Filtrowanie pytań
Prowadzenie działalności tury…
A. 1 500,00 zł
B. 650,00 zł
C. 1 300,00 zł
D. 1 950,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z Kodeksem Dobrej Praktyki Rolniczej, w trakcie wegetacji roślin przeznaczonych do bezpośredniego spożycia przez ludzi, stosowanie jest zabronione
A. gnojowicy i gnojówki
B. oprysków sanitarnych
C. nawozów mineralnych
D. środków ochrony roślin
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Serwatka wytworzona z owczego mleka, które zostało ścięte podpuszczką, serwowana gościom w agroturystyce na Podhalu, to
A. kefir
B. żentyca
C. bryndza
D. maślanka
HGT.09 Pytanie 404
Prowadzenie działalności tury…
Który z dokumentów w teczce pilota wycieczek potwierdza rezerwację usług hotelowych?
A. Eurolista
B. Voucher
C. Lista roomingowa
D. Faktura proforma
HGT.09 Pytanie 405
Prowadzenie działalności tury…
Wyznacz całkowitą kwotę za zakwaterowanie dla 20 osób w pokojach dwuosobowych w gospodarstwie agroturystycznym, przy założeniu, że cena za jeden pokój wynosi 100 zł + 8% VAT.
A. 1174,07 zł
B. 1080,00 zł
C. 1074,07 zł
D. 1000,00 zł
Prowadzenie działalności tury…
Dokumentacja wyjazdu turystycznego nie musi obejmować
A. kalkulacji wyjazdu
B. programu wyjazdu turystycznego
C. ksero paszportu uczestnika
D. umowy uczestnictwa w wyjeździe
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Proces przyjmowania gościa do agroturystyki rozpoczyna się w momencie
A. przybycia gościa do gospodarstwa agroturystycznego
B. złożenia przez gościa podpisu na karcie rejestracyjnej
C. sporządzenia potwierdzenia rezerwacji usług
D. dokonywania rezerwacji zamówionych usług
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Konferencja jest rodzajem
A. gruszy.
B. jabłoni.
C. śliwy.
D. czereśni.
Prowadzenie działalności tury…
Jakie pismo tworzy pracownik biura podróży w celu ustalenia ceny jednostkowej planowanej imprezy turystycznej?
A. Zestawienie faktur z cenami usług dostawców
B. Karta rozliczeniowa imprezy turystycznej
C. Raport finansowy z wydarzenia turystycznego
D. Kalkulacja ceny imprezy turystycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Czym jest kultywatorowanie?
A. kruszeniem brył oraz ugniataniem warstw podpowierzchniowych
B. spulchnianiem gruntu oraz przykrywaniem resztek po żniwach
C. niskim koszeniem i rozdrabnianiem siana
D. rozdrabnianiem i mieszaniem gleby nawożonej obornikiem bez jej odwracania
HGT.09 Pytanie 411
Prowadzenie działalności tury…
Osobom preferującym wędrówki po trasach winnic warto zaproponować uczestnictwo w wydarzeniu
A. turystyki speleologicznej
B. fani turystyki
C. enoturystyki
D. turystyki ornitologicznej
Prowadzenie działalności tury…
W związku z kompleksowym zorganizowaniem wydarzenia turystycznego, biuro podróży wystawia klientowi
A. fakturę
B. fakturę procedura marży dla biur podróży
C. rachunek uproszczony
D. polecenie przelewu
Prowadzenie działalności tury…
Zaświadczenie potwierdzające wpis do rejestru organizatorów i pośredników turystycznych jest wydawane przez organ odpowiedzialny za miejsce siedziby firmy
A. prezydent miasta
B. burmistrz
C. marszałek województwa
D. wojewoda
Prowadzenie działalności tury…
Gotyckie świątynie wzniesione na Warmii są przykładem dziedzictwa kulturowego
A. z cegły
B. z drewna
C. z granitu
D. z piaskowca
Prowadzenie działalności tury…
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli określ wysokość marży i podatku VAT rozliczanej krajowej imprezy turystycznej.
| Karta rozliczeniowa (fragment) | |
|---|---|
| Wpływy z organizacji imprezy turystycznej | 21 300,00 zł |
| Suma kosztów imprezy turystycznej | 19 620,00 zł |
| Marża i podatek VAT | |
A. 1 704,00 zł
B. 4 899,00 zł
C. 1 680,00 zł
D. 4 512,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zalecenia dotyczące dobrostanu sugerują, że kojec porodowy powinien być oczyszczony i zdezynfekowany przed jego zajęciem przez lochę oraz przewidywanym porodem co najmniej
A. jeden dzień przed porodem
B. tydzień przed porodem
C. dwa dni przed porodem
D. miesiąc przed porodem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z poniższych roślin nie zalicza się do warzyw cebulowych?
A. Por
B. Szczypiorek
C. Czosnek
D. Seler
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu kuchni podlaskiej powinny się znajdować
A. dzyndzałki warmińskie i grzyby ze śmietaną
B. chłodnik litewski i bliny
C. szagówki i rogal świętomarciński
D. fasolę ze śliwkami i kapuśniak
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolada z kluskami oraz modrą kapustą to typowe danie serwowane w agroturystyce na
A. Pomorzu
B. Warmii
C. Śląsku
D. Mazowszu
Prowadzenie działalności tury…
Region łemkowski, zamieszkany przez Łemków, znajduje się w Polsce
A. Beskid Niski
B. Podlasie
C. Mazury
D. Polesie Lubelskie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Mieszkanie bez progów, mające przyciski do wzywania pomocy, jest przeznaczone dla
A. małżeństwa z dziećmi
B. młodej pary
C. gościa z niepełnosprawnością
D. gościa biznesowego
HGT.09 Pytanie 422
Prowadzenie działalności tury…
W jakim dokumencie można znaleźć informacje o czasie trwania doby hotelowej w danym obiekcie?
A. W rozporządzeniu w sprawie obiektów hotelarskich
B. W ustawie o usługach turystycznych
C. W regulaminie gospodarstwa agroturystycznego
D. W regulaminie kategoryzacji wiejskiej bazy noclegowej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Określenie czasu trwania doby hotelowej w obiekcie agroturystycznym od 1400 do 1200 ma na celu umożliwienie
A. posprzątania pokojów
B. rozpakowania się gości
C. przygotowania posiłków
D. wypoczynku gości
Prowadzenie działalności tury…
Jaką kwotę zaliczki musi uiścić klient za 3 doby w pensjonacie, jeżeli cena za dobę wynosi 200 zł, a właściciel w potwierdzeniu rezerwacji prosi o wpłatę 50% tej sumy?
A. 100zł
B. 200zł
C. 250zł
D. 300zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Dla rodzin z małymi dziećmi w agroturystyce zaleca się przede wszystkim
A. udział w wiejskich zabawach
B. uczestnictwo w sezonowych pracach polowych
C. uprawianie wyczynowych dyscyplin sportowych
D. obserwację zwierząt i prac gospodarskich
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby uzyskać pastwisko o maksymalnej wartości odżywczej dla bydła, rolnik powinien posiać
A. seradelę
B. bobik
C. rzeżuchę
D. koniczynę
Prowadzenie działalności tury…
Kluczowym elementem umowy o wycieczkę, który jest zawierany przez organizatora z turystą, jest
A. broszura promocyjna biura
B. informator o atrakcjach miejsca docelowego
C. program imprezy
D. polisa ubezpieczeniowa od ryzyka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką funkcję pełni podkurzacz w pszczelarstwie?
A. pozyskiwania miodu z ramek
B. oddzielania pszczół od matki
C. osuszania uli
D. dymienia zdenerwowanych pszczół
Prowadzenie działalności tury…
Jaka stawka VAT powinna być wskazana na fakturze za usługi noclegowe w pensjonacie?
A. 8%
B. 23%
C. 7%
D. 5%
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Do pielęgnacji futra krowy używa się urządzenia nazywanego
A. zeskrobanką
B. tarką
C. kolczakiem
D. czochradłem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Oblicz kwotę, którą otrzyma rolnik za sprzedaż 50 sztuk tucznika o wadze 120 kg każdy, zgodnie z obowiązującym cennikiem skupu.
| Cennik skupu | |
|---|---|
| Waga tucznika (w kg) | Cena skupu (w zł/kg) |
| 80 – 90 | 4,20 |
| 91 – 100 | 4,40 |
| 101 – 110 | 4,60 |
| 111 – 120 | 4,80 |
A. 25 200,00 zł
B. 28 800,00 zł
C. 26 400,00 zł
D. 27 600,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybrać rolnik, jeśli pragnie uzyskać rocznie dużą liczbę jaj, tj. około 280 o białej skorupie?
A. Plymouth Rock
B. Zielononóżka kuropatwiana
C. Żółtonóżka kuropatwiana
D. White Leghorn
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie oznaczenia stosuje się dla kategorii pokoi w agroturystyce?
A. Liczby arabskie
B. Liczby rzymskie
C. Słoneczka
D. Gwiazdki
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ruja to okres
A. od momentu zapłodnienia aż do narodzin, występujący u zwierząt.
B. przedwczesnego wygaśnięcia ciąży.
C. zgrupowania komórek płciowych.
D. płodności samic w okresie reprodukcyjnym, mający miejsce u większości ssaków łożyskowych, z wyjątkiem człowiekowatych.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bydło przywożone do Polski z krajów spoza Unii Europejskiej powinno być oznaczone
A. opaską identyfikacyjną
B. numerem wytatuowanym na skórze zwierzęcia
C. kolczykiem z kraju pochodzenia
D. polskim kolczykiem
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie naczynie stosuje się do mieszania napojów alkoholowych?
A. goblet
B. shaker
C. dyspenser
D. kokilka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz
A. ziemniaków
B. pomidorów
C. buraków
D. brokułów
HGT.09 Pytanie 438
Prowadzenie działalności tury…
Teczka dotycząca wydarzenia turystycznego nie zawiera
A. danych o kontrahentach oferujących usługi
B. paszportów oraz wiz uczestników wycieczki
C. notatki służbowej przewodnika dotyczącej okoliczności zdarzenia
D. harmonogramu imprezy turystycznej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W menu agroturystyki na Śląsku powinna być uwzględniona tradycyjna zupa znana jako
A. zalewajka
B. bryja
C. kwaśnica
D. solanka
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie urządzenia wykorzystuje się do rozdrabniania pasz dla świń?
A. śrutowniki i maszyny do zaparzania paszy
B. gniotowniki i rozdrabniacze kiszonki
C. kultywatory oraz separatory kamieniowe
D. separatory kamieni oraz silosy tkaninowe