Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

HGT.10 Pytanie 281
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Proces redlenia ziemniaków polega na ich

A. sadzeniu
B. pieleniu
C. obsypywaniu
D. wykopywaniu
HGT.10 Pytanie 283
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Aby zwiększyć jakość pozyskiwanego mięsa oraz efektywność uboju, jako rodzaj ojcowski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinien być zastosowany knur rasy

A. Polskiej Białej Zwisłouchej
B. Duroc
C. Wielkiej Białej Polskiej
D. Puławskiej
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Maszyna rolnicza przedstawiona na rysunku służy do

Ilustracja do pytania 5
A. rozwijania i roztrząsania bel sianokiszonki.
B. podbierania kiszonek z pryzmy.
C. dozowania paszy sypkiej, ziarna oraz śruty.
D. transportu bel siana i kiszonki.
Prowadzenie działalności tury…

Które biuro turystyczne proponuje najniższą cenę za 2-dniowy wyjazd 1 osoby dorosłej z dzieckiem?

BiuroCena/osobę/dobęZniżka dla dziecka
A.80 zł10%
B.100 zł30%
C.120 zł50%
D.160 złDziecko gratis

A. Biuro B.
B. Biuro D.
C. Biuro A.
D. Biuro C.
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką

A. trzech osób
B. czterech osób
C. jednej osoby
D. dwóch osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"

A. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
Prowadzenie działalności tury…

Uczestnika krajowej wyprawy, który doznał złamania nogi w trakcie wyjazdu, należy poinformować, że ma prawo starać się o odszkodowanie w ramach ubezpieczenia

A. assistance
B. od następstw nieszczęśliwych wypadków
C. kosztów leczenia
D. od następstw chorób przewlekłych
Prowadzenie działalności tury…

W terminie od 10 do 12 maja w pensjonacie przebywały 2 osoby, które korzystały z opcji wyżywienia HB od obiadokolacji dnia pierwszego do śniadania dnia ostatniego. Oblicz koszt wyżywienia obu osób zgodnie z danymi w tabeli.

Rodzaj wyżywieniaLiczbaCena jednostkowa (w zł/os.)Koszt ogółem (w zł)
śniadanie10,00
obiadokolacja25,00
RAZEM

A. 90,00 zł
B. 140,00 zł
C. 120,00 zł
D. 70,00 zł
HGT.10 Pytanie 296
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Zasady ekologicznego chowu kur opierają się między innymi na

A. nietrzymaniu drobiu w klatkach
B. wykorzystaniu nieużytków rolnych
C. mieszaniu gatunków drobiu
D. stosowaniu pasz z GMO
HGT.10 Pytanie 299
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin

A. insektycydów
B. biopreparatów
C. humusu zwierzęcego
D. naparów roślinnych
HGT.10 Pytanie 301
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Ochrona w formie słomianej stosowana na rośliny ozdobne to

A. włóknina
B. chochoł
C. cieniówka
D. stroisz
Prowadzenie działalności tury…

Cele statutowe obejmujące wspieranie oraz ułatwianie rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce to zadania

A. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
B. Polskiego Zrzeszenia Hoteli
C. Światowej Rady Podróży i Turystyki
D. Światowej Organizacji Turystyki Narodów Zjednoczonych
Prowadzenie gospodarstwa agro…

W ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w agroturystyce wyróżnia się

A. pokoje oraz apartamenty
B. kwatery i domy do zamieszkania
C. pola biwakowe oraz domki dla turystów
D. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne
HGT.10 Pytanie 309
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Elementy, które powinny być wzięte pod uwagę przy planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby w starszym wieku, to

A. płatki ryżowe oraz pieczone jabłka
B. jaja gotowane na miękko i fasola
C. kasza gryczana oraz kapusta kiszona
D. warzywa i kiełbasa z patelni
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Regularne porządki w lokalu mieszkalnym obejmują między innymi:

A. ścieranie kurzu, odkurzanie lamp, mycie szyb
B. otwieranie okien, polerowanie podłóg, czyszczenie armatury
C. porządkowanie balkonu, zmiana pościeli, wytrzepywanie dywanów
D. wietrzenie pomieszczenia, ścielenie łóżka, wyrzucenie odpadków
HGT.10 Pytanie 311
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Żyzność gleby to zespół cech gleby, które umożliwiają roślinom korzystne warunki do wzrostu, na przykład dzięki wysokiej zawartości próchnicy oraz substancji mineralnych?

A. proces niszczenia gleby wywołany przez wiatr oraz wodę
B. ilość plonów uzyskanych w wyniku prawidłowej uprawy terenu
C. zespół procesów oraz zjawisk, które prowadzą do pogorszenia cech fizycznych gleby
D. zbior właściwości gleby, które gwarantują roślinom sprzyjające warunki do wzrostu, m.in. przez dużą ilość próchnicy i związków mineralnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:

A. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
B. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
C. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
D. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Która z ofert dodatkowych usług proponowanych przez agroturystykę jest przeznaczona dla osób zainteresowanych etnografią?

A. Zwiedzanie okolicznych kościołów: gotyckiego i barokowego, wizyta w Muzeum Diecezjalnym, spotkanie z zakonnikami, wycieczka do cudownego źródełka
B. Wędrówki po parku krajobrazowym, zbieranie jagód, przygotowywanie przetworów, nauka o gatunkach ptaków i drzew
C. Kurs języka angielskiego, spotkanie z anglojęzycznym autorem, możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim
D. Zwiedzanie pobliskiego skansenu, udział w jarmarku ludowym, nauka plecionkarstwa i haftu, degustacja potraw regionalnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Kiedy rodzina poszukuje miejsca do wynajęcia z opcją korzystania z kuchni, co powinien zaproponować właściciel obiektu agroturystycznego?

A. samodzielną jednostkę mieszkalną
B. pokój dla gości
C. pole namiotowe w przydomowym ogrodzie
D. pokój dla grupy
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Jakie rodzaje aktywności rekreacyjnej można zaproponować turystom agroturystyki na Mazurach, którzy preferują wypoczynek nad wodą?

A. Opalanie się i zbieranie grzybów
B. Biegi na orientację i kąpiele
C. Żeglarstwo i wędkarstwo
D. Nordic walking oraz jazda na rolkach
HGT.09 Pytanie 317
Prowadzenie działalności tury…

W którym z polskich województw turysta ma możliwość zobaczenia największej liczby obiektów umieszczonych na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO?

A. Podlaskim
B. Małopolskim
C. Mazowieckim
D. Wielkopolskim
Prowadzenie gospodarstwa agro…

Podejmując decyzję o rozbudowie oraz przekształceniu zabytkowego folwarku na miejsca noclegowe, konieczne jest uzyskanie zezwolenia od

A. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Urzędu Marszałkowskiego
C. Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
D. Urzędu Gminy