Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
A. taśmowy
B. pneumatyczny
C. ślimakowy
D. kubełkowy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Czyszczenie i dezynfekcję maszyn oraz sprzętu w piekarni należy przeprowadzać zgodnie
A. z systemem technologicznym
B. z procedurą zarządzania produkcją
C. z normami zakładowymi
D. z instrukcją GMP i GHP
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Produkcją kawy rozpuszczalnej zajmuje się branża przetwórcza
A. piekarsko-cukiernicze
B. zbożowo-młynarskie
C. koncentratów spożywczych
D. owoców i warzyw
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenia powinny zostać wykorzystane do wytwarzania zakwasu, który jest używany przy produkcji masła i serów?
A. Mieszalniki
B. Granulatory
C. Mateczniki
D. Frezery
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Który z wymienionych produktów żywnościowych zawiera emulgatory w swoim składzie?
A. Sok z pomarańczy
B. Margaryna mleczna
C. Jabłkowe chipsy
D. Śliwkowe powidła
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Która organizacja wydaje pozwolenie na transport żywności specjalnie przystosowanym pojazdem dostawczym?
A. Inspekcja Transportu Drogowego
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. Państwowa Inspekcja Handlowa
D. Inspekcja Dozoru Technicznego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Korzystając z receptury oblicz, ile kilogramów mięsa wołowego należy użyć do wyprodukowania 1 000 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego. 
 
| Receptura mięsa mielonego wieprzowo-wołowego | ||
|---|---|---|
| Mięso wieprzowe | Mięso wołowe | Słonina | 
| 60% | 30% | 10% | 
A. 600 kg
B. 300 kg
C. 30 kg
D. 60 kg
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie składniki są używane do wytwarzania jogurtu naturalnego?
A. kultury bakterii, proszek mleczny, stabilizator
B. kwas mlekowy, emulgator, barwnik
C. podpuszczka, cukier, owoce
D. śmietanka, bakterie mlekowe, chlorek sodu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W jakim urządzeniu odbywa się proces zagęszczania serwatki, która została odłuszczona i odbiałczona?
A. W wyparce
B. W wirówce
C. W prasie
D. W autoklawie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ocena świeżości jaj wykorzystywanych w czasie produkcji słodyczy odbywa się po ich rozbiciu na podstawie
A. zapachu białka i grubości skorupy
B. wielkości żółtka wraz z błoną witelinową
C. koloru skorupy oraz błon podskorupowych
D. zapachu oraz wyglądu białka i żółtka
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakiego surowca używa się do wytwarzania krochmalu?
A. Kukurydza zwyczajna
B. Buraki cukrowe
C. Ziemniaki wysokoskrobiowe
D. Ziarna zbóż
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Technika smażenia na głębokim tłuszczu jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. pączków
B. wafli
C. naleśników
D. croissantów
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. rozładunek towarów
B. układanie towarów na regałach
C. przepakowywanie towarów
D. mycie opakowań zbiorczych
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W technologii produkcji pieczywa kluczowym punktem kontrolnym (CCP) jest
A. formowanie ciasta na kawałki
B. fermentacja ciasta
C. przesiewanie mąki
D. ważenie mąki
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Masło ekstra powinno mieć zawartość tłuszczu wynoszącą co najmniej 82%, a zawartość wody nie powinna przekraczać 16%. Które wyniki analizy próbek masła kwalifikują je jako masło ekstra?
A. 81,8% tłuszczu i 15,8% wody
B. 81,9% tłuszczu i 16,1% wody
C. 82,0% tłuszczu i 16,2% wody
D. 82,2% tłuszczu i 15,8% wody
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Cukier uzyskany z buraków cukrowych powinien być magazynowany
A. w spichrzach
B. w silosach
C. w pryzmach
D. w zbiornikach
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Do surowców pochodzenia roślinnego zaliczamy:
A. groszek, granaty
B. jaja, karczochy
C. mąka, mleko
D. masło, oliwa
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W których wierszach tabeli są zapisane wyróżniki oceny organoleptycznej mleka? 
 
| Lp. | Badana cecha | Wartość | 
|---|---|---|
| 1. | Gęstość [g/cm³] | 1,029 | 
| 2. | Sucha masa beztłuszczowa [%] | 9,00 | 
| 3. | Udział kuleczek tłuszczowych dużych [%] | 7,00 | 
| 4. | Płyn jednolity, biały z odcieniem kremowym | Zgodny z normą. | 
| 5. | Smak i zapach | Świeży, naturalny. | 
A. 1 i 2 wierszu.
B. 2 i 3 wierszu.
C. 4 i 5 wierszu.
D. 3 i 4 wierszu.
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Czego używa się jako materiał pomocniczy w produkcji babki drożdżowej?
A. opakowania z folii poliestrowej
B. barwniki do żywności
C. blachy metalowe
D. substancje aromatyczne
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie maszyny wykorzystuje się do produkcji mąki w piekarstwie?
A. Dzielarki
B. Miesiarki
C. Przesiewacze
D. Silosy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W ocenie organoleptycznej do wad chleba pszenno-żytniego zalicza się jego
A. miękisz zwarty
B. lekko słony smak
C. symetryczny kształt
D. chrupiącą skórkę
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie cechy można ocenić metodą organoleptyczną w mące?
A. kwasowość bierną lub czynną
B. obecność szkodników
C. popiołowość
D. zawartość wody
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Wskaż urządzenie, które w tabeli jest niewłaściwie przyporządkowane do procesu/operacji w przetwórstwie mleka 
 
| Urządzenie | Proces/operacja | |
|---|---|---|
| A. | Homogenizator ciśnieniowy | Rozbijanie cząsteczek w mleku | 
| B. | Maśelnica stożkowa | Zmaślanie śmietany | 
| C. | Pasteryzator płytowy | Pasteryzacja mleka | 
| D. | Chłodnica powietrza | Zamrażanie mieszanki lodowej | 
A. B.
B. A.
C. D.
D. C.
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby zamrozić zielony groszek w strumieniu chłodnego powietrza, należy użyć zamrażarki
A. fluidyzacyjnej
B. komorowej
C. płytowej
D. immersyjnej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie preparaty wykorzystuje się do mechanicznego czyszczenia oraz dezynfekcji ścian, podłóg, stołów i powierzchni roboczych w sektorze spożywczym?
A. ciekły azot
B. kwas askorbinowy
C. kwas cytrynowy
D. podchloryn sodu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Partia jabłek przeznaczonych do wyrobu soków nie spełnia wymogów
A. znamiona zgniecenia skórki
B. smaki nieco kwaśne
C. nietypowe formy
D. żywe kolory
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Który z poniższych procesów jest kluczowy w produkcji piwa?
A. Dodawanie cukru
B. Dodawanie konserwantów
C. Fermentacja alkoholowa
D. Mikrofiltracja końcowa
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Metalowe części maszyn wystawione na działanie wilgotnego powietrza mogą być narażone na
A. laminowanie
B. pęcznienie
C. galwanizowanie
D. korozję
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby zapewnić odpowiednią cyrkulację powietrza w magazynie, skrzynki z śmietanką w plastikowych opakowaniach powinny być umieszczone
A. na podłodze w odległości około 20 cm od ściany
B. na podłodze bezpośrednio przy ścianie
C. na palecie w odległości około 20 cm od ściany
D. na palecie bezpośrednio przy ścianie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Obecność w produkcie spożywczym substancji chemicznych stanowi zagrożenie
A. fragmentów metalu
B. granulek piasku
C. szkodników w magazynie
D. resztek detergentów
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby usunąć skórkę ze śliwek i brzoskwiń, trzeba wykonać czynność
A. spryskania owoców niskoprocentowym roztworem kwasu octowego
B. zanurzania owoców w 1-2% roztworze zasady sodowej o temperaturze 100°C
C. obierania owoców za pomocą bębnowej obieraczki ciernej
D. opalania owoców przez 15 sekund przy pomocy płomienia gazowego o temperaturze 900°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Wskaż zestaw maszyn i urządzeń wykorzystywanych przy produkcji białej kiełbasy surowej?
A. Młynek koloidalny, łuskownica, autoklaw, walcowarka
B. Wilk, kuter, mieszarka, nadziewarka do farszu
C. Kuter, emulsyfikator, komora parzelnicza, gniotownik
D. Masownica, komora wędzarniczo-parzelnicza, konsza
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie środki są używane do eliminacji gryzoni w magazynie wyrobów gotowych?
A. lampy na owady.
B. pułapki żywołowne.
C. lepiki na insekty.
D. pułapki z feromonami.
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Kefir to produkt mleczarski, który powstaje w wyniku fermentacji
A. mlekowej i propionowej
B. mlekowej i alkoholowej
C. mlekowej i masłowej
D. masłowej i propionowej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ocena organoleptyczna mąki polega na analizie
A. granulacji, wilgotności, ilości popiołu
B. aromatu, smaku, zawartości glutenu
C. aromatu, smaku, granulacji
D. koloru, kwasowości, aromatu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenie należy wykorzystać do segregacji surowców o różnych kształtach i rozmiarach?
A. wialnia
B. cyklon
C. sortownik
D. wirówka
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji
A. jogurtu
B. margaryny
C. lodów
D. masła
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Nadzór nad funkcjonowaniem komory parzelniczo-wędzarniczej, zgodnie z zasadami HACCP, polega na
A. mierzeniu strat produktów wędzonych
B. ustalaniu składu dymu wędzarniczego
C. odczytywaniu i dokumentowaniu temperatury dymu wędzarniczego
D. określaniu ciepłoty i gęstości pary wodnej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ocena organoleptyczna surowego mleka dotyczy analizy
A. odcienia i aromatu
B. poziomu kwasowości i gęstości
C. procentu tłuszczu i białka
D. czystości mikrobiologicznej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Techniką na przygotowanie żurku wytwarza się ciasto
A. cukiernicze
B. pszenne
C. mieszane
D. wyborowe