Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 81
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces przygotowania zboża do przemiału obejmuje jego oczyszczanie oraz kondycjonowanie, które polega na

A. sortowaniu
B. oczyszczeniu
C. osuszeniu
D. nawilżeniu
SPC.02 Pytanie 82
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie środki są używane do eliminacji gryzoni w magazynie wyrobów gotowych?

A. pułapki z feromonami.
B. lepiki na insekty.
C. pułapki żywołowne.
D. lampy na owady.
SPC.02 Pytanie 83
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ekstrakcja skrobi, oczyszczanie mleczka oraz suszenie krochmalu to procesy związane z obróbką

A. jaj
B. rzepaku
C. mleka
D. ziemniaków
SPC.02 Pytanie 84
Produkcja wyrobów spożywczych…

Koagulacja kazeiny ma miejsce w trakcie wytwarzania

A. krochmalu ziemniaczanego
B. przecierów warzywnych
C. serów dojrzewających
D. drożdży winiarskich
SPC.02 Pytanie 85
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak powinien smakować dobrze ukiszony ogórek?

A. lekko słodki
B. czysto kwaśny
C. mocno cierpki
D. dosyć gorzki
SPC.02 Pytanie 86
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie są obowiązujące etapy procesu produkcji piwa w odpowiedniej kolejności?

A. fermentacja piwa, wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, rozlew piwa
B. wytworzenie brzeczki, fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa
C. wytworzenie brzeczki, leżakowanie piwa, fermentacja piwa, rozlew piwa
D. fermentacja piwa, leżakowanie piwa, rozlew piwa, wytworzenie brzeczki
SPC.02 Pytanie 87
Produkcja wyrobów spożywczych…

Najskuteczniejszym sposobem na eliminację zagrożeń mikrobiologicznych w procesie wytwarzania dżemów owocowych jest według systemu HACCP

A. usuwanie szypułek, mycie i odpestczanie
B. przyjmowanie i sortowanie owoców
C. nasycanie roztworem cukru oraz pakowanie
D. czyszczenie owoców i ich obróbka cieplna
SPC.02 Pytanie 88
Produkcja wyrobów spożywczych…

Według zasad systemu HACCP, podczas przygotowywania kremu cukierniczego, konieczne jest regularne monitorowanie temperatury mierzonym w

A. dojrzewalniku
B. temperówce
C. wyparce
D. zamrażarce
SPC.02 Pytanie 89
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie środki powinny być używane do zapewnienia czystości rąk w zakładzie przetwórstwa żywności?

A. środki myjące i dezynfekujące oraz ręczniki papierowe
B. preparaty do usuwania tłuszczu, pojemniki oraz worki na odpady
C. środki czyszczące i szorujące oraz ręczniki
D. mleczka polerujące i gąbki, ścierki
SPC.02 Pytanie 90
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać jednolitą konsystencję składników farszu w trakcie wytwarzania kiełbas, wykorzystuje się

A. młynki koloidalne
B. nadziewarki próżniowe
C. kostkownice
D. krajalnice
SPC.02 Pytanie 91
Produkcja wyrobów spożywczych…

Produkty spożywcze po upływie terminu ważności, które znajdują się w magazynach wyrobów gotowych przedsiębiorstwa spożywczego, powinny być

A. wrzucone do pojemnika na odpady
B. składowane w oddzielnym pomieszczeniu
C. oferowane po obniżonej cenie
D. przeniesione do magazynu z krótkim terminem ważności
SPC.02 Pytanie 92
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów kukurydzy jest potrzebnych do wyprodukowania 7 000 litrów spirytusu, jeśli z 100 kg tego surowca można uzyskać 35 litrów gotowego produktu?

A. 20 000 kg
B. 10 000 kg
C. 15 500 kg
D. 5 000 kg
SPC.02 Pytanie 93
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas oceny organoleptycznej mąki nie przeprowadza się analizy

A. barwy
B. zapachu
C. zawartości glutenu
D. granulacji
SPC.02 Pytanie 94
Produkcja wyrobów spożywczych…

Faza przechowywania w produkcji jogurtów stanowi kluczowy punkt kontrolny, dla którego istotnym parametrem jest

A. ocena wizualna wyrobu
B. sprawdzenie sposobu ustawienia towaru w magazynie
C. weryfikacja masy opakowań jednostkowych jogurtu
D. pomiar temperatury magazynowania
SPC.02 Pytanie 95
Produkcja wyrobów spożywczych…

W transporcie ziarna zbóż wykorzystuje się

A. przenośniki pneumatyczne
B. wózki akumulatorowe
C. kolejki rurowe
D. przenośniki rolkowe
SPC.02 Pytanie 96
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby oddzielić cząstki proszku mlecznego od powietrza wydobywającego się z suszarki rozpyłowej, należy użyć

A. tryjera
B. cyklonu
C. wirówki
D. dekantera
SPC.02 Pytanie 97
Produkcja wyrobów spożywczych…

Warzywne mrożonki, które mają być długo przechowywane, powinny być trzymane w komorach mroźniczych, w jakiej temperaturze?

A. od -8°C do -15°C
B. od -18°C do -35°C
C. od 0°C do 4°C
D. od -2°C do -6°C
SPC.02 Pytanie 98
Produkcja wyrobów spożywczych…

Czy maliny oraz agrest są zaliczane do konkretnej kategorii owoców?

A. pestkowych
B. ziarnkowych
C. cytrusowych
D. jagodowych
SPC.02 Pytanie 99
Produkcja wyrobów spożywczych…

Wytwarzanie ciasta, nadawanie kształtu i suszenie to typowe fazy produkcyjne

A. kaszy
B. płatków
C. makaronu
D. herbatników
SPC.02 Pytanie 100
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?

A. stabilizatora
B. przeciwutleniacza
C. regulatora kwasowości
D. środka konserwującego
SPC.02 Pytanie 101
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia są wykorzystywane do sterylizacji konserw?

A. mateczniki
B. krystalizatory
C. pasteryzatory
D. autoklawy
SPC.02 Pytanie 102
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z wymienionych produktów żywnościowych zawiera emulgatory w swoim składzie?

A. Sok z pomarańczy
B. Jabłkowe chipsy
C. Śliwkowe powidła
D. Margaryna mleczna
SPC.02 Pytanie 103
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności są niezbędne do wytworzenia frytek z ziemniaków?

A. Obieranie, krojenie, pieczenie, zamrażanie
B. Mycie, obieranie, formowanie, smażenie
C. Czyszczenie, kondycjonowanie, podsuszanie, smażenie
D. Obieranie, krojenie, blanszowanie, smażenie
SPC.02 Pytanie 104
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest wykorzystywane do eliminacji zanieczyszczeń z masy zbożowej?

A. kalibrownik
B. odziemniacz
C. wialnia
D. myjka
SPC.02 Pytanie 105
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaki produkt powstaje w rezultacie chemicznego utwardzania tłuszczu?

A. Majonez
B. Smalec
C. Margaryna
D. Oliwa
SPC.02 Pytanie 106
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie jest zadanie przesiewania mąki podczas produkcji pieczywa?

A. Podwyższenie zawartości glutenu
B. Spulchnienie i napowietrzenie
C. Zmniejszenie kwasowości
D. Zwiększenie poziomu wilgoci
SPC.02 Pytanie 107
Produkcja wyrobów spożywczych…

Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?

A. na palecie
B. za oknem
C. za regałem
D. nad drzwiami
SPC.02 Pytanie 108
Produkcja wyrobów spożywczych…

Liofilizacja to metoda stosowana do produkcji

A. koktajli mleczno-owocowych
B. suszy owocowej i warzywnej
C. nektarów oraz soków owocowych
D. dżemów z świeżych owoców
SPC.02 Pytanie 109
Produkcja wyrobów spożywczych…

W ocenie organoleptycznej do wad chleba pszenno-żytniego zalicza się jego

A. chrupiącą skórkę
B. symetryczny kształt
C. lekko słony smak
D. miękisz zwarty
SPC.02 Pytanie 110
Produkcja wyrobów spożywczych…

Proces wytopu, oczyszczania, chłodzenia oraz pakowania to kroki związane z produkcją

A. oleju rzepakowego
B. czekolady gorzkiej
C. margaryny mlecznej
D. smalcu domowego
SPC.02 Pytanie 111
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kilogramów chudego mięsa wieprzowego jest potrzebne do wyprodukowania 1 600 kg kiełbasy polskiej wędzonej, jeśli wydajność wynosi 80%?

A. 2 000 kg
B. 2 400 kg
C. 1 280 kg
D. 1 920 kg
SPC.02 Pytanie 112
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jak nazywa się zasada, według której towary, które najdłużej przebywały w magazynie, są wydawane jako pierwsze?

A. LIFO
B. FETO
C. LIPO
D. FIFO
SPC.02 Pytanie 113
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie powinno być użyte do śrutowania oczyszczonego ziarna?

A. Mlewnik walcowy
B. Obłuskiwarka.
C. Sito.
D. Separator pneumatyczny.
SPC.02 Pytanie 114
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do transportu wewnętrznego korzeni pietruszki można wykorzystać przenośnik

A. ślimakowy
B. hakowy
C. wodny
D. zgrzebłowy
SPC.02 Pytanie 115
Produkcja wyrobów spożywczych…

Blanszowanie owoców to proces polegający na

A. zanurzeniu ich w wodzie o temperaturze 80-100°C przez 1-2 minuty
B. gotowaniu z cukrem do osiągnięcia określonej zawartości ekstraktu
C. zaparzeniu, przetarciu przez sita oraz dodaniu środka żelującego
D. zanurzeniu w wodnym roztworze cukru o temperaturze 50-60°C przez 3-4 minuty
SPC.02 Pytanie 116
Produkcja wyrobów spożywczych…

Fermentacja jest przeprowadzana z udziałem drożdży?

A. octowa
B. cytrynowa
C. mlekowa
D. alkoholowa
SPC.02 Pytanie 117
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik

A. płytowy
B. hydrauliczny
C. pneumatyczny
D. wałkowy
SPC.02 Pytanie 118
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kody od E100 do E199, zgodnie z międzynarodowym systemem klasyfikacji dodatków do żywności, wskazują na

A. barwniki
B. substancje słodzące
C. środki zagęszczające
D. kwasy oraz regulatory kwasowości
SPC.02 Pytanie 119
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie maszyny wykorzystuje się do produkcji mąki w piekarstwie?

A. Silosy
B. Przesiewacze
C. Miesiarki
D. Dzielarki
SPC.02 Pytanie 120
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do eliminacji zanieczyszczeń mechanicznych oraz mikroorganizmów w mleku?

A. homogenizatory tłokowe
B. wirówki baktofugacyjne
C. zbiorniki izotermiczne
D. pasteryzatory płytowe