Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia muszą mieć udokumentowane krytyczne punkty kontroli zgodnie z zasadami systemu HACCP?

A. Wialnie
B. Pasteryzatory
C. Krajalnice
D. Płukacze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zasady należy przestrzegać podczas sterylizacji konserw o masie 340 g mięsa?

A. 90-94°C przez około 120 min
B. 138-142°C przez około 2 min
C. 118-121°C przez około 55 min
D. 68-72°C przez około 280 min
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką metodę obróbki cieplnej należy wybrać podczas produkcji konserw mięsnych, aby zlikwidować bakterie przetrwalnikujące i uzyskać produkt zdrowotnie bezpieczny?

A. Sterylizacja
B. Termizacja
C. Kgotowanie
D. Pasteryzacja
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie zanieczyszczenie obecne w żywności można zredukować do bezpiecznego poziomu wykorzystując sterylizację?

A. Środki ochrony roślin
B. Pierwiastki metaliczne
C. Grunt
D. Grzyby