Filtrowanie pytań
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. kotłach otwartych
B. parownikach elektrycznych
C. suszarkach na podczerwień
D. autoklawach poziomych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Parametr opisujący działanie suszarki fluidyzacyjnej to
A. ciśnienie pary wodnej znajdującej się wewnątrz urządzenia
B. temperatura powietrza wlotowego
C. natężenie przepływu wody
D. prędkość obrotowa dysku rozpyłowego
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są używane do mrożenia mieszanki lodowej?
A. inhibitory
B. frezery
C. termizatory
D. kontenery
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?
A. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
B. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
C. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
D. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są wykorzystywane do sterylizacji konserw?
A. pasteryzatory
B. autoklawy
C. krystalizatory
D. mateczniki
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zastosowanie jakiego urządzenia jest kluczowe w procesie klarowania soku owocowego?
A. wirówki
B. homogenizatora
C. ekstrudera
D. pasteryzatora
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się
A. krajalnice
B. nadziewarki próżniowe
C. młynki koloidalne
D. kostkownice
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. wyparkę
B. kocioł warzelny
C. kadź fermentacyjną
D. matecznik
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?
A. odziemniacz
B. wialnia
C. myjka
D. kalibrownik
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zjawisko płynięcia żywności występuje w suszarniach
A. konwekcyjnych
B. immersyjnych
C. fluidyzacyjnych
D. kontaktowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakiej temperaturze następuje zamrażanie owiewowe tuszek drobiowych?
A. od -35 do -40°C
B. od -1 do -4°C
C. od -41 do -55°C
D. od -15 do -30°C
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia służą do formowania porcji ciasta pszennego na bułki?
A. dzielarko-zaokrąglarki
B. mieszacze-dozatory
C. liczniki bułek drobnych
D. krajalnice
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?
A. W prasie
B. W wyparce
C. W autoklawie
D. W wirówce
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zamrażarka płytowa (z opcją dociskania płyt) jest przeznaczona do zamrażania
A. koncentratu jabłkowego
B. czarnych porzeczek
C. półtusz wieprzowych
D. filetów rybnych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?
A. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
B. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
C. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
D. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, warto wykorzystać obieraczkę
A. cierną
B. parową
C. nożową
D. spalinową
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie służy do pomiaru wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie?
A. manometr
B. termometr
C. butyrometr
D. psychrometr
Produkcja wyrobów spożywczych…
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. croissantów
B. wafli
C. naleśników
D. pączków
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas procesu mielenia ziarna w młynie walcowym, aby uzyskać mąkę o odpowiedniej granulacji, należy zwrócić uwagę na:
A. prędkość obrotową silnika elektrycznego
B. temperaturę chłodzenia walców
C. wilgotność powietrza w młynie
D. ustawienie szczeliny między walcami
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest napięcie w jednofazowej instalacji elektrycznej w Polsce?
A. 230V +23 V
B. 400V
C. 120V
D. 100V +10 V
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do mycia należy wykorzystać myjkę szczotkową
A. pomidorów i wiśni
B. truskawek oraz fasoli
C. jabłek oraz porzeczek
D. marchwi i ogórków
Produkcja wyrobów spożywczych…
W bioreaktorze realizuje się
A. homogenizację
B. produkcję biomasy
C. proces dyfuzji
D. emulgowanie
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zastosowanie ma proces liofilizacji w przemyśle spożywczym?
A. Nadanie intensywnego koloru
B. Długoterminowe utrwalenie żywności
C. Podniesienie poziomu wilgotności
D. Zwiększenie masy produktu
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć
A. tryjera
B. wirówki
C. cyklonu
D. dekantera
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaką rolę odgrywa wirówka w procesie produkcji cukru?
A. separowania zanieczyszczeń fizycznych od kryształków cukru
B. procesu krystalizacji cukru
C. oddzielania płynnej cukrzycy od kryształków cukru
D. mielenia buraków cukrowych
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby precyzyjnie rozdrabniać surowce w procesie produkcji parówek, należy użyć
A. dezintegratora pionowego
B. młynka koloidalnego
C. krajalnicy tarczowej
D. ekstrudera poziomego