Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
A. mąki
B. jabłek
C. oleju
D. mleka
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie zagrożenie niesie ze sobą nieprawidłowe etykietowanie produktów spożywczych?
A. Zmniejszenie wartości odżywczej produktu
B. Skrócenie terminu przydatności do spożycia
C. Zwiększenie kosztów produkcji
D. Możliwość wprowadzenia konsumenta w błąd
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie jest zadanie dezynfekcji magazynu wyrobów gotowych?
A. eliminacja zanieczyszczeń białkowych
B. zniszczenie drobnoustrojów
C. emulgowanie zanieczyszczeń tłuszczowych
D. usunięcie zanieczyszczeń mineralnych
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?
A. 1545 sztuk
B. 1950 sztuk
C. 1236 sztuk
D. 1500 sztuk
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data
A. 12.02.2017
B. 06.12.2016
C. 17.06.2019
D. 01.06.2018
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Optymalna temperatura, w jakiej powinny być przechowywane soki i napoje pasteryzowane, o ile instrukcje producenta nie wskazują inaczej, powinna wynosić
A. +30°C ÷ +40°C
B. - 6°C ÷ -2°C
C. + 5°C ÷ +25°C
D. -18°C ÷ -12°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W magazynie na jednej palecie znajduje się 40 opakowań kartonowych po 25 kilogramów suszu warzywnego. Które dane powinien zapisać magazynier w dokumentacji? 
 
| Masa suszu warzywnego  w opakowaniu zbiorczym [kg]  | Ilość opakowań  zbiorczych [szt.]  | Ilość palet [kg] | |
|---|---|---|---|
| A. | 40 | 25 | 1 | 
| B. | 25 | 40 | 1 | 
| C. | 40 | 25 | 40 | 
| D. | 40 | 25 | 25 | 
A. B.
B. A.
C. C.
D. D.
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Do transportu wewnętrznego korzeni pietruszki można wykorzystać przenośnik
A. wodny
B. ślimakowy
C. hakowy
D. zgrzebłowy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie produkty gotowe powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C?
A. Margaryna, szynka wędzona
B. Mleko UHT, dżemy
C. Herbata, napoje gazowane
D. Kawa, mąka
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W produkcji napojów gazowanych bez alkoholu jako jednostkowe opakowania wykorzystuje się pojemniki z plastiku oznaczone symbolem
A. PET
B. PS
C. PE
D. PP
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Proces pakowania mięsa w atmosferze gazów ochronnych polega na wymianie powietrza
A. wodnym roztworem solanki o stężeniu 6%
B. mieszaniną gazów o składzie dobranym do rodzaju mięsa
C. powietrzem poddanym procesowi sterylizacji
D. parą wodną
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile szklanych pojemników trzeba przygotować do spakowania 2 000 kg gołąbków, jeśli masa netto produktu w jednostkowych opakowaniach wynosi 500 g?
A. 1 000 sztuk
B. 400 sztuk
C. 100 sztuk
D. 4 000 sztuk
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Towary transportowane na wózkach
A. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka
B. muszą być przewożone pojedynczo
C. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
D. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Korzystając z informacji zamieszczonych w tabeli, określ warunki magazynowania udźca wołowego przez okres 14 dni. 
 
| Warunki chłodniczego magazynowania mięsa | |||
|---|---|---|---|
| Produkt | Temperatura [°C]  | Wilgotność względna [%]  | Czas przechowywania [tygodnie]  | 
| Wołowina | −1,5 ÷ 0 | 90 | do 3 | 
| Wieprzowina | −1,5 ÷ 1 | 90 ÷ 95 | do 9 | 
| Cielęcina | −1,0 ÷ 0 | 90 | 1 ÷ 3 | 
| Drób | −1,5 ÷ 1 | 90 | do 1 | 
A. Temperatura 0°C; wilgotność względna 95%
B. Temperatura +1,0°C; wilgotność względna 90%
C. Temperatura -1,5°C; wilgotność względna 90%
D. Temperatura -1,0°C; wilgotność względna 98%
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?
A. beczka
B. puszka
C. butelka
D. kontener
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność
A. muszek
B. myszy
C. pleśni
D. kurzu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być
A. oferowane po obniżonej cenie
B. wrzucone do pojemnika na odpady
C. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
D. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W jakim magazynie powinno się składować artykuły spożywcze, jeśli na opakowaniu widnieje wskazanie, aby przechowywać w chłodnym i suchym miejscu?
A. Magazyn 2: 4oC, 65%
B. Magazyn 1: 0oC, 85%
C. Magazyn 4: 20oC, 75%
D. Magazyn 3: 10oC, 80%
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie tworzywo sztuczne jest najczęściej używane do pakowania śmietany w kubeczkach?
A. PI
B. PS
C. PE
D. PP
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile pudełek trzeba przygotować do zapakowania 1500 sztuk słoików dżemu morelowego, jeśli w jednym pudełku znajduje się 25 słoików?
A. 50 sztuk
B. 35 sztuk
C. 75 sztuk
D. 60 sztuk
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Warzywne mrożonki, które mają być długo przechowywane, powinny być trzymane w komorach mroźniczych, w jakiej temperaturze?
A. od 0°C do 4°C
B. od -18°C do -35°C
C. od -2°C do -6°C
D. od -8°C do -15°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Główne urządzenia transportowe w nowoczesnych magazynach to
A. palety, kontenery i dźwignice
B. platformy ładunkowe i wyrównawcze
C. dźwignice i wózki widłowe
D. cysterny samochodowe oraz wózki widłowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest
A. pomiar temperatury magazynowania
B. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
C. ocena wizualna wyrobu
D. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W transporcie ziarna zbóż wykorzystuje się
A. przenośniki pneumatyczne
B. wózki akumulatorowe
C. kolejki rurowe
D. przenośniki rolkowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile etykietek należy przygotować na 3 000 szklanych butelek o pojemności 200 ml, jeśli przy aplikacji etykiet etykieciarka niszczy 0,5% z nich?
A. 2 985 sztuk
B. 3 045 sztuk
C. 3 075 sztuk
D. 3 015 sztuk
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. świeże owoce
B. konserwy mięsne
C. napoje alkoholowe
D. wyroby cukiernicze
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?
A. 180 kartonów zbiorczych
B. 30 kartonów zbiorczych
C. 100 kartonów zbiorczych
D. 20 kartonów zbiorczych
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W przypadku płynnych artykułów butelka PET o objętości 1,5 l pełni funkcję opakowania
A. pośredniego
B. zbiorczego
C. transportowego
D. jednostkowego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Pasteryzowane konserwy mięsne w metalowych opakowaniach można przechowywać przez maksymalnie 6 miesięcy w warunkach chłodniczych w przedziale temperatur
A. od -6 do 0°C
B. od 6,1 do 12°C
C. od 0,1 do 6°C
D. od 1,2 do 18°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Mleko pasteryzowane do spożycia powinno być przechowywane w temperaturze, która nie jest wyższa niż
A. 2°C
B. 8°C
C. 15°C
D. 0°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Dżemy powinny być składowane w magazynach
A. wilgotnych i jasnych
B. wilgotnych i ciepłych
C. jasnych i ciepłych
D. suchych i ciemnych
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Inspekcja Dozoru Technicznego
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Transportu Drogowego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. mycie opakowań zbiorczych
B. przepakowywanie towarów
C. rozładunek towarów
D. układanie towarów na regałach
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Cukier uzyskany z buraków cukrowych powinien być magazynowany
A. w pryzmach
B. w zbiornikach
C. w silosach
D. w spichrzach
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w magazynie, skrzynki z śmietanką w plastikowych opakowaniach powinny być umieszczone
A. na podłodze w odległości około 20 cm od ściany
B. na palecie w odległości około 20 cm od ściany
C. na podłodze bezpośrednio przy ścianie
D. na palecie bezpośrednio przy ścianie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie środki są używane do eliminacji gryzoni w magazynie wyrobów gotowych?
A. pułapki żywołowne.
B. pułapki z feromonami.
C. lampy na owady.
D. lepiki na insekty.
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik
A. płytowy
B. wałkowy
C. hydrauliczny
D. pneumatyczny
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania
A. napojów owocowych
B. pierogów z mięsem
C. grzybów marynowanych
D. mleka zagęszczonego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to
A. materiały pomocnicze
B. komponenty żywności
C. suplementy diety
D. artykuły spożywcze
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki
A. ślimakowe
B. czerpakowe
C. zgrzebłowe
D. rolkowe