Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie powinno być użyte do krojenia mięsa, tłuszczów, podrobów lub gotowych produktów stosowanych w produkcji garmażeryjnej (np. szynki w galarecie)?

A. Nastrzykiwarkę
B. Masownicę
C. Nadziewarkę
D. Kostkownicę
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podstawowym zadaniem homogenizatora stosowanego w przemyśle spożywczym jest

A. usuwanie nadmiaru wody
B. mieszanie składników
C. rozdrabnianie cząsteczek tłuszczu
D. stabilizacja temperatury
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?

A. Aluminium
B. Polietylen
C. Poliester
D. Blacha czarna
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby korzystanie z krajalnicy tarczowej do warzyw odbywało się w sposób bezpieczny, trzeba

A. podać surowiec do leja zasilającego po wcześniejszym uruchomieniu maszyny
B. umieścić surowiec w rynnie odprowadzającej i włączyć urządzenie
C. załadować lej zasypowy krajalnicy, a następnie uruchomić maszynę
D. uruchomić maszynę na około 3 minuty, a potem dostarczyć surowiec do leja zasilającego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać idealnie gładką strukturę lodów, należy zastosować

A. proces dekantacji
B. proces homogenizacji
C. proces termizacji
D. proces pasteryzacji
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?

A. Kadź – piwo
B. Prażalnik – ciasto
C. Odwaniacz – dżem
D. Masownica – masło
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do eliminacji zanieczyszczeń mechanicznych oraz mikroorganizmów w mleku?

A. zbiorniki izotermiczne
B. wirówki baktofugacyjne
C. homogenizatory tłokowe
D. pasteryzatory płytowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć

A. wirówki
B. tryjera
C. dekantera
D. cyklonu
SPC.02 Pytanie 14
Produkcja wyrobów spożywczych…

Elementy tnące w wilku do rozdrabniania mięsa to:

A. noże skrzydełkowe, siatka, pierścień
B. tarcze tnące, siatka, lej zasypowy
C. szarpak, nóż mimośrodowy, sito metalowe
D. ślimak, noże sierpowe, nakrętka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza

A. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
B. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
C. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
D. parą wodną
Produkcja wyrobów spożywczych…

Zamrażarka płytowa (z opcją dociskania płyt) jest przeznaczona do zamrażania

A. półtusz wieprzowych
B. filetów rybnych
C. koncentratu jabłkowego
D. czarnych porzeczek
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby pozbyć się skórki z pomidorów, wykorzystuje się

A. obieranie chemiczno-termiczne
B. opalenie powierzchni
C. termiczne obieranie
D. mechaniczne obieranie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?

A. temperatura
B. prędkość obrotowa
C. natężenie przepływu
D. ciśnienie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie zabezpiecza zbiornik sprężarki przed zbyt wysokim ciśnieniem powietrza?

A. zawór doprowadzający
B. zawór odcinający
C. zawór jednokierunkowy
D. zawór bezpieczeństwa
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas kształtowania porcji ciasta na chleb podłużny należy wykonać następujące kroki:

A. dzielenie, zaokrąglanie, wydłużanie, rozrost
B. dzielenie, wydłużanie, zaokrąglanie, rozrost
C. dzielenie, rozrost, wydłużanie, zaokrąglanie
D. dzielenie, rozrost, zaokrąglanie, wydłużanie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzacja kompotu z truskawek powinna odbywać się w zakresie temperatur

A. od 100ºC do 110ºC
B. od 120ºC do 130ºC
C. od 30ºC do 50ºC
D. od 80ºC do 90ºC
SPC.02 Pytanie 24
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do oczyszczania warzyw?

A. wirówki
B. myjki
C. żmijki
D. wialnie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby inaktywować enzymy występujące w warzywach, które mogą prowadzić do wielu niepożądanych zmian w kolorze, zapachu i smaku podczas obróbki surowca oraz przechowywania produktu, wykorzystuje się

A. cyklony
B. blanszowniki
C. mieszarki
D. kutry
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się

A. krajalnice
B. kostkownice
C. młynki koloidalne
D. nadziewarki próżniowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia mogą być wykorzystane do suszenia grzybów?

A. suszarkach na podczerwień
B. kotłach otwartych
C. autoklawach poziomych
D. parownikach elektrycznych
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji mleka UHT należy zastosować następujące parametry obróbcze:

A. 80°C przez 20-30 sek.
B. 100°C przez 10-20 sek.
C. 120°C przez 5-10 sek.
D. 140°C przez 1-2 sek.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie z wymienionych urządzeń jest stosowane do separacji zanieczyszczeń z mąki w procesie piekarskim?

A. Waga
B. Miesiarka
C. Przesiewacz
D. Dozator
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu stosuje się homogenizację mleka podczas produkcji wyrobów mlecznych?

A. Aby zmniejszyć kwasowość
B. Aby zapobiec wytrącaniu się śmietany
C. Aby dodać smaku
D. Aby zwiększyć zawartość białka
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?

A. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
B. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
C. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
D. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby wykonać temperowanie masy czekoladowej, jakie kroki należy podjąć?

A. uformować czekoladę w podciśnieniu
B. schłodzić masę po konszowaniu do temperatury 5-7°C
C. uformować czekoladę w nadciśnieniu
D. utrzymać wstęgę czekolady w temperaturze 30-31°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to

A. dźwignice i wózki widłowe
B. palety, kontenery i dźwignice
C. platformy ładunkowe i wyrównawcze
D. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

W kutrze, jakie są pozycje misy i noży?

A. misa oraz nóż pozostają w spoczynku, podczas gdy surowiec jest przemieszczany
B. misa oraz noże wykonują ruch obrotowy
C. misa obraca się, a nóż jest w spoczynku
D. misa jest w miejscu, a nóż wykonuje ruch obrotowy
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia powinny być użyte do oczyszczania mleka przeznaczonego do wytwarzania serów?

A. płuczki
B. myjki
C. wirówki
D. homogenizatory
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zastosowanie ma proces liofilizacji w przemyśle spożywczym?

A. Nadanie intensywnego koloru
B. Podniesienie poziomu wilgotności
C. Długoterminowe utrwalenie żywności
D. Zwiększenie masy produktu