Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. grzanki.
B. deser.
C. masło.
D. chleb.
Organizacja żywienia i usług …
Jakiego naczynia należy użyć do podania porcji zupy jarzynowej?
A. wazy
B. talerza głębokiego
C. bulionówki
D. nelsonki
Organizacja żywienia i usług …
Wyznacz cenę końcową brutto za jedną lampkę winiaku o objętości 40 ml, jeżeli restauracja nabyła butelkę winiaku o pojemności 0,5 l za 50,00 zł, a zakład stosuje marżę gastronomiczną wynoszącą 200% oraz stawkę VAT równą 23%?
A. 9,84 zł
B. 4,00 zł
C. 14,76 zł
D. 16,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw należy zaplanować na podwieczorek dla osoby ciężko pracującej fizycznie jako uzupełnienie jadłospisu przedstawionego w tabeli?
| Śniadanie I | Omlet z szynką i groszkiem zielonym, chleb razowy, masło, dżem wiśniowy, kawa z mlekiem |
| Śniadanie II | Pasta z twarogu i makreli, ogórek kiszony, bułka pszenna, masło, sok wieloowocowy |
| Obiad | Krupnik jęczmienny, pieczeń z karkówki, ziemniaki z wody, kapusta zasmażana |
| Podwieczorek | ? |
| Kolacja | Sałatka drobiowa z ryżem i papryką, bagietka, masło, herbata |
A. Racuchy z jabłkami, kakao na mleku.
B. Surówka z jabłek, koktajl malinowy.
C. Mus jabłkowy, herbata z wiśniami.
D. Jabłko pieczone, jogurt naturalny.
Organizacja żywienia i usług …
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
A. 800,00 zł
B. 400,00 zł
C. 720,00 zł
D. 880,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Aby zapewnić odpowiednią organizację pracy oraz stosowanie zasad zdrowego żywienia w szkolnych stołówkach, konieczne jest planowanie jadłospisów z co najmniej
A. jednodniowym wyprzedzeniem
B. miesięcznym wyprzedzeniem
C. kwartalnym wyprzedzeniem
D. tygodniowym wyprzedzeniem
Organizacja żywienia i usług …
Befsztyk tatarski powinien znaleźć się w menu restauracji w kategorii
A. przystawki zimne
B. dania z drobiu
C. dania wegetariańskie
D. przystawki gorące
Organizacja żywienia i usług …
Metoda obsługi gości przy stole konsumenckim, gdzie konsument sam nakłada potrawę na talerz z półmiska, który trzyma kelner, to
A. serwis angielski
B. serwis francuski niepełny
C. serwis francuski pełny
D. serwis niemiecki
Organizacja żywienia i usług …
Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?
A. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
B. świadczenie usług cateringowych
C. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
D. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy podać jako cenę gastronomiczną netto dla 50 ml wódki, jeśli koszt zakupu butelki wódki o objętości 1,0 litra wyniósł 200,00 zł, a firma stosuje marżę w wysokości 100%?
A. 10,00 zł
B. 5,00 zł
C. 30,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która z diet wegetariańskich pozwala na spożywanie maślanki?
A. Weganizm
B. Owowegetarianizm
C. Laktowegetarianizm
D. Frutarianizm
Organizacja żywienia i usług …
W terapii przewlekłych zaparć wykorzystuje się dietę
A. bogatobiałkową
B. bogatoresztkową
C. niskoenergetyczną
D. łatwostrawną
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest maksymalne zapotrzebowanie na węglowodany dla kobiety, która potrzebuje 2 400 kcal energii, przy założeniu, że węglowodany powinny stanowić 45 – 65% całkowitej energii?
A. 1 560 g
B. 270 g
C. 1 080 g
D. 390 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaki deser powinien być uwzględniony w menu restauracji prowadzącej program "Węgierskie smakołyki"?
A. Lody cassate
B. Krem karmelowy
C. Naleśniki a la Gundel
D. Tarta cytrynowa
Organizacja żywienia i usług …
W ramach działalności zakładu gastronomicznego, korzystanie z kuponów rabatowych mieści się w dziedzinie
A. sponsoringu
B. promocji sprzedaży
C. public relations
D. publicity
Organizacja żywienia i usług …
Główną usługą oferowaną przez lokale gastronomiczne jest
A. przygotowanie menu imprez
B. sprzedaż potraw i napojów na wynos
C. sporządzanie potraw i napojów
D. organizowanie imprez i bankietów poza lokalem
Organizacja żywienia i usług …
Jaką formę promocji zastosowała pizzeria, która świadczy usługi dostawy pizzy do klientów?
A. Publicity
B. Marketing bezpośredni
C. Sponsoring
D. Public relations
Organizacja żywienia i usług …
Na weselu obowiązuje rodzaj karty
A. standardowa
B. specjalna
C. okolicznościowa
D. dnia
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
A. bistra, cafeterie, bary
B. kawiarnie, restauracje, puby
C. kawiarnie, bary, jadłodajnie
D. bistra, restauracje, jadłodajnie
Organizacja żywienia i usług …
Dekoracja z wykorzystaniem kwiatów oraz wstążek w odcieniach białym i różowym jest odpowiednia do aranżacji stołu
A. na przyjęcie rodzinne zasiadane
B. na oficjalne przyjęcie państwowe
C. na przyjęcie cocktailowe
D. na konferencję
Organizacja żywienia i usług …
Oblicz wartość brutto kanapki w gastronomii, gdy koszt surowców wynosi 1,50 zł, marża wynosi 200% a stawka VAT to 8%?
A. 5,70 zł
B. 6,48 zł
C. 4,86 zł
D. 3,24 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaką masę powinna mieć próbka gulaszu pobrana do badań sanitarno-epidemiologicznych?
A. 250 g
B. 50 g
C. 200 g
D. 150 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę będzie musiał uiścić gość w barze za zestaw dnia, korzystając z 20% zniżki w ramach programu lojalnościowego? Standardowa cena zestawu w menu wynosi 15,00 zł?
A. 12,00 zł
B. 17,00 zł
C. 15,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Dieta, która opiera się na produktach roślinnych i nie obejmuje mięsa, jaj oraz nabiału, to dieta
A. wegańska
B. laktowegetariańska
C. semiwegetariańska
D. owolaktowegetariańska
Organizacja żywienia i usług …
Jaką potrawę należy przenieść z półmiska na talerz, używając płaskiego chwytu sztućców?
A. Jaja garnirowane
B. Jabłka pieczone
C. Knedle ze śliwkami
D. Naleśniki z dżemem
Organizacja żywienia i usług …
Menu, które zawiera dania przeznaczone m.in. dla wegetarian lub dzieci, nazywamy
A. specjalnym dnia
B. okazjonalnym
C. specjalnym
D. zwykłym
Organizacja żywienia i usług …
Posiłki w przedszkolu powinny zaspokajać 75% dziennego zapotrzebowania dzieci na składniki odżywcze. Jaką ilość węglowodanów należy uwzględnić w menu dla przedszkolaków, jeżeli ich norma na dzień wynosi 130 g?
A. 32,00 g
B. 205,00 g
C. 227,50 g
D. 97,50 g
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
A. Relacje publiczne
B. Sponsoring
C. Promocję sprzedaży
D. Sprzedaż osobistą
Organizacja żywienia i usług …
Zamieszczony fragment karty menu jest właściwy dla oferty
| Karta menu (fragment) | |
|---|---|
| Jajecznica na szynce ze szczypiorkiem (ogórek, pomidor, masło, koszyk pieczywa) | 14,00 zł |
| Parówki po parysku z serem zapiekane w cieście naleśnikowym (masło, koszyk pieczywa) | 9,00 zł |
| Kiełbasa smażona z cebulką (sałatka z pomidorów, frytki) | 15,00 zł |
A. w grupie dań obiadowych.
B. z karty śni adaniowej.
C. w grupie dań jarskich.
D. z karty sezonowej.
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.
| Zestaw obiadowy dla 45 osób | |
|---|---|
| Potrawa/napój | Wartość w cenach netto dla 45 osób [zł] |
| Zupa jarzynowa | 112,50 |
| Naleśniki z serem i musem | 117,00 |
| Herbata owocowa | 24,75 |
A. 56,65 zł
B. 5,65 zł
C. 61,02 zł
D. 6,10 zł
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
A. podstawowe
B. rozrywkowe
C. uzupełniające
D. konsumenckie
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z obowiązującymi normami BHP, przez jaki maksymalny czas można przechowywać przekąski zimne?
A. 24 godziny w temperaturze od 2°C do 6°C
B. 12 godzin w temperaturze od 8°C do 12°C
C. 24 godziny temperaturze od 8°C do 12°C
D. 12 godzin w temperaturze od 2°C do 6°C
Organizacja żywienia i usług …
Z prawej strony gościa znajduje się kelner
A. przedstawia danie na półmisku
B. wlewa kawę do filiżanki
C. serwuje zupę z wazy
D. układa talerzyk na pieczywo
Organizacja żywienia i usług …
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
A. przekąski zimne
B. dania mięsne
C. przekąski gorące
D. dania jarskie
Organizacja żywienia i usług …
Który z posiłków w ciągu dnia powinien zapewniać największą ilość energii?
A. I śniadanie
B. Obiad
C. II śniadanie
D. Kolacja
Organizacja żywienia i usług …
Po lewej stronie przy stoliku znajduje się gość, a co robi kelner?
A. przekazuje kartę menu
B. nalewa zupę z wazy
C. napełnia filiżankę kawą
D. serwuje porcjowaną potrawę
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie zamieszczonej oferty restauracji oblicz, ile wyniesie cena netto organizacji przerwy kawowej dla 50 osób.
| Wyszczególnienie | Cena netto |
|---|---|
| Produkty i napoje dla 1 osoby | 25,00 zł |
| Obsługa kelnerska przerwy kawowej dla 25 osób | 50,00 zł |
A. 1 250,00 zł
B. 1 300,00 zł
C. 1 400,00 zł
D. 1 350,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?
A. I. śniadanie, obiad i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
C. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
D. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
Organizacja żywienia i usług …
Który z wymienionych zestawów obiadowych został stworzony zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania dla dzieci w przedszkolach?
A. Zupa jarzynowa, golonka pieczona, ziemniaki z wody, ćwikła, napój miętowy
B. Zupa kalafiorowa, pulpety drobiowe w sosie koperkowym, ryż, surówka z marchwi
C. Zupa pomidorowa, polędwica po angielsku, ziemniaki, sałata z sosem vinaigrette
D. Zupa fasolowa, wołowina w sosie grzybowym, kasza gryczana, sałatka z buraków
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę należy przeznaczyć na studniówkę dla 400 osób, jeżeli w ofercie restauracji ustalono cenę 100,00 zł za osobę, a zniżka dla szkół wynosi 5%?
A. 36 000,00 zł
B. 42 000,00 zł
C. 38 000,00 zł
D. 44 000,00 zł