Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. Zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki puree, kalafior z wody, kompot z jabłek
B. Zupa jarzynowa, pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, mizeria, woda
C. Krem z dyni, kotlet mielony, ziemniaki puree, surówka z kapusty, sok wiśniowy
D. Rosół z makaronem, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, lemoniada
Organizacja żywienia i usług …
Do sektora prywatnego rynku usług kulinarnych należy żywienie
A. w obiektach hotelowych
B. w placówkach medycznych
C. w instytucjach militarnych
D. w więzieniach
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.
| Analiza wskaźników BMI | |
|---|---|
| Wartości BMI | Interpretacja |
| < 19,00 | Niedowaga |
| 25 - 29,9 | Nadwaga |
| 30 - 40 | Otyłość I stopnia |
| > 40 | Otyłość III stopnia |
A. Nadwaga, podejrzenie przekarmienia.
B. Wychudzenie organizmu, jadłowstręt psychiczny.
C. Niedowaga, podejrzenie o niedożywienie.
D. Otyłość skrajna, zagrożenie zdrowia.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy inicjują proces trawienia białek w układzie pokarmowym?
A. trypsyna i chymotrypsyna
B. pepsyna i podpuszczka
C. aminopeptydazy
D. karboksypeptydazy
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.
| Nazwa potrawy | Ilość potrawy (w g) | Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy |
|---|---|---|
| Zupa jarzynowa | 300 | 2 |
| Filet z łososia smażony | 150 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 150 | 2 |
| Surówka z pomidorów | 150 | 1 |
A. 35,5 g
B. 45,5 g
C. 40,5 g
D. 30,5 g
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.
| Zestaw śniadaniowy dla 1 osoby | ||
|---|---|---|
| Potrawa lub napój | Wielkość porcji | Wartość energetyczna |
| sok z marchwi i jabłek | 200 ml | 46 kcal |
| jajko na miękko | 1 szt. | 75 kcal |
| chleb graham | 100 g | |
| margaryna „Flora" | 10 g | 54 kcal |
| herbata zielona bez cukru | 200 ml | 2 kcal |
| Zawartość składników odżywczych w 100 g chleba graham | ||
| białko 8 g | tłuszcze 1 g | węglowodany 50 g |
A. Chleb graham 221 kcal, cały zestaw 398 kcal
B. Chleb graham 241 kcal, cały zestaw 418 kcal
C. Chleb graham 141 kcal, cały zestaw 318 kcal
D. Chleb graham 181 kcal, cały zestaw 358 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?
A. 15,00 g
B. 16,21 g
C. 18,15 g
D. 12,10 g
Organizacja żywienia i usług …
Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?
A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Państwowy Zakład Higieny
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Instytut Żywności i Żywienia
Organizacja żywienia i usług …
W jamie ustnej, pod wpływem enzymu a-amylazy zawartej w ślinie, proces trawienia rozpoczyna się od
A. tłuszczy
B. węglowodanów
C. aminokwasów
D. białek
Organizacja żywienia i usług …
Aby ocenić jakość żywienia, należy zastosować metodę
A. wagową
B. punktową
C. analityczną
D. inwentarzową
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest wartość energetyczna 100 g makreli wędzonej, która zawiera 20,7 g białka oraz 15,5 g tłuszczu?
A. 326,0 kcal
B. 325,8 kcal
C. 222,3 kcal
D. 248,3 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?
A. Zbyt duża ilość węglowodanów
B. Niewystarczające spożycie tłuszczu
C. Zbyt małe spożywanie białka
D. Nadmiar witaminy D w diecie
Organizacja żywienia i usług …
Zbyt małe spożycie błonnika podnosi ryzyko wystąpienia
A. raka jelita grubego
B. anemii
C. żółtaczki pokarmowej
D. celiakii
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii lokali gastronomicznych, które pełnią rolę uzupełniającą, należy
A. lodziarnia
B. kawiarnia
C. jadłodajnia
D. smażalnia
Organizacja żywienia i usług …
Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?
A. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
B. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
C. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
D. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego
Organizacja żywienia i usług …
Dieta Dukana polega na zmniejszeniu spożycia produktów
A. węglowodanowych i tłuszczowych
B. tłuszczowych i białkowych
C. tłuszczowych i wody
D. węglowodanowych i wody
Organizacja żywienia i usług …
Nadmierne przyjmowanie prostych węglowodanów przez człowieka przyczynia się do rozwoju
A. krzywicy
B. otyłości
C. beri-beri
D. bulimii
Organizacja żywienia i usług …
Podczas tworzenia jadłospisów mleko można zastąpić
A. serem
B. drobiem
C. rybami
D. wieprzowiną
Organizacja żywienia i usług …
Ile białka znajduje się w 1 porcji żurku o wadze 300 g, jeśli w 100 g zupy jest 7,40 g tego składnika?
A. 88,80 g
B. 14,80 g
C. 22,20 g
D. 74,00 g
Organizacja żywienia i usług …
Która z witamin należy do grupy substancji rozpuszczających się w tłuszczach?
A. Niacyna
B. Prowitamina A
C. Kwas foliowy
D. Kwas pantotenowy
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?
A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
C. Ryż z indykiem i brokułami
D. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii lokali gastronomicznych uzupełniającego rodzaju zalicza się
A. frytownia
B. stołówka
C. kawiarnia
D. piwiarnia
Organizacja żywienia i usług …
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
A. 32,00 g
B. 97,50 g
C. 205,00 g
D. 227,50 g
Organizacja żywienia i usług …
Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?
A. Światowa Organizacja Zdrowia
B. Ministerstwo Zdrowia
C. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
D. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Organizacja żywienia i usług …
Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
A. kwartalnym wyprzedzeniem
B. miesięcznym wyprzedzeniem
C. tygodniowym wyprzedzeniem
D. jednodniowym wyprzedzeniem
Organizacja żywienia i usług …
W organizmie ludzkim żółć jest wytwarzana przez
A. wątrobę
B. ślinianki
C. żołądek
D. trzustkę
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji oferta dań i napojów dedykowana dzieciom powinna być umieszczona w karcie
A. specjalnej
B. standardowej
C. dnia
D. okolicznościowej
Organizacja żywienia i usług …
Które z wymienionych witamin są rozpuszczalne w wodzie?
A. witaminę PP i witaminę A
B. kwas foliowy i witaminę PP
C. witaminę E i witaminę A
D. kwas foliowy i witaminę E
Organizacja żywienia i usług …
W 100 g podsmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzrośnie wartość omletu naturalnego, jeśli dodamy do niego 150 g podsmażanego szpinaku?
A. 250,00 mg
B. 270,00 mg
C. 370,00 mg
D. 180,00 mg
Organizacja żywienia i usług …
Ocena diety, która polega na przeprowadzeniu analizy laboratoryjnej wartości odżywczej oraz energetycznej dań, to metoda
A. inwentarzowa
B. analityczna
C. wagowa
D. szacunkowa
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt można zamienić innymi produktami znajdującymi się w tej samej kategorii żywności?
A. Soję
B. Mleko
C. Mąkę
D. Jaja
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?
A. otwartego o pełnym wyżywieniu
B. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
C. otwartego o niepełnym wyżywieniu
D. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?
A. Kobiety w ciąży mogą jeść posiłki co 3 godziny
B. Śniadanie powinno zapewniać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego
C. Posiłki należy równomiernie rozłożyć w ciągu dnia
D. Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać około czterech posiłków dziennie
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest zalecane ograniczenie dziennej ilości cholesterolu jako działania profilaktycznego w chorobach układu krążenia?
A. 300 mg
B. 350 mg
C. 400 mg
D. 450 mg
Organizacja żywienia i usług …
Produkty zawierające mąkę są przede wszystkim źródłem
A. skrobi
B. błonnika
C. białka
D. tłuszczu
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest naturalne źródło retinolu?
A. szpinak
B. dynia
C. wątroba wieprzowa
D. napój migdałowy
Organizacja żywienia i usług …
Spożycie 100 g czego dostarczy człowiekowi największą ilość tłuszczu?
A. dorsza wędzonego
B. sera twarogowego tłustego
C. schabu gotowanego
D. sera podpuszczkowego
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.
| Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw | |||
|---|---|---|---|
| Nazwa potrawy | Białko [g] | Błonnik [g] | Witamina C [mg] |
| Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami | 20 | 1 | 20 |
| Ziemniaki z wody | 2 | 2 | 4 |
| Surówka z kiszonej kapusty | 0 | 2 | 10 |
A. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
C. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
D. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż
A. 150 g/dzień
B. 15 g/dzień
C. 50 g/dzień
D. 5 g/dzień
Organizacja żywienia i usług …
Awitaminoza określana jako "ślepota nocna" wynika z niewystarczającego przyjmowania
A. witaminy D
B. witaminy B
C. witaminy C
D. witaminy A