Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie związane z odżywianiem, które charakteryzuje się obsesyjnym dążeniem do utraty wagi oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu to

A. celiakia
B. miażdżyca
C. bulimia
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …

W technologii produkcji marchwi zasmażanej, po pobraniu surowców z magazynu, jakim etapem jest następny?

A. obróbka wstępna brudna
B. obróbka wstępna czysta
C. obróbka wykończeniowa
D. obróbka cieplna
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
– zahamowanie wzrostu
– opóźnienie rozwoju fizycznego
– pogorszenie gojenia ran

A. niedoboru tłuszczów.
B. niedoboru białek.
C. nadmiaru jodu.
D. nadmiaru witaminy C.
Organizacja żywienia i usług …

Oprócz niewłaściwej higieny jamy ustnej, co jeszcze w codziennym odżywianiu może przyczyniać się do rozwoju próchnicy zębów?

A. przesyt wapnia
B. niedostateczna ilość fluoru
C. przesyt potasu
D. niedobór żelaza
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik WHR (stosunek obwodu talii do obwodu bioder) jest używany do

A. oceny rozwoju fizycznego dzieci oraz młodzieży
B. oceny gęstości mineralnej kości u dorosłych
C. określenia odpowiedniej masy ciała
D. określenia rodzaju otyłości u dorosłych
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie informacji zawartych w tabeli oceń typ otyłości kobiety, której obwód talii wynosi 85 cm, obwód bioder 100 cm. Wskaźnik WHR = obwód w talii / obwód bioder.

Ocena rozmieszczenia tkanki tłuszczowej na podstawie wskaźnika WHR
PłećWHR dla typu gynoidalnego (gruszka)WHR dla typu androidalnego (jabłko)
Kobieta<0,8>0,8
Mężczyzna<1,0>1,0

A. WHR = 1,18, otyłość androidalna.
B. WHR = 1,18, otyłość gynoidalna.
C. WHR = 0,85, otyłość gynoidalna.
D. WHR = 0,85, otyłość androidalna.
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami niedoboru

Zmiany w organizmie człowieka
– spadek masy ciała kosztem masy mięśniowej,
– spadek odporności organizmu,
– obrzęki nóg, wodobrzusze,
– starczy wygląd twarzy.

A. biotyny.
B. wapnia.
C. białka.
D. glukozy.
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zawartych w tabeli, oceń masę ciała kobiety, której BMI wynosi 39.

Analiza wskaźników BMI
InterpretacjaWartości BMI
Niedowaga< 19,00
Norma19 - 24,90
Nadwaga25 - 29,90
Otyłość II stopnia30 - 40
Otyłość III stopnia> 40

A. Nadwaga, podejrzenie o przekarmienie.
B. Otyłość umiarkowana II stopnia.
C. Podejrzenie o stan niedożywienia organizmu.
D. Otyłość duża III stopnia.
Organizacja żywienia i usług …

Brak którego składnika odżywczego w organizmie może prowadzić do zaburzeń rytmu serca oraz nadciśnienia tętniczego?

A. Sole wapnia
B. Kwas askorbinowy
C. Potas
D. Kolekalcyferol
Organizacja żywienia i usług …

Wskaźnik BMI o wartości 28 świadczy o

Tabela wartości wskaźników BMI
Niedowaga<18
Norma18,5÷24,9
Nadwaga25÷29,9
Otyłość I i II stopnia30÷40
Otyłość III stopnia>40

A. otyłości dużej.
B. otyłości umiarkowanej.
C. niedowadze.
D. nadwadze.
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli określ, w jakiej temperaturze należy przechowywać gotowy do wydania kisiel karmelowy.

PotrawaTemperatura przechowywania
[°C]
Dania ciepłe do wydaniapowyżej 63
Zupy ciepłe do wydaniapowyżej 75
Desery owocowe zimne10
Desery mleczne zimne0 ÷ 4

A. 10°C
B. 0 do 4°C
C. powyżej 75°C
D. powyżej 63°C
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z rekomendacjami Światowej Organizacji Zdrowia, dorosłym zaleca się planowanie dziennego spożycia błonnika pokarmowego w ilości

A. od 60 do 80 g
B. od 0 do 20 g
C. od 20 do 40 g
D. od 40 do 60 g
Organizacja żywienia i usług …

Zasada FIFO, czyli "first in, first out", odnosi się do sposobu

A. pobierania surowców z magazynu
B. układania w magazynie przyjętych materiałów
C. przekazywania potraw z kuchni do działu ekspedycji
D. wydawania dań gorących wysyłanych do ekspedycji
Organizacja żywienia i usług …

Niewystarczające spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego, które zawierają witaminę B12, może prowadzić do zwiększenia ryzyka wystąpienia

A. kurczów mięśni
B. osteoporozy
C. pelagry
D. niedokrwistości
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar cholesterolu w diecie prowadzi do

A. zmniejszenia ryzyka wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.
B. predyspozycji do owrzodzeń.
C. nadmiernego obciążenia nerek i wątroby.
D. wzrostu ryzyka wystąpienia choroby wieńcowej - miażdżycy.
Organizacja żywienia i usług …

Przezroczysty bilans energetyczny w ciele ludzkim utrzymujący się przez dłuższy czas prowadzi do

A. spowolnienia wzrostu
B. redukcji masy ciała
C. przyrostu masy ciała
D. problemów ze wzrokiem