Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 41
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. Olej roślinny
B. Sól drobna
C. Masa jajowa
D. Ocet winny
SPC.02 Pytanie 42
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z materiałów najczęściej wykorzystuje się do produkcji beczek do piwa?
A. Blacha czarna
B. Aluminium
C. Polietylen
D. Poliester
SPC.02 Pytanie 43
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do mycia należy wykorzystać myjkę szczotkową
A. marchwi i ogórków
B. pomidorów i wiśni
C. jabłek oraz porzeczek
D. truskawek oraz fasoli
SPC.02 Pytanie 44
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest zastosowanie wialni zbożowej?
A. klasyfikacji i mielenia ziarna.
B. przygotowania ziaren.
C. wstępnego czyszczenia ziarna.
D. oddzielania ziaren według rozmiaru.
SPC.02 Pytanie 45
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zasady należy przestrzegać podczas sterylizacji konserw o masie 340 g mięsa?
A. 118-121°C przez około 55 min
B. 68-72°C przez około 280 min
C. 138-142°C przez około 2 min
D. 90-94°C przez około 120 min
SPC.02 Pytanie 46
Produkcja wyrobów spożywczych…
W rejestrze kontroli pieczenia chleba żytniego piekarz powinien zanotować
A. wilgotność oraz czas fermentacji
B. temperaturę i czas pieczenia
C. godzinę pakowania pieczywa
D. częstotliwość wygniatania ciasta
SPC.02 Pytanie 47
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie służy do pomiaru wartości ciśnienia pary wodnej w autoklawie?
A. butyrometr
B. termometr
C. manometr
D. psychrometr
SPC.02 Pytanie 48
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. fluidyzacyjnej
B. komorowej
C. immersyjnej
D. płytowej
SPC.02 Pytanie 49
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji ciągłej stosuje się piec
A. obrotowy
B. komorowy
C. tunelowy
D. wrzutowy
SPC.02 Pytanie 50
Produkcja wyrobów spożywczych…
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. pączków
B. croissantów
C. wafli
D. naleśników
SPC.02 Pytanie 51
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wytwarzaniu jakiego produktu ma miejsce proces długotrwałego dojrzewania?
A. Miodu sztucznego
B. Wina wytrawnego
C. Sera twarogowego
D. Ryb wędzonych
SPC.02 Pytanie 52
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kryterium oceny organoleptycznej dżemu nie stanowi ocena
A. wyglądu
B. pH
C. smaku
D. zapachu
SPC.02 Pytanie 53
Produkcja wyrobów spożywczych…
Proces peklowania, rozdrabniania, mieszania, napełniania osłonek, osadzania, wędzenia, obróbki cieplnej, studzenia, chłodzenia oraz umieszczania w pojemnikach to etapy wytwarzania
A. salcesonu włoskiego
B. gulaszu angielskiego eksportowego
C. baleronu wędzonego
D. serdelków drobno rozdrobnionych
SPC.02 Pytanie 54
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kluczowym procesem kształtującym cechy organoleptyczne, który zachodzi podczas produkcji chipsów ziemniaczanych, jest
A. gotowanie
B. prażenie
C. suszenie
D. smażenie
SPC.02 Pytanie 55
Produkcja wyrobów spożywczych…
Poddaje się zamrażaniu fluidyzacyjnemu
A. ciasta pizze.
B. mrożone desery.
C. mieszanki warzywne.
D. mięsa w kawałkach.
SPC.02 Pytanie 56
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie czynności podejmuje się z pieczywem zaraz po jego wyjęciu z pieca?
A. zdobione.
B. chłodzone.
C. pakowane.
D. krojone.
SPC.02 Pytanie 57
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie warzenia piwa do gotowania brzeczki z dodatkiem chmielu używa się
A. matecznik
B. kocioł warzelny
C. wyparkę
D. kadź fermentacyjną
SPC.02 Pytanie 58
Produkcja wyrobów spożywczych…
Techniką na przygotowanie żurku wytwarza się ciasto
A. mieszane
B. cukiernicze
C. pszenne
D. wyborowe
SPC.02 Pytanie 59
Produkcja wyrobów spożywczych…
Dokumentację z pomiarów obserwowanych parametrów technologicznych powinno się prowadzić
A. w protokole laboratoryjnym
B. w normie zakładowej
C. w dzienniku produkcji
D. w instrukcji technologicznej
SPC.02 Pytanie 60
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile zbiorczych kartonów trzeba przygotować, aby spakować 600 jednostkowych opakowań ciastek o masie 300 g, skoro w jednym zbiorczym kartonie mieści się 6 kg wyrobów cukierniczych?
A. 30 kartonów zbiorczych
B. 100 kartonów zbiorczych
C. 20 kartonów zbiorczych
D. 180 kartonów zbiorczych
SPC.02 Pytanie 61
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, wykorzystuje się
A. obieranie chemiczno-termiczne
B. termiczne obieranie
C. mechaniczne obieranie
D. opalenie powierzchni
SPC.02 Pytanie 62
Produkcja wyrobów spożywczych…
Peklowanie stanowi kluczowy etap w technologii wytwarzania
A. fasolek konserwowych
B. solonych śledzi
C. sera z podpuszczką
D. kiełbasy jałowcowej
SPC.02 Pytanie 63
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ocena organoleptyczna surowego mleka dotyczy analizy
A. czystości mikrobiologicznej
B. odcienia i aromatu
C. poziomu kwasowości i gęstości
D. procentu tłuszczu i białka
SPC.02 Pytanie 64
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakiego dodatku używa się do poprawy jakości mąki?
A. gluten witalny
B. podpuszczka
C. glutaminian sodu
D. chlorek wapnia
SPC.02 Pytanie 65
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie zostało właściwie dobrane do wytwarzania gotowego produktu?
A. Odwaniacz – dżem
B. Kadź – piwo
C. Prażalnik – ciasto
D. Masownica – masło
SPC.02 Pytanie 66
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie tworzywo sztuczne jest najczęściej używane do pakowania śmietany w kubeczkach?
A. PS
B. PE
C. PI
D. PP
SPC.02 Pytanie 67
Produkcja wyrobów spożywczych…
Według systemu HACCP, gdy podczas jednej zmiany produkcyjnej pasteryzowane są różne partie kompotów, temperaturę obróbki cieplnej należy kontrolować
A. tylko przy zmianie asortymentu
B. zawsze w ostatniej partii produktu
C. zawsze w pierwszej partii produktu
D. w każdej partii produktu
SPC.02 Pytanie 68
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas kształtowania porcji ciasta na chleb podłużny należy wykonać następujące kroki:
A. dzielenie, rozrost, zaokrąglanie, wydłużanie
B. dzielenie, rozrost, wydłużanie, zaokrąglanie
C. dzielenie, wydłużanie, zaokrąglanie, rozrost
D. dzielenie, zaokrąglanie, wydłużanie, rozrost
SPC.02 Pytanie 69
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?
A. W prasie
B. W wyparce
C. W autoklawie
D. W wirówce
SPC.02 Pytanie 70
Produkcja wyrobów spożywczych…
Nadzór nad funkcjonowaniem komory parzelniczo-wędzarniczej, zgodnie z zasadami HACCP, polega na
A. odczytywaniu i dokumentowaniu temperatury dymu wędzarniczego
B. mierzeniu strat produktów wędzonych
C. określaniu ciepłoty i gęstości pary wodnej
D. ustalaniu składu dymu wędzarniczego
SPC.02 Pytanie 71
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakiego pomiaru nie przeprowadza się podczas oceny organoleptycznej mąki?
A. Granulacji mąki
B. Zawartości glutenu
C. Wilgotności surowca
D. Zapachu surowca
SPC.02 Pytanie 72
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie przyprawy oraz dodatki są potrzebne do przygotowania ogórków konserwowych?
A. Ziele angielskie, gorczyca, cukier, sól, ocet
B. Tymianek, estragon, cukier, kwas benzoesowy
C. Pieprz, majeranek, sól, cukier, kwas mlekowy
D. Chrzan, czosnek, pieprz, sól, kwas sorbowy
SPC.02 Pytanie 73
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji mleka UHT należy zastosować następujące parametry obróbcze:
A. 120°C przez 5-10 sek.
B. 140°C przez 1-2 sek.
C. 100°C przez 10-20 sek.
D. 80°C przez 20-30 sek.
SPC.02 Pytanie 74
Produkcja wyrobów spożywczych…
Mleko pasteryzowane do spożycia powinno być przechowywane w temperaturze, która nie jest wyższa niż
A. 15°C
B. 0°C
C. 8°C
D. 2°C
SPC.02 Pytanie 75
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile słoików trzeba przygotować do zamknięcia 600 kg dżemu truskawkowego, jeśli w każdym słoiku mieści się 400 g dżemu, a straty związane z słoikami wynoszą 0,3%?
A. 1500 sztuk
B. 1236 sztuk
C. 1950 sztuk
D. 1545 sztuk
SPC.02 Pytanie 76
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie materiały pomocnicze są wykorzystywane w procesie produkcji kiełbas?
A. tłuszcze i mięso
B. osłonki oraz przędza
C. sól i saletra
D. sól oraz czosnek
SPC.02 Pytanie 77
Produkcja wyrobów spożywczych…
Najczęściej w pomieszczeniach magazynowych z kontrolowaną atmosferą (CAP) przechowuje się
A. świeże owoce
B. konserwy mięsne
C. napoje alkoholowe
D. wyroby cukiernicze
SPC.02 Pytanie 78
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie występuje w procesie technologicznym produkcji kawy zbożowej?
A. Autoklaw
B. Blanszownik
C. Prażalnik
D. Parownik
SPC.02 Pytanie 79
Produkcja wyrobów spożywczych…
Parametr opisujący działanie suszarki fluidyzacyjnej to
A. prędkość obrotowa dysku rozpyłowego
B. natężenie przepływu wody
C. ciśnienie pary wodnej znajdującej się wewnątrz urządzenia
D. temperatura powietrza wlotowego
SPC.02 Pytanie 80
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?
A. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
B. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
C. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
D. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu