Filtrowanie pytań
Organizacja żywienia i usług …
A. 20%
B. 10%
C. 25%
D. 15%
Organizacja żywienia i usług …
Jaka będzie cena gastronomiczna netto za 1 porcję truskawek w galaretce, jeśli koszt zakupu składników na 50 porcji wynosi 60,00 zł, a zakład stosuje marżę równą 150%?
A. 3,00 zł
B. 9,00 zł
C. 1,80 zł
D. 7,50 zł
Organizacja żywienia i usług …
Jakie stawki VAT powinny być wykorzystane do obliczenia ceny brutto usługi gastronomicznej, która obejmuje sprzedaż potraw, napojów oraz świadczenie usług kelnerskich?
A. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
B. Cena potraw - 8%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
C. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 23%
D. Cena potraw - 23%; cena napojów i usług kelnerskich - 8%
Organizacja żywienia i usług …
Do kategorii usług dodatkowych oferowanych w lokalach gastronomicznych można zaliczyć
A. obsługę cateringową
B. sprzedaż dań i napojów w lokalu
C. organizację wydarzeń rozrywkowych
D. przygotowywanie potraw i napojów
HGT.12 Pytanie 405
Organizacja żywienia i usług …
Jaką czynność powinien wykonać kelner z prawej strony klienta?
A. Napełnianie filiżanki kawą
B. Prezentowanie potraw na półmisku
C. Serwowanie zupy z wazy
D. Układanie talerza na pieczywo
HGT.12 Pytanie 406
Organizacja żywienia i usług …
Z prawej strony gościa znajduje się kelner
A. przedstawia danie na półmisku
B. wlewa kawę do filiżanki
C. serwuje zupę z wazy
D. układa talerzyk na pieczywo
Organizacja żywienia i usług …
Koszty związane z organizacją bankietu wynoszą 2 500,00 zł. Policz zadatek w wysokości 20%, który powinien uiścić zleceniodawca bankietu korzystający z 10% zniżki?
A. 500,00 zł
B. 495,00 zł
C. 550,00 zł
D. 450,00 zł
HGT.12 Pytanie 408
Organizacja żywienia i usług …
Restauracja powinna zakupić obrusy o wymiarach na stoły o rozmiarach 120 cm x 80 cm?
A. 160 cm x 110 cm
B. 150 cm x 100 cm
C. 130 cm x 90 cm
D. 170 cm x 130 cm
HGT.12 Pytanie 409
Organizacja żywienia i usług …
Korzystając z danych zamieszczonych w tabeli, oblicz wartość energetyczną obiadu dla mężczyzny, spożywającego 4 posiłki dziennie, który powinien dostarczyć organizmowi w ciągu dnia 3 000 kcal.
| Rozkład energii z całodziennej racji pokarmowej na 4 posiłki dziennie | |
|---|---|
| I śniadanie | 25-30% |
| II śniadanie | 5-10% |
| obiad | 35-40% |
| kolacja | 25-30% |
A. 750-900 kcal
B. 2 142-2 250 kcal
C. 1 050-1 200 kcal
D. 1 950-1 800 kcal
Organizacja żywienia i usług …
Jaką minimalną temperaturę powinny mieć gorące zupy podczas serwowania?
A. 60°C
B. 70°C
C. 65°C
D. 75°C
Organizacja żywienia i usług …
Jaką metodę promocji wybrała lokalna restauracja, wprowadzając karty lojalnościowe dla swoich stałych klientów?
A. Sprzedaż osobistą
B. Sponsoring
C. Promocję sprzedaży
D. Relacje publiczne