Filtrowanie pytań
HGT.10 Pytanie 281
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. u Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
B. u Generalnego Konserwatora Zabytków
C. u Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego
D. w Urzędzie Gminy
HGT.09 Pytanie 282
Prowadzenie działalności tury…
Pracownik agencji turystycznej pomija w zamówieniu usługę transportu dla wycieczki autokarowej?
A. liczby uczestników
B. terminu wycieczki
C. struktury wiekowej grupy
D. miejsca podstawienia autokaru
HGT.09 Pytanie 283
Prowadzenie działalności tury…
Jaki posiłek przysługuje jako pierwszy turystom, którzy korzystają z opcji pełnego wyżywienia w pensjonacie, jeśli kończą pobyt śniadaniem?
A. Śniadanie
B. Obiad
C. Obiadokolacja
D. Kolacja
HGT.10 Pytanie 284
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy organizacji wydarzeń agroturystycznych dla entuzjastów jazdy konnej, warto skorzystać z usług gospodarstw
A. prowadzących hipoterapię.
B. najmujących bryczki.
C. organizujących kuligi.
D. wypożyczających konie.
HGT.10 Pytanie 285
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby przygotować soki z owoców pochodzących z własnej uprawy, gospodyni korzysta z
A. wyciskarkę
B. warnika
C. ekspresu ciśnieniowego
D. młynka do mielenia
HGT.10 Pytanie 286
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podczas zajęć dotyczących rozmnażania zwierząt w gospodarstwie powinno się przyjąć, że okres ciąży u świń wynosi w przybliżeniu
A. 180-190 dni
B. 200-210 dni
C. 90-99 dni
D. 112-114 dni
HGT.09 Pytanie 287
Prowadzenie działalności tury…
Kosztem stałym w obliczaniu ceny wyjazdu turystycznego jest koszt
A. biletów do muzeów
B. przewodnika turystycznego
C. ubezpieczenia
D. wyżywienia
HGT.10 Pytanie 288
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzina Kowalskich zarezerwowała 4 pokoje DBL na 2 doby. Jaka jest wartość netto tej usługi, jeśli jeden pokój DBL kosztuje 180,00 zł brutto za dobę?
A. 666,67 zł
B. 720,00 zł
C. 1 333,33 zł
D. 1 440,00 zł
HGT.09 Pytanie 289
Prowadzenie działalności tury…
Dokument, który zawiera nazwiska turystów oraz szczegóły dotyczące ich zakwaterowania w hotelu, to
A. rooming list
B. zlecenie obsługi imprezy
C. lista uczestników
D. voucher
HGT.10 Pytanie 290
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Korekcję racic u kóz oraz owiec powinno się przeprowadzać
A. raz na kwartał
B. dwa razy w roku
C. dwa razy na kwartał
D. raz na miesiąc
HGT.09 Pytanie 291
Prowadzenie działalności tury…
Gotyckie świątynie wzniesione na Warmii są przykładem dziedzictwa kulturowego
A. z piaskowca
B. z granitu
C. z drewna
D. z cegły
HGT.09 Pytanie 292
Prowadzenie działalności tury…
Jakie atrakcje turystyczne można znaleźć w Gdańsku?
A. Wały Chrobrego i Zamek Książąt Pomorskich
B. Park Cytadela i Rogalowe Muzeum
C. Dwór Artusa i pomnik Neptuna
D. Hala Stulecia i Hydropolis
HGT.10 Pytanie 293
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Element roboczy siewnika rzędowego, który jest używany do tworzenia bruzd w glebie, to
A. brona talerzowa
B. pielnik
C. redlica
D. agregat ścierniskowy
HGT.10 Pytanie 294
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kluczową suchą paszą objętościową potrzebną w zimowym żywieniu koni
A. jest siano
B. jest kiszonka
C. są ziarna zbóż
D. są warzywa korzeniowe
HGT.10 Pytanie 295
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie wino powinno się zaproponować gościom do zrazów wołowych serwowanych z żurawiną?
A. białe półsłodkie
B. czerwone wytrawne
C. czerwone słodkie
D. białe słodkie
HGT.10 Pytanie 296
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując się klasyfikacji wiejskiego obiektu noclegowego, agroturystyczne gospodarstwo musi zrealizować minimalne wymagania określone w ustawie?
A. o gospodarce nieruchomościami
B. o imprezach turystycznych i powiązanych usługach turystycznych
C. o usługach hotelarskich oraz usługach pilotów wycieczek i przewodników turystycznych
D. o planowaniu i zagospodarowaniu przestrzennym
HGT.10 Pytanie 297
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby wzbogacić ofertę swojego agroturystycznego gospodarstwa o warsztaty filcowania, właściciel powinien zwiększyć hodowlę w celu pozyskania
A. skór bydlęcych licowych
B. wełny owiec rasy wrzosówka
C. skór licowych anilinowych
D. futra królików rasy hermelin
HGT.09 Pytanie 298
Prowadzenie działalności tury…
Jakie dokumenty może wysłać pracownik biura podróży do hotelu w celu ułatwienia zakwaterowania grupy?
A. Umowa allotmentu
B. Lista paszportowa
C. Zapytanie ofertowe
D. Lista uczestników
HGT.10 Pytanie 299
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Bez względu na typ, osoba prowadząca gospodarstwo agroturystyczne powinna
A. mieć apteczkę dostępną u gospodarza
B. zapewniać dostęp do sieci internetowej Wi-Fi
C. oferować możliwość korzystania z basenu
D. dostarczzać jedzenie do pokoju na życzenie gości
HGT.09 Pytanie 300
Prowadzenie działalności tury…
Jaką czynność powinno się podjąć w pierwszej kolejności, jeśli podczas wycieczki objazdowej wystąpiła awaria autokaru, która uniemożliwia dalszą podróż?
A. Powiadomić odpowiednią pomoc drogową
B. Skontaktować się z najbliższym konsulatem
C. Zabrać grupę do lokalu rozrywkowego
D. Zorganizować alternatywny środek transportu
HGT.09 Pytanie 301
Prowadzenie działalności tury…
Jaka wartość podatku VAT powinna znaleźć się na fakturze za 3 godziny pracy przewodnika turystycznego, jeśli cena jednostkowa brutto tej usługi to 123,00 zł/godz.?
A. 23,00 zł
B. 81,99 zł
C. 69,00 zł
D. 27,33 zł
HGT.10 Pytanie 302
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W gospodarstwie, gdzie owady pasożytnicze powodują znaczne straty, konieczne jest przeprowadzenie
A. dezynfekcję
B. dezynsekcję
C. deodoryzację
D. deratyzację
HGT.09 Pytanie 303
Prowadzenie działalności tury…
Gospodarz obiektu agroturystycznego po raz pierwszy przyjął 6-osobową rodzinę. Dając tej rodzinie
20-procentową zniżkę na nocleg, zastosował rabat
A. lojalnościowy
B. sezonowy
C. handlowy
D. ilościowy
HGT.10 Pytanie 304
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy sprzedaży zwierzęcia hodowlanego, sprzedawca powinien dostarczyć nabywcy zaświadczenie o stanie zdrowia wydane przez
A. Ministerstwo Zdrowia
B. lekarza weterynarii
C. Państwową Inspekcję Sanitarną
D. Stację Sanitarno-Epidemiologiczną
HGT.10 Pytanie 305
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na koszty hodowli zwierząt wpływa
A. hodowla na pastwisku
B. usytuowanie obory
C. cena paszy
D. stawka skupu mięsa
HGT.10 Pytanie 306
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przygotowując dania dla osób na diecie, w niektórych potrawach (np. w sałatkach) zamiast śmietany można użyć
A. mleka
B. mleka skondensowanego
C. jogurtu naturalnego
D. żółtka jaj
HGT.09 Pytanie 307
Prowadzenie działalności tury…
Jaką opcję noclegową powinien zaproponować hotelarz turyście, który pragnie oprócz zakwaterowania również trzech posiłków dziennie?
A. HB
B. OB
C. BB
D. FB
HGT.10 Pytanie 308
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Musaka to klasyczne danie kuchni greckiej, które jest przygotowywane w postaci
A. zupy z owoców morza
B. szaszłyka z baraniny
C. sałatki z oliwek i pomidorów
D. zapiekanki z bakłażana i mięsa
HGT.10 Pytanie 309
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami ustawy z 2011 roku o utrzymaniu czystości, kto odpowiada za organizację wywozu nieczystości z gospodarstw?
A. zakład oczyszczania
B. inspekcja sanitarna
C. firma usług komunalnych
D. urząd gminy
HGT.10 Pytanie 310
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ekologicznych uprawach powinno się używać nawozów
A. azotowych
B. fosforowych
C. organicznych
D. potasowych
HGT.10 Pytanie 311
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasą są karłowate kury ozdobne?
A. minorka
B. bantamka
C. shamo
D. leghorn
HGT.10 Pytanie 312
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Znak jakości regionalnej Kraina Żubra nadawany jest usługom związanym z turystyką wiejską
A. Roztocza
B. Podhala
C. Warmii
D. Podlasia
HGT.10 Pytanie 313
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przy organizacji lokalnych warsztatów rękodzieła, które z poniższych działań pomoże w promowaniu regionalnej kultury w gospodarstwie agroturystycznym?
A. Wprowadzenie zajęć z jogi dla gości
B. Umożliwienie gry w szachy na świeżym powietrzu
C. Prezentacja lokalnych technik plecionkarstwa i haftu
D. Organizacja turnieju piłki nożnej
HGT.09 Pytanie 314
Prowadzenie działalności tury…
Impreza fakultatywna to wydarzenie
A. uzupełniające
B. regularnie powtarzane
C. dedykowane dla osób z wykształceniem co najmniej średnim
D. przeznaczone dla zainteresowanych za dodatkową opłatą
HGT.10 Pytanie 315
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Hiszpańska zupa gazpacho przygotowywana jest z papryki, ogórka zielonego oraz
A. brokułów
B. pomidorów
C. buraków
D. ziemniaków
HGT.10 Pytanie 316
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osobom z starszego pokolenia, które przebywają w agroturystyce, należy przede wszystkim zapewnić
A. możliwość świetnej zabawy na świeżym powietrzu
B. wzięcie udziału w pracach gospodarskich
C. menu z tradycyjnymi daniami regionalnymi
D. spokojny dom oraz ogród
HGT.10 Pytanie 317
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jaką rasę kur powinien wybierać rolnik, jeśli planuje w swojej produkcji pozyskiwać rocznie około 280 jaj o białej skorupie?
A. Zielononóżka kuropatwiana
B. Żółtonóżka kuropatwiana
C. Polbar
D. Leghorn
HGT.10 Pytanie 318
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Wiosenne tradycyjne wypalanie traw w kontekście Zwykłej Dobrej Praktyki Rolniczej
A. jest zabronione
B. polepsza jakość gleby
C. oczyszcza areał z szkodników
D. niszczy rośliny chwastów
HGT.10 Pytanie 319
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zalecenia dotyczące dobrostanu sugerują, że kojec porodowy powinien być oczyszczony i zdezynfekowany przed jego zajęciem przez lochę oraz przewidywanym porodem co najmniej
A. miesiąc przed porodem
B. dwa dni przed porodem
C. tydzień przed porodem
D. jeden dzień przed porodem
HGT.10 Pytanie 320
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Osoba prowadząca warsztaty rymarskie w gospodarstwie agroturystycznym powinna dysponować narzędziami do produkcji
A. sieci.
B. serów.
C. beczek.
D. siodeł.