Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Naczynia
B. Budżet
C. Okazje
D. Sprzęt
Organizacja żywienia i usług …
Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?
A. 200,00 zł
B. 20,00 zł
C. 10,00 zł
D. 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.
| Stanowisko pracy | Liczba pracowników | Koszt pracy 1 pracownik/1h [zł] | Czas pracy [h] |
|---|---|---|---|
| Kelner | 2 | 25,00 | 5 |
| Barman | 1 | 50,00 | 4 |
| Kucharz | 1 | 50,00 | 3 |
A. 475,00 zł
B. 600,00 zł
C. 325,00 zł
D. 450,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Ile stolików do koktajli o powierzchni 0,3 m2 powinno się przygotować na wydarzenie dla 180 osób, jeśli jeden stolik jest przeznaczony dla 10 osób?
A. 54 szt.
B. 36 szt.
C. 18 szt.
D. 30 szt.
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
A. promocji
B. dystrybucji
C. ceny
D. produktu
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę gastronomiczną brutto jednej porcji barszczu ukraińskiego, jeżeli cena gastronomiczna netto tej zupy wynosi 4,10 zł, a stawka VAT to 8%
A. 4,43 zł
B. 32,80 zł
C. 3,57 zł
D. 12,10 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
A. świadczenie usług cateringowych
B. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
C. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
Organizacja żywienia i usług …
Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?
A. 15,00 zł
B. 30,00 zł
C. 18,45 zł
D. 36,90 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
A. 2 875,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 625,00 zł
D. 2 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
A. 248%
B. 100%
C. 200%
D. 300%
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
| Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
|---|---|
| Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
| Zupa jarzynowa | 112,50 |
| Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
| Herbata owocowa | 24,75 |
A. 6,10 zł
B. 5,65 zł
C. 56,65 zł
D. 61,02 zł
Organizacja żywienia i usług …
W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić
A. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
B. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
C. zmianę wystroju wnętrza lokalu
D. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
| Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
| Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
A. 350,00 zł
B. 450,00 zł
C. 100,00 zł
D. 975,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaki procent rabatu oferuje jadłodajnia stałym klientom, sprzedając zestaw dnia za 18,75 zł, gdy w standardowej ofercie cena tego zestawu wynosi 25,00 zł?
A. 6,25%
B. 20,00%
C. 8,25%
D. 25,00%
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.
A. 1 500,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 120,00 zł
D. 90,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?
A. 660,00 zł
B. 540,00 zł
C. 600,00 zł
D. 480,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość netto gastronomiczną 100 ml wermutu, przy założeniu, że cena detaliczna butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 90,00 zł, a marża wynosi 200%?
A. 12,00 zł
B. 18,00 zł
C. 8,00 zł
D. 6,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?
A. 20,00 zł
B. 5,00 zł
C. 15,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.
| średnica stołów konsumenckich 8-osobowych | 140 cm |
| % liczby miejsc siedzących | 75% |
A. 15 stołów konsumenckich.
B. 16 stołów konsumenckich.
C. 21 stołów konsumenckich.
D. 28 stołów konsumenckich.
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
A. 35%
B. 40%
C. 25%
D. 30%
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?
A. 12,50 zł
B. 28,80 zł
C. 19,20 zł
D. 34,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?
A. 2 810 zł
B. 3 390 zł
C. 3 200 zł
D. 3 580 zł
Organizacja żywienia i usług …
Aby poprawić satysfakcję gości w obiekcie gastronomicznym, personel obsługi powinien wykorzystywać sprzedaż
A. ruchomą
B. sieciową
C. sugerowaną
D. telefoniczną
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?
A. 17 kg
B. 13 kg
C. 7 kg
D. 10 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju.
| Nazwa surowca | Normatyw surowcowy na 5 porcji |
|---|---|
| mleko | 1 000 ml |
| kakao | 40 g |
A. Mleko 8,00 l, kakao 0,20 kg
B. Mleko 8,00 l, kakao 0,32 kg
C. Mleko 20,00 l, kakao 1,60 kg
D. Mleko 40,00 l, kakao 1,60 kg
Organizacja żywienia i usług …
Gdy właściciel dwóch zyskownych restauracji otworzy nowe lokale w innym mieście, to stosuje jaką strategię?
A. dywersyfikacji
B. penetracji rynku
C. zbierania "śmietanki"
D. rozwoju rynku
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
A. 166 kcal
B. 116 kcal
C. 158 kcal
D. 48 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?
A. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
B. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
C. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
D. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
A. 5,00 zł
B. 30,00 zł
C. 20,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie narzędzie promocji wykorzystała restauracja, oferując zniżki na studniówki odbywające się w piątki?
A. Promocję sprzedaży.
B. Reklamowanie.
C. Marketing osobisty.
D. Wspieranie wydarzeń.
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu
A. produkcyjnego
B. zaopatrzeniowego
C. handlowego
D. magazynowego
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zapotrzebowanie na surowce do przygotowania 10 porcji jaj sadzonych, jeśli do jednej porcji używa się 2 sztuki jaj oraz 10 g masła?
A. Jaja 10 szt., masło 0,50 kg
B. Jaja 2 szt., masło 0,05 kg
C. Jaja 5 szt., masło 0,10 kg
D. Jaja 20 szt., masło 0,10 kg
Organizacja żywienia i usług …
Plan produkcji potraw w kuchni zakłada użycie 20 kg obranych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Jaką ilość surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeśli podczas obróbki wstępnej ziemniaków następuje ubytek masy wynoszący 20%?
A. 20,00 kg
B. 25,00 kg
C. 27,00 kg
D. 22,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Ile kaszy trzeba wziąć z magazynu, aby przygotować 60 porcji dodatku do dania głównego, jeśli normatyw surowcowy przewiduje 50 g suchego surowca na jedną porcję?
A. 3,0 kg
B. 12,0 kg
C. 1,2 kg
D. 6,0 kg
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje klusek francuskich | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Mąka krupczatka | 150 g |
| Masło | 80 g |
| Jaja | 150 g (3 szt.) |
| Sól | do smaku |
A. Mąka krupczatka 3,0 kg, masło 1,6 kg, jaja 1 500 g.
B. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 0,4 kg, jaja 15 szt.
C. Mąka krupczatka 1,5 kg, masło 0,8 kg, jaja 750 g.
D. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 400 g, jaja 30 szt.
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie normatywu soku pomarańczowo-marchwiowego oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do wykonania 20 porcji tego napoju.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje soku pomarańczowo-marchwiowego | |
| Nazwa surowca | [g] |
| pomarańcze | 1 000 |
| marchew | 500 |
A. Pomarańcze 1,00 kg, marchew 0,50 kg.
B. Pomarańcze 5,00 kg, marchew 2,50 kg.
C. Pomarańcze 20,00 kg, marchew 10,00 kg.
D. Pomarańcze 10,00 kg, marchew 5,00 kg.
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość netto gastronomiczną jednej lampki wina o objętości 100 ml, zakładając, że cena nabycia 1 butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 60 zł, a marża gastronomiczna wynosi 300%?
A. 4,00 zł
B. 16,00 zł
C. 8,00 zł
D. 12,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 250 g fasolki po bretońsku, jeżeli 100 g dostarcza 139 kcal?
A. 347,50 kcal
B. 239,50 kcal
C. 350,00 kcal
D. 278,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Ile grama mąki należy zastosować do zagęszczenia jednej porcji zupy grzybowej, skoro do przygotowania 300 porcji wymaga się 0,9 kg mąki?
A. 3,0 g
B. 90,0 g
C. 30,0 g
D. 9,0 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką liczbę opakowań galaretki trzeba wykorzystać, aby przygotować 150 porcji deseru, jeśli z jednego opakowania galaretki można uzyskać 5 porcji tego deseru?
A. 40 sztuk
B. 20 sztuk
C. 30 sztuk
D. 50 sztuk