Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Obiad, który składa się z barszczu ukraińskiego, ziemniaków, sałaty ze śmietaną oraz kompotu z rabarbaru, powinien być zgodny z zasadami racjonalnego żywienia i wymaga dodatkowego uzupełnienia

A. sosem pomidorowym
B. serem panierowanym
C. pierogami z mięsem
D. sałatką z buraków
Organizacja żywienia i usług …

Całkowity koszt przygotowania 10 zestawów obiadowych wyniósł 100,00 zł. Wyznacz cenę gastronomiczną netto jednego zestawu obiadowego, przy założeniu, że zakład stosuje marżę gastronomiczną na poziomie 100%?

A. 200,00 zł
B. 100,00 zł
C. 10,00 zł
D. 20,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz koszt pracy pracowników części ekspedycyjnej zakładu gastronomicznego.

Stanowisko pracyLiczba pracownikówKoszt pracy
1 pracownik/1h
[zł]
Czas pracy
[h]
Kelner225,005
Barman150,004
Kucharz150,003

A. 475,00 zł
B. 600,00 zł
C. 325,00 zł
D. 450,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Energetyczna wartość obiadu powinna wynosić

A. od 35 % do 40 % dziennego zapotrzebowania na energię
B. od 25 % do 30 % dziennego zapotrzebowania na energię
C. od 55 % do 60 % dziennego zapotrzebowania na energię
D. od 45 % do 50 % dziennego zapotrzebowania na energię
Organizacja żywienia i usług …

Która z poniższych działalności nie jest uzupełniającą usługą oferowaną przez restaurację?

A. świadczenie usług cateringowych
B. usługa drive - through oferująca sprzedaż zestawów posiłków dla kierowców
C. sprzedaż dań obiadowych, śniadaniowych, deserów oraz napojów do spożycia na miejscu
D. dostarczanie wyrobów garmażeryjnych do innych lokali gastronomicznych
Organizacja żywienia i usług …

Firma wprowadza marżę na usługi gastronomiczne w wysokości 100% oraz stosuje podatek VAT w wysokości 23%. Jaką cenę brutto za jeden zestaw obiadowy musi ustalić firma cateringowa, jeżeli całkowity koszt przygotowania 100 zestawów wyniósł 1 500,00 zł?

A. 36,90 zł
B. 15,00 zł
C. 30,00 zł
D. 18,45 zł
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie danych zamieszczonych w tabeli za przygotowanie 5-godzinnego szkolenia dla 25 osób menedżer wystawi rachunek na kwotę

Cennik usług
Rodzaj usługiJednostka miaryCena brutto [zł]
Lunch1 osoba55,00
Wynajęcie kompleksowo wyposażonej sali konferencyjnej1 godzina50,00

A. 2 875,00 zł
B. 1 625,00 zł
C. 2 750,00 zł
D. 1 250,00 zł
HGT.12 Pytanie 16
Organizacja żywienia i usług …

Podczas organizacji przyjęcia przez gospodarza i gospodynię miejsce dla małżonki gościa honorowego powinno być zaplanowane po stronie

A. prawej gospodarza
B. lewej gospodyni
C. lewej gospodarza
D. prawej gospodyni
Organizacja żywienia i usług …

Jaka jest marża gastronomiczna dla jednego zestawu obiadowego, gdy całkowity koszt wyprodukowania 50 zestawów wynosi 1 000,00 zł, a cena jednego zestawu w menu to 64,80 zł, łącznie z wartością podatku VAT - 4,80 zł?

A. 248%
B. 300%
C. 100%
D. 200%
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z danych zawartych w tabeli, oblicz cenę brutto 1 zestawu obiadowego, jeżeli stawka podatku VAT na potrawy i napoje wynosi 8%.

Zestaw obiadowy dla 45 osób
Potrawa/napójWartość w cenach netto dla 45 osób [zł]
Zupa jarzynowa112,50
Naleśniki z serem i musem117,00
Herbata owocowa24,75

A. 56,65 zł
B. 5,65 zł
C. 6,10 zł
D. 61,02 zł
Organizacja żywienia i usług …

W strategii działań public relations, w celu kształtowania wizerunku pizzerii, trzeba uwzględnić

A. zorganizowanie dni kuchni włoskiej
B. wyposażenie obiektu w nowoczesny piec
C. wprowadzenie rabatów dla stałych klientów
D. zmianę wystroju wnętrza lokalu
Organizacja żywienia i usług …

Na podstawie zamieszczonych w tabeli danych o usługach świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi, oblicz ile wynosi należność brutto za organizację 4-godzinnych warsztatów dla 25 osób.

Cennik usług świadczonych podczas warsztatów dla matek z dziećmi
Rodzaj usługiJednostka miaryCena jednostkowa brutto [zł]
Przerwa obiadowa1 zestaw obiadowy14,00
Animator zabaw dla dzieci1 godzina25,00

A. 975,00 zł
B. 350,00 zł
C. 450,00 zł
D. 100,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Kelner korzystając z francuskiej obsługi gości powinien

A. umieścić na stole półmiski z potrawami, patery z ciastami oraz dzbanki z napojami
B. wręczyć gościowi talerz z porcjowaną potrawą
C. na talerz gościa nałożyć porcję potrawy z półmiska
D. ustawić przy stole gościa wózek kelnerski i flambirować danie
Organizacja żywienia i usług …

Oblicz kwotę wynagrodzenia netto za obsługę 200 gości na weselu, które odbędzie się od godziny 18:00 do 24:00, jeżeli jeden kelner obsługuje 10 gości, a stawka netto za godzinę pracy kelnera wynosi 10 zł.

A. 1 500,00 zł
B. 90,00 zł
C. 120,00 zł
D. 1 200,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jaką kwotę musi uiścić stały klient za posiłek dla grupy 24 osób, jeśli standardowa cena jednego zestawu wynosi 25,00 zł, a karta stałego klienta zapewnia 10% rabatu?

A. 600,00 zł
B. 480,00 zł
C. 540,00 zł
D. 660,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Który jadłospis obiadowy zaplanowano zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia?

Jadłospis obiadowy I.Jadłospis obiadowy II.Jadłospis obiadowy III.Jadłospis obiadowy IV.
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
pęczak, surówka
z kapusty kiszonej,
kompot truskawkowy
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
ziemniaki z wody,
surówka z kapusty
kiszonej, kompot
truskawkowy
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
ziemniaki z wody,
marchew oprószana,
mus z kaszy manny
i truskawek, woda
stołowa
krupnik,
pieczeń wieprzowa,
pęczak, marchew
oprószana, mus z kaszy
manny i truskawek,
woda stołowa

A. Jadłospis obiadowy I.
B. Jadłospis obiadowy IV.
C. Jadłospis obiadowy III.
D. Jadłospis obiadowy II.
HGT.12 Pytanie 34
Organizacja żywienia i usług …

Jakie obiekty zalicza się do kategorii usług uzupełniających?

A. stołówki, bufety
B. bistra, herbaciarnie
C. restauracje, jadłodajnie
D. cukiernie, kawiarnie
Organizacja żywienia i usług …

Jaką wartość ma cena gastronomiczna netto 100 ml wina, jeżeli koszt zakupu przez lokal gastronomiczny jednej butelki wina o pojemności 1,5 l wynosi 75,00 zł, a marża gastronomiczna wynosi 200%?

A. 10,00 zł
B. 20,00 zł
C. 15,00 zł
D. 5,00 zł
Organizacja żywienia i usług …

Jakie zmiany należy wprowadzić w zestawie obiadowym, aby był on odpowiedni do przygotowania w sezonie zimowym?

A. Zupa ogórkowa, słodko-kwaśny kurczak, ryż, surówka z marchwi, sok pomarańczowy
B. Zupa jarzynowa, gołąbki z mięsem w sosie pomidorowym, kasza gryczana, sok jabłkowy
C. Botwina, pierogi leniwe ze śmietaną, surówka ze świeżych truskawek, kompot ze świeżych śliwek
D. Zupa porowa, cielęcina w sosie ziołowym, ziemniaki, surówka z buraków, kompot z suszu