Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 278,00 kcal
B. 350,00 kcal
C. 347,50 kcal
D. 239,50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
A. 4,00 zł
B. 14,76 zł
C. 16,00 zł
D. 9,84 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
A. 720,00 zł
B. 400,00 zł
C. 800,00 zł
D. 880,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
A. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
B. świadczenie usług cateringowych
C. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
A. 20,00 zł
B. 5,00 zł
C. 30,00 zł
D. 10,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli zamiany 100 g kaszy jest równoważne 135 g chleba?
A. 27,00 kg
B. 13,50 kg
C. 1,35 kg
D. 2,70 kg
Organizacja żywienia i usług …
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
A. publicity
B. promocji sprzedaży
C. public relations
D. sponsoringu
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
A. Public relations
B. Marketing bezpośredni
C. Sponsoring
D. Publicity
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
A. 4,86 zł
B. 5,70 zł
C. 3,24 zł
D. 6,48 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
A. 12,00 zł
B. 20,00 zł
C. 15,00 zł
D. 17,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
A. Relacje publiczne
B. Sponsoring
C. Sprzedaż osobistą
D. Promocję sprzedaży
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
| Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
|---|---|
| Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
| Zupa jarzynowa | 112,50 |
| Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
| Herbata owocowa | 24,75 |
A. 56,65 zł
B. 5,65 zł
C. 6,10 zł
D. 61,02 zł
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
A. konsumenckie
B. podstawowe
C. uzupełniające
D. rozrywkowe
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz maksymalną wartość energetyczną kolacji dla osoby spożywającej pięć posiłków w ciągu dnia i stosującej dietę "1 000 kalorii".
| Nazwa posiłku | Udział posiłków w pokryciu dziennego zapotrzebowania energetycznego | ||
|---|---|---|---|
| 3 posiłki dziennie | 4 posiłki dziennie | 5 posiłków dziennie | |
| I śniadanie | 30-35% | 25-30% | 25-30% |
| II śniadanie | - | 5-10% | 5-10% |
| Obiad | 35-40% | 35-40% | 30-35% |
| Podwieczorek | - | - | 5-10% |
| Kolacja | 25-30% | 25-30% | 15-20% |
A. 150 kcal
B. 250 kcal
C. 300 kcal
D. 200 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu na 10 porcji sufletu jabłkowego oblicz zapotrzebowanie surowcowe na sporządzenie 45 porcji tego deseru.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji sufletu jabłkowego | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość |
| jabłka | 500 g |
| cukier kryształ | 200 g |
| jaja | 6 szt. |
| masło | 30 g |
| cytryna | 60 g |
A. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
B. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 27 szt. masło - 0,135 kg, cytryna - 0,27 kg
C. jabłka - 2,25 kg, cukier - 0,9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,2 kg, cytryna - 0,3 kg
D. jabłka - 22,5 kg, cukier - 9 kg, jaja - 24 szt. masło - 0,12 kg, cytryna - 0,3 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli zgodnie z recepturą kulinarną zastosowano 4 000 g surowców do przygotowania 2 000 g gotowego dania, to jaka jest wydajność procesu technologicznego?
A. 200%
B. 4 000 g
C. 50%
D. 2 000 g
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
| Wyszczególnienie | Cena netto |
|---|---|
| Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
| Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
A. 1 350,00 zł
B. 1 250,00 zł
C. 1 400,00 zł
D. 1 300,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
A. 42 000,00 zł
B. 36 000,00 zł
C. 44 000,00 zł
D. 38 000,00 zł
HGT.12 Pytanie 19
Organizacja żywienia i usług …
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
A. 3 patelnie
B. 1 patelnię
C. 4 patelnie
D. 2 patelnie
Organizacja żywienia i usług …
Gastronomia, która na sprzedaż napojów alkoholowych ustala marżę w wysokości 200%, nabyła butelkę wódki "Starki" o objętości 0,5 l za cenę detaliczną 50,00 zł. Jaką cenę gastronomiczną netto będzie miała porcja 25 ml "Starki"?
A. 5,00 zł
B. 10,00 zł
C. 7,50 zł
D. 2,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Wprowadzenie do asortymentu restauracji dodatkowych usług cateringowych stanowi przykład zastosowania strategii
A. ceny
B. promocji
C. produktu
D. dystrybucji
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę netto zapłaci się za gastronomiczny obiad uroczysty dla jednej osoby, jeśli całkowity koszt przygotowania posiłku dla 15 osób wyniósł 240,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną równą 150%?
A. 31,00 zł
B. 40,00 zł
C. 75,00 zł
D. 56,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?
A. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
B. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
C. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
D. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
Organizacja żywienia i usług …
Jaką sumę należy wpisać na fakturę za bufetowe śniadanie dla dwóch dorosłych oraz trojga dzieci w wieku 5, 8 i 10 lat, podając wartość brutto, jeżeli cena brutto śniadania wynosi 25,00 zł od osoby, a posiłek dla dzieci do 6 roku życia jest darmowy?
A. 75,00 zł
B. 125,00 zł
C. 100,00 zł
D. 150,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.
| Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena jednostkowa brutto [zł] |
| Przerwa obiadowa | 1 zestaw obiadowy | 14,00 |
| Animator zabaw dla dzieci | 1 godzina | 25,00 |
A. 975,00 zł
B. 100,00 zł
C. 450,00 zł
D. 350,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jeżeli 200 g deseru dostarcza 7 g węglowodanów, 5 g białka oraz 4 g tłuszczu, to jaka będzie wartość energetyczna 300 g deseru?
A. 84 kcal
B. 42 kcal
C. 126 kcal
D. 168 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Obiekt gastronomiczny w ramach akcji promocyjnej
A. organizuje konferencje w branży
B. proponuje dania dnia w korzystnej cenie
C. organizuje spotkania z specjalistami w dziedzinie żywienia
D. publikuje reklamę w lokalnych mediach
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu, oblicz zapotrzebowanie na surowce do sporządzenia 40 porcji frytek.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji frytek | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Ziemniaki | 3500 g |
| Olej | 750 ml |
A. Ziemniaki 14,00 kg, olej 0,3 l
B. Ziemniaki 1,40 kg, olej 0,03 l
C. Ziemniaki 14,00 kg, olej 3,0 l
D. Ziemniaki 1,40 kg, olej 3,00 l
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
A. 3,00 zł
B. 9,00 zł
C. 1,80 zł
D. 7,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę
| Cennik usług | ||
|---|---|---|
| Rodzaj usługi | Jednostka miary | Cena brutto [zł] |
| Lunch | 1 osoba | 55,00 |
| Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej | 1 godzina | 50,00 |
A. 1 250,00 zł
B. 2 750,00 zł
C. 2 875,00 zł
D. 1 625,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie narzędzie promocji wykorzystała restauracja, oferując zniżki na studniówki odbywające się w piątki?
A. Wspieranie wydarzeń.
B. Promocję sprzedaży.
C. Reklamowanie.
D. Marketing osobisty.
Organizacja żywienia i usług …
Wydatki na przygotowanie 1,0 kg frytek wynoszą 10,00 zł, a marża w gastronomii to 100%. Jaką cenę netto ma porcja frytek o wadze 100 g?
A. 1,00 zł
B. 2,00 zł
C. 3,00 zł
D. 4,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z normatywu surowcowego zamieszczonego w tabeli, oblicz zapotrzebowanie surowcowe na 45 porcji pieczeni wieprzowej.
| Normatyw surowcowy pieczeni wieprzowej na 10 porcji | |
|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość surowca |
| Szynka wieprzowa b/k | 1 400 g |
| Olej | 80 ml |
| Cebula | 100 g |
| Mąka pszenna | 50 g |
A. Szynka wieprzowa 63 000 g, olej 3600 ml, cebula 4 000 g, mąka pszenna 2 250 g.
B. Szynka wieprzowa 6 300 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
C. Szynka wieprzowa 14 000 g, olej 360 ml, cebula 450 g, mąka pszenna 225 g.
D. Szynka wieprzowa 1 400 g, olej 80 ml, cebula 100 g, mąka pszenna 50 g.
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość gastronomiczną netto jednej lampki koniaku o objętości 100 ml, jeżeli koszt zakupu 1 butelki koniaku o pojemności 0,7 l wynosi 140 zł, a marża gastronomiczna wynosi 100%?
A. 20 zł
B. 40 zł
C. 80 zł
D. 98 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?
A. 200%
B. 248%
C. 100%
D. 300%
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonego normatywu surowcowego oblicz zapotrzebowanie na surowce potrzebne do sporządzenia 20 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje klusek francuskich | |
|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość |
| Mąka krupczatka | 150 g |
| Masło | 80 g |
| Jaja | 150 g (3 szt.) |
| Sól | do smaku |
A. Mąka krupczatka 1,5 kg, masło 0,8 kg, jaja 750 g.
B. Mąka krupczatka 3,0 kg, masło 1,6 kg, jaja 1 500 g.
C. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 400 g, jaja 30 szt.
D. Mąka krupczatka 0,75 kg, masło 0,4 kg, jaja 15 szt.
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę brutto za gastronomię będzie miało 150 ml wina, jeśli koszt zakupu butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 250,00 zł, przedsiębiorstwo stosuje marżę wynoszącą 100%, a obowiązująca stawka podatku VAT to 23%?
A. 50,00 zł
B. 6,25 zł
C. 8,25 zł
D. 61,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
A. 166 kcal
B. 48 kcal
C. 116 kcal
D. 158 kcal
Organizacja żywienia i usług …
W skład jakiego systemu wchodzi metoda FIFO stosowana w gastronomii?
A. Obsługa klienta
B. Układanie menu
C. Zarządzanie zapasami
D. Planowanie imprez
Organizacja żywienia i usług …
Do usług dodatkowych oferowanych przez zakład gastronomiczny dla klientów nie zalicza się
A. organizacja imprez
B. sprzedaż dań na wynos
C. występ kabaretowy
D. usługa cateringu