Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. gin
B. tequila
C. rum
D. whisky
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osobom turystycznym przebywającym w regionie Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym produkującym lokalne wędliny warto zaproponować
A. kindziuk.
B. kugel.
C. pierogi.
D. kluski.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mleko, które jest sprzedawane bezpośrednio po dojeniu, zgodnie z regulacjami unijnymi, powinno być
A. odtłuszczone
B. schłodzone
C. wysterylizowane
D. podgrzane
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Sorbet to typ mrożonego deseru, który jest orzeźwiający i przygotowywany
A. z sera twarogowego
B. z lodów
C. z jogurtu
D. z owoców
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czym zajmuje się handel detaliczny w rolnictwie?
A. żywnością przetworzoną i nieprzetworzoną
B. wyłącznie artykułami roślinnymi
C. ziołami i grzybami zbieranymi w lesie
D. wyłącznie surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
"Czarna polewka" to specjał kulinarny w gospodarstwie agroturystycznym, znany również pod inną nazwą
A. flaczki
B. śliwianka
C. solanka
D. czernina
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kwaśnica to danie charakterystyczne dla kuchni
A. podlaskiej
B. góralskiej
C. śląskiej
D. żydowskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Według angielskiej tradycji herbatę należy serwować
A. w filiżankach
B. w czarkach
C. w kubkach
D. w szklankach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zupę w formie kremu należy podać w
A. imbrykach
B. bulionówkach
C. gerydonach
D. kokilkach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które z roślin strączkowych są odpowiednie do przygotowania potraw?
A. bobik i fasola zwykła
B. ciecierzyca i soczewica
C. groch i łubin
D. peluszka i lędźwian
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dodatkiem stosowanym w produkcji produktów zawierających tłuszcze, który hamuje ich jełczenie, są
A. substancje żelujące
B. regulatory kwasowości
C. przeciwutleniacze
D. emulgatory
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gdzie powinna znajdować się łyżka do zupy?
A. z prawej strony talerza i noża
B. z prawej strony talerza i widelca
C. z lewej strony talerza i noża
D. z lewej strony talerza i widelca
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Które śniadanie obejmuje kawę lub herbatę, sok pomarańczowy, croissanta, bagietkę, masło oraz dżem?
A. Angielskie
B. Polskie
C. Wiedeńskie
D. Francuskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować sałatkę grecką, konieczny jest ser rodzaju
A. gouda
B. feta
C. parmezan
D. gorgonzola
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując sos beszamelowy, kucharka sięgnie głównie po:
A. masło, musztardę, ocet
B. masło, mleko, mąkę
C. śmietanę, majonez, mąkę
D. majonez, maślankę, musztardę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim naczyniu gospodarz powinien serwować czwórniak wykonany na bazie miodu z własnej pasieki?
A. Goblecie
B. Glinianym kubku
C. Szklanym kuflu
D. Tumblerze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakiego składnika używa się jako dodatku w kawie po wiedeńsku?
A. Konfiturę wiśniową
B. Skórkę pomarańczy
C. Francuski koniak
D. Bitą śmietankę
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować soki z owoców pochodzących z własnej uprawy, gospodyni korzysta z
A. warnika
B. młynka do mielenia
C. wyciskarkę
D. ekspresu ciśnieniowego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie potrawy powinny znaleźć się w menu kuchni podhalańskiej?
A. kwaśnica, moskole, pieczeń barania
B. żur, karminadle, krupniok
C. czernina, śledź w zalewie, smażone grzyby
D. chrzanówka, gołąbki, placki ziemniaczane
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W jakim regionie Polski tradycyjnym daniem jest rolada z czerwoną kapustą?
A. Na Kurpiach
B. Na Górnym Śląsku
C. Na Podlasiu
D. Na Kaszubach
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując dania dla osób na diecie, w niektórych potrawach (np. w sałatkach) zamiast śmietany można użyć
A. żółtka jaj
B. jogurtu naturalnego
C. mleka
D. mleka skondensowanego
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim
A. ryżu
B. boczku
C. kaszy
D. soczewicy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie dania powinien przygotować gospodarz dla gości, którzy wybrali obiad wegetariański?
A. Zupę kurkową, kotlety gryczane z sosem pomidorowym, mizerię, bukiet warzyw z wody
B. Zupę jarzynową, kotlet drobiowy w złocistej panierce, opiekane ziemniaki, surówkę dnia
C. Rosół domowy, filet z łososia w panierce bursztynowej, frytki, surówka z kiszonej kapusty
D. Barszcz czerwony, kotlet de volaille z serem w środku, sos koperkowy, kluski śląskie, surówka wiosenna
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się zaproponować gościom do zrazów wołowych serwowanych z żurawiną?
A. białe słodkie
B. czerwone słodkie
C. białe półsłodkie
D. czerwone wytrawne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Gospodarstwo agroturystyczne powinno wprowadzić do swojej oferty
A. wycieczki do dużych galerii handlowych
B. grzybobrania w okolicznych lasach
C. luksusowe kolacje w renomowanych restauracjach
D. wyjazdy na spotkania piłkarskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką potrawę mogłaby zasugerować gospodyni gościowi przestrzegającemu diety wegańskiej?
A. Halibuta pieczonego w panierce
B. Pieczeń z cukinii i marchewki
C. Jagnięcy udziec z aromatycznym rozmarynem
D. Omlet z ziołami w sosie pomidorowym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu dla małych dzieci przebywających w agroturystyce z rodzicami należy uwzględnić
A. pięć posiłków
B. dwa posiłki
C. trzy posiłki
D. cztery posiłki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaki rozmiar obrusu powinien zostać wybrany do stołu o wymiarach 100 cm x 100 cm?
A. 100 cm x 100 cm
B. 160 cm x 180 cm
C. 120 cm x 160 cm
D. 140 cm x 140 cm
HGT.10 Pytanie 29
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W potwierdzeniu rezerwacji na pobyt gościa w gospodarstwie agroturystycznym powinny być przede wszystkim zawarte informacje
A. o wyposażeniu miejsc noclegowych
B. o zasadach płatności
C. o atrakcjach turystycznych w regionie
D. o porach serwowania posiłków
HGT.10 Pytanie 30
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Korzystając z danych przedstawionych w tabeli, oblicz koszt pełnego wyżywienia małżeństwa z czworgiem dzieci podczas pobytu w gospodarstwie agroturystycznym od obiadu 22 maja do śniadania 24 maja.
| Rodzaj posiłku | Cena/osoba dorosła | Cena/dziecko |
|---|---|---|
| Śniadanie | 15,00 zł | 9,00 zł |
| Obiad | 26,00 zł | 17,00 zł |
| Kolacja | 18,00 zł | 11,00 zł |
| Obiadokolacja | 31,00 zł | 27,00 zł |
A. 472,00 zł
B. 708,00 zł
C. 798,00 zł
D. 532,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenie wykorzystuje zjawisko cyrkulacji gorącego powietrza do obróbki cieplnej potraw?
A. Piec konwekcyjny
B. Bemar
C. Kuchenka mikrofalowa
D. Toster
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując aromaterapię dla gości w agroturystyce, rolnik zastosuje
A. olejki eteryczne
B. zboża
C. chmiel zwyczajny
D. tytoń
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Który z serów, nie mający pleśni, jest elementem kuchni góralskiej?
A. Roquefort
B. Bryndzę
C. Rokpol
D. Gorgonzolę
HGT.10 Pytanie 34
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy zakładaniu hotelu 1* na terenach wiejskich konieczne jest włączenie do oferty przynajmniej
A. śniadania oraz obiadokolacji
B. śniadania, obiadu i kolacji
C. śniadania
D. śniadania i luncha
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Goblet pełni przede wszystkim funkcję kieliszka do
A. wódki
B. wina
C. wody
D. soku
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oferta w gospodarstwie agroturystycznym w formie pakietu FB dla turysty przebywającego od obiadu do śniadania w dniach 1-3.10.2021 r. zawiera
A. dwa noclegi, dwa śniadania, dwa obiady i dwie kolacje
B. dwa noclegi, dwa śniadania i dwie obiadokolacje
C. trzy noclegi, trzy śniadania, trzy obiady i trzy kolacje
D. trzy noclegi, trzy śniadania i trzy obiadokolacje
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rezerwując nocleg w pensjonacie wiejskim w systemie FB, klient otrzymuje dodatkowo
A. śniadanie i obiadokolację
B. Śniadanie oraz lunch
C. śniadanie, obiad i kolację
D. śniadanie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. kefir
B. bryndza
C. maślanka
D. żentyca
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować
A. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
B. szagówki i rogal świętomarciński
C. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
D. chłodnik litewski i bliny
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolada z kluskami oraz modrą kapustą to typowe danie serwowane w agroturystyce na
A. Warmii
B. Mazowszu
C. Pomorzu
D. Śląsku