Filtrowanie pytań
Prowadzenie gospodarstwa agro…
A. sadzeniu
B. pieleniu
C. obsypywaniu
D. wykopywaniu
HGT.09 Pytanie 282
Prowadzenie działalności tury…
Zaawansowanym turystom, którzy mają zamiar wędrować po dzikich terenach górskich w trudnych warunkach atmosferycznych, należy zaproponować wydarzenie
A. trekkingu klasycznego
B. turystyki masowej
C. geoturystyki
D. kitesurfingu
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Aby zwiększyć jakość pozyskiwanego mięsa oraz efektywność uboju, jako rodzaj ojcowski w krzyżowaniu komercyjnym świń, powinien być zastosowany knur rasy
A. Polskiej Białej Zwisłouchej
B. Duroc
C. Wielkiej Białej Polskiej
D. Puławskiej
Prowadzenie działalności tury…
Spędzając urlop z biurem podróży w Hurghadzie, turystka postanowiła odwiedzić Luksor. W tym celu zakupiła u rezydenta dodatkową atrakcję
A. międzynarodową
B. zagraniczną
C. fakultatywną
D. krajową
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Maszyna rolnicza przedstawiona na rysunku służy do

A. rozwijania i roztrząsania bel sianokiszonki.
B. podbierania kiszonek z pryzmy.
C. dozowania paszy sypkiej, ziarna oraz śruty.
D. transportu bel siana i kiszonki.
Prowadzenie działalności tury…
Prezentacja karty pokładowej jest częścią odprawy
A. paszportowej
B. bezpieczeństwa
C. biletowo-bagażowej
D. celnej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rogale marcińskie to typ pieczywa typowy dla tradycji kulinarnej regionu
A. wielkopolskiego
B. kaszubskiego
C. pomorskiego
D. podkarpackiego
Prowadzenie działalności tury…
Które biuro turystyczne proponuje najniższą cenę za 2-dniowy wyjazd 1 osoby dorosłej z dzieckiem?
| Biuro | Cena/osobę/dobę | Zniżka dla dziecka |
|---|---|---|
| A. | 80 zł | 10% |
| B. | 100 zł | 30% |
| C. | 120 zł | 50% |
| D. | 160 zł | Dziecko gratis |
A. Biuro B.
B. Biuro D.
C. Biuro A.
D. Biuro C.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na rysunku przedstawiono tradycyjną kujawską zupę gotowaną na zakwasie z mąki żytniej z dodatkiem jajka i kiełbasy, czyli

A. gulasz.
B. kapuśniak.
C. żurek.
D. bogracz.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z przepisami Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, nadzorowanie przepędzania stada bydła, koni, owiec lub kóz liczącego więcej niż 50 sztuk, powinno odbywać się przynajmniej pod opieką
A. trzech osób
B. czterech osób
C. jednej osoby
D. dwóch osób
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z systemem klasyfikacji wiejskich obiektów noclegowych w kategorii "trzy słoneczka"
A. co najmniej 50% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
B. 100% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
C. żaden z pokoi gościnnych nie dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
D. co najmniej 25% pokoi gościnnych dysponuje własnym węzłem higieniczno-sanitarnym
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie składniki są używane do przygotowania kopytek?
A. z ziemniaków, mąki i jajek
B. z ziemniaków, mleka i boczku
C. z wody, mąki i jajek
D. z twarogu, mąki i wody
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zgodnie z U ustawą o usługach turystycznych, miejsce parkingowe dla gości powinno być dostępne przy
A. schronisku
B. karczmie
C. gościńcu
D. motelu
Prowadzenie działalności tury…
Uczestnika krajowej wyprawy, który doznał złamania nogi w trakcie wyjazdu, należy poinformować, że ma prawo starać się o odszkodowanie w ramach ubezpieczenia
A. assistance
B. od następstw nieszczęśliwych wypadków
C. kosztów leczenia
D. od następstw chorób przewlekłych
Prowadzenie działalności tury…
W terminie od 10 do 12 maja w pensjonacie przebywały 2 osoby, które korzystały z opcji wyżywienia HB od obiadokolacji dnia pierwszego do śniadania dnia ostatniego. Oblicz koszt wyżywienia obu osób zgodnie z danymi w tabeli.
| Rodzaj wyżywienia | Liczba | Cena jednostkowa (w zł/os.) | Koszt ogółem (w zł) |
|---|---|---|---|
| śniadanie | 10,00 | ||
| obiadokolacja | 25,00 | ||
| RAZEM | |||
A. 90,00 zł
B. 140,00 zł
C. 120,00 zł
D. 70,00 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Zasady ekologicznego chowu kur opierają się między innymi na
A. nietrzymaniu drobiu w klatkach
B. wykorzystaniu nieużytków rolnych
C. mieszaniu gatunków drobiu
D. stosowaniu pasz z GMO
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Tworząc menu dla wegan, gospodyni powinna przede wszystkim wziąć pod uwagę
A. sery i warzywa
B. ryby oraz warzywa
C. warzywa i owoce
D. owoce oraz sery
Prowadzenie działalności tury…
Termin incentive tourism odnosi się do turystyki
A. alternatywnej
B. biznesowej
C. motywacyjnej
D. kwalifikowanej
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rolnik nie wykorzysta w ekologicznej uprawie roślin
A. insektycydów
B. biopreparatów
C. humusu zwierzęcego
D. naparów roślinnych
Prowadzenie działalności tury…
Rafting to forma aktywnej turystyki, w której biuro podróży powinno zorganizować
A. przelot balonem nad morzem
B. spływ kajakowy po rzece górskiej
C. jazdę na nartach wodnych po zatoce
D. rejs na żaglówce po jeziorze
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Ochrona w formie słomianej stosowana na rośliny ozdobne to
A. włóknina
B. chochoł
C. cieniówka
D. stroisz
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Optymalne warunki na górskim pastwisku dotyczą hodowli
A. świnek
B. koni
C. owiec
D. krów
Prowadzenie działalności tury…
Cele statutowe obejmujące wspieranie oraz ułatwianie rozwoju turystyki wiejskiej w Polsce to zadania
A. Polskiej Federacji Turystyki Wiejskiej
B. Polskiego Zrzeszenia Hoteli
C. Światowej Rady Podróży i Turystyki
D. Światowej Organizacji Turystyki Narodów Zjednoczonych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Rodzina Kowalskich zarezerwowała 4 pokoje DBL na 2 doby. Jaka jest wartość netto tej usługi, jeśli jeden pokój DBL kosztuje 180,00 zł brutto za dobę?
A. 1 333,33 zł
B. 1 440,00 zł
C. 720,00 zł
D. 666,67 zł
Prowadzenie gospodarstwa agro…
W ramach kategoryzacji Wiejskiej Bazy Noclegowej w agroturystyce wyróżnia się
A. pokoje oraz apartamenty
B. kwatery i domy do zamieszkania
C. pola biwakowe oraz domki dla turystów
D. pokoje gościnne i samodzielne jednostki mieszkalne
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Przedstawione logo to certyfikat

A. żywności ekologicznej.
B. żywności modyfikowanej genetycznie.
C. gospodarstw rolnych w UE.
D. gospodarstw agroturystycznych.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie narzędzie używa się do pielęgnacji kopyt koni?
A. wygładzacz
B. kopystka
C. zdzierak
D. tarnik
Prowadzenie gospodarstwa agro…
PFTW "Gospodarstwa Gościnne" nadając rekomendację tradycyjnemu gospodarstwu rolnemu, przyznaje znak firmowy?
A. Wypoczynek u rolnika.
B. Wczasy pod gruszą.
C. Wieś wita.
D. Nocleg pod dachem.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Elementy, które powinny być wzięte pod uwagę przy planowaniu diety lekkostrawnej dla osoby w starszym wieku, to
A. płatki ryżowe oraz pieczone jabłka
B. jaja gotowane na miękko i fasola
C. kasza gryczana oraz kapusta kiszona
D. warzywa i kiełbasa z patelni
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Regularne porządki w lokalu mieszkalnym obejmują między innymi:
A. ścieranie kurzu, odkurzanie lamp, mycie szyb
B. otwieranie okien, polerowanie podłóg, czyszczenie armatury
C. porządkowanie balkonu, zmiana pościeli, wytrzepywanie dywanów
D. wietrzenie pomieszczenia, ścielenie łóżka, wyrzucenie odpadków
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Żyzność gleby to zespół cech gleby, które umożliwiają roślinom korzystne warunki do wzrostu, na przykład dzięki wysokiej zawartości próchnicy oraz substancji mineralnych?
A. proces niszczenia gleby wywołany przez wiatr oraz wodę
B. ilość plonów uzyskanych w wyniku prawidłowej uprawy terenu
C. zespół procesów oraz zjawisk, które prowadzą do pogorszenia cech fizycznych gleby
D. zbior właściwości gleby, które gwarantują roślinom sprzyjające warunki do wzrostu, m.in. przez dużą ilość próchnicy i związków mineralnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Etapy procesu uzyskiwania oleju z rzepaku to:
A. oczyszczanie, rozdrabnianie, tłoczenie, ekstrakcja, rafinacja
B. mycie, krojenie, ekstrakcja, filtracja
C. czyszczenie, kalibrowanie, blanszowanie, chłodzenie
D. mycie, rozdrabnianie, rafinacja, suszenie, chłodzenie
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Na zdjęciu przedstawiono

A. krzewuszkę cudowną.
B. jałowiec pospolity.
C. leszczynę pospolitą.
D. kosaciec bródkowy.
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Która z ofert dodatkowych usług proponowanych przez agroturystykę jest przeznaczona dla osób zainteresowanych etnografią?
A. Zwiedzanie okolicznych kościołów: gotyckiego i barokowego, wizyta w Muzeum Diecezjalnym, spotkanie z zakonnikami, wycieczka do cudownego źródełka
B. Wędrówki po parku krajobrazowym, zbieranie jagód, przygotowywanie przetworów, nauka o gatunkach ptaków i drzew
C. Kurs języka angielskiego, spotkanie z anglojęzycznym autorem, możliwość wypożyczenia książek w języku angielskim
D. Zwiedzanie pobliskiego skansenu, udział w jarmarku ludowym, nauka plecionkarstwa i haftu, degustacja potraw regionalnych
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Kiedy rodzina poszukuje miejsca do wynajęcia z opcją korzystania z kuchni, co powinien zaproponować właściciel obiektu agroturystycznego?
A. samodzielną jednostkę mieszkalną
B. pokój dla gości
C. pole namiotowe w przydomowym ogrodzie
D. pokój dla grupy
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Jakie rodzaje aktywności rekreacyjnej można zaproponować turystom agroturystyki na Mazurach, którzy preferują wypoczynek nad wodą?
A. Opalanie się i zbieranie grzybów
B. Biegi na orientację i kąpiele
C. Żeglarstwo i wędkarstwo
D. Nordic walking oraz jazda na rolkach
Prowadzenie działalności tury…
W którym z polskich województw turysta ma możliwość zobaczenia największej liczby obiektów umieszczonych na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO?
A. Podlaskim
B. Małopolskim
C. Mazowieckim
D. Wielkopolskim
Prowadzenie gospodarstwa agro…
Podejmując decyzję o rozbudowie oraz przekształceniu zabytkowego folwarku na miejsca noclegowe, konieczne jest uzyskanie zezwolenia od
A. Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa
B. Urzędu Marszałkowskiego
C. Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków
D. Urzędu Gminy
Prowadzenie działalności tury…
Gospodarz agroturystyki po raz pierwszy przyjął rodzinę składającą się z 6 osób. Przyznając jej 20-procentową zniżkę na noclegi, nałożył rabat
A. sezonowy
B. handlowy
C. lojalnościowy
D. ilościowy
HGT.09 Pytanie 320
Prowadzenie działalności tury…
Kto może poprowadzić grupę uczniów podczas wycieczki szkolnej w Krakowie?
A. Przewodnik miejski
B. Właściciel gospodarstwa agroturystycznego
C. Pilot wycieczki
D. Przedstawiciel biura podróży