Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia

A. sosem pomidorowym
B. serem panierowanym
C. sałatką z buraków
D. pierogami z mięsem
Organizacja żywienia i usług …

Który produkt spożyty w tej samej ilości w ciągu dnia dostarczy organizmowi człowieka najwięcej węglowodanów nieprzyswajalnych?

Nazwa produktuIlość produktu spożyta w ciągu dnia (g)Zawartość w 100 g produktu (g)
węglowodany ogółembłonnik pokarmowy
Kasza gryczana5070,06,0
Groszek zielony10017,06,0
Miód pszczeli1080,00,0
Mleko w proszku3551,00,0

A. Groszek zielony.
B. Miód pszczeli.
C. Kasza gryczana.
D. Mleko w proszku.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru białka.
Organizacja żywienia i usług …

Po spożyciu zestawu kolacyjnego najwięcej cholesterolu dostarczy organizmowi człowieka

Zestaw kolacyjny
ProduktIlość produktu [g]Zawartość cholesterolu w 100 g produktu [mg]
chleb razowy1000,00
masło20248,00
jajo25360,00
węgorz wędzony50140,00
pasztet pieczony20370,00

A. masło.
B. węgorz wędzony.
C. jajo.
D. pasztet pieczony.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz wartość energetyczną 1 porcji klusek francuskich.

Normatyw surowcowy na 1 porcję klusek francuskichWartość energetyczna
100 g surowca
[kcal]
Nazwa surowcaIlość
[g]
mąka krupczatka40347,00
masło20735,00
jaja50139,00
sóldo smaku

A. 347,00 kcal
B. 424,80 kcal
C. 355,30 kcal
D. 138,80 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość energetyczną ma 100 g chudego twarogu, który zawiera 19,8 g białka, 4,7 g tłuszczu oraz 3,7 g węglowodanów?

A. 178,20 kcal
B. 154,80 kcal
C. 112,80 kcal
D. 136,30 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić

A. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
Organizacja żywienia i usług …

Jakie produkty spożywcze można zakwalifikować jako trwałe?

A. Cukier puder, kawa zbożowa, melon
B. Mąka kukurydziana, kasza perłowa, sałata
C. Mąka ziemniaczana, kasza manna, groch
D. Truskawki, fasola szparagowa, orzechy
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz zawartość witaminy A w 1 porcji mizerii.

Normatyw surowcowy na 1 porcję mizerii
Nazwa surowcaIlość
[g]
Zawartość witaminy A
w 100 g surowca
[μg]
Ogórek świeży11028
Śmietana20150
Koper2350

A. 65,0 µg
B. 528,0 µg
C. 67,8 µg
D. 130,8 µg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką ilość miodu naturalnego w kilogramach trzeba przygotować, aby zastąpić 0,6 kg cukru, jeśli według tabeli zamienności produktów spożywczych 125 g miodu naturalnego odpowiada 100 g cukru?

A. 0,75 kg
B. 7,50 kg
C. 0,48 kg
D. 4,80 kg
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?

A. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
B. synteza ATP, który przechowuje energię
C. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
D. ochrona uzębienia przed demineralizacją
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kalafiora gotowanego, podanego z roztopionym masłem i zrumienioną bułką tartą.

Nazwa surowcaSurowce po obróbce wstępnej na 1 porcjęZawartość energii w 100 g produktu
kalafior120 g22 kcal
masło10 g735 kcal
bułka tarta3 g347 kcal

A. 133,00 kcal
B. 98,97 kcal
C. 110,31 kcal
D. 134,60 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Która grupa składników pokarmowych pełni w organizmie człowieka funkcje wymienione w tabeli?

Funkcje pełnione w organizmie
– Regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej.
– Składnik biologicznie aktywnych związków
wpływających na przemiany metaboliczne.
– Udział w procesie tworzenia składników krwi,
głównie hemoglobiny.
– Budowa tkanki kostnej, zębów, skóry, włosów
i paznokci.

A. Witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
B. Witaminy rozpuszczalne w wodzie.
C. Kwasy tłuszczowe nienasycone.
D. Składniki mineralne.
Organizacja żywienia i usług …

Posiłek składający się z bułki pszennej z masłem, twarogiem i herbatą jest uważany za niepełnowartościowy z powodu braku

A. witamin
B. tłuszczów
C. węglowodanów
D. białka
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną 1 porcji kaszy jaglanej z musem bananowym.

Normatyw surowcowy na 1 porcję kaszy jaglanej z musem bananowymWartość energetyczna
100 g produktu
[kcal]
Nazwa surowcaIlość
[g/ml]
kasza jaglana90350
mleko 2%20051
banan8095
miód6324

A. 315,00 kcal
B. 820,00 kcal
C. 376,00 kcal
D. 512,44 kcal
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. choroba trzewna
B. bulimia
C. niedokrwistość
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …

Która potrawa z zamieszczonego w ramce menu uzupełnia posiłek w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe?

Lunch
Tatar z łososia
Kaczka pieczona
Buraczki zasmażane
Sorbet z kiwi

A. Buraczki zasmażane.
B. Kaczka pieczona.
C. Sorbet z kiwi.
D. Tatar z łososia.
Organizacja żywienia i usług …

Skoro 100 g fasolki po bretońsku zawiera 3,10 g błonnika, to jaka ilość błonnika znajdzie się w porcji tej potrawy o wadze 300 g?

A. 1,04 g błonnika
B. 3,10 g błonnika
C. 6,20 g błonnika
D. 9,30 g błonnika
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów prostych.
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

Jadłospis obiadowy I.Jadłospis obiadowy II.Jadłospis obiadowy III.Jadłospis obiadowy IV.
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
pęczak, surówka
z kapusty kiszonej,
kompot truskawkowy
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
ziemniaki z wody,
surówka z kapusty
kiszonej, kompot
truskawkowy
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
ziemniaki z wody,
marchew oprószana,
mus z kaszy manny
i truskawek, woda
stołowa
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
pęczak, marchew
oprószana, mus z kaszy
manny i truskawek,
woda stołowa

A. Jadłospis obiadowy I.
B. Jadłospis obiadowy III.
C. Jadłospis obiadowy II.
D. Jadłospis obiadowy IV.
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?

A. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
Organizacja żywienia i usług …

Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?

A. Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
B. Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
C. Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu
D. Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?

A. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej
B. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
C. zapobieganie próchnicy zębów
D. synteza związku ATP, który przechowuje energię