Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Który zestaw dań obiadowych nie jest zgodny z regułami planowania jadłospisów?

A. Zupa kalafiorowa, ryba smażona, ziemniaki puree, kalafior z wody, kompot z jabłek
B. Zupa jarzynowa, pieczona pierś z kurczaka, ziemniaki z wody, mizeria, woda
C. Krem z dyni, kotlet mielony, ziemniaki puree, surówka z kapusty, sok wiśniowy
D. Rosół z makaronem, pieczeń wołowa, ziemniaki z wody, buraczki zasmażane, lemoniada
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.

Analiza wskaźników BMI
Wartości BMIInterpretacja
< 19,00Niedowaga
25 - 29,9Nadwaga
30 - 40Otyłość I stopnia
> 40Otyłość III stopnia

A. Nadwaga, podejrzenie przekarmienia.
B. Wychudzenie organizmu, jadłowstręt psychiczny.
C. Niedowaga, podejrzenie o niedożywienie.
D. Otyłość skrajna, zagrożenie zdrowia.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zawartych w tabeli, oblicz ile gramów białka znajduje się w zestawie obiadowym.

Nazwa potrawyIlość potrawy (w g)Zawartość białka (w g) w 100 g potrawy
Zupa jarzynowa3002
Filet z łososia smażony15020
Ziemniaki z wody1502
Surówka z pomidorów1501

A. 35,5 g
B. 45,5 g
C. 40,5 g
D. 30,5 g
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabelach, oblicz wartość energetyczną 100 g chleba graham oraz całego zestawu śniadaniowego.

Zestaw śniadaniowy dla 1 osoby
Potrawa lub napójWielkość porcjiWartość energetyczna
sok z marchwi i jabłek200 ml46 kcal
jajko na miękko1 szt.75 kcal
chleb graham100 g
margaryna „Flora"10 g54 kcal
herbata zielona bez cukru200 ml2 kcal
Zawartość składników odżywczych w 100 g chleba graham
białko 8 gtłuszcze 1 gwęglowodany 50 g

A. Chleb graham 221 kcal, cały zestaw 398 kcal
B. Chleb graham 241 kcal, cały zestaw 418 kcal
C. Chleb graham 141 kcal, cały zestaw 318 kcal
D. Chleb graham 181 kcal, cały zestaw 358 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość węglowodanów w gramach dostarczy porcja sałatki z buraków i jabłek o wadze 150 g, jeśli w 100 g tej sałatki znajduje się 12,10 g węglowodanów?

A. 15,00 g
B. 16,21 g
C. 18,15 g
D. 12,10 g
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?

A. Państwowa Inspekcja Sanitarna
B. Państwowy Zakład Higieny
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Instytut Żywności i Żywienia
Organizacja żywienia i usług …

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?

A. Zbyt duża ilość węglowodanów
B. Niewystarczające spożycie tłuszczu
C. Zbyt małe spożywanie białka
D. Nadmiar witaminy D w diecie
Organizacja żywienia i usług …

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?

A. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
B. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
C. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
D. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego
Organizacja żywienia i usług …

Jaką potrawę powinno się uwzględnić w jadłospisie dla pacjenta z celiakią?

A. Kuskus z wieprzowiną i papryką
B. Bulgur z kurczakiem oraz cukinią
C. Ryż z indykiem i brokułami
D. Pęczak z dorszem oraz pomidorami
Organizacja żywienia i usług …

Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?

A. 32,00 g
B. 97,50 g
C. 205,00 g
D. 227,50 g
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?

A. Światowa Organizacja Zdrowia
B. Ministerstwo Zdrowia
C. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
D. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
Organizacja żywienia i usług …

Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej

A. kwartalnym wyprzedzeniem
B. miesięcznym wyprzedzeniem
C. tygodniowym wyprzedzeniem
D. jednodniowym wyprzedzeniem
Organizacja żywienia i usług …

W 100 g podsmażanego szpinaku znajduje się 120 mg wapnia. O ile mg wapnia wzrośnie wartość omletu naturalnego, jeśli dodamy do niego 150 g podsmażanego szpinaku?

A. 250,00 mg
B. 270,00 mg
C. 370,00 mg
D. 180,00 mg
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest klasyfikacja gastronomiczna stołówki w domu pomocy społecznej?

A. otwartego o pełnym wyżywieniu
B. zamkniętego o pełnym wyżywieniu
C. otwartego o niepełnym wyżywieniu
D. zamkniętego o niepełnym wyżywieniu
Organizacja żywienia i usług …

Wskaź sformułowanie, które jest sprzeczne z zasadami zdrowego odżywiania?

A. Kobiety w ciąży mogą jeść posiłki co 3 godziny
B. Śniadanie powinno zapewniać połowę dziennego zapotrzebowania energetycznego
C. Posiłki należy równomiernie rozłożyć w ciągu dnia
D. Zdrowa, dorosła osoba powinna spożywać około czterech posiłków dziennie
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, określ ile białka pełnowartościowego, błonnika i witaminy C dostarczy organizmowi człowieka posiłek złożony z 80 g wątróbki wieprzowej saute z jabłkami, 100 g ziemniaków i 150 g surówki z kapusty kwaszonej.

Zawartość składników odżywczych w 100 g potraw
Nazwa potrawyBiałko
[g]
Błonnik
[g]
Witamina C
[mg]
Wątróbka wieprzowa sauté z jabłkami20120
Ziemniaki z wody224
Surówka z kiszonej kapusty0210

A. 16,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
B. 18,0 g białka pełnowartościowego, 4,8 g błonnika, 35 mg witaminy C.
C. 20,0 g białka pełnowartościowego, 5,8 g błonnika, 30 mg witaminy C.
D. 22,0 g białka pełnowartościowego, 6,0 g błonnika, 39 mg witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż

A. 150 g/dzień
B. 15 g/dzień
C. 50 g/dzień
D. 5 g/dzień