Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 201
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. immersyjnych
B. kontaktowych
C. konwekcyjnych
D. fluidyzacyjnych
SPC.02 Pytanie 202
Produkcja wyrobów spożywczych…
W bioreaktorze realizuje się
A. proces dyfuzji
B. produkcję biomasy
C. emulgowanie
D. homogenizację
SPC.02 Pytanie 203
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie cechy można ocenić metodą organoleptyczną w mące?
A. popiołowość
B. kwasowość bierną lub czynną
C. obecność szkodników
D. zawartość wody
SPC.02 Pytanie 204
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do produkcji czego w Polsce wykorzystywane są słód, woda, drożdże oraz chmiel?
A. wina
B. wódki
C. piwa
D. octu
SPC.02 Pytanie 205
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby pozbyć się skórki z pomidorów, warto wykorzystać obieraczkę
A. cierną
B. spalinową
C. parową
D. nożową
SPC.02 Pytanie 206
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jak formuje się ciasto bezowe?
A. za pomocą wyciskania na blachę
B. przez wycinanie przy użyciu wzornika
C. przez krojenie krajalnicą
D. poprzez wałkowanie przy pomocy wałka
SPC.02 Pytanie 207
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie składniki są używane do wytwarzania jogurtu naturalnego?
A. podpuszczka, cukier, owoce
B. kwas mlekowy, emulgator, barwnik
C. śmietanka, bakterie mlekowe, chlorek sodu
D. kultury bakterii, proszek mleczny, stabilizator
SPC.02 Pytanie 208
Produkcja wyrobów spożywczych…
Kruszenie, wytłaczanie, wydobywanie i oczyszczanie to etapy, które zachodzą podczas produkcji
A. soków warzywnych
B. oleju rafinowanego
C. serów podpuszczkowych
D. powideł z śliwek
SPC.02 Pytanie 209
Produkcja wyrobów spożywczych…
Fluidyzacyjną suszarkę należy wykorzystać do osuszania
A. mięsa.
B. mleka.
C. ryb.
D. groszku.
SPC.02 Pytanie 210
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie należy do kategorii transportu wewnętrznego?
A. podnośnik łańcuchowy
B. przenośnik rolkowy
C. wózek widłowy
D. paleta drewniana
SPC.02 Pytanie 211
Produkcja wyrobów spożywczych…
Laminowane opakowania wykorzystywane w procesie produkcji to
A. komponenty żywności
B. suplementy diety
C. materiały pomocnicze
D. artykuły spożywcze
SPC.02 Pytanie 212
Produkcja wyrobów spożywczych…
W jakim urządzeniu odbywa się rozdrabnianie kuleczek tłuszczu w śmietance?
A. mateczniku
B. pasteryzatorze
C. blanszowniku
D. homogenizatorze
SPC.02 Pytanie 213
Produkcja wyrobów spożywczych…
Blanszowanie owoców przeznaczonych do produkcji kompotów wykonuje się przy użyciu gorącej wody w zakresie temperatur
A. od 90°C do 100°C
B. od 10°C do 20°C
C. od 140°C do 150°C
D. od 40°C do 50°C
SPC.02 Pytanie 214
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie technologicznym wytwarzania dżemu wykorzystuje się czynność
A. ekspandowania
B. uwodorniania
C. smażenia
D. zagęszczania
SPC.02 Pytanie 215
Produkcja wyrobów spożywczych…
Przygotowanie świeżego mleka do wyrobu ciast piekarskich wymaga
A. rozcieńczenia mleka w letniej wodzie
B. schłodzenia mleka do temperatury około 10°C
C. podgrzania mleka do temperatury w granicach 40°C
D. przelania mleka przez drobne sito
SPC.02 Pytanie 216
Produkcja wyrobów spożywczych…
Partia jabłek przeznaczonych do wyrobu soków nie spełnia wymogów
A. żywe kolory
B. smaki nieco kwaśne
C. znamiona zgniecenia skórki
D. nietypowe formy
SPC.02 Pytanie 217
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby inaktywować enzymy występujące w warzywach, które mogą prowadzić do wielu niepożądanych zmian w kolorze, zapachu i smaku podczas obróbki surowca oraz przechowywania produktu, wykorzystuje się
A. mieszarki
B. blanszowniki
C. cyklony
D. kutry
SPC.02 Pytanie 218
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zabieg eliminacji szkodników jest przeprowadzany w magazynie, gdy zauważy się obecność
A. pleśni
B. myszy
C. kurzu
D. muszek
SPC.02 Pytanie 219
Produkcja wyrobów spożywczych…
W firmie zajmującej się przetwórstwem, hydrotransport może być zastosowany do transportu wewnętrznego
A. oleju
B. mąki
C. jabłek
D. mleka
SPC.02 Pytanie 220
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby przygotować schab do peklowania w procesie produkcji polędwicy sopockiej, należy wykorzystać
A. benzoesan sodu
B. azotan potasu
C. kwas octowy
D. tlenek azotu
SPC.02 Pytanie 221
Produkcja wyrobów spożywczych…
Zgodnie z normami GHP, aby pozbyć się owadów w magazynie, powinno się zastosować
A. sanityzację
B. dezynfekcję
C. dezynsekcję
D. apertyzację
SPC.02 Pytanie 222
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia są używane do mrożenia mieszanki lodowej?
A. inhibitory
B. kontenery
C. termizatory
D. frezery
SPC.02 Pytanie 223
Produkcja wyrobów spożywczych…
Cukier uzyskany z buraków cukrowych powinien być magazynowany
A. w silosach
B. w pryzmach
C. w spichrzach
D. w zbiornikach
SPC.02 Pytanie 224
Produkcja wyrobów spożywczych…
Dokonując oceny organoleptycznej wędliny, należy ustalić
A. wygląd zewnętrzny oraz w przekroju, aromat
B. kolor, teksturę, ilość białka
C. ilość soli, smak, zapach
D. zawartość tłuszczu, smak, prezentację na przekroju
SPC.02 Pytanie 225
Produkcja wyrobów spożywczych…
Produkt spożywczy z terminem ważności 12.06.2018 musi być gotowy do wydania przed towarem, na którym widnieje data
A. 01.06.2018
B. 06.12.2016
C. 12.02.2017
D. 17.06.2019
SPC.02 Pytanie 226
Produkcja wyrobów spożywczych…
Słoiki ze szkła, w których odbywa się proces pasteryzacji, najczęściej wykorzystuje się do pakowania
A. napojów owocowych
B. pierogów z mięsem
C. grzybów marynowanych
D. mleka zagęszczonego
SPC.02 Pytanie 227
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie wytwarzania makaronu powinno się wykorzystać suszarkę
A. taśmową
B. fluidyzacyjną
C. sublimacyjną
D. walcową
SPC.02 Pytanie 228
Produkcja wyrobów spożywczych…
Mleczarnia ma prawo odmówić przyjęcia mleka surowego do produkcji
A. o białej barwie
B. rozwodnionego
C. spienionego
D. o słodkawym smaku
SPC.02 Pytanie 229
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jaka jest właściwa temperatura tłuszczu podczas przygotowywania pączków?
A. 130°C
B. 210°C
C. 250°C
D. 180°C
SPC.02 Pytanie 230
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie wytwarzania kefiru, zanim dodany zostanie grzybek do mleka, należy przeprowadzić w kolejności: oczyszczanie mleka, normalizację poziomu tłuszczu oraz
A. dojrzewanie i pielęgnację
B. pasteryzację i oziębianie
C. zagęszczanie i hartowanie
D. formowanie i pakowanie
SPC.02 Pytanie 231
Produkcja wyrobów spożywczych…
Wskaż zestaw maszyn przeznaczonych do wytwarzania suszów owocowo-warzywnych?
A. Płuczki, drylownice, sita, blanszowniki, komory sulfitacyjne, suszarnie
B. Rozdrabniacze udarowe, przecieraczki, młynki tarczowe, sterylizatory płytowe
C. Ocieraczki karborundowe, kociołki do rozparzania, młynki tarczowe
D. Młynki koloidalne, gniotowniki, przecieraczki, stacje wyparne, wirówki
SPC.02 Pytanie 232
Produkcja wyrobów spożywczych…
Podczas oceny organoleptycznej jabłek, twardość oraz kwaśność ustala się przy użyciu
A. dotyku i smaku
B. wzroku i smaku
C. wzroku i węchu
D. dotyku i węchu
SPC.02 Pytanie 233
Produkcja wyrobów spożywczych…
W wysokotowarowych magazynach do transportowania w różnych kierunkach paletowanych produktów spożywczych wykorzystuje się
A. wózki ręczne
B. przenośniki podwieszone
C. wózki widłowe
D. przenośniki taśmowe
SPC.02 Pytanie 234
Produkcja wyrobów spożywczych…
Mycie w obiegu zamkniętym bez potrzeby demontażu nazywane jest systemem
A. CCP
B. CIP
C. CP
D. COP
SPC.02 Pytanie 235
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie analizy mleka surowego przy użyciu metody organoleptycznej dokonuje się między innymi jego oceny
A. zawartości tłuszczu i białka
B. obecności pleśni i drożdży
C. barwy i zapachu
D. kwasowości i gęstości
SPC.02 Pytanie 236
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby uniknąć jełczenia smalcu wieprzowego w czasie przechowywania w magazynie, należy
A. utrzymać wysoką wilgotność powietrza
B. zapewnić stały dopływ powietrza do produktu
C. usunąć produkty o intensywnym aromacie
D. ochronić produkt przed wpływem światła
SPC.02 Pytanie 237
Produkcja wyrobów spożywczych…
W celu usunięcia dwutlenku siarki z owocowej pulpy, która ma być użyta do produkcji dżemu, wykorzystuje się
A. rektyfikator
B. ekstraktor
C. autoklaw
D. wyparkę
SPC.02 Pytanie 238
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie zanieczyszczenie obecne w żywności można zredukować do bezpiecznego poziomu wykorzystując sterylizację?
A. Grzyby
B. Grunt
C. Pierwiastki metaliczne
D. Środki ochrony roślin
SPC.02 Pytanie 239
Produkcja wyrobów spożywczych…
W procesie produkcji kawy zbożowej powinno się zastosować metodę
A. smażenia
B. ekstrakcji
C. rektyfikacji
D. prażenia
SPC.02 Pytanie 240
Produkcja wyrobów spożywczych…
Towary transportowane na wózkach
A. mogą wystawać poza krawędź wózka maksymalnie o 30 cm
B. trzeba je zawsze zabezpieczać specjalnymi linkami
C. muszą być przewożone pojedynczo
D. nie mogą zasłaniać widoczności operatorowi wózka