Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 347,50 kcal
B. 278,00 kcal
C. 350,00 kcal
D. 239,50 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
A. serem w panierce
B. kotletem z buraków
C. sos pomidorowy
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …
Lipaza trzustkowa uczestniczy w procesie trawienia
A. węglowodanów
B. tłuszczów
C. polipeptydów
D. pektyn
Organizacja żywienia i usług …
Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?
A. Potas
B. Kwas askorbinowy
C. Kolekalcyferol
D. Sole wapnia
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. masło śmietankowe
B. polędwica wołowa
C. fasolka szparagowa
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 25 g miodu
B. 16 g miodu
C. 62,5 g miodu
D. 50 g miodu
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
| Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
| Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
| Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
| Podwieczorek | ? |
| Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
A. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
B. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
Organizacja żywienia i usług …
Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
A. tygodniowym wyprzedzeniem
B. kwartalnym wyprzedzeniem
C. jednodniowym wyprzedzeniem
D. miesięcznym wyprzedzeniem
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. masło.
B. węgorz wędzony.
C. pasztet pieczony.
D. jajo.
Organizacja żywienia i usług …
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
A. serwis niemiecki
B. serwis francuski niepełny
C. serwis francuski pełny
D. serwis angielski
Organizacja żywienia i usług …
W jogurcie naturalnym umieszczono 2 łyżki łuskanych pestek słonecznika. Oblicz, o ile wzrośnie zawartość błonnika w jogurcie, jeśli 100 g pestek zawiera 10 g błonnika, a ciężar jednej łyżki słonecznika wynosi 10 g?
A. 2,00 g
B. 10,00 g
C. 1,00 g
D. 20,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
A. Weganizm
B. Owowegetarianizm
C. Laktowegetarianizm
D. Frutarianizm
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma kotlet schabowy, który dostarcza 6,5 g białka, 1,4 g tłuszczu oraz 41,9 g węglowodanów?
A. 199,20 kcal
B. 415,70 kcal
C. 206,20 kcal
D. 238,70 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
A. Niacyna
B. Prowitamina A
C. Kwas foliowy
D. Kwas pantotenowy
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka zwierzęcego dostarczy organizmowi człowieka 1 porcja leniwych pierogów sporządzonych zgodnie z zamieszczonym w tabeli normatywem surowcowym?
| Normatyw surowcowy na 1 porcję pierogów leniwych | |||
|---|---|---|---|
| Lp. | Nazwa surowca | [g] | Zawartość białka w 100 g produktu [g] |
| 1 | Ser twarogowy tłusty | 200 | 18 |
| 2 | Jaja | 50 | 12 |
| 3 | Mąka pszenna | 30 | 10 |
| 4 | Margaryna | 20 | - |
| 5 | Bułka tarta | 10 | - |
| 6 | Cukier | 15 | - |
A. 30,00 g
B. 27,00 g
C. 45,00 g
D. 42,00 g
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie człowieka witamina K jest niezbędna do prawidłowego przebiegu procesu
A. tworzenia krwi
B. krzepnięcia krwi
C. syntezy barwnika skóry
D. widzenia
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną kotleta mielonego o masie 100 g.
| Wartości odżywcze 100 g kotleta mielonego | ||
|---|---|---|
| Składnik odżywczy | Zawartość składnika odżywczego w 100 g kotleta mielonego [g] | |
| białko | 13 | |
| tłuszcze | 21 | |
| węglowodany | 12 | |
A. 289 kcal
B. 46 kcal
C. 184 kcal
D. 244 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
A. choroba trzewna
B. anoreksja
C. bulimia
D. niedokrwistość
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
A. 234 kcal
B. 242 kcal
C. 238 kcal
D. 244 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Tworząc jadłospisy, nasiona roślin strączkowych można zastąpić
A. mlekiem w proszku
B. mięsem bez kości
C. jajami
D. owocami
Organizacja żywienia i usług …
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
A. 100 g
B. 5 g
C. 10 g
D. 50 g
Organizacja żywienia i usług …
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
A. bogatoresztkową
B. łatwostrawną
C. niskoenergetyczną
D. bogatobiałkową
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie ludzkim przyswajanie żelaza zwiększa
A. witamina C
B. błonnik pokarmowy
C. wapń
D. kwas fitynowy
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
A. 270 g
B. 390 g
C. 1 080 g
D. 1 560 g
Organizacja żywienia i usług …
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
A. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
B. Składniki mineralne.
C. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
D. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Organizacja żywienia i usług …
Według tabeli zamienników produktów, mleko powinno być wymienione na
A. dorsza
B. szynkę wieprzową
C. polędwicę
D. ser twarogowy
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z normami zamienności, nie powinno się zastępować
A. nasionami roślin strączkowych
B. wędzoną rybą
C. homogenizowanym serkiem
D. proszkowym mlekiem
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych składników jest najbogatszym źródłem białka?
A. Ryż
B. Kurczak
C. Masło
D. Pomidor
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
A. kawiarnie, bary, jadłodajnie
B. kawiarnie, restauracje, puby
C. bistra, cafeterie, bary
D. bistra, restauracje, jadłodajnie
Organizacja żywienia i usług …
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
A. na oficjalne przyjęcie państwowe
B. na przyjęcie cocktailowe
C. na konferencję
D. na przyjęcie rodzinne zasiadane
Organizacja żywienia i usług …
Laktoowowegetarianie nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego, z wyjątkiem
A. mięsa drobiowego i ryb
B. mięsa drobiowego i jaj
C. jaj i produktów mlecznych
D. ryb i produktów mlecznych
Organizacja żywienia i usług …
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
A. wegańska
B. laktowegetariańska
C. semiwegetariańska
D. owolaktowegetariańska
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?
A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Ryż z indykiem i brokułami
C. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
D. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
Organizacja żywienia i usług …
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
A. okazjonalnym
B. specjalnym
C. zwykłym
D. specjalnym dnia
Organizacja żywienia i usług …
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
A. 227,50 g
B. 205,00 g
C. 32,00 g
D. 97,50 g
Organizacja żywienia i usług …
Jakie danie można określić jako typowe dla kuchni włoskiej?
A. Makaron z serem
B. Gulasz węgierski
C. Spaghetti Carbonara
D. Zupa cebulowa
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów zbożowych jest niewskazany w diecie łatwostrawnej?
A. Kasza pęczak
B. Kasza manna
C. Ryż biały
D. Kasza krakowska
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
A. miedź
B. mangan
C. magnez
D. molibden
Organizacja żywienia i usług …
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
| Karta menu (fragment) | |
|---|---|
| Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
| Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
| Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
A. z karty śni adaniowej.
B. z karty sezonowej.
C. w grupie dań jarskich.
D. w grupie dań obiadowych.
Organizacja żywienia i usług …
Ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka?
A. 10 mg
B. 30 mg
C. 110 mg
D. 60 mg