Filtrowanie pytań

Wybierz zawód, aby zobaczyć dostępne kwalifikacje

Organizacja żywienia i usług …

Na obiad serwowany zaplanowano podanie: wina czerwonego, czystej wódki, koniaku oraz wody. Jakie naczynia do napojów powinny być przygotowane do nakrycia stołu na obiad?

A. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
B. Kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku, kieliszki do wody - goblety
C. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do koniaku
D. Kieliszki do czerwonego wina, kieliszki do wódki, kieliszki do wody - goblety
Organizacja żywienia i usług …

W kuchni gorącej planuje się wytworzenie 155 porcji kotletów mielonych. Ile elektrycznych patelni należy użyć do jednoczesnego usmażenia tych kotletów, jeśli wydajność katalogowa patelni wynosi 120 sztuk na godzinę, a czas smażenia kotletów to 30 minut?

A. 3 patelnie
B. 1 patelnię
C. 2 patelnie
D. 4 patelnie
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z zamieszczonych w ramce wytycznych restauracji do planowania stołu okolicznościowego, oblicz długość stołu w formie bloku "I" na 50 nakryć.

Wytyczne restauracji do planowania stołu okolicznościowego

− odległość pierwszego nakrycia od krawędzi stołu wynosi 50 cm

− odległość między środkami sąsiadujących nakryć powinna wynosić 70 cm

A. 18,15 m
B. 17,15 m
C. 36,30 m
D. 34,30 m
Organizacja żywienia i usług …

Korzystając z informacji zamieszczonej w tabeli, oblicz ile powinna wynosić długość stołu – bufetu przygotowanego na przyjęcie dla 150 gości.

Wytyczne do planowania długości stołu - bufetu
stół - bufet dla 20 osób powinien mieć 3 m bieżące długości,
każde dodatkowe 10 osób to dodatek 1 m bieżącego długości stołu.

A. 15 m
B. 8 m
C. 14 m
D. 16 m
Organizacja żywienia i usług …

W przypadku gdy restauracja otrzymała zlecenie na zorganizowanie "garden party", jakie miejsce będzie najbardziej stosowne do przeprowadzenia tego typu wydarzenia?

A. sala restauracyjna z widokiem na ogród
B. taras restauracji z widokiem na ogród
C. ogród wiejski zleceniodawcy
D. sala bankietowa z aranżacją wiejskiego ogrodu
Organizacja żywienia i usług …

Ile stołów o wymiarach 100 cm x 80 cm trzeba ustawić krótszymi bokami w formie litery I na 20 nakryć, jeśli planowane jest ich umiejscowienie przy dłuższych bokach stołu, odległość między sąsiednimi nakryciami ma wynosić 80 cm, a pierwsze nakrycie ma być oddalone od krawędzi stołu o 40 cm?

A. 8 stołów
B. 9 stołów
C. 5 stołów
D. 4 stoły
Organizacja żywienia i usług …

Cateringowa firma otrzymała zlecenie na organizację spotkania biznesowego dla 30 uczestników. Zlecenie obejmuje przygotowanie bufetu z kawą. Jakie urządzenie należy wykorzystać do zaparzania i serwowania kawy?

A. Ekspres bufetowy ciśnieniowy - dwuramienny
B. Automat do kawy na żetony o dużej wydajności
C. Warnik o pojemności 20 l
D. Zaparzacz do kawy o pojemności 6,5 l
Organizacja żywienia i usług …

Aby podać szczupaka faszerowanego, pieczywo, masło oraz białe wino, należy przewidzieć

A. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
B. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, kieliszek do białego wina
C. sztućce do przekąsek, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
D. sztućce do ryb, talerzyk na przekąski, talerzyk na pieczywo, nóż do masła, goblet
Organizacja żywienia i usług …

Jakie działania powinien podejmować kelner z prawej strony klienta?

A. Nalewanie kawy z dzbanka, serwowanie zupy z wazy
B. Ustawianie wazy z zupą na stole, ustawianie talerza na pieczywo
C. Serwowanie menu, prezentowanie potraw na półmisku
D. Serwowanie menu, prezentowanie butelki wina
Organizacja żywienia i usług …

Stoliki koktajlowe ustawione na imprezie mają za zadanie

A. posłużyć kelnerom do podawania potraw w stylu angielskim
B. umożliwić gościom spożywanie jedzenia i napojów z bufetu
C. służyć barmanom do prezentacji napojów alkoholowych
D. być wykorzystywane przez kucharzy do wystawienia przekąsek
Organizacja żywienia i usług …

Jaką czynność serwisową powinien wykonać kelner, zbliżając się do gościa z lewej strony?

A. Serwowanie zupy zabielanej z wazy do talerza głębokiego
B. Serwowanie zakąski podanej na talerzu
C. Podanie gorącego napoju w filiżance umieszczonej na podstawce
D. Przekazanie karty menu
Organizacja żywienia i usług …

Do zadań realizowanych przez kelnera po prawej stronie klienta zaliczamy:

A. serwowanie deseru w pucharku, umieszczanie na stole talerza do pieczywa
B. nalewanie kawy z dzbanka, podawanie zupy z wazy
C. podawanie zupy w bulionówce, nalewanie wina z butelki
D. umieszczanie na stole wazy z zupą, serwowanie potrawy z półmiska
Organizacja żywienia i usług …

Jeśli do asortymentu restauracji zamierza się dodać dania przygotowywane techniką sous-vide, to lokal należy wyposażyć

A. w zamrażarkę szokową oraz piec konwekcyjny
B. w pakowaczkę próżniową oraz płytę grillową
C. w pakowaczkę próżniową oraz cyrkulator temperatury
D. w zamrażarkę szokową oraz cyrkulator temperatury