Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. bakterii i wirusów, które wywołują zatrucia pokarmowe
B. środków czyszczących i dezynfekujących maszyny oraz urządzenia
C. pozostałości pestycydów w owocach oraz warzywach
D. dodatków do żywności w formie konserwantów i barwników
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. smażalnia
B. piwiarnia
C. pijalnia
D. jadłodajnia
Organizacja żywienia i usług …
Który z podanych produktów wpływa alkalizująco na pH płynów ustrojowych człowieka?
A. Rybki.
B. Chleb.
C. Warzywa.
D. Jaja.
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Niedokrwistość | |
| Obniżenie sprawności fizycznej | |
| Pogorszenie koncentracji |
A. nadmiaru miedzi.
B. nadmiaru cynku.
C. niedoboru potasu.
D. niedoboru żelaza.
Organizacja żywienia i usług …
Ile gramów błonnika znajduje się w 300 g zupy cebulowej, jeśli w 100 g tej zupy jest 0,4 g błonnika?
A. 7,50 g
B. 0,75 g
C. 1,20 g
D. 0,12 g
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z piramidą zdrowego żywienia, fundamentem diety osoby dorosłej są
A. ryby oraz mięso
B. kasze i płatki zbożowe
C. owoce i warzywa
D. mleko i jego przetwory
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
| Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
| Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
| Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
| Podwieczorek | ? |
| Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
A. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
B. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
C. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
D. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.
| Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowego | Wartość energetyczna w 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g] | |
| Mleko 3,2 % tł. | 500 | 61 |
| Cukier | 100 | 386 |
| Mąka ziemniaczana | 70 | 358 |
A. 305,00 kcal
B. 670,00 kcal
C. 235,40 kcal
D. 805,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?
A. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
B. kawa, pieczywo i migdały
C. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
D. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
Organizacja żywienia i usług …
Który z produktów ma najwyższą zawartość cholesterolu?
A. Chleb żytni
B. Tłusta ryba
C. Całe jajo
D. Żółtko jaja
Organizacja żywienia i usług …
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
A. bogatoresztkową
B. niskoenergetyczną
C. łatwostrawną
D. bogatobiałkową
Organizacja żywienia i usług …
Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 7,50 kg
B. 0,48 kg
C. 0,75 kg
D. 4,80 kg
HGT.12 Pytanie 133
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy
| Zestaw obiadowy |
|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii ryż czarny na sypko brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami |
A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. deser na surówkę owocową.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. zupę czystą na zagęszczany krem.
Organizacja żywienia i usług …
Mięso z kością jest niemożliwe do zastąpienia
A. suchymi nasionami grochu
B. rybą wędzoną
C. makaronem pełnoziarnistym
D. mlekiem w proszku
Organizacja żywienia i usług …
W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy
| Zestaw obiadowy | |
|---|---|
| barszcz czerwony czysty bez dodatków pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody krem cytrynowy z biszkoptami | |
A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. deser na surówkę owocową.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. zupę czystą na zagęszczany krem.
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktowegetariańskiej uwzględnia się owoce, warzywa oraz
A. drób
B. jaja
C. ryby
D. nabiał
Organizacja żywienia i usług …
Który składnik ma działanie alkalizujące na odczyn płynów ustrojowych człowieka?
A. Szynka wędzona
B. Ser pleśniowy
C. Płatki zbożowe
D. Sałata liściasta
Organizacja żywienia i usług …
Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do
A. próchnicy i problemów z nerkami
B. nadciśnienia tętniczego oraz osteoporozy
C. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
D. próchnicy i osteoporozy
Organizacja żywienia i usług …
Według zasad żywieniowych maksymalny procent energetyczny podwieczorka w codziennym zapotrzebowaniu człowieka na energię wynosi
A. 10%
B. 20%
C. 15%
D. 5%
Organizacja żywienia i usług …
Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?
A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta Dukana
C. Dieta Montignaca
D. Dieta wegańska
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowej | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa produktu | Ilość [g/ml] | |
| włoszczyzna | 100 | 25 |
| kalafior | 100 | 22 |
| śmietana 18% | 15 | 184 |
| ziemniaki | 60 | 77 |
A. 250,00 kcal
B. 308,00 kcal
C. 261,80 kcal
D. 120,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.
| Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Wartość energetyczna w 100 g [kcal] |
| Por | 1 000 | 60,90 |
| Jabłko | 400 | 52,10 |
| Majonez | 150 | 679,70 |
| Śmietana 18% | 150 | 189,00 |
| Sok z cytryny, sól | do smaku | xxx |
A. 212,05 kcal
B. 208,40 kcal
C. 609,00 kcal
D. 817,40 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?
| Tabela wartości odżywczej | |
|---|---|
| Produkt | Zawartość witaminy C [mg witaminy C/100 g] |
| Natka pietruszki | 150 |
| Papryka | 120 |
| Kapusta kwaszona | 15 |
A. 40 mg
B. 40 g
C. 120 g
D. 120 mg
Organizacja żywienia i usług …
Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?
A. 228,4 kcal
B. 151,7 kcal
C. 352,4 kcal
D. 331,9 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?
A. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
B. Makaron z twarogiem i szpinakiem
C. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
D. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
Organizacja żywienia i usług …
Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?
A. kiełbasę gotowaną z musztardą.
B. jajecznicę na parze.
C. jaja na twardo.
D. kiełbasę smażoną z cebulą.
Organizacja żywienia i usług …
W przypadku spożywania 3 lub 4 posiłków dziennie, wartość energetyczna obiadu powinna stanowić dzienne zapotrzebowanie na energię
A. w 45-50%
B. w 35-40%
C. w 40-45%
D. w 30-35%
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?
A. 2,4 kg
B. 8,0 kg
C. 0,8 kg
D. 1,2 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?
A. 244 kcal
B. 234 kcal
C. 238 kcal
D. 242 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to
A. ser twarogowy
B. masło śmietankowe
C. fasolka szparagowa
D. polędwica wołowa
Organizacja żywienia i usług …
Planowanie przyjęcia w postaci lampki wina powinno odbywać się w godzinach
A. 20.00 - 22.00
B. 14.00 - 15.30
C. 10.00 - 11.00
D. 12.00 - 13.00
Organizacja żywienia i usług …
Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony
A. kotletem z buraków
B. sos pomidorowy
C. serem w panierce
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.
| Wiek kobiet [lata] | Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę] | |||
|---|---|---|---|---|
| Masa ciała [kg] | aktywność fizyczna | |||
| mała | umiarkowana | duża | ||
| 19 ÷ 30 | 60 | 1900 | 2750 | 3300 |
| 31 ÷ 50 | 50 | 1700 | 2450 | 2900 |
| 31 ÷ 50 | 60 | 1850 | 2650 | 3200 |
A. 265 ml
B. 245 ml
C. 2,65 l
D. 2,45 l
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z tabelą zamiany produktów, masło można zamienić na
A. śmietankę tortową
B. smalec
C. olej słonecznikowy
D. oliwę z oliwek
Organizacja żywienia i usług …
W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność
A. specjalnego przeznaczenia
B. wygodnej
C. genetycznie zmodyfikowanej
D. funkcjonalnej
Organizacja żywienia i usług …
Lipaza trzustkowa prowadzi do rozkładu
A. białek
B. tłuszczy
C. węglowodanów
D. makroelementów
Organizacja żywienia i usług …
Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?
A. Zwiększyć ilość warzyw
B. Dodać sok z cytryny
C. Dodać cukier
D. Zwiększyć objętość sosu winegret
Organizacja żywienia i usług …
Jaki składnik odżywczy jest przekształcany oraz przechowywany w ludzkim organizmie w formie glikogenu?
A. Glukoza
B. Gliadyna
C. Glutelina
D. Globulina
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami substytucji produktów można zamiast ryby panierowanej wykorzystać
A. krokiety z pęczakiem
B. szaszłyki warzywne
C. kotlety jajeczne
D. kotlety z kalafiora
Organizacja żywienia i usług …
Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się
A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Światowa Organizacja Zdrowia