Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany zachodzące w organizmie człowieka są objawami

Zmiany zachodzące w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów złożonych.
B. nadmiaru tłuszczu.
C. nadmiaru białka.
D. niedoboru cukrów prostych.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę odgrywają sód, potas i chlor w ludzkim organizmie?

A. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
B. synteza ATP, który przechowuje energię
C. ochrona uzębienia przed demineralizacją
D. regulacja równowagi wodno-elektrolitowej
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się zamierzonym zmniejszeniem masy ciała oraz występowaniem psychicznego jadłowstrętu, to

A. bulimia
B. choroba trzewna
C. anoreksja
D. niedokrwistość
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. niedoboru cukrów prostych.
B. nadmiaru białka.
C. nadmiaru tłuszczu.
D. niedoboru cukrów złożonych.
Organizacja żywienia i usług …

Jakie jest odpowiedzialne za stworzenie polskich tabel składu oraz wartości odżywczych produktów spożywczych?

A. Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
B. Ministerstwo Zdrowia
C. Światowa Organizacja Zdrowia
D. Instytut Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wspólną rolę pełnią sód, potas i chlor w organizmie ludzkim?

A. zapobieganie próchnicy zębów
B. regulacja gospodarki wodno - elektrolitowej
C. zapobieganie powstawaniu wolnych rodników
D. synteza związku ATP, który przechowuje energię
Organizacja żywienia i usług …

Zgodnie z informacjami zamieszczonymi w tabeli, wskaźnik masy ciała BMI = 26 oznacza, że

Wartości wskaźników BMI
WyszczególnienieZakres wartości wskaźnika BMI
Norma20 - 24,9
Nadwaga25 - 29,9
Otyłość I stopnia30 - 34,9
Otyłość II stopnia35 - 39,9
Otyłość III stopnia> 40

A. badana osoba jest wychudzona.
B. stan odżywienia badanej osoby jest w normie.
C. badana osoba cierpi na otyłość.
D. badana osoba ma nadwagę.
Organizacja żywienia i usług …

Organizacją międzynarodową, która zajmuje się zagadnieniami zdrowia, kontrolą jakości żywności oraz walką z epidemiami chorób zakaźnych, jest

A. NFZ
B. WHO
C. IEA
D. FAO
Organizacja żywienia i usług …

W restauracji zasada FIFO (first in, first out) jest stosowana

A. do zbierania zastawy stołowej po posiłkach ze stołów w sali konsumenckiej
B. do wydawania surowców i półproduktów z magazynów
C. do oceny czystości elementów zastawy stołowej w zmywalni
D. do organizowania etapów produkcji potraw w kuchni
Organizacja żywienia i usług …

Nadmiar jodu w organizmie może skutkować

A. powstawaniem wola
B. zahamowaniem syntezy hormonów tarczycy
C. zawałem mięśnia sercowego
D. opóźnieniem w rozwoju umysłowym i fizycznym
Organizacja żywienia i usług …

Która witamina spełnia w organizmie funkcje wymienione w zamieszczonym opisie?

n n nn
n
    n
  • „Witamina płodności" - jest niezbędna dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządów rozrodczych.
  • n
  • „Witamina młodości" - opóźnia proces starzenia się skóry.
  • n
  • Przeciwutleniacz - chroni organizm przed nowotworami.
  • n
n

A. Witamina A.
B. Witamina E.
C. Witamina PP.
D. Witamina B2.
Organizacja żywienia i usług …

Jaką metodę wykorzystano do analizy diety młodzieży w internacie, jeśli próbki posiłków zostały przebadane w laboratorium fizykochemicznym, w celu określenia ich wartości energetycznej oraz odżywczej?

A. Ocena punktowa
B. Metoda analityczna
C. Metoda szacunkowa
D. Metoda ankietowa
Organizacja żywienia i usług …

Organizacją zajmującą się poprawą jakości odżywiania ludzi na całym świecie jest

A. Światowa Organizacja Zdrowia WHO
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN
C. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
D. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa Narodów Zjednoczonych FAO
Organizacja żywienia i usług …

Z diety osoby cierpiącej na celiakię powinny zostać wykluczone produkty, które zawierają

A. sacharyd o nazwie sacharoza
B. cukier mleczny, czyli laktoza
C. białko pszenicy
D. białko jaja kurzego
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami przede wszystkim

Zmiany w organizmie człowieka
Nadwaga
Rozwój procesów miażdżycowych
Wzrost ryzyka nadciśnienia
Zawał serca

A. nadmiaru tłuszczu.
B. niedoboru cukrów prostych.
C. niedoboru cukrów złożonych.
D. nadmiaru białka.
Organizacja żywienia i usług …

Do zagrożeń chemicznych żywności nie można zaliczyć

A. dodatków do żywności w formie konserwantów i barwników
B. środków czyszczących i dezynfekujących maszyny oraz urządzenia
C. bakterii i wirusów, które wywołują zatrucia pokarmowe
D. pozostałości pestycydów w owocach oraz warzywach
Organizacja żywienia i usług …

Przedstawione w tabeli zmiany w organizmie człowieka są objawami

Zmiany w organizmie człowieka
Niedokrwistość
Obniżenie sprawności fizycznej
Pogorszenie koncentracji

A. nadmiaru miedzi.
B. niedoboru potasu.
C. niedoboru żelaza.
D. nadmiaru cynku.
Organizacja żywienia i usług …

Zbyt duże spożycie soli może prowadzić do

A. próchnicy i osteoporozy
B. nadciśnienia tętniczego oraz osteoporozy
C. próchnicy i problemów z nerkami
D. nadciśnienia tętniczego i dysfunkcji nerek
Organizacja żywienia i usług …

Nadzorowanie warunków sanitarno-epidemiologicznych podczas przygotowywania potraw w obiektach gastronomicznych jest obowiązkiem

A. Instytutu Żywności i Żywienia
B. Państwowego Zakładu Higieny
C. Państwowej Inspekcji Pracy
D. Państwowej Inspekcji Sanitarnej
Organizacja żywienia i usług …

W diecie niemowląt oraz małych dzieci stosuje się artykuły spożywcze klasyfikowane jako żywność

A. funkcjonalnej
B. genetycznie zmodyfikowanej
C. specjalnego przeznaczenia
D. wygodnej
Organizacja żywienia i usług …

Tworzeniem międzynarodowych norm dla producentów żywności, które mają na celu ochronę zdrowia konsumentów oraz promowanie uczciwych praktyk handlowych zajmuje się

A. Światowa Organizacja Zdrowia
B. Komitet Żywienia Człowieka PAN
C. Organizacja ds. Wyżywienia i Rolnictwa
D. Komisja Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO
Organizacja żywienia i usług …

Zaburzenie żywieniowe, które charakteryzuje się świadomym zmniejszeniem masy ciała oraz obecnością psychicznego jadłowstrętu, nazywane jest terminem

A. bulimia
B. anemia
C. celiakia
D. anoreksja
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych z tabeli, w jakiej temperaturze powinien być przechowywany gotowy kisiel karmelowy?
PotrawaTemperatura
przechowywania
[°C]
Dania ciepłe do wydaniapowyżej 63
Zupy ciepłe do wydaniapowyżej 75
Desery owocowe zimne10
Desery mleczne zimne0 ÷ 4

A. powyżej 75°C
B. powyżej 63°C
C. 0 ÷ 4°C
D. 10°C