Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
A. paleta drewniana
B. wózek widłowy
C. podnośnik łańcuchowy
D. przenośnik rolkowy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się
A. suwnice
B. przenośnik ślimakowy
C. wózek dwukołowy
D. przenośnik czerpakowy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?
A. higrometry lub psychrometry
B. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
C. wagi odważnikowe albo uchylne
D. termometry cieczowe bądź bimetalowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?
A. za regałem
B. na palecie
C. nad drzwiami
D. za oknem
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy
A. ochronić produkt przed wpływem światła
B. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
C. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
D. usunąć produkty o intensywnym aromacie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W magazynie zakładu zajmującego się żywnością można składać
A. etykiety i kartony
B. jaja i mąkę
C. środki dezynfekujące oraz przyprawy
D. ryby oraz tusze wołowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 12 sztuk
B. 240 sztuk
C. 24 sztuki
D. 120 sztuk
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?
A. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
B. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło
C. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
D. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie są etapy magazynowania towarów w odpowiedniej kolejności?
A. wydawanie towaru, przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
B. przyjęcie towaru, wydawanie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień
C. składowanie ładunku, przyjęcie towaru, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
D. przyjęcie towaru, składowanie ładunku, kompletacja zamówień, wydawanie towaru
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W którym magazynie, na podstawie informacji przedstawionych w tabeli, powinien być umieszczony cukier? 
 
| Magazyn | Asortyment | 
|---|---|
| I | Jabłka, gruszki, pomidory | 
| II | Jogurt, kefir, mleko 2% | 
| III | Mięso mrożone, mrożonki owocowe | 
| IV | Przyprawy, susz, pieczywo trwałe | 
A. W magazynie III
B. W magazynie I
C. W magazynie II
D. W magazynie IV
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją
A. margaryny mlecznej
B. czekolady gorzkiej
C. smalcu domowego
D. oleju rzepakowego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Podczas segregacji uszkodzonych opakowań papierowych w magazynie powinno się je umieszczać w pojemnikach oznaczonych kolorem
A. żółtym
B. niebieskim
C. zielonym
D. brązowym
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Zgodnie z normami GHP, aby pozbyć się owadów w magazynie, powinno się zastosować
A. dezynfekcję
B. sanityzację
C. apertyzację
D. dezynsekcję
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?
A. LIFO
B. FETO
C. LIPO
D. FIFO
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się
A. przenośniki podwieszone
B. wózki ręczne
C. wózki widłowe
D. przenośniki taśmowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby uniknąć uszkodzenia konserw owocowych w szklanych opakowaniach podczas transportu, najlepiej przed ich rozprowadzeniem
A. połączyć je luzem taśmą klejącą
B. starannie owinąć folią termokurczliwą
C. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
D. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie czynności podejmuje się z pieczywem zaraz po jego wyjęciu z pieca?
A. pakowane.
B. zdobione.
C. krojone.
D. chłodzone.