Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 12,00 zł
B. 8,00 zł
C. 4,00 zł
D. 16,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie przyjęcie łączy w sobie możliwość korzystania z miejsc siedzących oraz bufetów?
A. Przyjęcie bufetowe
B. Bankiet amerykański
C. Bankiet angielski
D. Przyjęcie koktajlowe
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii zakładów gastronomicznych o profilu żywieniowym zaliczamy:
A. kawiarnie, restauracje, puby
B. bistra, restauracje, jadłodajnie
C. kawiarnie, bary, jadłodajnie
D. bistra, cafeterie, bary
Organizacja żywienia i usług …
Zgodnie z zasadami zdrowego żywienia, dzieciom w wieku szkolnym na pierwsze śniadanie powinno się zaproponować
A. bułkę maślaną, powidła śliwkowe, miód oraz herbatę owocową
B. chleb razowy, ser gouda, masło, pomidor, kakao
C. płatki kukurydziane z mlekiem
D. pumpernikiel, masło i herbatę z cytryną
Organizacja żywienia i usług …
Usługi barmańskie planuje się świadczyć w lokalach
A. sałatkowych
B. przekąskowych
C. rozrywkowych
D. uniwersalnych
Organizacja żywienia i usług …
Jaką liczbę opakowań galaretki trzeba wykorzystać, aby przygotować 150 porcji deseru, jeśli z jednego opakowania galaretki można uzyskać 5 porcji tego deseru?
A. 40 sztuk
B. 20 sztuk
C. 50 sztuk
D. 30 sztuk
Organizacja żywienia i usług …
Jakie posiłki powinny być uwzględnione w menu dla młodzieży w przedziale wiekowym 16-20 lat?
A. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad, podwieczorek i kolacja
B. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad
C. I. śniadanie, II. śniadanie, obiad i kolacja
D. I. śniadanie, obiad i kolacja
Organizacja żywienia i usług …
W jakiej temperaturze powinny być przechowywane świeże warzywa w chłodni?
A. 10-15°C
B. 0-4°C
C. 5-10°C
D. -5-0°C
Organizacja żywienia i usług …
Ile talerzy na przekąski powinien przygotować serwisant na angielski bankiet dla 100 osób, biorąc pod uwagę zapas w wysokości 120%?
A. 120 sztuk
B. 320 sztuk
C. 220 sztuk
D. 100 sztuk
Organizacja żywienia i usług …
Który zestaw dań na kolację został zaplanowany zgodnie z zasadami zdrowego żywienia dzieci w wieku szkolnym?
A. Chleb razowy, masło, wędzony węgorz, cebula, bawarka
B. Chleb pszeniczny, masło, dżem z wiśni, kakao, pączek
C. Chleb razowy, pasta z fasoli i buraków, herbata, banan
D. Chleb pszeniczny, pasta z jajek, pomidor, kawa z mlekiem
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci stały klient za jeden zestaw śniadaniowy, którego cena wynosi 10,00 zł, posiadając 10% zniżki?
A. 10,00 zł
B. 1,00 zł
C. 11,00 zł
D. 9,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy lokal gastronomiczny organizuje konferencję dla przedstawicieli branży gastronomicznej, to wykorzystuje
A. promocję sprzedaży
B. sprzedaż osobistą
C. promocję bezpośrednią
D. public relations
Organizacja żywienia i usług …
Właściciel cukierni zredukował ceny lodów w okresie zimowym. Jakiego typu rabat został wprowadzony?
A. Promocyjny
B. Handlowy
C. Sezonowy
D. Ilościowy
Organizacja żywienia i usług …
Jak obliczyć wartość gastronomiczną brutto butelki szampana, jeśli jej cena zakupu wynosi 40,00 zł, marża gastronomiczna to 50%, a stawka podatku VAT wynosi 23%?
A. 113,00 zł
B. 61,50 zł
C. 73,80 zł
D. 98,40 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaki obrus powinien być dobrany do stołu o wymiarach 80 cm x 120 cm?
A. Okrągły o średnicy 180 cm
B. Okrągły o średnicy 160 cm
C. Prostokątny o wymiarach 140 cm x 180 cm
D. Prostokątny o wymiarach 120 cm x 160 cm
Organizacja żywienia i usług …
W lokalu gastronomicznym zauważono wzrost cen surowców. Głównymi klientami tego miejsca są stali bywalcy. Jakie kroki powinny zostać podjęte, aby zachować stałe ceny serwowanych potraw oraz zyski restauracji?
A. Zmienić nazwę lokalu
B. Poszukiwać tańszych dostawców surowców
C. Wprowadzić darmowe dodatki do zamówień powyżej 80 zł
D. Zaktualizować menu
Organizacja żywienia i usług …
Gastronomia, która na sprzedaż napojów alkoholowych ustala marżę w wysokości 200%, nabyła butelkę wódki "Starki" o objętości 0,5 l za cenę detaliczną 50,00 zł. Jaką cenę gastronomiczną netto będzie miała porcja 25 ml "Starki"?
A. 7,50 zł
B. 10,00 zł
C. 2,50 zł
D. 5,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego
A. przed serwowaniem dania głównego
B. po podaniu dania głównego
C. po podaniu przystawki z wieprzowiny
D. po serwowaniu deseru
Organizacja żywienia i usług …
Jaka jest cena brutto za 150 ml wina, jeśli zakup butelki wina o pojemności 1,5 l kosztuje 250,00 zł, a zakład stosuje marżę w wysokości 100% oraz stawka VAT wynosi 23%?
A. 61,50 zł
B. 8,25 zł
C. 50,00 zł
D. 6,25 zł
Organizacja żywienia i usług …
Przedstawiony na rysunku kieliszek służy do serwowania

A. whisky.
B. koniaku.
C. likieru.
D. grappy.
Organizacja żywienia i usług …
Jaka kwota będzie do zapłacenia przez grupę 40 studentów za obiadokolację, jeśli cena jednego zestawu wynosi 20,00 zł, a grupy zorganizowane otrzymują rabat w wysokości 10%?
A. 400,00 zł
B. 880,00 zł
C. 720,00 zł
D. 800,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która metoda płatności jest najmniej popularna w przypadku uiszczania rachunku za usługę gastronomiczną w restauracji?
A. Kartą kredytową
B. Gotówką
C. Przelewem bankowym
D. Kartą płatniczą
Organizacja żywienia i usług …
Jak obliczyć cenę brutto kanapki w gastronomii, jeśli koszt składników wynosi 1,50 zł, marża gastronomiczna 100% oraz stawka VAT to 8%?
A. 3,24 zł
B. 3,75 zł
C. 3,00 zł
D. 4,05 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jaki opis najlepiej określa system samoobsługowy francuskiego typu?
A. Dania i napoje są prezentowane w bufetach ustawionych w jednej linii
B. Dania i napoje serwowane są gościom przy ladzie barowej, gdzie może mieć miejsce konsumpcja
C. Dania i napoje są prezentowane w bufetach ustawionych w sposób schodkowy
D. Dania i napoje są odbierane w okienku wydawczym, a konsumpcja odbywa się przy stolikach
Organizacja żywienia i usług …
Które menu obiadowe zostało skomponowane zgodnie z zasadami sporządzania jadłospisu?
A. Botwina, duszona pierś z kurczaka, ryż z ziołami, mizeria, kompot
B. Halibut w cieście, cielęce medaliony, placuszki jabłkowe, kompot
C. Zupa wiśniowa, naleśniki z jagodami, surówka z marchewki i jabłek
D. Sałatka z kurczaka, kremowa zupa drobiowa, stek z piersi kurczaka
Organizacja żywienia i usług …
Przygotowując standardową kartę menu w restauracji, listę dostępnych dań powinno się rozpocząć od pozycji z kategorii
A. dania mięsne
B. przekąski zimne
C. przekąski gorące
D. dania jarskie
Organizacja żywienia i usług …
W restauracji cena jednego zestawu obiadowego dnia wynosi 15,00 zł. Każdego poniedziałku restauracja oferuje 50% zniżki dla studentów, którzy zamówią przynajmniej pięć zestawów obiadowych. Jaką kwotę zapłacą studenci w poniedziałek za 6 zestawów obiadowych dnia?
A. 45,00 zł
B. 90,00 zł
C. 135,00 zł
D. 180,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Która forma wegetarianizmu zezwala na jedzenie takich produktów jak: mięso drobiowe, ryby, jaja, miód, mleko?
A. Semiwegetarianizm
B. Witarianizm
C. Laktoowowegetarianizm
D. Ichtiowegetarianizm
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli oblicz koszt usługi gastronomicznej dla 20 osób przebywających na jednodniowym szkoleniu, podczas którego zamówiono całodzienny dostęp do bufetu kawowego, lunch serwowany i uroczystą kolację.
| Cennik usług żywieniowych | ||
|---|---|---|
| Usługa | Forma usługi | Cena brutto dla 1 osoby [zł] |
| Przerwa kawowa | jednorazowa | 10,00 |
| całodzienna | 25,00 | |
| Lunch | serwowany | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| Kolacja | serwowana | 30,00 |
| w formie bufetu | 50,00 | |
| uroczysta | 80,00 | |
A. 2 700,00 zł
B. 2 400,00 zł
C. 1 700,00 zł
D. 3 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Na podstawie danych zamieszczonych w cenniku usług cateringowych, oblicz ile zapłaci zleceniodawca usługi cateringowej trwającej 2,5 godziny, któremu udzielono 10% rabatu.
| Cennik usług cateringowych | ||
|---|---|---|
| Lp. | Czas trwania usługi cateringowej | Cena jednostkowa brutto |
| 1. | 1 godzina | 400,00 zł |
| 2. | 2 ÷ 3 godziny | 500,00 zł |
| 3. | 4 ÷ 5 godzin | 600,00 zł |
A. 550,00 zł
B. 400,00 zł
C. 450,00 zł
D. 500,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Kiedy zakład gastronomiczny identyfikuje swoje atuty oraz słabości, a także analizuje szanse i zagrożenia związane z otoczeniem, to dokonuje
A. strategii PUSH
B. strategii PULL
C. analizy SWOT
D. marketingu 4P
Organizacja żywienia i usług …
Kelner zbliżając się z prawej strony klienta
A. przekazuje kartę menu
B. nalewa zupę z wazy
C. prezentuje dania na półmisku
D. nakłada dania na talerz klienta
Organizacja żywienia i usług …
Jaką kwotę zapłaci pracownik z 20% zniżką, jeśli cena zestawu obiadowego wynosi 20,00 zł?
A. 12,00 zł
B. 20,00 zł
C. 16,00 zł
D. 24,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakiej zasady żywieniowej należy przestrzegać, aby zapewnić organizmowi człowieka wszystkie niezbędne składniki odżywcze?
A. Utrzymanie zerowego bilansu kalorycznego.
B. Konsumpcja produktów ze wszystkich grup żywności.
C. Systematyczne jedzenie posiłków.
D. Ograniczanie w diecie ilości soli, cukru i tłuszczu.
Organizacja żywienia i usług …
Podstawową usługą oferowaną przez restaurację jest
A. sprzedaż potraw i napojów do spożycia na miejscu
B. organizowanie przyjęć zasiadanych
C. realizacja usług cateringowych
D. zaopatrzenie zakładów w produkty garmażeryjne
Organizacja żywienia i usług …
Zorganizowanie obsługi bufetowej wymaga wyznaczenia osób do
A. podawania potraw serwisem francuskim
B. zbierania brudnej zastawy stołowej
C. serwowania zupy z wazy
D. prezentowania dań na półmiskach
Organizacja żywienia i usług …
Gdy 3 lub 4 kelnerów realizuje określony zestaw zadań w sali konsumenckiej, to działają oni w systemie
A. brygadowym
B. zespołów specjalistycznych
C. rewirowym
D. zespołowo-kompleksowym
Organizacja żywienia i usług …
Gdy zakład gastronomiczny oferuje usługi cateringowe, to realizuje usługi
A. uzupełniające
B. rozrywkowe
C. konsumenckie
D. podstawowe
Organizacja żywienia i usług …
Jaką cenę gastronomiczną brutto będzie miało 100 ml wina, jeśli cena zakupu butelki wina o pojemności 0,75l wyniosła 135,00 zł, a lokal stosuje marżę gastronomiczną równą 200%? Na alkohol nałożono 23% stawkę VAT.
A. 18,14 zł
B. 66,42 zł
C. 54,00 zł
D. 36,00 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie jest określenie na zakład gastronomiczny typu uzupełniającego?
A. piwiarnia
B. pijalnia
C. smażalnia
D. jadłodajnia