Filtrowanie pytań
HGT.12 Pytanie 1
Organizacja żywienia i usług …
A. sosem pomidorowym
B. serem panierowanym
C. sałatką z buraków
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …
Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?
| Nazwa produktu | Ilość produktu spożyta w ciągu dnia (g) | Zawartość w 100 g produktu (g) | |
|---|---|---|---|
| węglowodany ogółem | błonnik pokarmowy | ||
| Kasza gryczana | 50 | 70,0 | 6,0 |
| Groszek zielony | 100 | 17,0 | 6,0 |
| Miód pszczeli | 10 | 80,0 | 0,0 |
| Mleko w proszku | 35 | 51,0 | 0,0 |
A. Groszek zielony.
B. Miód pszczeli.
C. Kasza gryczana.
D. Mleko w proszku.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest źródło kolagenu?
A. mięso wieprzowe
B. ryż biały
C. mleko tłuste
D. pieczywo pełnoziarniste
Organizacja żywienia i usług …
Wskaź punkt usług gastronomicznych?
A. Kantyna
B. Lodziarnia
C. Punkt barowy
D. Zajazd
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany zachodzące w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru białka.
Organizacja żywienia i usług …
Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka
| Zestaw kolacyjny | ||
|---|---|---|
| Produkt | Ilość produktu [g] | Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg] |
| chleb razowy | 100 | 0,00 |
| masło | 20 | 248,00 |
| jajo | 25 | 360,00 |
| węgorz wędzony | 50 | 140,00 |
| pasztet pieczony | 20 | 370,00 |
A. masło.
B. węgorz wędzony.
C. jajo.
D. pasztet pieczony.
Organizacja żywienia i usług …
Jakie instytucje zapewniają niekompletne wyżywienie?
A. szkolne stołówki
B. zakłady karne
C. szpitale
D. sanatoria
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadą zamienności produktów w trakcie tworzenia jadłospisu, mięso powinno być zastąpione
A. warzywami
B. mlekiem
C. owocami
D. jajami
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskich | Wartość energetyczna 100 g surowca [kcal] | |
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | |
| mąka krupczatka | 40 | 347,00 |
| masło | 20 | 735,00 |
| jaja | 50 | 139,00 |
| sól | do smaku | |
A. 347,00 kcal
B. 424,80 kcal
C. 355,30 kcal
D. 138,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?
A. 178,20 kcal
B. 154,80 kcal
C. 112,80 kcal
D. 136,30 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Żółć występująca w ciele człowieka ułatwia proces trawienia?
A. tłuszczu
B. skrobi
C. błonnika
D. białka
Organizacja żywienia i usług …
Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić
A. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
Organizacja żywienia i usług …
Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?
A. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
B. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
C. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
D. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii | ||
|---|---|---|
| Nazwa surowca | Ilość [g] | Zawartość witaminy A w 100 g surowca [μg] |
| Ogórek świeży | 110 | 28 |
| Śmietana | 20 | 150 |
| Koper | 2 | 350 |
A. 65,0 µg
B. 528,0 µg
C. 67,8 µg
D. 130,8 µg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?
A. 0,75 kg
B. 7,50 kg
C. 0,48 kg
D. 4,80 kg
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?
A. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
B. synteza ATP, który przechowuje energię
C. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
D. ochrona uzębienia przed demineralizacją
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.
| Nazwa surowca | Surowce po obróbce wstępnej na 1 porcję | Zawartość energii w 100 g produktu |
|---|---|---|
| kalafior | 120 g | 22 kcal |
| masło | 10 g | 735 kcal |
| bułka tarta | 3 g | 347 kcal |
A. 133,00 kcal
B. 98,97 kcal
C. 110,31 kcal
D. 134,60 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Gdzie można znaleźć białko pełnowartościowe?
A. w kaszy gryczanej
B. w fasoli białej
C. w orzechach laskowych
D. w kefirze owocowym
Organizacja żywienia i usług …
Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?
| Funkcje pełnione w organizmie |
|---|
| – Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej. – Składnik biologicznie aktywnych związków wpływających na przemiany metaboliczne. – Udział w procesie tworzenia składników krwi, głównie hemoglobiny. – Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów i paznokci. |
A. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
B. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
C. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
D. Składniki mineralne.
Organizacja żywienia i usług …
Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku
A. witamin
B. tłuszczów
C. węglowodanów
D. białka
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.
| Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowym | Wartość energetyczna 100 g produktu [kcal] | |
| Nazwa surowca | Ilość [g/ml] | |
| kasza jaglana | 90 | 350 |
| mleko 2% | 200 | 51 |
| banan | 80 | 95 |
| miód | 6 | 324 |
A. 315,00 kcal
B. 820,00 kcal
C. 376,00 kcal
D. 512,44 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to
A. choroba trzewna
B. bulimia
C. niedokrwistość
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …
Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?
| Lunch Tatar z łososia Kaczka pieczona Buraczki zasmażane Sorbet z kiwi |
A. Buraczki zasmażane.
B. Kaczka pieczona.
C. Sorbet z kiwi.
D. Tatar z łososia.
Organizacja żywienia i usług …
Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?
A. 1,04 g błonnika
B. 3,10 g błonnika
C. 6,20 g błonnika
D. 9,30 g błonnika
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami
| Zmiany w organizmie człowieka | |
|---|---|
| Nadwaga | |
| Rozwój procesów miażdżycowych | |
| Wzrost ryzyka nadciśnienia | |
| Zawał serca | |
A. niedoboru cukrów złożonych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów prostych.
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien być przygotowany dla osoby intensywnie pracującej fizycznie?
A. Mus jabłkowy
B. Sałatkę z jabłek
C. Pieczone jabłko
D. Racuchy z jabłkami
Organizacja żywienia i usług …
Jaką ilość białka można znaleźć w 110 g pieczeni cielęcej, jeśli w 100 g tego dania znajduje się 20,10 g białka?
A. 20,10 g
B. 22,11 g
C. 2,21 g
D. 18,27 g
Organizacja żywienia i usług …
Osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze powinny ograniczać konsumpcję
A. pulpetów drobiowych
B. potrawki cielęcej
C. placków ziemniaczanych
D. grillowanego bakłażana
Organizacja żywienia i usług …
Amylaza ślinowa inicjuje proces trawienia
A. węglowodanów
B. białek
C. tłuszczu z mleka krowiego
D. składników mineralnych
Organizacja żywienia i usług …
Ile kilogramów chleba odpowiada 2 kg kaszy, jeśli według tabeli wymiany produktów 100 g kaszy można zastąpić 135 g chleba?
A. 2,70 kg
B. 13,50 kg
C. 1,35 kg
D. 27,00 kg
Organizacja żywienia i usług …
Długotrwały deficyt witaminy C w organizmie skutkuje
A. szkorbut.
B. próchnicą.
C. pelagrą.
D. osteoporozą.
Organizacja żywienia i usług …
Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?
| Jadłospis obiadowy I. | Jadłospis obiadowy II. | Jadłospis obiadowy III. | Jadłospis obiadowy IV. |
|---|---|---|---|
| krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, surówka z kapusty kiszonej, kompot truskawkowy | krupnik, pieczeń wieprzowa, ziemniaki z wody, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa | krupnik, pieczeń wieprzowa, pęczak, marchew oprószana, mus z kaszy manny i truskawek, woda stołowa |
A. Jadłospis obiadowy I.
B. Jadłospis obiadowy III.
C. Jadłospis obiadowy II.
D. Jadłospis obiadowy IV.
Organizacja żywienia i usług …
Który z surowców posiada najwięcej białka pochodzenia roślinnego?
A. Borówka czarna
B. Porzeczka czerwona
C. Papryka zielona
D. Fasola biała
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?
A. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
Organizacja żywienia i usług …
Jakie enzymy biorą udział w trawieniu skrobi w dwunastnicy?
A. lipazy jelitowej
B. amylazy trzustkowej
C. amylazy jelitowej
D. lipazy trzustkowej
HGT.12 Pytanie 36
Organizacja żywienia i usług …
Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?
A. Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
B. Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
C. Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu
D. Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
Organizacja żywienia i usług …
Przy tworzeniu menu, makaron można zastąpić
A. mlekiem
B. kaszą
C. rybą
D. serem
Organizacja żywienia i usług …
Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?
A. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej
B. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
C. zapobieganie próchnicy zębów
D. synteza związku ATP, który przechowuje energię
Organizacja żywienia i usług …
Ile miodu jest równoważne spożyciu 20 g cukru, jeśli według tabel zamienności 125 g miodu odpowiada 100 g cukru?
A. 50 g miodu
B. 62,5 g miodu
C. 16 g miodu
D. 25 g miodu
Organizacja żywienia i usług …
W diecie laktovegetariańskiej powinny znaleźć się
A. owoc morza
B. mleko
C. mięso drobiowe
D. jaja