Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć

A. bakterii i wirusów, które wywołują zatrucia pokarmowe
B. środków czyszczących i dezynfekujących maszyny oraz urządzenia
C. pozostałości pestycydów w owocach oraz warzywach
D. dodatków do żywności w formie konserwantów i barwników
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. nadmiaru miedzi.
B. nadmiaru cynku.
C. niedoboru potasu.
D. niedoboru żelaza.
Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?

Śniadanie IOmlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem
Śniadanie IIPasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy
ObiadKrupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana
Podwieczorek?
KolacjaSałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata

A. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
B. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
C. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
D. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kisielu karmelowego.

Normatyw surowcowy na 4 porcje kisielu karmelowegoWartość energetyczna
w 100 g produktu
[kcal]
Nazwa produktuIlość
[g]
Mleko 3,2 % tł.50061
Cukier100386
Mąka ziemniaczana70358

A. 305,00 kcal
B. 670,00 kcal
C. 235,40 kcal
D. 805,00 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty mają działanie alkalizujące w organizmie człowieka?

A. soki warzywne, owoce suszone i przetwory mleczne
B. kawa, pieczywo i migdały
C. mięso, warzywa strączkowe oraz mleko
D. orzechy, produkty zbożowe oraz świeże owoce
Organizacja żywienia i usług …

Ile naturalnego miodu trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g naturalnego miodu odpowiada 100 g cukru?

A. 7,50 kg
B. 0,48 kg
C. 0,75 kg
D. 4,80 kg
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie niskoenergetycznej zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii
ryż czarny na sypko
brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. deser na surówkę owocową.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. zupę czystą na zagęszczany krem.
Organizacja żywienia i usług …

W zamieszczonym w tabeli zestawie obiadowym dla osoby na diecie 1000 kcal zamienić należy

Zestaw obiadowy
barszcz czerwony czysty bez dodatków
pstrąg pieczony w folii, ryż czarny na sypko, brokuły z wody
krem cytrynowy z biszkoptami

A. pieczoną rybę na gotowane żeberka.
B. deser na surówkę owocową.
C. ryż czarny na ziemniaki purée.
D. zupę czystą na zagęszczany krem.
Organizacja żywienia i usług …

Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do

A. próchnicy i problemów z nerkami
B. nadciśnienia tętniczego oraz osteoporozy
C. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
D. próchnicy i osteoporozy
Organizacja żywienia i usług …

Która z alternatywnych diet opiera się na jedzeniu posiłków składających się z produktów bogatych w białko?

A. Dieta makrobiotyczna
B. Dieta Dukana
C. Dieta Montignaca
D. Dieta wegańska
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji zupy kalafiorowej.

Normatyw surowcowy na 1 porcję zupy kalafiorowejWartość energetyczna 100 g produktu [kcal]
Nazwa produktuIlość [g/ml]
włoszczyzna10025
kalafior10022
śmietana 18%15184
ziemniaki6077

A. 250,00 kcal
B. 308,00 kcal
C. 261,80 kcal
D. 120,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz, korzystając z zamieszczonego normatywu surowcowego, wartość energetyczną 1 porcji surówki z porów.

Normatyw surowcowy na 10 porcji surówki z porów
Nazwa surowcaIlość
[g]
Wartość energetyczna w 100 g
[kcal]
Por1 00060,90
Jabłko40052,10
Majonez150679,70
Śmietana 18%150189,00
Sok z cytryny, sóldo smakuxxx

A. 212,05 kcal
B. 208,40 kcal
C. 609,00 kcal
D. 817,40 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Z 300 g świeżej papryki i 1 200 g kapusty kwaszonej sporządzono surówkę zgodnie z normatywem surowcowym na 10 porcji. Ile natki pietruszki należy dodać, by jedna porcja surówki zawierała 60 mg witaminy C?

Tabela wartości odżywczej
ProduktZawartość witaminy C
[mg witaminy C/100 g]
Natka pietruszki150
Papryka120
Kapusta kwaszona15

A. 40 mg
B. 40 g
C. 120 g
D. 120 mg
Organizacja żywienia i usług …

Ile kalorii może dostarczyć organizmowi człowieka spożycie 100 g lodów waniliowych w mlecznej czekoladzie z migdałami, które posiadają 4,1 g białka, 20,7 g tłuszczu oraz 32,3 g węglowodanów?

A. 228,4 kcal
B. 151,7 kcal
C. 352,4 kcal
D. 331,9 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Który wariant kolacji został zaplanowany w sposób niezgodny z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Kurczak pieczony z ziołami, sałata oraz pomidor, bułka grahamka
B. Makaron z twarogiem i szpinakiem
C. Fasolka po bretońsku, chleb pełnoziarnisty
D. Zapiekany ryż z szynką, brokułami i papryką
Organizacja żywienia i usług …

Jakie potrawy powinny się znaleźć na śniadanie w diecie, która jest łatwa do strawienia?

A. kiełbasę gotowaną z musztardą.
B. jajecznicę na parze.
C. jaja na twardo.
D. kiełbasę smażoną z cebulą.
Organizacja żywienia i usług …

Ile kilogramów mięsa bez kości powinno się przygotować, aby zastąpić 30 jaj, skoro według tabeli zamienności 80 g mięsa bez kości odpowiada 100 g (2 szt.) jaj?

A. 2,4 kg
B. 8,0 kg
C. 0,8 kg
D. 1,2 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną mają 100 g placków ziemniaczanych, które zawierają 4 g białka, 14 g tłuszczu oraz 24 g węglowodanów, w tym 2 g błonnika?

A. 244 kcal
B. 234 kcal
C. 238 kcal
D. 242 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Produkt spożywczy używany jako substytut mleka w daniach, według tabeli zamienności produktów, to

A. ser twarogowy
B. masło śmietankowe
C. fasolka szparagowa
D. polędwica wołowa
Organizacja żywienia i usług …

Obiad składający się z barszczu ukraińskiego, purée z ziemniaków, sałatki ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, według zasad racjonalnego odżywiania, powinien być wzbogacony

A. kotletem z buraków
B. sos pomidorowy
C. serem w panierce
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli i normy na wodę, która dla osoby dorosłej wynosi 1000 ml/1000 kcal wydatkowanej energii oblicz, ile wynosi zapotrzebowanie na wodę dla 32 letniej kobiety 0 masie ciała 60 kg, prowadzącej umiarkowaną aktywność fizyczną.

Wiek kobiet [lata]Zapotrzebowanie na energię [kcal/dobę]
Masa ciała [kg]aktywność fizyczna
małaumiarkowanaduża
19 ÷ 3060190027503300
31 ÷ 5050170024502900
31 ÷ 5060185026503200

A. 265 ml
B. 245 ml
C. 2,65 l
D. 2,45 l
Organizacja żywienia i usług …

W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność

A. specjalnego przeznaczenia
B. wygodnej
C. genetycznie zmodyfikowanej
D. funkcjonalnej
Organizacja żywienia i usług …

Kucharz przygotował przepis na nową sałatkę warzywną z sosem winegret. Po przeprowadzeniu próbnej produkcji zauważono, że sałatka nie jest wystarczająco soczysta, rozdrobnione warzywa w szybkim czasie tracą wilgoć, a świeże warzywa ciemnieją. Jakie modyfikacje można wprowadzić do przepisu, by wyeliminować te problemy?

A. Zwiększyć ilość warzyw
B. Dodać sok z cytryny
C. Dodać cukier
D. Zwiększyć objętość sosu winegret
Organizacja żywienia i usług …

Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się

A. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Światowa Organizacja Zdrowia