Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zagrożenie niesie ze sobą nieprawidłowe etykietowanie produktów spożywczych?

A. Zmniejszenie wartości odżywczej produktu
B. Skrócenie terminu przydatności do spożycia
C. Zwiększenie kosztów produkcji
D. Możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zadanie dezynfekcji magazynu wyrobów gotowych?

A. eliminacja zanieczyszczeń białkowych
B. zniszczenie drobnoustrojów
C. emulgowanie zanieczyszczeń tłuszczowych
D. usunięcie zanieczyszczeń mineralnych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?

A. 1545 sztuk
B. 1950 sztuk
C. 1236 sztuk
D. 1500 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data

A. 12.02.2017
B. 06.12.2016
C. 17.06.2019
D. 01.06.2018
Produkcja wyrobów spożywczych…

Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić

A. +30°C ÷ +40°C
B. - 6°C ÷ -2°C
C. + 5°C ÷ +25°C
D. -18°C ÷ -12°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

W magazynie na jednej palecie znajduje się 40 opakowań kartonowych po 25 kilogramów suszu warzywnego. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji?

Masa suszu warzywnego
w opakowaniu zbiorczym [kg]
Ilość opakowań
zbiorczych [szt.]
Ilość palet [kg]
A.40251
B.25401
C.402540
D.402525

A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?

A. Margaryna, szynka wędzona
B. Mleko UHT, dżemy
C. Herbata, napoje gazowane
D. Kawa, mąka
Produkcja wyrobów spożywczych…

W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem

A. PET
B. PS
C. PE
D. PP
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza

A. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
B. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
C. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
D. parą wodną
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?

A. 1 000 sztuk
B. 400 sztuk
C. 100 sztuk
D. 4 000 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Towary transportowane na wózkach

A. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
B. muszą być przewożone pojedynczo
C. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
D. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
Produkcja wyrobów spożywczych…

Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki magazynowania udźca wołowego przez okres 14 dni.

Warunki chłodniczego magazynowania mięsa
ProduktTemperatura
[°C]
Wilgotność względna
[%]
Czas przechowywania
[tygodnie]
Wołowina−1,5 ÷ 090do 3
Wieprzowina−1,5 ÷ 190 ÷ 95do 9
Cielęcina−1,0 ÷ 0901 ÷ 3
Drób−1,5 ÷ 190do 1

A. Temperatura 0°C; wilgotność względna 95%
B. Temperatura +1,0°C; wilgotność względna 90%
C. Temperatura -1,5°C; wilgotność względna 90%
D. Temperatura -1,0°C; wilgotność względna 98%
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być

A. oferowane po obniżonej cenie
B. wrzucone do pojemnika na odpady
C. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
D. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
SPC.02 Pytanie 18
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim magazynie powinno się składować artykuły spożywcze, jeśli na opakowaniu widnieje wskazanie, aby przechowywać w chłodnym i suchym miejscu?

A. Magazyn 2: 4oC, 65%
B. Magazyn 1: 0oC, 85%
C. Magazyn 4: 20oC, 75%
D. Magazyn 3: 10oC, 80%
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile pudełek trzeba przygotować do zapakowania 1500 sztuk słoików dżemu morelowego, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 słoików?

A. 50 sztuk
B. 35 sztuk
C. 75 sztuk
D. 60 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Warzywne mrożonki, które mają być długo przechowywane, powinny być trzymane w komorach mroźniczych, w jakiej temperaturze?

A. od 0°C do 4°C
B. od -18°C do -35°C
C. od -2°C do -6°C
D. od -8°C do -15°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to

A. palety, kontenery i dźwignice
B. platformy ładunkowe i wyrównawcze
C. dźwignice i wózki widłowe
D. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest

A. pomiar temperatury magazynowania
B. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
C. ocena wizualna wyrobu
D. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?

A. 2 985 sztuk
B. 3 045 sztuk
C. 3 075 sztuk
D. 3 015 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się

A. świeże owoce
B. konserwy mięsne
C. napoje alkoholowe
D. wyroby cukiernicze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?

A. 180 kartonów zbiorczych
B. 30 kartonów zbiorczych
C. 100 kartonów zbiorczych
D. 20 kartonów zbiorczych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Pasteryzowane konserwy mięsne w metalowych opakowaniach można przechowywać przez maksymalnie 6 miesięcy w warunkach chłodniczych w przedziale temperatur

A. od -6 do 0°C
B. od 6,1 do 12°C
C. od 0,1 do 6°C
D. od 1,2 do 18°C
SPC.02 Pytanie 31
Produkcja wyrobów spożywczych…

Dżemy powinny być składowane w magazynach

A. wilgotnych i jasnych
B. wilgotnych i ciepłych
C. jasnych i ciepłych
D. suchych i ciemnych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?

A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Inspekcja Dozoru Technicznego
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Transportu Drogowego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:

A. mycie opakowań zbiorczych
B. przepakowywanie towarów
C. rozładunek towarów
D. układanie towarów na regałach
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w magazynie, skrzynki z śmietanką w plastikowych opakowaniach powinny być umieszczone

A. na podłodze w odległości około 20 cm od ściany
B. na palecie w odległości około 20 cm od ściany
C. na podłodze bezpośrednio przy ścianie
D. na palecie bezpośrednio przy ścianie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania

A. napojów owocowych
B. pierogów z mięsem
C. grzybów marynowanych
D. mleka zagęszczonego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to

A. materiały pomocnicze
B. komponenty żywności
C. suplementy diety
D. artykuły spożywcze
Produkcja wyrobów spożywczych…

W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki

A. ślimakowe
B. czerpakowe
C. zgrzebłowe
D. rolkowe