Filtrowanie pytań
SPC.02 Pytanie 241
Produkcja wyrobów spożywczych…
A. starannie owinąć folią termokurczliwą
B. umieścić je ściśle w metalowych pojemnikach
C. poukładać je luzem, ale warstwowo w kartonach
D. połączyć je luzem taśmą klejącą
SPC.02 Pytanie 242
Produkcja wyrobów spożywczych…
Aby zachować niezmienną efektywność prasy filtracyjnej, konieczne jest
A. wydłużenie czasu filtracji
B. obniżenie ciśnienia w trakcie filtracji
C. zwiększenie ciśnienia podczas filtracji
D. skrócenie czasu filtracji
SPC.02 Pytanie 243
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czego używa się jako materiał pomocniczy w produkcji babki drożdżowej?
A. barwniki do żywności
B. substancje aromatyczne
C. opakowania z folii poliestrowej
D. blachy metalowe
SPC.02 Pytanie 244
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakiego surowca używa się do wytwarzania krochmalu?
A. Kukurydza zwyczajna
B. Ziarna zbóż
C. Buraki cukrowe
D. Ziemniaki wysokoskrobiowe
SPC.02 Pytanie 245
Produkcja wyrobów spożywczych…
Skórowaczka bębnowa to urządzenie, które służy do ściągania skór
A. wieprzowych
B. bydlęcych
C. króliczych
D. drobiowych
SPC.02 Pytanie 246
Produkcja wyrobów spożywczych…
Ile kartonów trzeba przygotować, aby zapakować 2 880 słoików z kompotem wiśniowym, jeśli w każdym kartonie układa się słoiki w dwóch warstwach w rzędach po 3x4?
A. 24 sztuki
B. 120 sztuk
C. 12 sztuk
D. 240 sztuk
SPC.02 Pytanie 247
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie jest jednostkowe opakowanie bezzwrotne przeznaczone do piwa?
A. puszka
B. kontener
C. beczka
D. butelka
SPC.02 Pytanie 248
Produkcja wyrobów spożywczych…
Oddzielanie śmietanki, pasteryzacja, ubijanie śmietanki, mycie ziaren oraz wygniatanie to procesy wykorzystywane w produkcji
A. jogurtu
B. margaryny
C. masła
D. lodów
SPC.02 Pytanie 249
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czyszczenie i dezynfekcję maszyn oraz sprzętu w piekarni należy przeprowadzać zgodnie
A. z normami zakładowymi
B. z procedurą zarządzania produkcją
C. z systemem technologicznym
D. z instrukcją GMP i GHP
SPC.02 Pytanie 250
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie nie jest używane do wytwarzania frytek?
A. Obieraczka
B. Frytownica
C. Tarka
D. Blanszownik
SPC.02 Pytanie 251
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia powinny być użyte do oczyszczania mleka przeznaczonego do wytwarzania serów?
A. płuczki
B. wirówki
C. homogenizatory
D. myjki
SPC.02 Pytanie 252
Produkcja wyrobów spożywczych…
Pracownicy zajmujący się wytwarzaniem żywności mają obowiązek
A. zakupu odzieży roboczej pozbawionej zapięć
B. korzystania z prysznica co najmniej raz na trzy dni
C. noszenia nakrycia głowy w pełni zakrywającego włosy
D. używania rękawic ochronnych podczas pracy
SPC.02 Pytanie 253
Produkcja wyrobów spożywczych…
Nadzorowanie temperatury pasteryzacji kompotów pozwala na kontrolowanie zagrożeń
A. chemicznymi
B. radiologicznymi
C. fizycznymi
D. mikrobiologicznymi
SPC.02 Pytanie 254
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenie jest używane do pomiaru ciśnienia w autoklawie?
A. higrometr
B. manometr
C. psychrometr
D. barometr
SPC.02 Pytanie 255
Produkcja wyrobów spożywczych…
W technologii produkcji pieczywa kluczowym punktem kontrolnym (CCP) jest
A. fermentacja ciasta
B. formowanie ciasta na kawałki
C. ważenie mąki
D. przesiewanie mąki
SPC.02 Pytanie 256
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie czynności wstępne są podejmowane w procesie wytwarzania koncentratu pomidorowego?
A. przetwarzanie miazgi.
B. selekcja pomidorów.
C. opracowywanie koncentratu.
D. zagęszczanie masy.
SPC.02 Pytanie 257
Produkcja wyrobów spożywczych…
Jakie urządzenia powinny zostać wykorzystane do wytwarzania zakwasu, który jest używany przy produkcji masła i serów?
A. Granulatory
B. Mateczniki
C. Mieszalniki
D. Frezery
SPC.02 Pytanie 258
Produkcja wyrobów spożywczych…
Czynności, które nie są związane z magazynowaniem wyrobów gotowych, to:
A. rozładunek towarów
B. mycie opakowań zbiorczych
C. układanie towarów na regałach
D. przepakowywanie towarów
SPC.02 Pytanie 259
Produkcja wyrobów spożywczych…
Rektyfikacja, która umożliwia eliminację szkodliwych fuzli, jest wykorzystywana w procesie wytwarzania
A. mleka
B. wódki
C. mąki
D. cukru
SPC.02 Pytanie 260
Produkcja wyrobów spożywczych…
Który z parametrów nie opisuje działania płytowego wymiennika ciepła?
A. natężenie przepływu
B. temperatura
C. ciśnienie
D. prędkość obrotowa
SPC.02 Pytanie 261
Produkcja wyrobów spożywczych…
Do przygotowywania potraw w temperaturze 180°C używa się
A. oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
B. smalcu
C. masła ekstra
D. oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
SPC.02 Pytanie 262
Produkcja wyrobów spożywczych…
Fermentacja kapusty powinna trwać do momentu osiągnięcia kwasowości w przedziale pH
A. od 7,6 do 9,0
B. od 3,5 do 4,0
C. od 0,5 do 1,5
D. od 5,5 do 7,5
SPC.02 Pytanie 263
Produkcja wyrobów spożywczych…
W produkcji żywności, według systemu HACCP, etap, który usuwa zagrożenie fizyczne, to
A. przesiewanie
B. pakowanie
C. prażenie
D. pasteryzacja
SPC.02 Pytanie 264
Produkcja wyrobów spożywczych…
Która zasada odnosi się do wysyłki kurczaków schłodzonych z magazynu?
A. Pierwsze weszło – ostatnie wyszło
B. Ostatnie weszło – pierwsze wyszło
C. Pierwsze weszło – pierwsze wyszło
D. Ostatnie weszło – pierwsze weszło
SPC.02 Pytanie 265
Produkcja wyrobów spożywczych…
W trakcie oceny organoleptycznej surowego mleka analizuje się między innymi
A. gęstość
B. temperaturę
C. barwę
D. kwasowość