Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 239,50 kcal
B. 278,00 kcal
C. 350,00 kcal
D. 347,50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
A. serem w panierce
B. kotletem z buraków
C. sos pomidorowy
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
A. polipeptydów
B. pektyn
C. tłuszczów
D. węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …
Na płaskim talerzu o średnicy 21 cm powinno się serwować
A. grzanki.
B. masło.
C. deser.
D. chleb.
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. masło śmietankowe
B. polędwica wołowa
C. fasolka szparagowa
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 16 g miodu
B. 50 g miodu
C. 62,5 g miodu
D. 25 g miodu
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. jajo.
B. pasztet pieczony.
C. węgorz wędzony.
D. masło.
Organizacja żywienia i usług …
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
A. dania z drobiu
B. przystawki gorące
C. przystawki zimne
D. dania wegetariańskie
Organizacja żywienia i usług …
W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
A. 1,00 g
B. 20,00 g
C. 2,00 g
D. 10,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Jak długo można przechowywać potrawy przygotowane w systemie cook-freeze?
A. 2 miesiące
B. 4 miesiące
C. 3 miesiące
D. 6 miesięcy
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
A. 415,70 kcal
B. 238,70 kcal
C. 206,20 kcal
D. 199,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
A. Prowitamina A
B. Kwas pantotenowy
C. Kwas foliowy
D. Niacyna
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
A. 13,50 kg
B. 27,00 kg
C. 1,35 kg
D. 2,70 kg
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
| 1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
| 2 | Jaja | 50 | 12 |
| 3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
| 4 | Margaryna | 20 | - |
| 5 | Bułka tarta | 10 | - |
| 6 | Cukier | 15 | - |
A. 45,00 g
B. 27,00 g
C. 30,00 g
D. 42,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
|---|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
| białko | 13 | |
| tłuszcze | 21 | |
| węglowodany | 12 | |
A. 244 kcal
B. 289 kcal
C. 46 kcal
D. 184 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
A. 238 kcal
B. 244 kcal
C. 242 kcal
D. 234 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
A. mlekiem w proszku
B. mięsem bez kości
C. jajami
D. owocami
Organizacja żywienia i usług …
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
A. 50 g
B. 100 g
C. 10 g
D. 5 g
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie ludzkim przyswajanie żelaza zwiększa
A. wapń
B. kwas fitynowy
C. błonnik pokarmowy
D. witamina C
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
A. Lody cassate
B. Naleśniki a la Gundel
C. Krem karmelowy
D. Tarta cytrynowa
Organizacja żywienia i usług …
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
A. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
B. Składniki mineralne.
C. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
D. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
A. polędwicę
B. dorsza
C. szynkę wieprzową
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
A. wędzoną rybą
B. proszkowym mlekiem
C. nasionami roślin strączkowych
D. homogenizowanym serkiem
Organizacja żywienia i usług …
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
A. przygotowanie menu imprez
B. sprzedaż potraw i napojów na wynos
C. sporządzanie potraw i napojów
D. organizowanie imprez i bankietów poza lokalem
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
A. Pomidor
B. Ryż
C. Kurczak
D. Masło
Organizacja żywienia i usług …
Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem
A. jaj i produktów mlecznych
B. mięsa drobiowego i jaj
C. mięsa drobiowego i ryb
D. ryb i produktów mlecznych
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?
A. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
B. Kuskus z wieprzowiną i papryką
C. Ryż z indykiem i brokułami
D. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
A. Gulasz węgierski
B. Zupa cebulowa
C. Makaron z serem
D. Spaghetti Carbonara
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów zbożowych jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
A. Kasza manna
B. Kasza pęczak
C. Ryż biały
D. Kasza krakowska
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
A. mangan
B. magnez
C. molibden
D. miedź
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość błonnika dostarczy 300 g zupy cebulowej, jeśli 100 g tej zupy zawiera 0,4 g błonnika?
A. 0,75 g
B. 7,50 g
C. 0,12 g
D. 1,20 g
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowego | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | |
| Mleko 3,2 % tł. | 500 | 61 |
| Cukier | 100 | 386 |
| Mąka ziemniaczana | 70 | 358 |
A. 670,00 kcal
B. 235,40 kcal
C. 805,00 kcal
D. 305,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji sufletu jabłkowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| jabłka | 500 g |
| cukier kryształ | 200 g |
| jaja | 6 szt. |
| masło | 30 g |
| cytryna | 60 g |
A. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,2 kg, cytryna - 0,3 kg
B. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
C. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,12 kg, cytryna - 0,3 kg
D. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
Organizacja żywienia i usług …
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
A. przekąski zimne
B. przekąski gorące
C. dania mięsne
D. dania jarskie
Organizacja żywienia i usług …
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
A. nalewa zupę z wazy
B. napełnia filiżankę kawą
C. serwuje porcjowaną potrawę
D. przekazuje kartę menu
Organizacja żywienia i usług …
Białko, które pełni rolę w budowie oraz odbudowie komórek i tkanek, to
A. mioglobina
B. hemoglobina
C. kolagen
D. fibrynogen
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
A. 50%
B. 200%
C. 4 000 g
D. 2 000 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?
A. Budyń z sera
B. Kompot z truskawek
C. Kisiel z jabłek
D. Galaretka pomarańczowa
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników żywnościowych jest uważany za balastowy?
A. błonnik
B. skrobia
C. gluten
D. glikogen
Organizacja żywienia i usług …
Jakie urządzenie powinno być zainstalowane w miejscu przygotowywania potraw przy zastosowaniu technologii sous-vide?
A. dyspenser
B. blender
C. kocioł warzelny
D. pakowarkę próżniową