Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?

A. 200,00 zł
B. 20,00 zł
C. 10,00 zł
D. 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.

Stanowisko pracyLiczba pracownikówKoszt pracy
1 pracownik/1h
[zł]
Czas pracy
[h]
Kelner225,005
Barman150,004
Kucharz150,003

A. 475,00 zł
B. 600,00 zł
C. 325,00 zł
D. 450,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?

A. świadczenie usług cateringowych
B. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
C. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
Organizacja żywienia i usług …

Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?

A. 15,00 zł
B. 30,00 zł
C. 18,45 zł
D. 36,90 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę

Cennik usług
Rodzaj usługiJednostka miaryCena brutto [zł]
Lunch1 osoba55,00
Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej1 godzina50,00

A. 2 875,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 625,00 zł
D. 2 750,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?

A. 248%
B. 100%
C. 200%
D. 300%
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.

Zestaw obiadowy dla 45 osób
Potrawa/napójWartość w cenach netto dla 45 osób [zł]
Zupa jarzynowa112,50
Naleśniki z serem i musem117,00
Herbata owocowa24,75

A. 6,10 zł
B. 5,65 zł
C. 56,65 zł
D. 61,02 zł
Organizacja żywienia i usług …

W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić

A. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
B. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
C. zmianę wystroju wnętrza lokalu
D. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.

Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi
Rodzaj usługiJednostka miaryCena jednostkowa brutto [zł]
Przerwa obiadowa1 zestaw obiadowy14,00
Animator zabaw dla dzieci1 godzina25,00

A. 350,00 zł
B. 450,00 zł
C. 100,00 zł
D. 975,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.

A. 1 500,00 zł
B. 1 200,00 zł
C. 120,00 zł
D. 90,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?

A. 660,00 zł
B. 540,00 zł
C. 600,00 zł
D. 480,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?

A. 20,00 zł
B. 5,00 zł
C. 15,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji firma zamówiła organizację bankietu amerykańskiego dla 168 osób. Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile stołów konsumenckich należy przygotować na to przyjęcie.

średnica stołów konsumenckich 8-osobowych140 cm
% liczby miejsc siedzących75%

A. 15 stołów konsumenckich.
B. 16 stołów konsumenckich.
C. 21 stołów konsumenckich.
D. 28 stołów konsumenckich.
Organizacja żywienia i usług …

Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?

Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego
PosiłekWartość energetyczna
[kcal]
Śniadanie662,50 kcal
II śniadanie265,00 kcal
Obiad927,50 kcal
Kolacja795,00 kcal

A. 35%
B. 40%
C. 25%
D. 30%
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę będzie miała cena gastronomiczna netto za 80 ml winiaku, jeśli zakup butelki winiaku o pojemności 1 litra kosztował 120,00 zł, a lokal stosuje marżę na poziomie 200%?

A. 12,50 zł
B. 28,80 zł
C. 19,20 zł
D. 34,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz całkowitą kwotę za usługę cateringową, jeśli wartość netto usługi objętej 8% stawką podatku VAT wynosi 2 000,00 zł, a wartość netto usługi objętej 23% stawką podatku VAT to 1 000,00 zł, przy czym zleceniobiorca udzielił klientowi zniżki w wysokości 190 zł?

A. 2 810 zł
B. 3 390 zł
C. 3 200 zł
D. 3 580 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość mięsa w kilogramach należy uwzględnić do przygotowania 70 porcji gulaszu, mając na uwadze, że jedna porcja waży 100 gramów, a straty podczas obróbki wynoszą 30%?

A. 17 kg
B. 13 kg
C. 7 kg
D. 10 kg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie normatywu surowcowego sporządzania gorącego kakao, oblicz zapotrzebowanie na surowce i półprodukty niezbędne do przygotowania 40 porcji tego napoju.

Nazwa surowcaNormatyw surowcowy
na 5 porcji
mleko1 000 ml
kakao40 g

A. Mleko 8,00 l, kakao 0,20 kg
B. Mleko 8,00 l, kakao 0,32 kg
C. Mleko 20,00 l, kakao 1,60 kg
D. Mleko 40,00 l, kakao 1,60 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania public relations podejmuje lokalna restauracja?

A. finansowanie paczek świątecznych dla dzieci z domu dziecka
B. publikacja informacji o nowym wystroju wnętrza w mediach
C. wprowadzenie oferty potraw na wynos do sprzedaży
D. zamontowanie nowego szyldu przy wejściu do lokalu
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?

A. 5,00 zł
B. 30,00 zł
C. 20,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji zadania dotyczące realizacji planu nabywania artykułów spożywczych, materiałów pomocniczych oraz drobnego sprzętu wykonują pracownicy działu

A. produkcyjnego
B. zaopatrzeniowego
C. handlowego
D. magazynowego
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest zapotrzebowanie na surowce do przygotowania 10 porcji jaj sadzonych, jeśli do jednej porcji używa się 2 sztuki jaj oraz 10 g masła?

A. Jaja 10 szt., masło 0,50 kg
B. Jaja 2 szt., masło 0,05 kg
C. Jaja 5 szt., masło 0,10 kg
D. Jaja 20 szt., masło 0,10 kg
Organizacja żywienia i usług …

Plan produkcji potraw w kuchni zakłada użycie 20 kg obranych ziemniaków do przygotowania placków ziemniaczanych. Jaką ilość surowca powinien pobrać z magazynu szef kuchni, jeśli podczas obróbki wstępnej ziemniaków następuje ubytek masy wynoszący 20%?

A. 20,00 kg
B. 25,00 kg
C. 27,00 kg
D. 22,00 kg
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy
na 4 porcje klusek francuskich
Nazwa produktuIlość
Mąka krupczatka150 g
Masło80 g
Jaja150 g (3 szt.)
Sóldo smaku

A. Mąka krupczatka 3,0 kg, masło 1,6 kg, jaja 1 500 g.
B. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 0,4 kg, jaja 15 szt.
C. Mąka krupczatka 1,5 kg, masło 0,8 kg, jaja 750 g.
D. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 400 g, jaja 30 szt.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie normatywu soku pomarańczowo-marchwiowego oblicz zapotrzebowanie na surowce niezbędne do wykonania 20 porcji tego napoju.

Normatyw surowcowy na 4 porcje
soku pomarańczowo-marchwiowego
Nazwa surowca[g]
pomarańcze1 000
marchew500

A. Pomarańcze 1,00 kg, marchew 0,50 kg.
B. Pomarańcze 5,00 kg, marchew 2,50 kg.
C. Pomarańcze 20,00 kg, marchew 10,00 kg.
D. Pomarańcze 10,00 kg, marchew 5,00 kg.
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz wartość netto gastronomiczną jednej lampki wina o objętości 100 ml, zakładając, że cena nabycia 1 butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 60 zł, a marża gastronomiczna wynosi 300%?

A. 4,00 zł
B. 16,00 zł
C. 8,00 zł
D. 12,00 zł