Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Zaleca się stosowanie produktów o niskim indeksie glikemicznym w diecie osób chorych?

A. w przypadku miażdżycy
B. w przypadku niedokrwistości
C. w przypadku osteoporozy
D. w przypadku cukrzycy
Organizacja żywienia i usług …

Która organizacja nadzoruje warunki sanitarno-epidemiologiczne w zakładzie oraz stan higieny zatrudnionych?

A. Instytut Żywności i Żywienia
B. Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna
C. Państwowy Zakład Higieny
D. Państwowa Inspekcja Pracy
Organizacja żywienia i usług …

W technologii cook-freeze dania po obróbce cieplnej są zamrażane

A. gwałtownie i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
B. powoli i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
C. gwałtownie i przechowywane w zamrażarce, w temperaturze -18°C
D. powoli i przechowywane w chłodni, w temperaturze +4°C
Organizacja żywienia i usług …

Zmiany w organizmie człowieka przedstawione w tabeli są objawami głównie
Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. niedoboru potasu.
B. nadmiaru miedzi.
C. nadmiaru cynku.
D. niedoboru żelaza.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zamieszczonych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm.

Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR
Wskaźnik WHR = obwód talii / obwód bioder.
PłećWHR dla typu gynoidalnego (gruszka)WHR dla typu androidalnego (jabłko)
Kobieta<0,8>0,8
Mężczyzna<1,0>1,0

A. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
B. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
C. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
D. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli objawy są spowodowane niedoborem w diecie

Wybrane objawy niedoboru
  • szybkie męczenie się
  • spadek odporności organizmu
  • rozpulchnione i krwawiące dziąsła
  • skłonność do występowania siniaków

A. glukozy.
B. witaminy A.
C. witaminy C.
D. elastyny.
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.

Analiza wskaźników BMI
Wartości BMIInterpretacja
< 19,00Niedowaga
25 - 29,9Nadwaga
30 - 40Otyłość I stopnia
> 40Otyłość III stopnia

A. Wychudzenie organizmu, jadłowstręt psychiczny.
B. Nadwaga, podejrzenie przekarmienia.
C. Otyłość skrajna, zagrożenie zdrowia.
D. Niedowaga, podejrzenie o niedożywienie.
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest odpowiedzialny za przygotowanie tabel dotyczących składu oraz wartości odżywczej żywności i potraw?

A. Państwowy Zakład Higieny
B. Państwowa Inspekcja Sanitarna
C. Ministerstwo Zdrowia
D. Instytut Żywności i Żywienia
Organizacja żywienia i usług …

Która nieprawidłowość żywieniowa u dzieci oraz młodzieży prowadzi do spowolnienia wzrostu?

A. Nadmiar witaminy D w diecie
B. Zbyt duża ilość węglowodanów
C. Niewystarczające spożycie tłuszczu
D. Zbyt małe spożywanie białka
Organizacja żywienia i usług …

Czym zajmuje się Instytut Żywności i Żywienia?

A. analizowanie mikrobiologiczne próbek dań pobranych w placówkach żywienia zbiorowego
B. badanie składu oraz wartości odżywczej żywności
C. nadzorowanie zawartości soli w posiłkach serwowanych przez szkolne stołówki
D. monitorowanie warunków sanitarnych w procesie produkcji żywności
Organizacja żywienia i usług …

Kto jest instytucją odpowiedzialną za aktualizację norm żywienia dla populacji w Polsce?

A. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności
B. Światowa Organizacja Zdrowia
C. Instytut Żywności i Żywienia w Warszawie
D. Ministerstwo Zdrowia
Organizacja żywienia i usług …

W trakcie przyjmowania reklamacji od gościa, kelner nie powinien

A. uważnie wysłuchać i powtórzyć treść skargi
B. proponować metody naprawy zaistniałych problemów
C. przerywać składania skargi, ponieważ gość nie ma racji
D. przepraszać za powstałe problemy
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z zaleceniami polskich norm dotyczących żywienia, maksymalna zawartość soli kuchennej w diecie nie powinna być większa niż

A. 5 g/dzień
B. 50 g/dzień
C. 15 g/dzień
D. 150 g/dzień
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonej w tabeli analizy wskaźników BMI oceń stan odżywienia osoby, której BMI wynosi 45.

Analiza wskaźników BMI
Wartości BMIInterpretacja
< 19Niedowaga
25 - 29,9Nadwaga
30 - 40Otyłość II stopnia
> 40Otyłość III stopnia

A. Nadwaga.
B. Otyłość skrajna.
C. Niedowaga.
D. Wychudzenie organizmu.
Organizacja żywienia i usług …

Wzrost temperatury ciała, obniżona sprawność umysłowa oraz zatrucie niebezpiecznymi produktami metabolizmu to przykłady objawów wywołanych

A. nadmiernym spożyciem prostych węglowodanów
B. niedoborem witamin B1 i PP.
C. nadmiernym przyjmowaniem chloru, sodu i potasu.
D. ujemnym bilansem wody w organizmie.
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?

A. 24 godziny w temperaturze od 2°C do 6°C
B. 12 godzin w temperaturze od 8°C do 12°C
C. 12 godzin w temperaturze od 2°C do 6°C
D. 24 godziny temperaturze od 8°C do 12°C
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO "first in, first out" odnosi się do sposobu

A. wydawania gorących dań przekazanych do ekspedycji
B. przyjmowania surowców od dostawców do magazynu
C. przekazywania potraw z kuchni do działu wydania
D. pobierania surowców z magazynu
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Zahamowanie wzrostu
Suchy wygląd skóry
Pogorszenie widzenia
Zmiany w układzie nerwowym

A. niedoboru witaminy A.
B. nadmiaru tłuszczów.
C. niedoboru węglowodanów.
D. nadmiaru witaminy A.
Organizacja żywienia i usług …

Która z wymienionych chorób nie jest skutkiem nadmiernego spożycia tłuszczów zwierzęcych w odniesieniu do potrzeb fizjologicznych organizmu?

A. Miażdżyca
B. Otyłość
C. Nadciśnienie tętnicze
D. Cukrzyca