rozpyłową
D. Wialnię zbożową
Produkcja wyrobów spożywczych…

W kutrze, jakie są pozycje misy i noży?

A. misa oraz nóż pozostają w spoczynku, podczas gdy surowiec jest przemieszczany
B. misa jest w miejscu, a nóż wykonuje ruch obrotowy
C. misa obraca się, a nóż jest w spoczynku
D. misa oraz noże wykonują ruch obrotowy
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?

A. higrometry lub psychrometry
B. termometry cieczowe bądź bimetalowe
C. wagi odważnikowe albo uchylne
D. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?

A. Aby dodać smaku
B. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
C. Aby zmniejszyć kwasowość
D. Aby zwiększyć zawartość białka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby zachować niezmienną efektywność prasy filtracyjnej, konieczne jest

A. skrócenie czasu filtracji
B. obniżenie ciśnienia w trakcie filtracji
C. zwiększenie ciśnienia podczas filtracji
D. wydłużenie czasu filtracji
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces termizacji
B. proces pasteryzacji
C. proces dekantacji
D. proces homogenizacji
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzacja kompotu z truskawek powinna odbywać się w zakresie temperatur

A. od 120ºC do 130ºC
B. od 80ºC do 90ºC
C. od 100ºC do 110ºC
D. od 30ºC do 50ºC
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do jakich procesów produkcyjnych używane są stacje wyparne?

A. suszu z jabłek
B. śmietanki z mleka
C. masła ze śmietany
D. koncentratu z pomidorów
SPC.02 Pytanie 20
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?

A. Polietylen
B. Aluminium
C. Poliester
D. Blacha czarna
Produkcja wyrobów spożywczych…

Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to

A. dźwignice i wózki widłowe
B. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
C. platformy ładunkowe i wyrównawcze
D. palety, kontenery i dźwignice
Produkcja wyrobów spożywczych…

Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów wykonuje się przy użyciu gorącej wody w zakresie temperatur

A. od 140°C do 150°C
B. od 40°C do 50°C
C. od 90°C do 100°C
D. od 10°C do 20°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby inaktywować enzymy występujące w warzywach, które mogą prowadzić do wielu niepożądanych zmian w kolorze, zapachu i smaku podczas obróbki surowca oraz przechowywania produktu, wykorzystuje się

A. blanszowniki
B. kutry
C. mieszarki
D. cyklony
SPC.02 Pytanie 26
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie należy wykorzystać do segregacji surowców o różnych kształtach i rozmiarach?

A. cyklon
B. sortownik
C. wialnia
D. wirówka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces sterylizacji konserw mięsnych powinien wg norm przebiegać w temperaturze 120 ÷ 125°C w czasie 30 ÷ 40 minut. Które parametry powinien wprowadzić aparatowy na tablicę sterowniczą urządzenia, aby proces przebiegł zgodnie z obowiązującymi normami?

Tablica sterownicza
Temperatura
[°C]
Czas
[minuty]
A.11830
B.12025
C.12335
D.13040

A. B.
B. C.
C. A.
D. D.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do usuwania ogonków czereśni, porzeczek oraz truskawek wykorzystywane są

A. obrywarki
B. przyrządy do obcinania
C. narzędzia do obierania
D. odpestczarki
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim urządzeniu odbywa się rozdrabnianie kuleczek tłuszczu w śmietance?

A. mateczniku
B. blanszowniku
C. homogenizatorze
D. pasteryzatorze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?

A. Mlewnik walcowy
B. Sito.
C. Separator pneumatyczny.
D. Obłuskiwarka.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas kształtowania porcji ciasta na chleb podłużny należy wykonać następujące kroki:

A. dzielenie, zaokrąglanie, wydłużanie, rozrost
B. dzielenie, wydłużanie, zaokrąglanie, rozrost
C. dzielenie, rozrost, wydłużanie, zaokrąglanie
D. dzielenie, rozrost, zaokrąglanie, wydłużanie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zastosowanie wialni zbożowej?

A. wstępnego czyszczenia ziarna.
B. klasyfikacji i mielenia ziarna.
C. przygotowania ziaren.
D. oddzielania ziaren według rozmiaru.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?

A. natężenie przepływu
B. prędkość obrotowa
C. temperatura
D. ciśnienie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do eliminacji zanieczyszczeń mechanicznych oraz mikroorganizmów w mleku?

A. homogenizatory tłokowe
B. wirówki baktofugacyjne
C. zbiorniki izotermiczne
D. pasteryzatory płytowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:

A. rozładunek towarów
B. układanie towarów na regałach
C. przepakowywanie towarów
D. mycie opakowań zbiorczych
SPC.02 Pytanie 40
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?

A. psychrometr
B. higrometr
C. barometr
D. manometr