Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 601
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do prac innych niż uprawa ziemi, należy zastosować

A. pług
B. bronę
C. kombajn
D. siewnik
HGT.10 Pytanie 602
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Żyzność gleby to zespół cech gleby, które umożliwiają roślinom korzystne warunki do wzrostu, na przykład dzięki wysokiej zawartości próchnicy oraz substancji mineralnych?

A. zbior właściwości gleby, które gwarantują roślinom sprzyjające warunki do wzrostu, m.in. przez dużą ilość próchnicy i związków mineralnych
B. proces niszczenia gleby wywołany przez wiatr oraz wodę
C. ilość plonów uzyskanych w wyniku prawidłowej uprawy terenu
D. zespół procesów oraz zjawisk, które prowadzą do pogorszenia cech fizycznych gleby
HGT.10 Pytanie 603
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Wybierając odmianę cebuli czerwonej do uprawy, rolnik powinien zdecydować się na

A. Rawską
B. Wolską
C. Suprę
D. Karmen
HGT.10 Pytanie 604
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Do czego służy zgrzebło?

A. do korygowania racic u świń
B. do pielęgnacji sierści koni
C. do przycinania rogów u jeleni
D. do strzyżenia runa leśnego
HGT.10 Pytanie 605
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie wino powinno się podać do potraw z duszoną wieprzowiną?

A. białe słodkie
B. białe wytrawne
C. czerwone słodkie
D. czerwone wytrawne
HGT.10 Pytanie 606
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z regulacjami dotyczącymi ochrony przeciwpożarowej, podczas zbioru, transportu oraz przechowywania plonów rolnych należy unikać

A. ustawiania silników spalinowych na materiałach łatwopalnych, w bliskiej odległości od stosów, stogów lub budynków wykonanych z materiałów palnych
B. stosowania się do zaleceń zawartych w instrukcjach obsługi przy użytkowaniu maszyn rolniczych
C. ochrony układów wydechowych silników spalinowych przed wydobywaniem się iskier
D. zapewnienia możliwości ewakuacji ludzi oraz sprzętu
HGT.09 Pytanie 607
Prowadzenie działalności tury…

Dla osób podróżujących, które pasjonują się speleologią, należy stworzyć propozycję zawierającą

A. wspinaczkę na strome ściany.
B. zwiedzanie jaskiń.
C. nurkowanie z akwalungiem.
D. poszukiwanie złota w górskich strumieniach.
HGT.10 Pytanie 608
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Resztki jedzenia, takie jak obierki ziemniaków, skórki owoców, pozostałości żywności oraz skorupki jajek powinny być wrzucane do pojemnika w kolorze

A. żółtym
B. brązowym
C. zielonym
D. niebieskim
HGT.09 Pytanie 609
Prowadzenie działalności tury…

Czy uczestnik imprezy ma prawo do reklamacji w przypadku skorzystania z oferty typu last minute?

A. ma prawo do złożenia reklamacji wyłącznie dotyczącej warunków noclegowych
B. ma prawo do złożenia reklamacji
C. ma prawo do złożenia reklamacji wyłącznie w odniesieniu do środka transportu
D. nie ma prawa do złożenia reklamacji
HGT.10 Pytanie 610
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie menu śniadaniowe w letnim okresie jest zalecane dla dzieci w wieku szkolnym?

A. Płatki owsiane z mlekiem, pieczywo jasne, kiełbaski na gorąco, herbata
B. Płatki kukurydziane z jogurtem, bułka pszenna z polędwicą, herbata
C. Pieczywo mieszane, masło, dżem truskawkowy, nutella, kawa
D. Pieczywo razowe, masło, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem, kakao
HGT.10 Pytanie 611
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które surowce rolne charakteryzują się największą odpornością podczas transportu i składowania?

A. owoce pomidorów oraz ogórków
B. owoce truskawek i malin
C. ziarno zbóż oraz bulwy ziemniaków
D. mleko surowe i miód pszczeli
HGT.10 Pytanie 612
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Część robocza dolnej strony korpusu pługa, która oddziela skibę od gleby to

A. lemiesz.
B. zgarniacz.
C. płoza.
D. ścięcie.
HGT.10 Pytanie 613
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Osobom turystycznym przebywającym w regionie Suwałk w gospodarstwie agroturystycznym produkującym lokalne wędliny warto zaproponować

A. kugel.
B. kindziuk.
C. kluski.
D. pierogi.
HGT.10 Pytanie 614
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie korzyści przynosi organizacja festiwalu kulinarnego w gospodarstwie agroturystycznym?

A. Integracja lokalnej społeczności wokół wspólnego wydarzenia
B. Zwiększenie zainteresowania turystów lokalną kuchnią
C. Podniesienie prestiżu gospodarstwa agroturystycznego
D. Zwiększenie sprzedaży produktów lokalnych
HGT.09 Pytanie 615
Prowadzenie działalności tury…

Wylicz wartość zaliczki na nocleg, jeśli jej procent wynosi 30%, a całkowita kwota za usługi to 16 200,00 zł?

A. 8 460,00 zł
B. 5 720,00 zł
C. 9 360,00 zł
D. 4 860,00 zł
HGT.10 Pytanie 616
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Które z wymienionych typów obiektów noclegowych, według ustawy o usługach turystycznych, mogą otrzymać w zależności od jakości wyposażenia oraz zakresu oferowanych usług maksymalnie 4 kategorie oznaczone gwiazdkami?

A. Polom biwakowym
B. Kempingom
C. Domom wycieczkowym
D. Pensjonatom
HGT.09 Pytanie 617
Prowadzenie działalności tury…

Co określamy mianem imprezy raftingowej?

A. lot balonem nad morzem
B. rejs żaglówką po jeziorach
C. jazda na desce na przybrzeżnych wodach
D. spływ kajakami po górskich rzekach
HGT.09 Pytanie 618
Prowadzenie działalności tury…

Wskaż dokument prawny, który definiuje kategorie obiektów hotelowych w Polsce?

A. Rozporządzenie dotyczące przewodników turystycznych oraz pilotów wycieczek
B. Kodeks Postępowania Praktycznego
C. Rozporządzenie dotyczące obiektów hotelarskich
D. Ustawa o usługach turystycznych
HGT.10 Pytanie 619
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Farma zajmująca się hodowlą brojlerów, skupia się na uzyskiwaniu

A. jajek.
B. niosek.
C. piór.
D. mięsa.
HGT.10 Pytanie 620
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W okresie zimowym temperatura powierzchni, która była dezynfekowana przy użyciu preparatów z formaldehydem w chlewni, powinna wynosić przynajmniej

A. 15°C
B. 10°C
C. 25°C
D. 20°C
HGT.10 Pytanie 621
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabieg przerywania warzyw to

A. przerzedzenie roślin zasadzonych zbyt gęsto na grządce.
B. rozsadzanie roślin wzdłuż rabatek.
C. przesadzanie roślin na sąsiednią rabatę.
D. skracanie pnączy tuż przy podstawie.
HGT.10 Pytanie 622
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Czym zajmuje się handel detaliczny w rolnictwie?

A. wyłącznie artykułami roślinnymi
B. ziołami i grzybami zbieranymi w lesie
C. wyłącznie surowymi produktami pochodzenia zwierzęcego
D. żywnością przetworzoną i nieprzetworzoną
HGT.09 Pytanie 623
Prowadzenie działalności tury…

Wyznacz długość w centymetrach odcinka pomiędzy dwoma punktami na mapie o skali 1: 300 000, jeśli rzeczywista odległość wynosi 24 km?

A. 8,0 cm
B. 8,8 cm
C. 1,8 cm
D. 7,2 cm
HGT.10 Pytanie 624
Prowadzenie gospodarstwa agro…

System Identyfikacji i Rejestracji Zwierząt nie obejmuje

A. bydła
B. koni
C. świń
D. kóz
HGT.09 Pytanie 625
Prowadzenie działalności tury…

Który z poniższych wydatków związanych z imprezą turystyczną klasyfikowany jest jako koszt stały?

A. Opłata klimatyczna
B. Ubezpieczenie NNW
C. Wynagrodzenie przewodnika wycieczek
D. Bilety wstępu do muzeum
HGT.10 Pytanie 626
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Pokrycie górnej warstwy ziemi wokół roślin warstwą odpowiedniego materiału organicznego lub nieorganicznego to czynność

A. ściółkowania gleby
B. nawożenia gleby
C. zakwaszania gleby
D. spulchniania gleby
HGT.10 Pytanie 627
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jak długo trwa intensywna hodowla młodego bydła mięsnego do osiągnięcia wagi 600 kg?

A. 15 miesięcy
B. 22 miesiące
C. 30 miesięcy
D. 10 miesięcy
HGT.10 Pytanie 628
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie narzędzie jest używane do pielęgnacji kopyt końskich?

A. Trymer
B. Kopystka
C. Gładzik
D. Pęseta
HGT.09 Pytanie 629
Prowadzenie działalności tury…

Organizując kilkudniowy wyjazd do agroturystyki, biuro podróży zapewnia uczestnikom ubezpieczenie od NNW

A. obowiązkowo
B. jednorazowo na cały okres wakacyjny
C. na prośbę każdego klienta
D. na życzenie właściciela agroturystyki
HGT.10 Pytanie 630
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W trakcie organizacji hodowli, w zgodzie z zasadami dobrostanu, zwierzętom należy zapewnić

A. litą podłogę, przestrzeń do leżenia na kratach
B. przestrzeń do leżenia ze ściółką, gładką podłogę
C. przestrzeń do leżenia z sianem, podłogę ze szczelinami
D. podłogę z listew, przestrzeń do leżenia z materiałem naturalnym
HGT.09 Pytanie 631
Prowadzenie działalności tury…

Jakie dokumenty związane z organizacją imprezy turystycznej powinien przygotować pilot wycieczek przed wyjazdem?

A. Zamówienie na obiadokolacje oraz arkusz kalkulacji wczasów
B. Listę uczestników i voucher do hotelu
C. Kartę rozliczenia wczasów oraz bilety komunikacyjne
D. Rooming list oraz umowę zgłoszenia
HGT.10 Pytanie 632
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby przygotować tradycyjną kaszankę, gospodyni potrzebuje przede wszystkim

A. boczku
B. kaszy
C. soczewicy
D. ryżu
HGT.10 Pytanie 633
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zabiegi związane z ochroną roślin przy użyciu pestycydów powinny być przeprowadzane w trakcie

A. zachmurzonego nieba
B. opadów deszczu
C. chłodnych dni
D. bezwietrznej aury
HGT.09 Pytanie 634
Prowadzenie działalności tury…

Aby zwiększyć sprzedaż ofert obozów żeglarskich dla młodzieży, należy umieścić

A. reklamę w poradnikach domowych
B. billboardy przy wjeździe do miejscowości górskiej
C. logo klubu żeglarskiego na koszulkach
D. plakaty z ofertą na terenie kilku szkół
HGT.10 Pytanie 635
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Co powinno się znaleźć, oprócz deski i noża, na stole śniadaniowym gości w obszarze do krojenia chleba?

A. Sztućce do serwowania
B. Naczynie wypełnione wodą
C. Podkładki pod talerze
D. Białą serwetę
HGT.10 Pytanie 636
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jaką kwotę uzyska właściciel 6-hektarowej plantacji, sprzedając do elektrociepłowni biomasę, jeśli cena za tonę tego surowca wynosi 180,00 zł i z jednego hektara plantacji wierzby energetycznej można uzyskać 20 ton suchej biomasy?

A. 180,00 zł
B. 21 600,00 zł
C. 1 080,00 zł
D. 3 6000,00 zł
HGT.10 Pytanie 637
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W agroturystyce ukierunkowanej na usługi związane z końmi oraz ich hodowlę powinno się zbudować

A. padok
B. skatepark
C. skypark
D. lunapark
HGT.10 Pytanie 638
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie danie jest częścią tradycyjnej kuchni litewskiej?

A. kindziuk
B. czarnina
C. kwaśnica
D. czulent
HGT.09 Pytanie 639
Prowadzenie działalności tury…

Realizacja usług gastronomicznych w lokalizacji określonej przez klienta to

A. catering
B. cooking
C. cabotage
D. carteling
HGT.10 Pytanie 640
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Umowa dotycząca czasowego udostępniania ustalonej liczby usług turystycznych w wyznaczonym okresie, bez możliwości rezygnacji, to

A. Timesharing
B. Franchising
C. Allotment
D. Charter