Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony

A. serem w panierce
B. kotletem z buraków
C. sos pomidorowy
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …

Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to

A. masło śmietankowe
B. polędwica wołowa
C. fasolka szparagowa
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw kolacyjny
ProduktIlość produktu [g]Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg]
chleb razowy1000,00
masło20248,00
jajo25360,00
węgorz wędzony50140,00
pasztet pieczony20370,00

A. jajo.
B. pasztet pieczony.
C. węgorz wędzony.
D. masło.
Organizacja żywienia i usług …

W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?

A. 1,00 g
B. 20,00 g
C. 2,00 g
D. 10,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?

A. 415,70 kcal
B. 238,70 kcal
C. 206,20 kcal
D. 199,20 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?

Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych
Lp.Nazwa surowca[g]Zawartość białka w 100 g produktu [g]
1Ser twarogowy tłusty20018
2Jaja5012
3Mąka pszenna3010
4Margaryna20-
5Bułka tarta10-
6Cukier15-

A. 45,00 g
B. 27,00 g
C. 30,00 g
D. 42,00 g
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.

Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego
Składnik odżywczyZawartość składnika odżywczego
w 100 g kotleta mielonego
[g]
białko13
tłuszcze21
węglowodany12

A. 244 kcal
B. 289 kcal
C. 46 kcal
D. 184 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?

A. 238 kcal
B. 244 kcal
C. 242 kcal
D. 234 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?

Funkcje pełnione w organizmie
– Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej.
– Składnik biologicznie aktywnych związków
wpływających na przemiany metaboliczne.
– Udział w procesie tworzenia składników krwi,
głównie hemoglobiny.
– Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów
i paznokci.

A. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
B. Składniki mineralne.
C. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
D. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
Organizacja żywienia i usług …

Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem

A. jaj i produktów mlecznych
B. mięsa drobiowego i jaj
C. mięsa drobiowego i ryb
D. ryb i produktów mlecznych
Organizacja żywienia i usług …

Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?

A. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
B. Kuskus z wieprzowiną i papryką
C. Ryż z indykiem i brokułami
D. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.

Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowegoWartość energetyczna
w 100 g produktu
[kcal]
Nazwa produktuIlość
[g]
Mleko 3,2 % tł.50061
Cukier100386
Mąka ziemniaczana70358

A. 670,00 kcal
B. 235,40 kcal
C. 805,00 kcal
D. 305,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.

Normatyw surowcowy
na 10 porcji sufletu jabłkowego
Nazwa surowcaIlość
jabłka500 g
cukier kryształ200 g
jaja6 szt.
masło30 g
cytryna60 g

A. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,2 kg, cytryna - 0,3 kg
B. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
C. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,12 kg, cytryna - 0,3 kg
D. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?

A. 50%
B. 200%
C. 4 000 g
D. 2 000 g
Organizacja żywienia i usług …

Jaki deser powinien wzbogacić wartość odżywczą zestawu obiadowego, który zawiera zupę jarzynową oraz pierogi z jagodami?

A. Budyń z sera
B. Kompot z truskawek
C. Kisiel z jabłek
D. Galaretka pomarańczowa