Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 90,0 mg
B. 100,0 mg
C. 9,0 mg
D. 10,0 mg
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?
A. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
B. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
C. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
D. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
Organizacja żywienia i usług …
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
A. wegańska
B. owolaktowegetariańska
C. semiwegetariańska
D. laktowegetariańska
Organizacja żywienia i usług …
Który surowiec należy wpisać do zamieszczonego wykazu, aby sporządzić budyń z sera twarogowego?
| Wykaz surowców do sporządzenia budyniu z sera twarogowego | |
| Ser twarogowy | |
| Cukier | |
| Kasza manna | |
| Masło | |
| ? | |
| Kandyzowana skórka pomarańczowa | |
| Masło do smarowania formy | |
| Bułka tarta do posypania formy | |
| Cukier waniliowy | |
A. Mąkę pszenną.
B. Jaja.
C. Budyń waniliowy.
D. Mąkę ziemniaczaną.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że
| Wartości wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wyszczególnienie | Zakres wartości wskaźnika BMI |
| Norma | 20 - 24,9 |
| Nadwaga | 25 - 29,9 |
| Otyłość I stopnia | 30 - 34,9 |
| Otyłość II stopnia | 35 - 39,9 |
| Otyłość III stopnia | > 40 |
A. badana osoba cierpi na otyłość.
B. badana osoba jest wychudzona.
C. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
D. badana osoba ma nadwagę.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie monosacharydy uzyskamy poprzez hydrolizę maltozy?
A. Fruktoza-glukoza
B. Galaktoza-fruktoza
C. Glukoza-glukoza
D. Galaktoza-glukoza
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość witaminy C zawiera porcja zasmażanych buraczków, biorąc pod uwagę, że przeciętne straty tej witaminy podczas obróbki wstępnej i cieplnej wynoszą 60%, a zawartość witaminy C w 100 gramach surowych buraków to 10 mg, natomiast do przygotowania jednej porcji potrawy potrzebne jest 200 g buraków?
A. 12 mg
B. 6 mg
C. 8 mg
D. 20 mg
Organizacja żywienia i usług …
Kwestie żywienia ludzi na całym świecie są przedmiotem badań.
A. IŻiŻ
B. PHZ
C. FAO
D. WHO
Organizacja żywienia i usług …
Który system obsługi umożliwia gościom samodzielne pobieranie jedzenia z bufetu, a kelnerom podawanie dań i napojów przy stolikach z dostępnej oferty?
A. Indywidualna obsługa kelnerska
B. Zespołowa obsługa
C. System samoobsługi
D. System obsługi mieszanej
Organizacja żywienia i usług …
Ile procent dziennego zapotrzebowania na energię pokrywa obiad w zaproponowanym jadłospisie dziennym?
| Wartość energetyczna posiłków jadłospisu dziennego | |
|---|---|
| Posiłek | Wartość energetyczna [kcal] |
| Śniadanie | 662,50 kcal |
| II śniadanie | 265,00 kcal |
| Obiad | 927,50 kcal |
| Kolacja | 795,00 kcal |
A. 35%
B. 30%
C. 40%
D. 25%
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość kilogramów pieczywa należy przygotować, aby zastąpić 5 kg kaszy, biorąc pod uwagę, że według tabeli zamienników produktów spożywczych 135 g pieczywa odpowiada 100 g kaszy?
A. 0,76 kg
B. 0,53 kg
C. 6,75 kg
D. 5,30 kg
Organizacja żywienia i usług …
W trakcie trawienia tłuszcze rozkładane są na
A. aminokwasy i dekstryny
B. aminokwasy oraz glikogen
C. glukozę i peptydy
D. glicerol oraz kwasy tłuszczowe
Organizacja żywienia i usług …
Ile wynosi zapotrzebowanie na energię dla 25-letniej kobiety, o masie ciała 60 kg, małej aktywności fizycznej, karmiącej 2-miesięczne niemowlę? Do obliczeń wykorzystaj zamieszczone w tabeli informacje -zapotrzebowanie energetyczne oraz wielkość dodatku energii na okres karmienia niemowlęcia.
| Zapotrzebowanie na energię | ||
|---|---|---|
| wiek | masa ciała | mała aktywność fizyczna |
| 19 - 30 lat | 50 kg | 1750 kcal/dobę |
| 19 - 30 lat | 60 kg | 1900 kcal/dobę |
| Okres ciąży i karmienia | Dodatek energii | |
| II trymestr ciąży | + 360 kcal/dobę | |
| III trymestr ciąży | + 475 kcal/dobę | |
| Laktacja 0 - 6 miesięcy | + 505 kcal/dobę | |
A. 2260 kcal
B. 3240 kcal
C. 2405 kcal
D. 2225 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet bazuje na jedzeniu głównie produktów zbożowych pełnoziarnistych, wzbogaconych warzywami, roślinami strączkowymi oraz innymi nasionami i owocami, przy jednoczesnym znacznym ograniczeniu spożycia mięsa i mleka?
A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta Dukana
C. Dieta optymalna
D. Dieta frutariańska
Organizacja żywienia i usług …
Emulgacja tłuszczu w układzie pokarmowym zachodzi pod wpływem
A. lipazy
B. insuliny
C. śliny
D. żółci
Organizacja żywienia i usług …
Jaka ilość soli powinna być dodana do potrawy ważącej 1 kg, jeśli zalecane jest użycie 1% soli w masie potrawy?
A. 100 g
B. 10 g
C. 50 g
D. 5 g
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli 100 g zupy zawiera 3 g białka, 2 g tłuszczów oraz 7 g węglowodanów, to jaka będzie wartość energetyczna 200 g tej potrawy?
A. 116 kcal
B. 48 kcal
C. 158 kcal
D. 166 kcal
HGT.12 Pytanie 58
Organizacja żywienia i usług …
W oparciu o zasady tworzenia jadłospisów do zestawu obiadowego, który obejmuje: boeuf Strogonow, kasza jęczmienna, sałatka z buraków oraz kompot z moreli, należy przewidzieć
A. zupę gulaszową
B. barszcz z botwinki
C. krem z brokułów
D. krupnik na mięsie
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
A. 270 g
B. 390 g
C. 1 560 g
D. 1 080 g
Organizacja żywienia i usług …
Niewystarczające spożycie żelaza w organizmie człowieka przede wszystkim zwiększa ryzyko wystąpienia
A. anemii
B. osteoporozy kości
C. cukrzycy
D. próchnicy zębów
Organizacja żywienia i usług …
Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest
A. FAO
B. IEA
C. WHO
D. NFZ
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z regułą wymienności produktów, mięso można zamienić na
A. ryżem.
B. mąkę.
C. kaszą.
D. ser.
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie odżywiania, które charakteryzuje się świadomą utratą wagi oraz występowaniem psychicznego braku apetytu, to
A. celiakia
B. bulimia
C. anemia
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …
Jakie posiłki powinny być planowane dla dzieci w wieku od 3 do 6 lat?
A. Śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja
B. Śniadanie, podwieczorek, lunch, kolacja
C. Śniadanie, lunch, podwieczorek, kolacja
D. Śniadanie, drugie śniadanie, lunch, obiad, podwieczorek
Organizacja żywienia i usług …
Który z mineralnych składników ma działanie kwasotwórcze?
A. siarka
B. potas
C. magnez
D. sód
Organizacja żywienia i usług …
Jaką część procentową dziennego zapotrzebowania na energię powinien zaspokoić podwieczorek?
A. 25% - 30%
B. 15% - 20%
C. 35% - 40%
D. 5% - 10%
Organizacja żywienia i usług …
Jakim dodatkiem warzywnym warto uzupełnić zestaw dań obejmujący barszcz czerwony, kotlet z fasoli oraz ziemniaki gotowane?
A. Buraki zasmażane
B. Ćwikłę z chrzanem
C. Bób gotowany
D. Surówkę z marchwi
Organizacja żywienia i usług …
Wymień pokarmy, które są bogate w witaminę A (retinol)?
A. Szpinak oraz marchew
B. Białko jajka i wątroba wieprzowa
C. Masło i ser dojrzewający
D. Dynia i żółtko jajka
Organizacja żywienia i usług …
Który z poniższych pierwiastków jest makroelementem?
A. miedź
B. molibden
C. mangan
D. magnez
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie człowieka glicerol powstaje w wyniku
A. hydrolizy tłuszczu
B. syntezy białek
C. resyntezy tłuszczu
D. hydrolizy białek
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość miligramów potasu zapewni człowiekowi spożycie porcji ugotowanych ziemniaków ważącej 150 g, jeśli 100 g tego dania zawiera 443 mg tego składnika mineralnego?
A. 354,5 mg
B. 664,5 mg
C. 243,0 mg
D. 753,0 mg
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet zaleca nielimitowane przyjmowanie białka, eliminując węglowodany?
A. Makrobiotyczna
B. Wegetariańska
C. Diamondów
D. Atkinsa
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów żywnościowych nie pełni funkcji zamiennika jaj?
A. Filet z ryby
B. Kasza
C. Napój mleczny
D. Ser biały
Organizacja żywienia i usług …
Skąd pochodzi białko pełnowartościowe?
A. szynka wieprzowa
B. mleko sojowe
C. czarna porzeczka
D. kasza gryczana
Organizacja żywienia i usług …
Jak nazywa się technika, która polega na zastosowaniu słoniny do nawilżenia chudego mięsa przed jego pieczeniem?
A. Peklowanie
B. Bejcowanie
C. Tablerowanie
D. Szpikowanie
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz ile wynosi dzienne zapotrzebowanie na białko, na poziomie EAR dla 19-letniego mężczyzny o masie ciała 65 kg.
| Zapotrzebowanie na białko krajowej racji pokarmowej (g/kg/dobę) | |||
|---|---|---|---|
| Grupa/ lata | Masa ciała (kg) | Zalecane spożycie (RDA) | Średnie zapotrzebowanie (EAR) |
| Chłopcy 16 - 18 | 67 | 0,95 | 0,81 |
| Mężczyźni ≥ 19 | 50 - 90 | 0,90 | 0,73 |
A. 61,75 g
B. 47,45 g
C. 52,65 g
D. 58,50 g
Organizacja żywienia i usług …
Jakie z wymienionych artykułów spożywczych stanowią najlepsze źródło białka pełnowartościowego?
A. Mleko oraz ryż
B. Jaja oraz soja
C. Mięso i mleko
D. Mięso i fasolka
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość odżywczą może mieć obiad składający się z zupy ogórkowej, pierogów leniwych z masłem oraz deseru z świeżych truskawek?
A. sałata po polsku
B. kalafior z wody
C. surówka z marchwi
D. papryka grillowana
Organizacja żywienia i usług …
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
A. Przyjęcie koktajlowe
B. Przyjęcie bufetowe
C. Bankiet amerykański
D. Bankiet angielski
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
A. kawiarnie, restauracje, puby
B. kawiarnie, bary, jadłodajnie
C. bistra, restauracje, jadłodajnie
D. bistra, cafeterie, bary