Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?

A. 3 patelnie
B. 2 patelnie
C. 4 patelnie
D. 1 patelnię
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?

A. taras restauracji z widokiem na ogród
B. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
C. ogród wiejski zleceniodawcy
D. sala restauracyjna z widokiem na ogród
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.

Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego

− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm

− odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm

A. 17,15 m
B. 18,15 m
C. 36,30 m
D. 34,30 m
Organizacja żywienia i usług …

Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć

A. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
B. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
C. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
D. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
Organizacja żywienia i usług …

Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie

A. służyć barmanom do prezentacji napojów alkoholowych
B. umożliwić gościom spożywanie jedzenia i napojów z bufetu
C. posłużyć kelnerom do podawania potraw w stylu angielskim
D. być wykorzystywane przez kucharzy do wystawienia przekąsek
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć

A. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury
B. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
C. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
D. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli w planie obiadowym przewidziano przystawkę z wieprzowiny, kapuśniak, danie główne oraz deser, to talerzyk do pieczywa i nóż do masła powinny zostać usunięte ze stołu konsumenckiego

A. po serwowaniu deseru
B. po podaniu dania głównego
C. przed serwowaniem dania głównego
D. po podaniu przystawki z wieprzowiny
Organizacja żywienia i usług …

Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?

A. 4 stoły
B. 9 stołów
C. 5 stołów
D. 8 stołów
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?

A. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
B. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
C. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
D. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
Organizacja żywienia i usług …

Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?

A. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
B. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
C. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
D. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
Organizacja żywienia i usług …

Na przyjęcie dla czterdziestu osób zaplanowano stół bankietowy o długości 16m. Restauracja dysponuje dziesięcioma stołami o długości 180 cm oraz dwoma stołami o długości 160 cm. Jakie stoły powinny zostać wybrane do zorganizowania stołu bankietowego?

A. 8 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
B. 9 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
C. 10 stołów o długości 180 cm i 2 stoły o długości 160 cm
D. 8 stołów o długości 180 cm i 1 stół o długości 160 cm
Organizacja żywienia i usług …

Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?

A. Przekazanie karty menu
B. Serwowanie zakąski podanej na talerzu
C. Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
D. Podanie gorącego napoju w filiżance umieszczonej na podstawce