Filtrowanie pytań
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
A. Żytni chleb
B. Ziemniaczany gyros
C. Jabłkowy sok
D. Rzepakowy olej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jaką rolę pełni kwas benzoesowy w technologii żywności jako dodatek?
A. przeciwutleniacza
B. stabilizatora
C. regulatora kwasowości
D. środka konserwującego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Do przewozu towarów sypkich w stanie luzem wykorzystuje się przenośnik
A. płytowy
B. pneumatyczny
C. wałkowy
D. hydrauliczny
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby uzyskać sok z pokrojonych owoców, należy użyć
A. mlewnika walcowego
B. wirówki filtracyjnej
C. homogenizatora tłokowego
D. prasy taśmowej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W procesie wstępnej obróbki buraków ćwikłowych powinny być wykorzystywane płuczki
A. łapowe
B. natryskowe
C. szczotkowe
D. wibracyjne
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W procesie produkcji śmietanki UHT nie zachodzi etap
A. normalizacji
B. sterylizacji
C. zakwaszania
D. chłodzenia
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania
A. mleka zagęszczonego
B. grzybów marynowanych
C. pierogów z mięsem
D. napojów owocowych
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Liofilizacja to metoda stosowana do produkcji
A. koktajli mleczno-owocowych
B. suszy owocowej i warzywnej
C. nektarów oraz soków owocowych
D. dżemów z świeżych owoców
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów wykonuje się przy użyciu gorącej wody w zakresie temperatur
A. od 10°C do 20°C
B. od 140°C do 150°C
C. od 90°C do 100°C
D. od 40°C do 50°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W procesie produkcji przetworów owocowych urządzenie do drylowania używa się do wstępnej obróbki
A. jagodów
B. śliwek
C. porzeczek
D. jabłek
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to
A. artykuły spożywcze
B. materiały pomocnicze
C. suplementy diety
D. komponenty żywności
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Kupażowanie powinno być wykorzystane w procesie wytwarzania
A. wina
B. oleju
C. majonezu
D. jogurtu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W magazynach wykorzystywanych do transportu gotowych towarów umieszczonych w opakowaniach kartonowych stosuje się przenośniki
A. rolkowe
B. ślimakowe
C. zgrzebłowe
D. czerpakowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. podnośnik łańcuchowy
B. paleta drewniana
C. przenośnik rolkowy
D. wózek widłowy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W celu transportu surowców sypkich bez opakowania w poziomie wykorzystuje się
A. przenośnik czerpakowy
B. suwnice
C. wózek dwukołowy
D. przenośnik ślimakowy
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W jakim celu stosuje się blanszowanie warzyw przed ich zamrożeniem?
A. Aby zmniejszyć masę
B. Aby zahamować działanie enzymów
C. Aby usunąć nadmiar wody
D. Aby dodać smak
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Według zasad Dobrej Praktyki Higienicznej, każda osoba mająca kontakt z żywnością powinna
A. posiadać zapasowy czepek z lnu na włosy
B. mieć włosy bardzo krótko obcięte
C. nosить odzież ochronną bez guzików
D. utrzymywać wysoki poziom czystości osobistej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenia wykorzystuje się do segregowania materiału stałego na frakcje według rozmiaru?
A. wirówki
B. przesiewacze
C. filtry
D. sortowniki
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie czynności są niezbędne do wytworzenia frytek z ziemniaków?
A. Mycie, obieranie, formowanie, smażenie
B. Obieranie, krojenie, pieczenie, zamrażanie
C. Obieranie, krojenie, blanszowanie, smażenie
D. Czyszczenie, kondycjonowanie, podsuszanie, smażenie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenia należy wykorzystać do pomiaru wilgotności w magazynach wyrobów gotowych?
A. termometry cieczowe bądź bimetalowe
B. wagi odważnikowe albo uchylne
C. higrometry lub psychrometry
D. anemometry turbinkowe lub wiatromierze
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Gdzie powinno się zainstalować lampę owadobójczą w magazynie gotowych produktów?
A. za oknem
B. nad drzwiami
C. na palecie
D. za regałem
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy
A. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
B. ochronić produkt przed wpływem światła
C. usunąć produkty o intensywnym aromacie
D. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W produkcji jakiego produktu należy użyć solanki peklującej?
A. szynki gotowanej
B. kiełbasy białej
C. serka homogenizowanego
D. jogurtu owocowego
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Dobra Praktyka Produkcyjna, która jest ujęta w dokumentacji zakładowej, reprezentowana jest przez skrót
A. GMP
B. GHP
C. GMO
D. GIS
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?
A. psychrometr
B. barometr
C. higrometr
D. manometr
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W magazynie zakładu zajmującego się żywnością można składać
A. środki dezynfekujące oraz przyprawy
B. etykiety i kartony
C. jaja i mąkę
D. ryby oraz tusze wołowe
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Peklowanie stanowi kluczowy etap w technologii wytwarzania
A. solonych śledzi
B. fasolek konserwowych
C. sera z podpuszczką
D. kiełbasy jałowcowej
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Najskuteczniejszym sposobem na eliminację zagrożeń mikrobiologicznych w procesie wytwarzania dżemów owocowych jest według systemu HACCP
A. czyszczenie owoców i ich obróbka cieplna
B. przyjmowanie i sortowanie owoców
C. usuwanie szypułek, mycie i odpestczanie
D. nasycanie roztworem cukru oraz pakowanie
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, warto wykorzystać obieraczkę
A. nożową
B. parową
C. spalinową
D. cierną
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakiego pomiaru nie przeprowadza się podczas oceny organoleptycznej mąki?
A. Granulacji mąki
B. Zapachu surowca
C. Zawartości glutenu
D. Wilgotności surowca
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Która z wymienionych witamin dodawana podczas produkcji skutkuje zapobieganiem ciemnieniu soku jabłkowego?
A. Witamina K
B. Witamina D
C. Witamina C
D. Witamina B
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Kto sprawuje nadzór nad przestrzeganiem przepisów sanitarno-higienicznych w rzeźni?
A. Inspekcja Handlowa
B. Inspekcja Weterynaryjna
C. Centralny Inspektorat Standaryzacji
D. Inspekcja Skupu i Przetwórstwa Artykułów Rolnych
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Dokumentację z pomiarów obserwowanych parametrów technologicznych powinno się prowadzić
A. w dzienniku produkcji
B. w normie zakładowej
C. w instrukcji technologicznej
D. w protokole laboratoryjnym
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Suszenie warzyw powinno być zakończone, gdy zawartość wody w produkcie wyniesie około
A. 35%
B. 50%
C. 5%
D. 20%
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
W procesie produkcji serów pleśniowych najważniejszy wpływ na ich smak ma
A. rodzaj kultury pleśniowej
B. temperatura w dojrzewalni
C. kształt form serowych
D. czas prasowania sera
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 240 sztuk
B. 12 sztuk
C. 24 sztuki
D. 120 sztuk
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Który zapis dokumentuje prawidłowe wykonanie procesu mycia opakowań szklanych zgodnie z przedstawioną w ramce instrukcją? 
 
| Instrukcja mycia szklanych opakowań jednostkowych systemem natryskowym | |
| Sekcje: | 
  | 
A. Ług o stężeniu 0,5 %; temperatura 65°C
B. Ług o stężeniu 1,0%; temperatura 63°C
C. Ług o stężeniu 2,0%; temperatura 35°C
D. Ług o stężeniu 1,5%; temperatura 50°C
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Jakie aspekty obejmuje instrukcja higieny produkcji?
A. czystość w pomieszczeniach i na maszynach
B. wysoką efektywność urządzeń
C. nieskróconą produkcję
D. nieprzerwaną pracę maszyn
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Podczas oceny organoleptycznej mąki nie przeprowadza się analizy
A. barwy
B. granulacji
C. zawartości glutenu
D. zapachu
 Produkcja wyrobów spożywczych… 
Do przygotowywania potraw w temperaturze 180°C używa się
A. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
B. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
C. smalcu
D. masła ekstra