Filtrowanie pytań
Stanowisko kelnera nie wymaga posiadania
W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?
Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.
| Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego | |
|---|---|
− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm − odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm | |
Częścią bielizny stołowej, która ma na celu tłumienie hałasu powodowanego przez naczynia na stole, jest
Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.
| Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu | |
| – | stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości, |
| – | każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu. |
W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?
Do ozdabiania bocznych części stołów należy zastosować
Płaski talerz o średnicy 17 cm jest stosowany do
Ozdobne, podłużne serwety, które kładzie się na obrusie, to
Do przygotowania stołów na przyjęcie zasiadane, oprócz obrusów, jakie elementy powinny być wykorzystane?
Widelec przedstawiony na rysunku służy do serwowania

Jaki typ obrusów wykorzystuje się do przymocowania na bocznych częściach stołów bankietowych?
Użycie stolika pomocniczego lub wózka kelnerskiego do serwowania potraw jest praktykowane w trakcie obsługi klientów w ramach serwisu
Na jakie z wymienionych wydarzeń trzeba przygotować bufety z potrawami i napojami oraz stoły i krzesła dla uczestników?
Jakie przyjęcie wymaga nakrycia stołów konsumpcyjnych bielizną i naczyniami stołowymi?
Jakie urządzenia powinny być uwzględnione w planowaniu wyposażenia food trucka, w którym serwowane są zapiekanki i frytki?
Przedstawiony na rysunku zestaw sztućców służy do porcjowania i nakładania

Do standardowego umeblowania sali konsumenckiej, które jest wykorzystywane do przechowywania bielizny stołowej, zastawy oraz sprzętu do obsługi klientów, należy
Bistro to lokal gastronomiczny działający w systemie otwartym z
Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?
Kieliszek przedstawiony na rysunku stosuje się do podawania

Wąska, podłużna dekoracyjna tkanina kładziona na obrusie nazywa się
Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?
Aby przygotować espresso, konieczne jest użycie
Do podawania kawy należy użyć filiżanki o pojemności 40 ml
Przedstawione na ilustracji urządzenie służy do sporządzania

Dozownik przedstawiony na ilustracji należy zastosować do
