Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?

A. Potas
B. Kwas askorbinowy
C. Kolekalcyferol
D. Sole wapnia
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. anoreksja
B. bulimia
C. niedokrwistość
D. choroba trzewna
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?

A. 12 godzin w temperaturze od 2°C do 6°C
B. 24 godziny w temperaturze od 2°C do 6°C
C. 24 godziny temperaturze od 8°C do 12°C
D. 12 godzin w temperaturze od 8°C do 12°C
Organizacja żywienia i usług …

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?

A. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego
B. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
C. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
D. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?

A. Ministerstwo Zdrowia
B. Państwowy Zakład Higieny
C. Państwowa Inspekcja Sanitarna
D. Instytut Żywności i Żywienia
Organizacja żywienia i usług …

Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych

A. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
B. niedoborem witamin B1 i PP.
C. ujemnym bilansem wody w organizmie.
D. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar jodu w organizmie może skutkować

A. zawałem mięśnia sercowego
B. powstawaniem wola
C. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
D. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
Organizacja żywienia i usług …

Która z wymienionych chorób nie jest skutkiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w odniesieniu do potrzeb fizjologicznych organizmu?

A. Otyłość
B. Cukrzyca
C. Miażdżyca
D. Nadciśnienie tętnicze
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru białka.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. niedoboru cukrów złożonych.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?

A. Metoda analityczna
B. Metoda ankietowa
C. Metoda szacunkowa
D. Ocena punktowa
Organizacja żywienia i usług …

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?

A. Zbyt małe spożywanie białka
B. Niewystarczające spożycie tłuszczu
C. Nadmiar witaminy D w diecie
D. Zbyt duża ilość węglowodanów
Organizacja żywienia i usług …

W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane

A. gwałtownie i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
B. gwałtownie i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
C. powoli i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
D. powoli i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
Organizacja żywienia i usług …

Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do

A. problemów ze wzrokiem
B. spowolnienia wzrostu
C. redukcji masy ciała
D. przyrostu masy ciała
Organizacja żywienia i usług …

Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?

A. niedostateczna ilość fluoru
B. przesyt wapnia
C. niedobór żelaza
D. przesyt potasu
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu

A. wydawania dań gorących wysyłanych do ekspedycji
B. pobierania surowców z magazynu
C. układania w magazynie przyjętych materiałów
D. przekazywania potraw z kuchni do działu ekspedycji
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że

Wartości wskaźników BMI
WyszczególnienieZakres wartości wskaźnika BMI
Norma20 - 24,9
Nadwaga25 - 29,9
Otyłość I stopnia30 - 34,9
Otyłość II stopnia35 - 39,9
Otyłość III stopnia> 40

A. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
B. badana osoba cierpi na otyłość.
C. badana osoba ma nadwagę.
D. badana osoba jest wychudzona.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. nadmiaru tłuszczu.
B. nadmiaru białka.
C. niedoboru cukrów prostych.
D. niedoboru cukrów złożonych.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.

Analiza wskaźników BMI
Wartości BMIInterpretacja
< 19,00Niedowaga
25 - 29,9Nadwaga
30 - 40Otyłość I stopnia
> 40Otyłość III stopnia

A. Wychudzenie organizmu, jadłowstręt psychiczny.
B. Nadwaga, podejrzenie przekarmienia.
C. Otyłość skrajna, zagrożenie zdrowia.
D. Niedowaga, podejrzenie o niedożywienie.
Organizacja żywienia i usług …

W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność

A. wygodnej
B. funkcjonalnej
C. genetycznie zmodyfikowanej
D. specjalnego przeznaczenia
Organizacja żywienia i usług …

Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest

A. WHO
B. IEA
C. FAO
D. NFZ