Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

SPC.02 Pytanie 201
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który z poniższych produktów może mieć zepsuty smak jełkiego?

A. Żytni chleb
B. Ziemniaczany gyros
C. Jabłkowy sok
D. Rzepakowy olej
SPC.02 Pytanie 202
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?

A. przeciwutleniacza
B. stabilizatora
C. regulatora kwasowości
D. środka konserwującego
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uzyskać sok z pokrojonych owoców, należy użyć

A. mlewnika walcowego
B. wirówki filtracyjnej
C. homogenizatora tłokowego
D. prasy taśmowej
Produkcja wyrobów spożywczych…

Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania

A. mleka zagęszczonego
B. grzybów marynowanych
C. pierogów z mięsem
D. napojów owocowych
SPC.02 Pytanie 208
Produkcja wyrobów spożywczych…

Liofilizacja to metoda stosowana do produkcji

A. koktajli mleczno-owocowych
B. suszy owocowej i warzywnej
C. nektarów oraz soków owocowych
D. dżemów z świeżych owoców
Produkcja wyrobów spożywczych…

Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów wykonuje się przy użyciu gorącej wody w zakresie temperatur

A. od 10°C do 20°C
B. od 140°C do 150°C
C. od 90°C do 100°C
D. od 40°C do 50°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

W procesie produkcji przetworów owocowych urządzenie do drylowania używa się do wstępnej obróbki

A. jagodów
B. śliwek
C. porzeczek
D. jabłek
Produkcja wyrobów spożywczych…

Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to

A. artykuły spożywcze
B. materiały pomocnicze
C. suplementy diety
D. komponenty żywności
Produkcja wyrobów spożywczych…

W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki

A. rolkowe
B. ślimakowe
C. zgrzebłowe
D. czerpakowe
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?

A. podnośnik łańcuchowy
B. paleta drewniana
C. przenośnik rolkowy
D. wózek widłowy
Produkcja wyrobów spożywczych…

W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się

A. przenośnik czerpakowy
B. suwnice
C. wózek dwukołowy
D. przenośnik ślimakowy
SPC.02 Pytanie 216
Produkcja wyrobów spożywczych…

W jakim celu stosuje się blanszowanie warzyw przed ich zamrożeniem?

A. Aby zmniejszyć masę
B. Aby zahamować działanie enzymów
C. Aby usunąć nadmiar wody
D. Aby dodać smak
SPC.02 Pytanie 217
Produkcja wyrobów spożywczych…

Według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, każda osoba mająca kontakt z żywnością powinna

A. posiadać zapasowy czepek z lnu na włosy
B. mieć włosy bardzo krótko obcięte
C. nosить odzież ochronną bez guzików
D. utrzymywać wysoki poziom czystości osobistej
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregowania materiału stałego na frakcje według rozmiaru?

A. wirówki
B. przesiewacze
C. filtry
D. sortowniki
SPC.02 Pytanie 219
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie czynności są niezbędne do wytworzenia frytek z ziemniaków?

A. Mycie, obieranie, formowanie, smażenie
B. Obieranie, krojenie, pieczenie, zamrażanie
C. Obieranie, krojenie, blanszowanie, smażenie
D. Czyszczenie, kondycjonowanie, podsuszanie, smażenie
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?

A. termometry cieczowe bądź bimetalowe
B. wagi odważnikowe albo uchylne
C. higrometry lub psychrometry
D. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
Produkcja wyrobów spożywczych…

Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy

A. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
B. ochronić produkt przed wpływem światła
C. usunąć produkty o intensywnym aromacie
D. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
SPC.02 Pytanie 223
Produkcja wyrobów spożywczych…

W produkcji jakiego produktu należy użyć solanki peklującej?

A. szynki gotowanej
B. kiełbasy białej
C. serka homogenizowanego
D. jogurtu owocowego
SPC.02 Pytanie 225
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?

A. psychrometr
B. barometr
C. higrometr
D. manometr
Produkcja wyrobów spożywczych…

W magazynie zakładu zajmującego się żywnością można składać

A. środki dezynfekujące oraz przyprawy
B. etykiety i kartony
C. jaja i mąkę
D. ryby oraz tusze wołowe
SPC.02 Pytanie 227
Produkcja wyrobów spożywczych…

Peklowanie stanowi kluczowy etap w technologii wytwarzania

A. solonych śledzi
B. fasolek konserwowych
C. sera z podpuszczką
D. kiełbasy jałowcowej
Produkcja wyrobów spożywczych…

Najskuteczniejszym sposobem na eliminację zagrożeń mikrobiologicznych w procesie wytwarzania dżemów owocowych jest według systemu HACCP

A. czyszczenie owoców i ich obróbka cieplna
B. przyjmowanie i sortowanie owoców
C. usuwanie szypułek, mycie i odpestczanie
D. nasycanie roztworem cukru oraz pakowanie
SPC.02 Pytanie 230
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakiego pomiaru nie przeprowadza się podczas oceny organoleptycznej mąki?

A. Granulacji mąki
B. Zapachu surowca
C. Zawartości glutenu
D. Wilgotności surowca
SPC.02 Pytanie 231
Produkcja wyrobów spożywczych…

Która z wymienionych witamin dodawana podczas produkcji skutkuje zapobieganiem ciemnieniu soku jabłkowego?

A. Witamina K
B. Witamina D
C. Witamina C
D. Witamina B
Produkcja wyrobów spożywczych…

Kto sprawuje nadzór nad przestrzeganiem przepisów sanitarno-higienicznych w rzeźni?

A. Inspekcja Handlowa
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Centralny Inspektorat Standaryzacji
D. Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych
Produkcja wyrobów spożywczych…

Dokumentację z pomiarów obserwowanych parametrów technologicznych powinno się prowadzić

A. w dzienniku produkcji
B. w normie zakładowej
C. w instrukcji technologicznej
D. w protokole laboratoryjnym
Produkcja wyrobów spożywczych…

Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?

A. 240 sztuk
B. 12 sztuk
C. 24 sztuki
D. 120 sztuk
Produkcja wyrobów spożywczych…

Który zapis dokumentuje prawidłowe wykonanie procesu mycia opakowań szklanych zgodnie z przedstawioną w ramce instrukcją?

Instrukcja mycia szklanych opakowań jednostkowych systemem natryskowym
Sekcje:
  1. Nakładanie butelek.
  2. Wstępny natrysk wodą o temp. 35 ÷ 40°C (2 ÷ 5 min.)
  3. Natrysk 1% ÷ 2% roztworem ługu o temp. 55 ÷ 65°C
  4. Płukanie ciepłą wodą o temp. 50 ÷ 60°C (ok. 2 min.)
  5. Płukanie zimną wodą o temp. 10 ÷ 15°C (ok. 2 min.)
  6. Ociekanie butelek.

A. Ług o stężeniu 0,5 %; temperatura 65°C
B. Ług o stężeniu 1,0%; temperatura 63°C
C. Ług o stężeniu 2,0%; temperatura 35°C
D. Ług o stężeniu 1,5%; temperatura 50°C
Produkcja wyrobów spożywczych…

Jakie aspekty obejmuje instrukcja higieny produkcji?

A. czystość w pomieszczeniach i na maszynach
B. wysoką efektywność urządzeń
C. nieskróconą produkcję
D. nieprzerwaną pracę maszyn
SPC.02 Pytanie 239
Produkcja wyrobów spożywczych…

Podczas oceny organoleptycznej mąki nie przeprowadza się analizy

A. barwy
B. granulacji
C. zawartości glutenu
D. zapachu
SPC.02 Pytanie 240
Produkcja wyrobów spożywczych…

Do przygotowywania potraw w temperaturze 180°C używa się

A. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
B. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
C. smalcu
D. masła ekstra